mogę przygotowywać w nieskończoność, kurczak chyba nigdy mi się nie znudzi. Niedawno polecałam Wam rewelacyjnego Kurczaka z porami zapiekany w cieście i równie smaczne Kotlety siekane z kurczaka i pieczarek.Tym razem polecam Wam wypasione kotlety panierowane w mące kukurydzianej i jajku kotlety, usmażone jak schaboszczaki i zapieczone w piekarniku z warzywami i wędzonym serem. Kotlety z kurczaka zadowolą każdego(...)plasterki.Kurczaka panierujemy w mące kukurydzianej, roztrzepanych jajkach i ponownie w mące kukurydzianej. Smażymy z obu stron na złoto w głębokim tłuszczu. Odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Na powierzchni usmażonych kotletów z kurczaka układamy plastry pomidora, cebulę, oliwki i paprykę, obkładamy plastrami sera.Układamy usmażone kotlety na blaszce, wstawiamy do piekarnika i zapiekamy w rozgrzanym piekarniku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJeśli lubicie owsianki to dzisiaj mam dla Was wersję zapiekaną, którą spokojnie możecie zabrać na wynos. Składniki: - 200 g płatków owsianych - 50 g cukru - 2 łyżeczki cukru waniliowego - 4 jajka - 1 łyżka masła - 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej - 10 suszonych śliwek - 1 cytryna Przygotowanie: Śliwki drobno kroimy. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy je z cukrami i masłem(...)wyciśnięty sok. Do masy dodajemy pokrojone śliwki, skórkę pomarańczową oraz płatki owsiane. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą. Gotowe ciasto przekładamy do małych naczynek i zapiekamy na złoty kolor
Zainspirowana w kuchniSzaro, buro, mokro... Pogoda nie rozpieszcza. Na poprawę nastroju polecam ryż zapiekany, oczywiście z jabłkami i skórką cytrynową. Jest pyszny i bardzo poprawił nam humor :) Składniki na Ryż zapiekany jabłkami: 500 ml mleka szczypta soli 150 g ryżu krótkoziarnistego 4 łyżki rodzynek 1 łyżeczka rumu 3 jajka 100 g miękkiego masła 100 g cukru 1 łyżeczka otartej skórki(...)cytryny na puszystą masę. Następnie dodajemy rodzynki, przestudzony ryż i ubite na sztywno białka, delikatnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200°C (175°C z termoobiegiem). Formę do zapiekania smarujemy masłem i napełniamy masą ryżową. Jabłka kroimy na pół, obieramy, usuwamy gniazda nasienne, skrapiamy sokiem z cytryny i układamy na ryżu, wciskając je nieco w masę (otworem po gniazdach nasiennych
Rozpustne gotowaniemamy super zakąskę -polecam Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego lub drobiowego 150 g sera żółtego pół opakowania ciasta francuskiego 3 ząbki czosnku sól,pieprz,przyprawy 1 jajko 5 łyżek mąki pszennej olej do smażenia Na sos: 2 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany 1 łyżka ketchupu sól,pieprz Przygotowanie: Mięso mielone mieszamy z wyciśniętym przez praskę czosnkiem,,doprawiamy solą(...)każdej strony na patelni,nie za długo.(żeby nam się serek w środku nie roztopił,bo i tak będziemy je zapiekać). Jak kotleciki wystygną,bierzemy ciasto francuskie i kroimy na cienkie paski którymi obwijamy nasze kotleciki,smarujemy roztrzepanym jajkiem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 200 stopniach ok 10-15 min W tym czasie
Swojskie jedzonkoktóra doskonale zrównoważy jego słodycz. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Omlet z piekarnika z pieczonym rabarbarem i truskawkami (2 porcje) Składniki na omlet: 1 łyżka cukru 2 jajka 100 ml mleka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ziarenka z 1/2 laski wanilii szczypta soli 2 łyżki masła Składniki na rabarbar z truskawkami: 150 g rabarbaru, pokrojonego(...)piekarniku (ja mam żeliwne). Ewentualnie naczynia do zapiekania. Na małego naczynia do zapiekania włóż rabarbar i truskawki i wymieszaj je z cukrem, wanilią, imbirem, cynamonem i sokiem pomarańczowym. Przykryj folią aluminiową, włóż do piekarnika i piecz przez 20 minut, po czym wyjmij i odstaw. W misce ubij jajka z cukrem, następnie dodaj mleko, sól, proszek do pieczenia i wanilię
