jajka zapiekane - 3168 przepisów (strona:65/212)

Ziołowa frittata z kwiatami cukinii 160

Przygotować patelnię, którą można  wstawić do piekarnika. Jeśli nie masz takiej patelni możesz użyć naczynia do zapiekania kwiaty cukinii opłukać. Delikatnie rozsuwając płatki kwiatu, przy pomocy pęsety usunąć pręciki z wnętrza. Mogą być gorzkie lub być przyczyną alergii jedno jajko zblendować z listkami zół i łyżką mleka i śmietany. Dodać 2 pozostałe jajka i roztrzepać widelcem. Masę jajeczną doprawić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tarta ze szpinakiem 183

czym do wysmarowanej masłem i opruszonej mąką formy przekładam ciasto, ścinam nadmiar wystający z formy i zapiekam wstępnie dosłownie 3-4 minuty w 180oC.Wyciągam, wykładam na nie szpinak, łyżką go rozprowadzam równomiernie po całym cieście i zalewam zmieszaną śmietaną z jajkami i serem. Całość na 12-15 minut do piekarnika na 180oC

Mechanik w kuchni
Bekonowe muffiny śniadaniowe 141

pokrojonej drobno żółtej papryki 1-2 łyżki posiekanej drobno cebuli 2 łyżki startego sera 3 jajka jakieś zioła np. bazylia lub oregano sól pieprz Przygotowanie: Blachę na muffiny odwracamy do góry nogami, delikatnie spryskujemy oliwą  i owijamy plastrem boczku tworząc tzw. koszyczek. Zapiekamy w piekarniku przez 15 minut w 180 stopniach. Aż się zrumienią i będą chrupkie Po upieczeniu

Gotuj z Mąką
3 przepisy na karpia 98

PORCJE: 4 dzwonki z karpia 1 jajko 2 łyżki mąki szczypta ziół prowansalskich szczypta kurkumy szczypta chili w proszku 4 łyżki oleju sól pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Każde sprawdzone dzwonko karpia dzielimy na 2 kawałki. Nacieramy rybę solą, ziołami prowansalskimi i kurkumą, po czym wstawiamy do lodówki na całą noc. Mąkę miksujemy z jajkiem, 1 łyżką oleju oraz chili na gładkie(...)reszcie oleju na złoty kolor z obu stron. Gotowe płaty przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy 15 minut w temperaturze 180 ° C. KARP W GALARECIE SKŁADNIKI NA 8 PORCJI: 1 karp, około 2 kg, z głową i ogonem 1 pęczek włoszczyzny 1 cebula 3 jajka 3 łyżki rodzynek 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 6 ziarenek pieprzu 2 ząbki

Dajet
SŁONECZNA ZAPIEKANKA RYŻOWA 136

Lato się już niestety skończyło, ja jednak nie rozstaję się ze słonecznymi kolorami na talerzu🌞 Przepyszna zapiekanka, która aż kolorem słońca biję po oczach, często bywa

Zdrowie i pysznie na talerzu
Owoce zapiekane pod koglem-moglem z płatkami jęzczmiennymi 168

Owoce zapiekane pod koglem-moglem i płatkami jęczmiennymi skradną podniebienie każdemu łasuchowi. To moja propozycja słodkiego śniadania Danie to zawiera owoce, które mają dużo witamin, są soczyste i słodkie. Ma w sobie również płatki jęczmienne, które fajnie chrupią i są zdrowe oraz ziarna słonecznika i dyni, które są pożywne. Wszystko to w koglu-moglu, który ma konsystencje lekkiej, kremowej(...)nasze włosy oraz skórę – poprawia ich wygląd. Zobacz też: Omlet z płatkami ryżowymi Przepis na owoce zapiekane pod koglem-moglem i płatkami jęczmiennymi Drukuj przepis Porcji: 6 Czas gotowania: 40 minut Składniki 1/4 melona gruszka 300 g mrożonych malin 2 jajka szczypta soli garść płatków jęczmiennych Lubella łyżeczka brązowego cukru Przepis 1 Melona i gruszkę kroimy w kostkę. Wykładamy

