Dzień Dziecka ciąg dalszy! Był deser, teraz pora na śniadanie 😉 Tym razem mam dla Was super przepis na tosty francuskie, ale w troszkę innej formie. Nasze tosty francuskie będą zapiekane w indywidualnych foremkach przez co zaoszczędzą nam troszkę czasu, który możemy spędzić z naszymi pociechami. Przepis jest bardzo prosty, więc tosty francuskie możecie robić razem z dziećmi 🙂 Na pewno(...)sobą jajka, mleko, ekstrakt waniliowy, sól oraz 2 łyżki cukru. Wylewamy naszą masę jajeczną na chleb. Wierzchnią kromkę posypujemy pozostałym cukrem. Foremki przykrywamy luźno folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Po tym czasie ściągamy folię i pieczemy kolejne 25 minut. Gotowe tosty francuskie dekorujemy pozostałymi owocami i cukrem pudrem. Gotowe! Drukuj przepis Artykuł Zapiekane tosty francuskie
Mostek w kuchniWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Owsianka zapiekana w piekarniku z bananem i karmelizowanymi orzechami ziemnymi. Pyszna i zdrowa propozycja na śniadanie
Marta Gotujeżeliwną, na której mogę smażyć, a potem dopiec potrawę w piekarniku. Wreszcie mogłam przygotować prawdziwą włoską frittatę - tu wersji ze szparagami i kozim serem. Jajka smażymy, aż zetną się od spodu, następnie układamy ser i zapiekamy omlet w piekarniku nastawionym na górną grzałkę. Frittatę możecie zjeść na śniadanie, lub też pokroić w trójkąty i potraktować jako przekąskę, także w czasie(...)drugą stronę przy pomocy dużej pokrywki, jak opisałam to w przepisie na prowansalski omlet z boćwiną . Frittata ze szparagami i kozim serem przepis własny Składniki: pęczek szparagów 6 jajek 2 łyżki śmietany 2 cebulki dymki 100 g koziego sera 2 łyżki oliwy sól, pieprz patelnia żeliwna (taka, którą można włożyć do piekarnika) Przygotowanie: Odłam zdrewniałe końcówki od szparagów (same ułamią
Chilli Czosnek i Oliwaobieramy z łupin i kroimy w plastry. Wędlinę wraz z cebulą kroimy w kosteczkę, podsmażamy na patelni skrapiając olejem. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem, układamy warstwę ziemniaków, wędlin i ponownie ziemniaków. W miseczce mieszamy śmietanę z mlekiem i jajkiem, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami. Zalewamy zapiekankę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 30 minut
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPrzepis pochodzi z bloga Toriavey.com Składniki 10 średnich ziemniaków (około 2 kg) 2 żółte cebule 6 jajek 6 łyżek mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki soli ½ łyżeczki pieprzu 4 łyżki oleju, oliwy lub smalcu (drobiowego) Przygotowanie: Krok 1 Nastaw piekarnik na 205 stopni. Naczynie do zapiekania wysmaruj trzema łyżkami oleju. Wstaw do piekarnika. Krok 2 Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce o dużych(...)ziemniaków. Krok 3 Do dużej misy wbij jaja, rozmieszaj je dobrze rózgą. Dopraw 2 łyżeczkami soli i połową łyżeczki pieprzu. Przełóż do jajek ziemniaki, dodaj 6 łyżek mąki ziemniaczanej. Dobrze wymieszaj całość. Krok 4 Wyjmij naczynie do zapiekania z piekarnika (ostrożnie bo gorące). Przełóż do niego masę ziemniaczaną, wyrównaj wierzch, polej łyżką oleju i wstaw do piekarnika na godzinę. Kugel
Niedzielny kucharzsernikobrownie z malinami (10-12 porcji) Składniki: 200 g dobrej jakości gorzkiej czekolady, posiekanej 200 g kostki do pieczenia Kasia, w temperaturze pokojowej 400 g drobno zmielonego cukru 5 jajek 110 g mąki pszennej, przesianej 400 g twarogu do serników 1 łyżeczka ekstraktu wanilii 150 g świeżych lub mrożonych malin cukier puder do podania Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw(...)jaja, miksując po dodaniu każdego z nich. Dodaj rozpuszczoną czekoladę, zmiksuj do połączenia i na koniec wmieszaj mąkę. Wyłóż 3/4 przygotowanej masy do naczynia do zapiekania. W oddzielnej misce zmiksuj ser, resztę cukru i jajek wraz z wanilią i wyłóż masę na przygotowaną bazę czekoladową. Wyłóż na wierzch resztę ciasta czekoladowego i rozprowadź po wierzchu za pomocą widelca.Powciskaj w ciasto
karmelowyziemniakami. Solimy i pieprzymy. Ziemniaki wykładamy na blachę wyłożoną papierem lub do naczynia do zapiekania. Wkładamy do pieca nagrzanego do 200 st.C na 15 minut. Boczniaki rwiemy na mniejsze części i mieszamy z ziemniakami. Zapiekamy kolejne 10 minut. Wyjmujemy blachę i robimy dwa zagłębienia na jajka. Wbijamy jajka, solimy je i pieprzymy. Całość posypujemy serem. Dopiekamy pod grillem