karmelowymiks) 1 jajko M 1 łyżka mąki ziemniaczanej cukier puder do oprószenia serniczka Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni (grzanie góra-dół). Do miski przekładamy ser, dodajemy mąkę, śmietankę, oba cukry i wbijamy jajko. Całość dokładnie mieszamy łyżką. Następnie dodajemy pokruszone w dłoniach orzechy włoskie w karmelu i skórkę kandyzowaną. Krótko mieszamy. Masę przekładamy do naczynia do zapiekania (u mnie
Słodkie okruszkipieprz oliwa dodatkowo: prostokątna forma do zapiekania, wykałaczki, oliwki do ozdoby Przygotowanie: Na patelni rozgrzej oliwę i podduś na niej cebulę/dymkę, paprykę oraz czosnek (ok. 8 min, aż nieco zmiękną), po czym przełóż je do miski i pozwól przestygnąć. Ziemniaki pokrój w drobną kostkę i wymieszaj w misce z warzywami. Jajka rozmąć z kwaśną śmietaną i startym serem(...)małą kulinarną wpadkę. Zgodnie z zaleceniami z książki wyłożyłam formę do zapiekania folią aluminiową, którą wysmarowałam oliwą. Niestety zabieg ten okazał się fatalny w skutkach - tortilla przykleiła mi się do folii i musiałam ją od niej odkroić, przy czym część poszła na straty. Dlatego Wam radzę wlać jajka bezpośrednio do żaroodpornej formy, jedynie odpowiednio natłuszczonej. Torilla powinna pięknie odejść
Chilli Czosnek i Oliwacontext":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","description":"Frittata to bardzo proste danie kuchni w\u0142oskiej. Jest to w zasadzie zapiekany omlet, kt\u00f3ry mo\u017cemy dowolnie urozmaica\u0107 wybranymi przez nas dodatkami. Dzi\u015b mam dla Was przepis na frittat\u0119 z broku\u0142ami i serem. Takie \u015bniadanie na pewno posmakuje ka\u017cdemu, a dodatkowo jest szybkie do zrobienia. Sprawd(...)czerwone cebulki\r","2 z\u0105bki czosnku\r","ok. 70g sera feta\r","ok. 70g drobno tartego sera \u017c\u00f3\u0142tego\r","kilka pomidorkow koktajlowych\r","6 du\u017cych jajek\r","3 \u0142y\u017cki \u015bmietany\r","3 \u0142y\u017cki mleka\r","1 \u0142y\u017ceczka bazylii\r","1 \u0142y\u017ceczka tymianku\r","1 \u0142y\u017ceczka rozmarynu\r","s\u00f3l, pieprz
Mostek w kuchniprzygotowania kopytek w zupełnie innej odsłonie- w aromatycznym sosie na bazie soku pomidorowego i dużej ilości świeżej bazylii i zapiekane w piekarniku.Danie proste, pospolite, a równocześnie wykwintne, nieprawdaż? :)Gnocchi*:* ziemniaki- 1/2 kg* mąka- 2 szkl. + do podsypywania* jajko- 1 szt.* sól i pieprzSos pomidorowo-bazyliowy:* sok pomidorowy- 1 litr* bazylia- cała doniczka* czosnek- 2 ząbki* sól i pieprzDodatkowo:* oliwa(...)wypłynięcia.Sos pomidorowo-bazyliowy:Do soku pomidorowego dodać sprasowany czosnek, świeżą poszatkowaną bazylię oraz przyprawy i wymieszać.Przygotowanie:Piekarnik nagrzać do 200 stopni.Spród oraz boki naczynia do zapiekania posmarować oliwą, przełożyć kopytka do naczynia do zapiekania, polać sosem i zapiekać przez około 25-30 minut.Smacznego! :)* jeżeli chodzi o kopytka, to wcale nie musicie trzymać się moich proporcji, bardziej kierujcie
Kraina Miodem Płynącapotrzebujemy: – 1 awokado (dojrzałe, jędrne) – 2 jajka – sól, pieprz Awokado myjemy, osuszamy, kroimy na pół i usuwamy pestkę. Umieszczamy najlepiej w naczyniu żaroodpornym a w powstałą „dziurę” wbijamy jajko i posypujemy odrobiną soli oraz pieprzu. Umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 170 – 180 stopni i zapiekamy ok 20 minut. Gdy będą gotowe wyjmijcie całość