Kuchnia Bazylii
Kopytka z mlodych ziemniakow zapiekane w sosie pomidorowym z chorizo 190

się :) Sos jest sycący, trochę tłusty, ale niesamowicie smaczny! polecam wszystkim mięsożercom :) Kopytka z młodych ziemniaków zapiekane w sosie pomidorowym z chorizo kopytka: 900 g młodych ziemniaków, po ugotowaniu i obraniu ze skórki ok 350 g maki pszennej 1 jajko szczypta soli oliwa sos: 3 łyżki oliwy z oliwek 150 g kiełbasy chorizo, pokrojonej w pół talarki 2 ząbki(...)skórki, plus pół puszki wody sól, pieprz listki z połowy doniczki bazylii 100 g żółtego sera najlepiej cheddara Młode, ugotowane i obrane ze skórek ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy jajko i mąkę i zagniatamy zwarte ciasto. Z ciasta odrywany po kawałku, na posypanej mąka stolnicy turlamy z nich wałeczki. Wałeczki tniemy ostrym nożem na dość drobne kopytka. W dużym garnku

Dzieje kuchennej Wiewióry
Tarta z kozim serem, kurkami i rukolą 165

soli i pieprzu. Po schłodzeniu ciasta wylepiamy nim palcami naczynie do tarty. Wylepione naczynie ciastem dziurkujemy widelcem i zapiekamy w 180 stopniach w piekarniku 10-15 minut.  Po upieczeniu ciasta czekamy aż wystygnie. W tym czasie śmietanę mieszamy z jajkiem, ziołami, solą pieprzem i wylewamy na ciasto. Układamy na wierzchu kozi ser, paseczki papryki oraz usmażone na maśle kurki

Bon Appetit Małgorzaty
Gryczanka 168

Cebulę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na oliwie. Dodałam pieczarki. Lekko wystudziłam. Twaróg przełożyłam do miski, rozdrobniłam. Wbiłam jajko, dodałam przyprawy oraz kaszę i pieczarki. Całość zagniotłam na jednolitą masę. Keksówkę wysmarowałam masłem, przełożyłam do niej gryczankę.  Zapiekałam w 150st. przez 40min. Całość podałam z sosem czosnkowym

bastalena
Mini tarty ze szparagami, czyli szparagi na cieście francuskim 128

francuskie dzielimy na 4 części. Wszystkie boki zawijamy do środka na ok.1cm) tworząc mały rant. Smarujemy rozmąconym jajkiem. Układamy plasterki szynki. Szparagi myjemy, obieramy do 1/3 wysokości. Układamy na szynce i posypujemy serem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (z termoobiegiem). Zapiekamy przez 15-20 minut - do zrumienienia ciasta. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Mazurek bakaliowy (Torta con frutta secca per Pasqua) 124

figi, morele, rodzynki, migdały, orzechy włoskie, suszone śliwki) 200 gr powideł śliwkowych (powidła wed ł ug własnego uznania) Polewa 70 gr cukru pudru sok z cytryny 1 żółtko 1 jajko PRZYGOTOWANIE Ciasto Żółtka przetrzeć przez sito. Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier puder, otartą skórkę z cytryny i żółtka. Ciasto zagnieść, owinąć folią spożywczą(...)papierem do pieczenia.  Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć nim form ę i ponakłuwać widelcem. Ciasto zapiekać ok. 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Nadzienie Rodzynki namoczyć, osączyć. Bakalie posiekać i wymieszać. Polewa Żółtko utrzeć z cukrem pudrem i jajkiem.  Dodać sok z cytryny, wymieszać. Mazurek Upieczone ciasto posmarować powidłami. Na wierzch wyłożyć bakalie

La grande e la piccola cuoca
Omlet zapiekany ze szpinakiem, szynką i boczkiem 146

Przepis na kolejny omlet bez mąki, ale tym razem nie jest smażony tylko zapiekany. Szpinak, który dodałam to jego świeże liście (szpinak baby), ale możecie dać mrożony, choć poszarpane liście fajniej wyglądają :) Składniki: 1 garść szpinaku baby 4 jajka 2 plasterki boczku pieczonego 2 plasterki szynki drobiowej 1/2 cukinii szczypta soli morskiej z chili szczypta pieprzu ziołowego 1/2 płaska

Szczęśliwa kuchnia
Omlet zapiekany ze szpinakiem, szynką i boczkiem 146

Przepis na kolejny omlet bez mąki, ale tym razem nie jest smażony tylko zapiekany. Szpinak, który dodałam to jego świeże liście (szpinak baby), ale możecie dać mrożony, choć poszarpane liście fajniej wyglądają :) Składniki: 1 garść szpinaku baby 4 jajka 2 plasterki boczku pieczonego 2 plasterki szynki drobiowej 1/2 cukinii szczypta soli morskiej z chili szczypta pieprzu ziołowego 1/2 płaska

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Domowy Fast Food, czyli mini pizze z cukinii! 133

kolor. Wyjmujemy łyżką cedzakową, układamy na papierze, następnie przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch: - plasterki pieczarki - plasterki ugotowanego jajka - plastry pomidora - po plasterku np. szynki lub boczku lub żółtego sera lub mozzarelli (wedle uznania) Całość zapiekamy w piekarniku przez 20- 30 minut, temp. 180 stopni C. Na wierzch sos: - 1/4 szklanki ketchupu bardzo dobrej jakości - 1/4 szklanki

