figi, morele, rodzynki, migdały, orzechy włoskie, suszone śliwki) 200 gr powideł śliwkowych (powidła wed ł ug własnego uznania) Polewa 70 gr cukru pudru sok z cytryny 1 żółtko 1 jajko PRZYGOTOWANIE Ciasto Żółtka przetrzeć przez sito. Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier puder, otartą skórkę z cytryny i żółtka. Ciasto zagnieść, owinąć folią spożywczą(...)papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć nim form ę i ponakłuwać widelcem. Ciasto zapiekać ok. 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Nadzienie Rodzynki namoczyć, osączyć. Bakalie posiekać i wymieszać. Polewa Żółtko utrzeć z cukrem pudrem i jajkiem. Dodać sok z cytryny, wymieszać. Mazurek Upieczone ciasto posmarować powidłami. Na wierzch wyłożyć bakalie
La grande e la piccola cuocaPrzepis na kolejny omlet bez mąki, ale tym razem nie jest smażony tylko zapiekany. Szpinak, który dodałam to jego świeże liście (szpinak baby), ale możecie dać mrożony, choć poszarpane liście fajniej wyglądają :) Składniki: 1 garść szpinaku baby 4 jajka 2 plasterki boczku pieczonego 2 plasterki szynki drobiowej 1/2 cukinii szczypta soli morskiej z chili szczypta pieprzu ziołowego 1/2 płaska
Szczęśliwa kuchniaPrzepis na kolejny omlet bez mąki, ale tym razem nie jest smażony tylko zapiekany. Szpinak, który dodałam to jego świeże liście (szpinak baby), ale możecie dać mrożony, choć poszarpane liście fajniej wyglądają :) Składniki: 1 garść szpinaku baby 4 jajka 2 plasterki boczku pieczonego 2 plasterki szynki drobiowej 1/2 cukinii szczypta soli morskiej z chili szczypta pieprzu ziołowego 1/2 płaska
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comkolor. Wyjmujemy łyżką cedzakową, układamy na papierze, następnie przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch: - plasterki pieczarki - plasterki ugotowanego jajka - plastry pomidora - po plasterku np. szynki lub boczku lub żółtego sera lub mozzarelli (wedle uznania) Całość zapiekamy w piekarniku przez 20- 30 minut, temp. 180 stopni C. Na wierzch sos: - 1/4 szklanki ketchupu bardzo dobrej jakości - 1/4 szklanki
SMYKWKUCHNIfajny pomysł na obiad lub kolację. Składniki: około 1 kg ziemniaków 300-400 g kiełbasy 200 g żółtego sera 2 ząbki czosnku 2 cebule 300 ml śmietany 18% 1 jajko sól, pieprz gałka muszkatołowa ewentualnie szczypiorek olej Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki grubości około pół centymetra. Na osoloną gotującą wodę wrzucić pokrojone ziemniaki gotować 5-7 minut. Ugotowane ziemniaki(...)dnie wyłożyć 1/3 ziemniaków, następnie 1/2 kiełbasy. Ponownie 1/3 ziemniaków i resztę kiełbasy, a na wierzchu resztę ziemniaków. Śmietanę wymieszać z jajkiem i startym żółtym serem. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, a następnie wylać na wierzch zapiekanki. Zapiekać w temp. 170 stopni przez około 30 minut. Ja posypałam wierzch pokrojonym szczypiorkiem, a także dodałam trochę do środka zapiekanki. Życzę
talerz przyjemnościoregano dodatkowo: duży dojrzały pomidor (lub 2 mniejsze) 150 g sera ricotta (lub gęstego jogurtu naturalnego) 3 łyżki pokrojonego w półtalarki pora sól, pieprz 1 ząbek czosnku 1 roztrzepane jajko do posmarowania Sposób przygotowania: Zaczynam od kruchego ciasta. Siekam masło z mąką, solą i oregano. Rozcieram w palcach, aż powstanie coś na kształt sypkiego, wilgotnego piasku. Dodaję żółtko i szybko(...)KAPUSTY I OLIWEK CHIPSY Z JARMUŻU TOFU MARYNOWANE TATAR Z SUROWEGO ŁOSOSIA PIECZARKI NADZIEWANE KASZĄ QUINOA TATAR Z WĘDZONEGO ŁOSOSIA WEGETARIAŃSKIE JAJKA PO SZKOCKU KRUCHE BABECZKI Z GRZYBAMI OGÓRKI Z PASTĄ ORZECHOWĄ PIKANTNA PASTA Z CZERWONEJ FASOLI MUSZLE ZAPIEKANE ZE SZPINAKIEM BURGERY Z CZARNEJ SOCZEWICY GUACAMOLE MIĘTOLADA LIKIER A'LA MALIBU MOJITO MELONOWE TRUSKAWKOWY DRINK BEZALKOHOLOWY Pozdrawiam