Szybko Tanio SmacznieSzybka sycąca zapiekanka z makaronem, kiełbasą i ciągnącym się serem pleśniowym. Przygotowanie: 30 minut Koszt: tanie Aktualnie przebywam na krótkim urlopie i chodzenie w zatłoczonych
zdrowo i aktywnietuńczyka 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 czerwona papryka 2 łyżki suszonych pomidorów posiekanych na drobno 150 g żółtego sera 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 3/4 szkl. mleka 3 jajka sól, pieprz olej do smażenia Sposób Przygotować ciasto. Ziemniaki obrać i umyć, ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowane odcedzić i razem z masłem utłuc tłuczkiem do ziemniaków. Po przestygnięciu(...)podpieczone ciasto wyłożyć paprykę z cebulą, następnie wyłożyć tuńczyka z puszki, posypać posiekaną natką pietruszki i suszonymi pomidorami. Mleko wymieszać z jajkami, solą i pieprzem, zalać nim tartę. Całość posypać żółtym serem i ponownie umieścić w piekarniku. Zapiekać około 20 minut
Kuchenne aromatyukładamy plaster sera. Z pozostałych czterech kromek wykrawamy otwory (np. małą szklanką). Przykrywamy nimi ser żółty. Do wyciętych otworów wbijamy jajka. Każdy tost oprószamy solą i papryką ostrą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i zapiekamy przez 20 minut ( białko jaja powinno się ściąć). Podajemy ze świeżymi pomidorami lub ketchupem
Qchnia po prostuprzepisu. Mogą też stanowić składnik rozmaitych sałatek i krokietów (tutaj znajdziecie przepis na. krokiety serowo - szparagowe ) Ugotowane szparagi można podawać z jajkiem sadzonym (tzw. szparagi po mediolańsku), z masłem, sosem holenderskim, beszamelem, sosem vinegret. Szparagi można także zapiekać w piekarniku lub zgrillować. Zupa krem ze szparagów z grzankami ziołowymi - składniki proporcje dla 2-3 osób 500 g szparagów (po odcięciu
Kulinaria - potrawy z różnych stron światajajko szczypta soli 2 łyżki Cukru Trzcinowego Dry Demerara Diamant garść malin Płatki jaglane zalać zimnym mlekiem, dodając puree z dyni, jajko i sól. Wszystko dokładnie wymieszać i dosłodzić syropem trzcinowym do smaku. Przelać do foremek do zapiekania na wierzchu układając po parę malin. Na wierzchu posypać po łyżce cukru trzcinowego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 *C i piec
https:KKuchniaMniamsmaku śmietankowych lub waniliowym KOKOSOWA SKORUPKA 100g masła 100g cukru pudru 200g wiórków kokosowych 2 jajka Wykonanie: CIASTO KRUCHE - składniki na ciasto powinny być zimne - mąkę przesiać, dodać cukier i szczyptę soli - do składników suchych dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło oraz jajko, wszystko wymieszać, zagnieść gładkie i elastyczne ciasto - ciasto zafoliować i schłodzić przez 1h w lodówce - formę(...)minut KOKOSOWA SKORUPKA - masło roztopić, dodać wiórki kokosowe wymieszane z cukrem pudrem - ciągle mieszając, zrumienić wiórki - zrumienione wiórki ostudzić, wymieszać z jajkami - gotową masę rozsmarować na zapieczonej masie jabłkowej, wyrównać, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, zapiekać 15-20 minut - upieczoną szarlotkę ostudzić, przechowywać pod przykryciem
Smakołyki Berenikizwykłe kluski, które mogą być alternatywą dla makaronu. Moje inne propozycje na danie z batatami to: Frytki z batatów Indyk zapiekany z warzywami i batatami Placuszki z cukinii i batatów Składniki dwa średniej wielkości bataty 1 jajko 3/4 szklanki mąki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Pozostawiamy do ostygnięcia, następnie rozgniatamy je widelcem, dodajemy
