leche lava cakes masło do wysmarowania foremek 2,5 łyżki mąki plus odrobina do wysypania foremek 2 duże żółtka 1 duże jajko 1 i 2/3 szklanki kajmaku z puszki lody waniliowe opcjonalnie sól morska - polecam foremki do zapiekania o pojemności ok. 120 ml Piekarnik rozgrzać do temperatury 210 stopni. Foremki natłuścić masłem i obsypać dno i ścianki mąką. Sugeruję
KUCHARNIAmoich rąk. :) Możecie je podać z makaronem, ryżem, ziemniakami, kluseczkami i z czym tylko macie ochotę... Jeśli wolicie karkówkę to zapraszam na sznycle zapiekane w sosie (przepis) Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 jajko 2 łyżki tartej bułki 4 łyżki mleka 1 łyżka majeranku 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 2 łyżki ketchupu pikantnego 1/2 szklanki wody 2 łyżki(...)mleku rozrobić mąkę ziemniaczaną i połączyć ze śmietaną. Doprawić solą i pieprzem. Wlać na zrazy i zapiec wszystko w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 15 minut, zapiekane zraziki
O kuchni z uczuciempomidorów, papryki grillowanej, oliwek z olejuczosnekok 100 gram ulubionej wędliny (oby nie suche kiełbasy, bo one nie nadają się do zapiekania), pokrojonej w paseczkiok 150 g gorgonzoliok 1/2 szklanki mleka2 jajkaNa ciasto ułożyłam plasterki cukinii, na to wymieszany ser, jajko i mleko z warzywami i wędliną.Wstawiłam do nagrzanego piekarnika na ok. 30 minut (trzeba pilnować aby wierzch był ładnie
Z butelką mleczka w tlekurczaka czy też indyka, kroimy w mniejsze paski i moczymy w mleku przez dwie godziny. Obtaczamy w pokruszonych krakersach i zapiekamy w piekarniku przez 15-20 minut w temp. 200*C Otręby: Mięso obtaczamy w roztrzepanym jajku, następnie w otrębach, smażymy na złoty kolor Płatki kukurydziane: Filet obtaczamy w roztrzepanym jajku z dodatkiem pieprzu soli i odrobinę słodkiej
W Moim Magicznym Domukreatywności. Z racji, że nie każdy posiada (w tym i ja) patelnię przystosowaną do zapiekania potraw w piekarniku - moja frittata została przygotowana na patelni. Szybko zniknęła! Skusilibyście się na ten lekki i dość syty posiłek? (Patelnia o średnicy 20 cm) 2 jajka (duże) 100g świeżego szpinaku 100g wędzonego łososia (użyłam paluchów wędzonych na gorąco) 1 łyżka masła 1/4 łyżeczki(...)pokrywką i smażyć kilka minut, aż masa stanie się ścięta. Następnie placek delikatnie zsunąć na talerz i przełożyć (na patelnię) na drugą stronę. Frittatę obficie posypać startym serem i zapiekać (bez przykrycia) do momentu rozpuszczenia się sera. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu
Di gotujekawy zbożowej pół łyżeczki cynamonu łyżeczka sody 3/4 szklanki cukru puszka odsączonej ciecierzycy (odkładamy garstkę żeby została niezmiksowana) 3 jajka łyżeczka ekstraktu z wanilii dojrzały banan 4 łyżki czekoladowych kropelek – u mnie mleczne Chocodami do zapiekania http://www.chocodami.pl/sklep/czekoladowe/ 4 łyżki orzechów laskowych 4 łyżki mrożonych jagód keksówka posmarowana olejem i podsypana mąką Przepis na czekoladowe ciasto
Ugotowane pozamiatanenią nie kojarzymy. „Szpecle - potrawa mączna kuchni południowych Niemiec i kuchni tyrolskiej. To niewielkie kluseczki przygotowywane z mąki i jajek. Zagniecione ciasto drobi się na niewielkie kluseczki, które gotuje się na wrzącej osolonej wodzie. Podaje się je zapiekane z górskim serem Alm Käse, ze skwarkami, z kawałkami kiełbasy lub z kiszoną kapustą. Czasem na słodko.” A smak? Spróbujcie sami(...)bardzo proste danie. Korzystałam z tego przepisu. Składniki: - 3 jajka- 300g mąki pszennej- 200 ml letniej wody- sólDodatkowo:- 2-3 łyżki masła- cebula- zielona cebulka- różowa sól himalajska Całe jajka wbijamy do miski (czy innego pojemnika), wlewamy wodę i łączymy składniki. Dodajemy przesianą mąkę. Dokładnie wyrabiamy ciasto drewnianą łyżką, do czasu, aż nie będzie grudek, a na powierzchni
mojewypiekiinietylkoSTYCZNIU od SUSHI LUTY Buziaczki- ciasteczka serowe z jabłkiem w MARCU jak w garncu:P Faszerowane tuńczykiem śniadaniowe bułeczki z jajkiem KWIECIEŃ: Pierogi z białą kiełbasą z sosem rzeżuchowym W MAJU jak w raju: Schab zapiekany ze szparagami w sosie serowym wakacyjny CZERWIEC Tarta z ciasta francuskiego z kurkami w LIPCU: Lasagne z bobem i fasolką szparagową SIERPIEŃ: Pomidory(...)faszerowane szpinakiem z czosnkiem, makaronem i parmezanem Nasz WRZESIEŃ: Sajgonki z krewetkami Jesienny PAŹDZIERNIK Najlepsza szarlotka LISTOPADOWO Aromatyczne flaki z boczniaków i wreszcie GRUDZIEŃ Szpinak z jajkiem w cieście francuskim Oby ten rok był tak samo udany co poprzedni