W kuchni Karmel-itkikilka minut. Przyprawić solą, tymiankiem i świeżo mielonym pieprzem. Przełożyć do większej miski i dodać dobrze odciśnięte z mleka pieczywo. Jajka wbić do miseczki i roztrzepać widelcem. Przelać do pieczywa i cukinii. Całość dobrze wymieszać. Formę do zapiekania natłuścić i obsypać bułką tartą. (Można także wyłożyć papierem do pieczenia.) Przełożyć masę i wyrównać ją w formie. Piec w piekarniku
Codzienna kuchnia niecodziennaoraz gałką muszkatołową, dokładnie wymieszać (rozbełtać żółtko) i odstawić. Przesmażoną brukselkę przełożyć do naczynia żaroodpornego zalać śmietaną rozkłóconą z jajkiem i wstawić do piekarnika na około 45 minut. Pod koniec pieczenia posypać startym żółtym serem i zapiekać jeszcze przez kilka minut do czasu aż ser się rozpuści, a brukselka będzie miękka. Smacznego
Codzienne Gotowaniemożliwe - a do tego smaczne!! :) CIASTO średni kalafior jajko 1/4 startej kulki mozzarelli przyprawy - sól, pieprz, bazylia DODATKI sos pomidorowy mozzarella szynka pieczarki kukurydza Kalafiora blendujemy albo ścieramy na tarce. Dodajemy jajko, mozzarellę oraz przyprawy. Mieszamy do połączenia składników. Otrzymaną masę układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zapiekamy w piekarniku 15 minut, 180 stopni. Wyciągamy
BezglutenowaIzabelaśmietaną lub jogurtem. Przyprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy posiekany koperek. Na podpieczonym spodzie układamy łososia. Zalewamy mieszanką jajek i śmietany. Na wierzchu robimy w kilku miejscach kleksy z zielonego pesto oraz układamy kawałki mozzarelli. Zapiekamy ponownie w temp. 180 st. do lekkiego zarumienienia, ok. 20-25 minut. Smacznego
bistro mamaduże muffiny formując gniazdko. Do każdego gniazdka nałożyć szpinak, wyszło po ok 1 łyżce na każde gniazdko. Na wierzch wbić jajko i posypać suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i zapiekać aż ciasto dobrze się zrumieni ok 20 minut
Monia miesza i gotujedodajemy do niego wcześniej przygotowaną potrawkę i całość mieszamy dodając starty ser. 7. Ewentualnie doprawiamy jeszcze przyprawami. 8. Jajka roztrzepujemy i wlewamy do ryżu, całość mieszamy. 9. W foremki na babeczki wykładamy partiami ryż. 10. Zapiekamy w 200 stopniach przez około 25 min (do czasu aż wierzch ładnie się zarumieni) 11. Moje babeczki podałam
Mój pomysł naZapiekana kasza jaglana z jabłkami i bakaliami Składniki: Kasza jaglana – 200g Mleko – 1 szklanka Miód – 2 łyżki Jajka – 2 sztuki Mieszanka studencka Kresto – 200g Jabłka – 3 sztuki Wiórki kokosowe – 2-3 łyżki Imbir, gałka muszkatołowa, cynamon Wykonanie: Kaszę jaglaną przepłukać wodą i wysypać na dno naczynia żaroodpornego. Mleko wymieszać z jajkami, miodem i przyprawami. Kaszę jaglaną zalać połową mleka
Kuchnia Bon Appetitzielonego ogórka), chude mięso (polędwica z indyka, pierś kurczaka) i np. pastę z awokado. W opiekanej kanapce może znaleźć się też jajko ugotowane na twardo, wędzona ryba, sałata, żółty ser (od czasu do czasu, bo najlepiej go nie zapiekać). Pożywne grzanki możesz również przygotować na wynos jako posiłek na II. śniadanie. Opiekacze do przygotowania idealnych kanapek Żeby przyrządzić smakowitego
Codogaradoprawiłem solą i pieprzem. Odstawiłem. Szparagi umyłem, oczyściłem z włókien, odciąłem końcówki. Obtoczyłem je w mące, następnie zanurzyłem w rozbełtanym jajku oraz w panierce. Tak przygotowane szparagi ułożyłem w jednej warstwie na blaszce. Wstawiłem do piekarnika i zapiekałem przez około 12 minut, do zezłocenia
R'n'G Kitchen