Delusional Trinepiórka i podsmażamy na patelni. Ziemniaki kroimy w plasterki i wykładamy na dnie naczynia żaroodpornego. Na nie układamy por z cebulą. Jajka roztrzepujemy widelcem, dodajemy śmietanę, starty ser żółty i przyprawy. Mieszamy. Sosem jajecznym polewamy zapiekankę. Całość zapiekamy około 25 minut w temp 180 C. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem
e-PrzepisyKulinarnemąki - 100 g masła - 1 jajko - 1 łyżka śmietany - szczypta soli farsz: - 100 g łososia wędzonego dobrej jakości - bardzo duży por (biała + jasnozielona część) - koperek (ja użyłam suszonego) - 200 ml śmietanki 30% - 4 jajka - sól, pieprz czarny grubo mielony - łyżka masła Przygotowania zaczynamy od ciasta. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy posiekane masło, jajko, śmietanę i sól. Szybko wyrabiamy ciasto(...)piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut. Na podpieczony spód wykładamy pora, następnie układamy plastry łososia. Do miski wbijamy jajka, wlewamy śmietankę, przyprawiamy solą, grubo mielonym pieprzem i koperkiem. Masę jajeczną wylewamy na tartę i zapiekamy ok. 20 minut w 200 stopniach. Smacznego
Cook&Lovesmażonych pieczarkach. Ugotowany makaron wymieszać z cebulą i pieczarkami, przełożyć do kokilek, zamiast kokilek można użyć naczynie żaroodporne. Śmietanę roztrzepać z jajkiem , przyprawi ć solą, tymiankiem, papryką, pieprzem świeżo mielonym. Zalewamy makaron sosem, posypujemy tartym , żółtym serem. Zapiekamy 20 minut w rozgrzanym piekarniku do 180 °C. Przed podaniem posypujemy świeżym tymiankiem lub natką pietruszki. Smacznego
kgwjanczeworoślinnego – 1 jajko – 1 łyżeczkę soli – odrobinę pieprzu – 3/4 łyżeczki sody – zioła (najlepiej świeże) Szpinak (500g) rozmrozić i ugotować. Doprawić do smaku odrobiną czosnku i soli. Ostudzić. W misce wymieszać mąkę, mleko, jajko i (ugotowany) szpinak. Na blasze do pieczenia ułożyć papier i na niego nakładać ciasto. Całość zapiekać w 180 stopniach (termoobieg) w piekarniku
Szybko Tanio Smacznieuformować kulki: wziąć część ciasta wyrobić i lekko spłaszczyć, złożyć boki do środka, a na blaszkę kłaść złączeniem w dół. Posmarować jajkiem i posypać ziarnami. Pozostawić do wyrośnięcia na 20-30 minut. Nagrzać piekarnik do 200C i zapiekać bułki około 30 minut, do zrumienienia. Wystudzić na drewnianej desce lub kratce. marcelina
Czerwony Gupikmiękkie. Patelnię zdjąć z ognia, a masę przestudzić. Dodać odsączone mięso krabowe, pokruszony bekon, szczyptę płatków chilli, pieprz i wbić jajko. Wszystko dokładnie wymieszać i nakładać do kapeluszy pieczarek. Pieczarki ułożyć na blasze do pieczenia i zapiekać przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 160-180 stopni. Smacznego
Codzienne Gotowaniekilku miejscach widelcem. Podpiekać w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około kwadrans. W tym czasie jogurt utrzeć mikserem z jajkami, doprawić solą, pieprzem i bazylią. Dodać cukinię oraz starty parmezan. Na podpieczony spód wylewamy masę, zapiekamy około pół godziny w 170 stopniach. Jak to zwykle bywa z tartami, są dobre zarówno na ciepło jak i na zimno Ania
Ania i Marcin gotująkosteczkę czosnek i orzechy włoski (również pokrojone). Całość mieszamy i dodajemy przecier pomidorowy, koncentrat, mąkę, olej kokosowy, bakę plesznik, jajka oraz pokrojone w kostkę suszone pomidory. Przygotowany pasztet przekładamy do naczynia w którym będziemy go zapiekać. Pieczemy w 180 st przez