Dzieje kuchennej Wiewióryjajka 2 szklanki mąki szklanka mleka pół szklanki wody gazowanej odrobina soli Do miski wlewamy mleko, przesiewamy mąkę, wbijamy jajka oraz solimy i dodajemy pół szklanki wody gazowanej. Ciasto musi być dość gęste, by dobrze oblepiło rybę, którą wcześniej solimy, pieprzymy oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Jeśli nie chcemy tyle ciasta naleśnikowego wystarczy zmniejszyć proporcje, bo odpowiedniej ilości ryb. Zapiekane
upichcicpaprykę w kosteczkę, dokładamy do ryżu. Następnie wrzucamy 50 g mozzarelli i startą dynię oraz mieszamy. Na koniec dodajemy przyprawy, mieszamy. Formę do zapiekania smarujemy masłem i wykładamy składniki zapiekanki, lekko dociskamy do dna. Jajka roztrzepujemy razem ze śmietanką i polewamy zapiekankę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Na 5 minut przed końcem
słodkie i nie tylko historie kulinarnewierzch dajemy jajko należy na środku muffiny zrobić małe wgłębienie na żółtko. Foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok ok 20 minut. Z podanych składników wyszło mi 8 dużych muffin, 4 zrobiłam z jajkiem a 4 z serem. Jajko na wierzchu jest całkowicie ścięte. Gotowe muffiny podałam z keczupem
Monia miesza i gotujelodówki.Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty, ponakłuwać widelcem. Następnie przykryć papierem do pieczenia, wyłożyć groch lub fasolę, zapiekać 20 min w 180 st. Wystudzić.Mascarpone zmiksować z mlekiem i jajkami. Wylać na ciasto, piec 25 minut w 180 st. Na upieczone ciasto wyłożyć gęsto granat
Z Majeczką w kuchnisię po laskę wanilii, czy przyprawy korzenne jak np. cynamon. Sos, który wszytko scala w pyszny deser to połączenie jajka i mleka, w wersji na bogato może być śmietanka, czy serek mascarpone, możesz też użyć jakiegoś alkoholu. PUDDING ANGIELSKI - zapiekane pieczywo z owocami w waniliowym sosie - 1/2 czerstwej chałki (bądź innego pieczywa) - 10 śliwek węgierek - 2 dojrzałe brzoskwinie(...)duże jajka - 220 ml mleka - ziarna z laski wanilii - cynamon - wedle uznania cukier brązowy - 3 łyżki masła Blaszkę - u mnie duża keksówka- wysmaruj masłem. Chałkę pokrój na mniejsze kawałki. Mleko, jaja i przyprawy, rozmieszaj w dużej misce, dodaj chałkę i pozwól jej wchłonąć wilgoć. Na blaszce ułóż pokrojone na drone kawałki brzoskwinie, dodaj śliwki i chałkę, całość oprósz dodatkowo
SMYKWKUCHNIdziś wypróbować zapiec żurek. Wcześniej zapiekałam barszcz biały. Do dania wykorzystałam Żurek Winiary . W torebce znajdziemy czosnek, mąkę i przyprawy. Wszystkie składniki zostały wyselekcjonowany abyśmy cieszyli się pyszną zupą. Danie wyszło pyszne, delikatne a kiełbaska chrupiąca. Składniki: 1 op. Żu rek Winiary 750 ml zimnej wody 2 szalotki 200 ml słodkiej śmietanki 4 jajka 4 białe kiełbasy sól pieprz majeranek(...)gotujemy ok 10 minut razem z żurkiem Winiary Pod koniec gotowania zabielamy śmietaną. Przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem Szalotkę kroimy. Naczynie do zapiekania smarujemy olejem. Na dno układamy szalotkę oraz pokrojoną białą kiełbasę. Zalewamy wszystko żurkiem. Wbijamy jajko i przyprawiamy delikatnie solą i pieprzem oraz dodajemy mały wiórek masła. Pieczemy w 180 st C do momentu aż jajko zetnie się
Kuchnia w oparachMuszle makaronowe, faszerowane szpinakiem, zapiekane z mozzarellą w sosie pomidorowym Nadzienie szpinak ricotta sól pieprz czosnek jajko Sos pomidory w puszce czosnek sól pieprz Ponad to makaronowe muszle mozzarella Makaron zalewamy wrzątkiem i czekamy chwilę aż zmięknie. Pomidory gotujemy i doprawiamy do smaku. Sos wylewamy na dno naczynia żaroodpornego. Do gorącego szpinaku dodajemy(...)ricotta, czosnek oraz przyprawy. Na koniec wbijamy jedno jajko i energicznie mieszamy. Następnie przekładamy nasz farsz do rękawa cukierniczego i faszerujemy nim muszle makaronowe. Tak przygotowane, układamy na sosie pomidorowym (nie topimy tylko lekko zanurzamy). Na wierzch kruszymy ser mozzarella i całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15/20 minut. Smacznego
KuukBuukprzykład pomidorową z mięsem. Postanowiłam jednak zrobić zapiekankę. I to był dobry pomysł :)Składniki:chude mięso z rosołu, ugotowana marchewka,jajko,gęsta kwaśna śmietana,masło do wysmarowania kokilek,sól i pieprz do smaku.Kokilki do zapiekania wysmarować masłem. Do połowy wysokości napełnić je rozdrobnionym mięsem - wielkość kawałków według uznania. Na wierzch wysypać warstwę pokrojonej w kostkę marchewki. Jajko roztrzepać
Codzienna kuchnia niecodzienna