zrobiło się dość chłodno, dlatego na śniadanie najlepiej przygotować teraz coś cieplejszego. Dziś zapraszam Was na pyszną zapiekaną grahamkę z kiełkami. Ciepły, smaczny i... chrupiący początek dnia. Spróbujcie. Składniki: (dla ułatwienia na 1 porcję) 1 grahamka 1/2 łyżki kiełków rzodkiewki 1 jajko klasy M szczypta soli ziołowej 1 łyżeczka posikanego szczypiorku Przygotowanie: Z grahamki odcinamy dół, a następnie wydrążamy(...)całe jajko, dokładnie je roztrzepujemy widelcem. Następnie dodajemy szczyptę soli ziołowej i 1/2 łyżki kiełków rzodkiewki, wszystko mieszamy. Tak przygotowaną masę wlewamy do wydrążonej grahamki. Grahamkę wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i zapiekamy do ścięcia się masy jajecznej (około 30 minut, sprawdzamy, np. wbijając widelec w środek czy nasza masa jest odpowiednio ścięta). Przed podaniem naszą zapiekaną
Słodkie okruszkiżółtej fasolki szparagowej w pomidorach Krupnik Krem zupa z pieczonej dyni z cukiniową gremolatą Młode ziemniaczki w mundurkach zapiekane z cukinią i pomidorem Młode ziemniaczki z paprykowym kurczakiem i oliwkami Młode ziemniaczki z szynką, pomidorami, cebulą i jajkami podane na patelni Pieczarkowa z kuskusem Pieczarkowa z makaronem i majerankiem Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Pieczona(...)Pikantna wieprzowina w pomidorach Polędwiczka wieprzowa z marchewką i czosnkiem w pomidorach Ratatuja z bobem Ratatuja z soczewicą Rozgrzewającą zapiekanka bez mięsa Zapiekanka z makaronu pełnoziarnistego z oliwkami kalamata Zapiekane owoce w różowym winie pod płatkami owsianymi Zielona soczewica w pomidorach pelati Zupa jarzynowa Zupa jarzynowa z brukselką i fasolką szparagową Zupa jarzynowa z brukselką, fasolką szparagową i kalafiorem
Moja smaczna kuchniaprzesiać mąkę z proszkiem , dodać jajko, śmietanę i miękkie masło. Szybko zagnieść ciasto. Formę do tarty wysmarować margaryną. Rozwałkować ciasto na większą średnicę niż forma i przełożyć.Spód nakłuć widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia i wysypać kaszę lub groch. Piec w temperaturze 180 stopni około 10 minut , następnie zdjąć papier i zapiekać jeszcze z 5 minut. Mięso(...)dodać pieczarki i mięso. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podsmażać około 8 minut. Jajka roztrzepać , dodać śmietankę , pomysł na , usmażone mięso i starty żółty ser. Wszystko dobrze wymieszać i jeszcze przyprawić do smaku solą , pieprzem i szczyptą chilli . Wylać na podpieczone ciasto i zapiekać około 20 /25 minut Wierzch ma być ścięty , puszysty i rumiany. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilidodajemy cebulę i paprykę. 70g mieszanki serów mieszamy z jajkami, przyprawiamy i wlewamy na patelnie. Przykrywamy, po kilku minutach dodajemy pomidorki i smażymy na wolnym ogniu aż do ścięcia jajek. Resztę serów mieszamy z papryką słodką i majonezem. Mieszankę przekładamy na frittatę i zapiekamy w piekarniku ( 200C) przez 10 minut z dodatkiem ketchupu. Przyozdabiamy pietruszką. Smacznego. Makro w 100g
serzmiesempiekarnik na 180 stopni. Paprykę pokrój w drobną kostkę, a zielony groszek porządnie przepłucz. Jajka wbij do miseczki i rozbełtaj. Do każdej foremki wrzuć trochę groszku i papryki. Zalej warzywa jajkiem (proporcjonalnie, aby wystarczyło na 10 foremek). Na koniec posyp każdą z porcji szczypiorkiem. Zapiekaj babeczki przez około 20 minut, a po tym czasie odstaw na chwilę do wystygnięcia