SMYKWKUCHNI
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą 181

fajny pomysł na obiad lub kolację. Składniki: około 1 kg ziemniaków 300-400 g kiełbasy 200 g żółtego sera 2 ząbki czosnku 2 cebule 300 ml śmietany 18% 1 jajko sól, pieprz gałka muszkatołowa ewentualnie szczypiorek olej Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki grubości około pół centymetra. Na osoloną gotującą wodę wrzucić pokrojone ziemniaki gotować 5-7 minut. Ugotowane ziemniaki(...)dnie wyłożyć 1/3 ziemniaków, następnie 1/2 kiełbasy. Ponownie 1/3 ziemniaków i resztę kiełbasy, a na wierzchu resztę ziemniaków. Śmietanę wymieszać z jajkiem i startym żółtym serem. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, a następnie wylać na wierzch zapiekanki. Zapiekać w temp. 170 stopni przez około 30 minut. Ja posypałam wierzch pokrojonym szczypiorkiem, a także dodałam trochę do środka zapiekanki. Życzę

talerz przyjemności
KRUCHE TARTALETKI Z POMIDORAMI / SPIS PRZEPISÓW NA SYLWESTRA 122

oregano dodatkowo: duży dojrzały pomidor (lub 2 mniejsze) 150 g sera ricotta (lub gęstego jogurtu naturalnego) 3 łyżki pokrojonego w półtalarki pora sól, pieprz 1 ząbek czosnku 1 roztrzepane jajko do posmarowania Sposób przygotowania: Zaczynam od kruchego ciasta. Siekam masło z mąką, solą i oregano. Rozcieram w palcach, aż powstanie coś na kształt sypkiego, wilgotnego piasku. Dodaję żółtko i szybko(...)KAPUSTY I OLIWEK CHIPSY Z JARMUŻU TOFU MARYNOWANE TATAR Z SUROWEGO ŁOSOSIA PIECZARKI NADZIEWANE KASZĄ QUINOA TATAR Z WĘDZONEGO ŁOSOSIA WEGETARIAŃSKIE JAJKA PO SZKOCKU KRUCHE BABECZKI Z GRZYBAMI OGÓRKI Z PASTĄ ORZECHOWĄ PIKANTNA PASTA Z CZERWONEJ FASOLI MUSZLE ZAPIEKANE ZE SZPINAKIEM BURGERY Z CZARNEJ SOCZEWICY GUACAMOLE MIĘTOLADA LIKIER A'LA MALIBU MOJITO MELONOWE TRUSKAWKOWY DRINK BEZALKOHOLOWY Pozdrawiam

W kuchni Karmel-itki
Zapiekanka z cukinii, suszonych pomidorów i czerstwego pieczywa 177

kilka minut. Przyprawić solą, tymiankiem i świeżo mielonym pieprzem. Przełożyć do większej miski i dodać dobrze odciśnięte z mleka pieczywo. Jajka wbić do miseczki i roztrzepać widelcem. Przelać do pieczywa i cukinii. Całość dobrze wymieszać.  Formę do zapiekania natłuścić i obsypać bułką tartą. (Można także wyłożyć papierem do pieczenia.) Przełożyć masę i wyrównać ją w formie. Piec w piekarniku

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zapiekanka z brukselki 213

oraz gałką muszkatołową, dokładnie wymieszać (rozbełtać żółtko) i odstawić.  Przesmażoną brukselkę przełożyć do naczynia żaroodpornego zalać śmietaną rozkłóconą z jajkiem i wstawić do piekarnika na około 45 minut.  Pod koniec pieczenia posypać startym żółtym serem i zapiekać jeszcze przez kilka minut do czasu aż ser się rozpuści, a brukselka będzie miękka. Smacznego

Codzienne Gotowanie
PIZZA Z KALAFIORA 138

możliwe - a do tego smaczne!! :) CIASTO średni kalafior jajko 1/4 startej kulki mozzarelli przyprawy - sól, pieprz, bazylia DODATKI  sos pomidorowy mozzarella szynka pieczarki kukurydza Kalafiora blendujemy albo ścieramy na tarce. Dodajemy  jajko, mozzarellę oraz przyprawy. Mieszamy do połączenia składników. Otrzymaną masę układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zapiekamy w piekarniku 15 minut, 180 stopni.  Wyciągamy