Łycha smakówAwokado myjemy, osuszamy, kroimy na pół i usuwamy pestkę. Umieszczamy najlepiej w naczyniu żaroodpornym a w powstałą „dziurę” wbijamy jajko i posypujemy odrobiną soli oraz pieprzu. Umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 170 – 180 stopni i zapiekamy ok 20 minut. Gdy będą gotowe wyjmijcie całość na talerz i odczekajcie z 5 minut (całość jest ekstremalnie gorąca). Zjadajcie
Szybko Tanio Smaczniesklepie kupowałam jabłka, nie wiem skąd moja obsesja, ale uzbierało mi się ich całkiem sporo, stąd dziś kolejna wariacja z zapiekanym jabłkiem, nie można tego nazwać szarlotką, to taki nietypowy mix ;) Składniki (porcja): białko z 1 jajka 1 jabłko 100g chudego sera białego 1 łyżka siemienia lnianego 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki otrębów pszennych firmy Kupiec 1 łyżka płatków
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćkażdy naleśnik kładziemy czubatą łyżkę farszu, rozprowadzamy, zwijamy w rulon i układamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Przygotowujemy sos: ubijamy jajko, mieszamy ze śmietaną i pokrojonym serem. Zalewamy naleśniki. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Zapiekamy około 20-25 minut (do rozpuszczenia sera). Z tych proporcji wyszło mi dokładnie 14 nadzianych naleśników
Kolorowy Przepisownikpieprzem. Sosem polać ryż odczekać aż przesiąknie do ryby ( ewentualnie delikatnie przemieszać ryż ). Na wierzch wyłożyć kukurydzę oraz cieniutkie wiórki masła. Jajko roztrzepać z mlekiem i zalać całą zapiekankę. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 o C. Całość zapiekać 30 minut. Uwaga – sprawdzona rada 1) W przypadku ryb mrożonych ważne jest aby pozbyć się
Świat Smakupowinien dominować, gdyż te ziemniaki są u mnie zawsze tylko dodatkiem do dania a nie daniem głównym. Ziemniaki w mundurkach zapiekane z serem SKŁADNIKI: 8 ziemniaków podobnej wielkości 200 g sera żółtego w kostce sól 1 jajko pieprz keczup papryka w proszku zielona cebulka Ziemniaki szorujemy i gotujemy w łupinkach, w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiręcznikiem papierowym i drobno siekamy. Grzyby dokładamy do cebulki, doprawiamy sola i białym pieprzem. Odparowujemy. Farsz grzybowy nakładamy na podpieczone ciasto. Jajka, śmietankę, sól, przeciśnięty ząbek czosnku mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i wlewamy na farsz grzybowy. Zapiekamy jeszcze przez około 15 minut w 180 stopniach c aż masa jajeczno-śmietanowa się zetnie. Posypujemy płatkami papryki i dekorujemy natka pietruszki
Pyry na Gazsody oczyszczone j1/3 łyżeczki proszku do pieczeniaPłatki zalewam wrzątkiem, solę i zostawiam na jakieś 30-60min(lub całą noc). Dynię, jajko i mleko miksuje ze sobą. Łącze z płatkami i resztą składników. Przelewam do naczyznka do zapiekania i piekę ok.35-40min
More food, love and dreamsszklanki mleka5 łyżek mąkisól,pieprzolej do smażeniaWykonanie:Botwinkę razem zburaczkami drobno kroimy. Wrzucamy na rozgrzany olej,mieszając podduszamy ok 3 minut. Jajka rozkłócamy ,dodajemy mleko, mąkę, przyprawy. Zalewamy botwinkę, kiedy masa się zetnie przewracamy na drugą stronę, zapiekamy
Z Majeczką w kuchnioliwy (oleju bądź roztopionego masła) sól do smaku Ziemniaki obrałam i starłam na fasolkowych oczkach. Odsączyłam z nadmiaru wody. Następnie wbiłam jajka, wsypałam suche składniki, wlałam oliwę, kefir i całość wymieszałam. Gofrownicę rozgrzałam i nakładałam ciasto. Gofry zapiekałam do zarumienienia, ale nieco dłużej niż zwykłe (gdyż używałam surowych ziemniaków). Gofry posmarowane masełkiem krewetkowym sprawdziły się jako miła odmiana od chleba
bastalena