Natka PietruszkiSkładniki 4 kawałki fileta z ulubionej ryby 1 opakowanie mrożonych brokułów 1 opakowanie mrożonego szpinaku 3-4 ząbki czosnku 4 jajka 2 łyżki jogurt 5 dkg sera żółtego sól, pieprz Sposób … Czytaj dalej Ryba zapiekana ze szpinakiem i brokułami
czarrna od kuchniOdkładamy na minimum na godzinę a następnie smażymy na klarowanym maśle. Po usmażeniu skrapiamy sokiem z cytryny i panierujemy w mące, roztrzepanym jajku i na koniec w bułce tartej. Smażymy z obu ston stron. Po usmażeniu zapiekamy w naczyniu żaroodpornym z podsmażoną cebulą w 180 stopniach przez 10 minut pod przykryciem z dodatkiem świeżego masła. Mus chrzanowy ćwierć kilo sera
Ugotowane pozamiatanekromki bułki paryskiej 8 łyżek startego cheddara 3 jajka 200 ml śmietanki pieprz i sól masło Wykonanie: Kokilki natłuścić grubo masłem. Wypełnić różyczkami brokuła wymieszanymi z cheddarem i pokrojoną w kostkę bułką. Śmietankę wymieszać dokładnie z jajkami, solą i pieprzem. Zalać masą jajeczną wnętrza kokilek i pozostawić na 10 minut. Zapiekać około 30-40 minut w temperaturze 170 stopni
zadanie-gotowaniePrzyszedł czas na "fast fooda"😆 Przepis tak naprawdę różni się tylko ciastem od tego, co większość z Was zna. Nie jest to ciasto na drożdżach
Zdrowie i pysznie na talerzuOchota na słodkie nie raz każdemu przychodzi znienacka. Nie jestem inna, jestem łasuchem i słodkiego nie potrafię sobie odmówić😀 W chwili słabości na szybko wole poratować
Zdrowie i pysznie na talerzustaropolski Kiełbaski kroimy na pół i przecinamy częściowo na 4 cz. nie przekrawając do końca. Śmietanę ubijamy w blenderze z chrzanem, jajkiem i przyprawami. Nakładamy po równo do 4 foremek i wkładamy po jednej kiełbasce. Zapiekamy przez ok 20 min w piekarniku nastawionym
Gotowanie jest łatwekoniec dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę. Dusimy kilka minut i odstawiamy do wystudzenia. Do wystudzonego farszu dodajemy śmietanę zmieszaną z jajkiem. Mieszamy. Farsz wylewamy na podpieczony spód, możemy udekorować paskami z pozostałego ciasta. Tarte zapiekamy około 20-25 minut w 200 stopniach (aż farsz się zetnie). SMACZNEGO
Smak mojej kuchniboki do środka a potem zwiń w rulon. Ułóż w wysmarowanej masłem formie ceramicznej. Sos: Śmietankę zmiksuj z cukrem pudrem i jajkami, dodaj nasionka wydrążonej wanilii, wymieszaj, gotowym sosem polej naleśniki. Wierzch przykryj folią aluminiową. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180*c przez około 50 minut. Na kilka minut przed końcem pieczenia usuń folię i przyrumień
Wanilia i Kardamonpomidorków koktajlowych. Posypujemy delikatnie 1/3 startego na drobnych oczkach sera żółtego (aby się lepiej torcik związał w środku). Następnie rozkładamy pozostały makaron. Jajka roztrzepujemy, łączymy z przyprawami, jogurtem greckim i pozostałym startym serem. Polewamy torcik i zapiekamy około 30-35 minut w 180 stopniach do wyraźnego zrumienienia wierzchu. Uwagi: Można odłożyć kilka kawałków piersi z indyka i papryki oraz pomidorka
Kolorowy Przepisownikborówki cukier puder (opcjonalnie) Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Białko z dodatkiem szczypty soli ubić na sztywną pianę. W misie miksera zmiksować jajko, mleko, mąkę, ekstrakt waniliowy oraz miód. Połączyć delikatnie z ubitym białkiem. Naczynie do zapiekania posmarować masłem. Wylać masę, powciskać w nią owoce. Piec 10 minut. Polać miodem i/lub cukrem pudrem. Smacznego
Moja Galeria Smaku