BezglutenowaIzabela
Tarta z łososiem i zielonym pesto 146

śmietaną lub jogurtem. Przyprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy posiekany koperek.  Na podpieczonym spodzie układamy łososia. Zalewamy mieszanką jajek i śmietany. Na wierzchu robimy w kilku miejscach kleksy z zielonego pesto oraz układamy kawałki mozzarelli.  Zapiekamy ponownie w temp. 180 st. do lekkiego zarumienienia, ok. 20-25 minut. Smacznego

bistro mama
Gniazdka ze szpinakiem i jajkiem 161

duże muffiny formując gniazdko. Do każdego gniazdka nałożyć szpinak, wyszło po ok 1 łyżce na każde gniazdko. Na wierzch wbić jajko i posypać suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i zapiekać aż ciasto dobrze się zrumieni ok 20 minut

Monia miesza i gotuje
Ryżowe babeczki 153

dodajemy do niego wcześniej przygotowaną potrawkę i całość mieszamy dodając starty ser.  7. Ewentualnie doprawiamy jeszcze przyprawami.  8. Jajka roztrzepujemy i wlewamy do ryżu, całość mieszamy.  9. W foremki na babeczki wykładamy partiami ryż.  10. Zapiekamy w 200 stopniach przez około 25 min (do czasu aż wierzch ładnie się zarumieni)  11. Moje babeczki podałam

Mój pomysł na
Kasza jaglana z jabłkami i bakaliami 140

Zapiekana kasza jaglana z jabłkami i bakaliami Składniki: Kasza jaglana – 200g Mleko – 1 szklanka Miód – 2 łyżki Jajka – 2 sztuki Mieszanka studencka Kresto – 200g Jabłka – 3 sztuki Wiórki kokosowe – 2-3 łyżki Imbir, gałka muszkatołowa, cynamon Wykonanie: Kaszę jaglaną przepłukać wodą i wysypać na dno naczynia żaroodpornego. Mleko wymieszać z jajkami, miodem i przyprawami. Kaszę jaglaną zalać połową mleka

Kuchnia Bon Appetit
Opiekane śniadanie, czyli śniadaniowe pyszności, które przygotujesz w opiekaczu 134

zielonego ogórka), chude mięso (polędwica z indyka, pierś kurczaka) i np. pastę z awokado. W opiekanej kanapce może znaleźć się też jajko ugotowane na twardo, wędzona ryba, sałata, żółty ser (od czasu do czasu, bo najlepiej go nie zapiekać). Pożywne grzanki możesz również przygotować na wynos jako posiłek na II. śniadanie.   Opiekacze do przygotowania idealnych kanapek Żeby przyrządzić smakowitego

Codogara
Szparagi zapiekane 106

doprawiłem solą i pieprzem. Odstawiłem.   Szparagi umyłem, oczyściłem z włókien, odciąłem końcówki. Obtoczyłem je w mące, następnie zanurzyłem w rozbełtanym jajku oraz w panierce. Tak przygotowane szparagi ułożyłem w jednej warstwie na blaszce. Wstawiłem do piekarnika i zapiekałem przez około 12 minut, do zezłocenia

R'n'G Kitchen
Boskie śniadanie dla drugiej połowy. Jajko i boczek w imponującej formie. Rozpieszczaj swoich bliskich 152

kromki bułki lub chleba sól, pieprz garść siekanego świeżego szczypiorku Przygotowanie: Plastry boczku podsmażamy lekko na patelni. W okrągłych foremkach do zapiekania układamy kolejno:koła z pieczywa (dopasowane rozmiarowo do foremek). Tłuszcz do smarowania jest zbędny bo gotowe jajka wychodzą ładnie z foremki. Boczkiem wyściełamy boki foremki (tak by same posłużyły jako foremka do jajka). Otoczoną boczkiem bułkę posypujemy tartym

Kuchnia po mojemu
Jajka zapiekane w bagietkach 134

Dodać wędlinę i chwilę podsmażyć. Można lekko doprawić. Nałożyć po równo do bułek lekko dociskając, żeby zostało wystarczająco miejsca na jajka. Jajka sparzyć wrzątkiem i wbijać po jednym lub dwa do bułek. posolić i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Zapiekać ok. 15 min. Mniej więcej po 10 minutach, gdy białko będzie do połowy ścięte, posypać  startym serem lub położyć plasterki

Maślane ciasteczko
Ziemniaczana zapiekanka z boczkiem i porem 124

zmieknie. W miedzyczasie ziemniaki pokrojc na niezbyt grube kawalki (wielkosci kesa) i ogotowac okolo 10 minut. W kubku roztrzepac jedno jajko ze smietana. Ziemniaki odcedzic, a nastepnie wymieszac z miesem i porami. Przelozyc do zaroodpornego naczynia do zapiekania i polac smietana. Zapiekac przez okolo 40 w temperaturze 180 stopni. Plastry bekonu zgrilowac, pokroic w kostke i pod koniec pieczenia posypac