MarciochaKucharzyPapryka czerwona – ½ sztuki Sól, pieprz, bazylia Sos: Bazylia suszona – 1 łyżeczka Passata pomidorowa – 3 łyżki Śmietana 30% - 1 łyżka Jajko – 1 sztuka Ser mozarella – 2 łyżki startego Wykonanie: Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, a następnie przekładamy do naczynia do zapiekania. Polędwicę z indyka kroimy w plastry, solimy, pieprzymy i nacieramy bazylią. Układamy na ryżu razem z pokrojoną w paski
Kuchnia Bon Appetitjednak opublikować jako przepis bazowy, który możemy modyfikować i urozmaicać w zależności od podstaw, tworząc m.in. pastę z serem – idealną do zapiekania, pastę z oliwkami czy suszonymi pomidorami. Ogranicza nas jedynie nasza własna wyobraźnia. Składniki: 6 jajek 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka słodkiej musztardy 1 pęczek szczypiorku sól pieprz Przygotowanie: Jajka wkładamy do garnka z zimną wodą i gotujemy
Jacob Tastesprzygotowanie jest naprawdę proste. Jeśli nie macie jagód do swojej wersji zapiekanej kaszy manny możecie użyć np. borówek lub spróbować dodać inne małe owoce. Składniki: 3 łyżki jagód 6 łyżek kaszy manny 1 3/4 szklanki mleka 4 kostki białej czekolady (około 17 g) 1 jajko 1 łyżeczka masła (czubata) cukier puder do posypania po wierzchu Przygotowanie: W garnuszku(...)jajko i dodajemy łyżeczkę masła (czubatą), mieszamy dokładnie do połączenia składników. Połowę masy przekładamy łyżką do naczynia do zapiekania. Na wierzch wysypujemy 2 łyżki jagód, delikatnie wciskamy je w kaszę. Następnie wykładamy resztę masy. Tak przygotowaną kaszę mannę z owocami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na środkowy poziom. Zapiekamy 15 minut. Po tym czasie na wierzch naszej zapiekanej
Słodkie okruszkiprzeciskamy przez praskę. Do ziemniaków dodajemy ugotowane różyczki kalafiora Hortex pokrojone na mniejsze kawałki, startą ugotowaną marchewkę, starty ser,szczypior, koper, jajko, mąkę oraz sól i pieprz. Całość mieszamy, a następnie masę wykładamy do formy lub naczynia do zapiekania (u mnie 20x30 cm) wyłożonego folią spożywczą, wyrównujemy i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie za pomocą obręczy
Bon appetit mon amiemlecznej czekolady 140 g masła pół szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru pudru( osobiście dodałam troszkę mniej) 3 duże jajka 3 duże żółtka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 łyżki likieru pomarańczowego 6 kokilek ( do zapiekania ) wysmarować dokładnie masłem, oprószyć kakao. Masło i czekoladę podgrzewać w garnku na małej mocy palnika, by składniki się roztopiły, mieszając od czasu do czasu
Piekarz-Kucharz-GarkotłukZapiekany makaron z serem i szynką to rodzinny klasyk obiadowy. Niewyszukane, codzienne danie, które smakuje wszystkim. Makaron mieszamy z serem, jajkiem i śmietaną, dodajemy szynkę, do piekarnika i po 30 minutach gotowe - sycące, pokrzepiające danie. Do tego orzeźwiająca sałatka z pomidora z bazylią i czosnkiem. Czego chcieć więcej:) Zapiekany makaron z serem i szynką Składniki: 350 g makaronu
Smaczny zeszytketchup, wymieszać. Na sam koniec dodać po 1,5 łyżeczki imbiru i kurkumy oraz sól do smaku, całość wymieszać. Zapiekać w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Składniki kuleczki: 1 kg mięsa mielonego szynki wieprzowej 3 jajka szklanka bułki tartej 6 łyżek wody sól pieprz imbir kurkumy słodka papryka Ponadto: olej do smażenia koper do posypania Wykonanie: Do mięsa(...)mielonego wbić jajka, dodać bułkę tartą, wodę i wymieszać. Na sam koniec dodać po 1 łyżeczce imbiru, kurkumy i słodkiej papryki oraz doprawić do smaku pieprzem i solą. Całość dokładnie wymieszać i uformować małe kuleczki. Mięsne kulki obsmażyć na rozgrzanej oliwie i przełożyć do przygotowanego wcześniej bigosu. Całość zapiekać przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Przed podaniem posypać
Krakowskie smaki Ani