Codzienne Gotowanie
Piątkowe Inspiracje - Zapiekanka z makaronem i warzywami 142

jeszcze chwilkę poddusić. Warzywa wymieszać z ugotowanym makaronem i rozgniecionymi ząbkami czosnku.  Do makaronu dodać śmietanę rozmieszaną z jajkiem. Doprawić solą, pieprzem i gałką.  Wszystko razem wymieszać, posypać żółtym serem, włożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać ok 30 minut

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Omlet zapiekany z cukinią i pomidorem 105

cukinii, startej 1/2 pomidora, pokrojonego w kawałki 40 g żółtego sera, startego bazylia sól, pieprz masło do wysmarowania formy Jajka rozbić do miseczki, dodać startą cukinię, starty ser żółty, bazylię. Masę dokładnie wymieszać. Posolić. Formę do zapiekania wysmarować masłem. Przelać masę, dodać pomidora, doprawić pieprzem. Zapiekać w 180 stopniach przez 20 minut, aż masa się zetnie

Moja Galeria Smaku
Pieczarki faszerowane 134

kapelusze pieczarek. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 15 minut w 180 stopniach. Po tym czasie jajko delikatnie roztrzepujemy i łyżką polewamy nim pieczarki. Na każdą dajemy kawałek żółtego sera na wierzch i zapiekamy w piekarniku kolejne 5 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Tarta egzotyczna - papaja i marakuja 218

nadzienie do tarty. Wydrążyć miąższ z marakui i przetrzeć przez sito. Papaję zmiksować na mus. Do musów owocowych dodać mleko skondensowane, jajka oraz mąkę - całość zmiksować na jednolitą masę. Masę owocową wylać na podpieczony spód do tarty i zapiekać kolejne 25-30 minut. Upieczoną tartę pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem dowolnie udekorować. Ja swoją polałam rozpuszczoną białą czekoladą

kolorowotorcikowo
Tarta ze szparagami, szpinakiem, serem pleśniowym i olejem rzepakowym 183

wystudzony spód wyłożyć szpinak z cebulą. Szparagi opłukać i odłamać zdrewniałe końcówki. Układać szparagi naprzemiennie na szpinaku. Śmietanę zmieszać z jajkami i szczyptą soli i pieprzu i wylać na wierzch tarty. Na szparagi ułożyć rozdrobniony ser pleśniowy. Zapiekać w temperaturze 180 stopni około 30 minut aż wierzch będzie ścięty i lekko spieczony. Smacznego Post Tarta ze szparagami, szpinakiem, serem pleśniowym

UgotujmyTo.pl
Suflet z kaszy kuskus z owocami. 187

Souffle with couscous with fruit.  Składniki. 2 szklanki świeżych owoców 2 szklanki mleka 1 szklanka kaszy kuskus 4 jajka 4 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego Wykonanie. Przygotować owoce, wiśnie, agrest, jagody, porzeczki. Formę do zapiekania wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Kuskus zalać wrzącym mlekiem. Odstawić na 5 min, aby napęczniał. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym

Kulinarny karnet Christophera
Dorada w sosie śmietanowym z zapiekanką cukiniowo - ziemniaczaną 186

dużych oczkach- jajko- sól pieprz W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem układamy plasterki ziemniaków, oprószamy solą, układamy startą cukinię wymieszaną z jajkiem i doprawioną solą i pieprzem, ponownie układamy plasterki z ziemniaków, skrapiamy oliwą z oliwek posypujemy solą. Zapiekamy w piekarniku około 50 minut.     Doradę układamy w drugim naczyniu, wysmarowanym oliwą z oliwek, posypujemy przyprawą do ryb, skrapiamy cytryna

SMYKWKUCHNI
Tarta ze szparagami i oscypkiem 123

szklanki maki - 3/4 kostki masła - 2 żółtka - sól Z w/w/ składników szybko zagniatamy ciasto. Wykładamy wysmarowaną tłuszczem formę do zapiekania.  NA WIERZCH: -pęczek zielonych szparagów (szparagi obieramy ;-) ) - 1 młoda cebulka - 1-2 ząbki czosnku posiekane - 4 jajka - 2 białka - 3 łyżki jogurtu greckiego - sól morska - pieprz cytrynowy - 1,5 łyżki masła -4 oscypki Połowę pęczka szparagów kroimy w kostkę

SMYKWKUCHNI