jajka zapiekane - 3168 przepisów (strona:47/212)

Zapiekanka ziemniaczana z cukinią i pomidorami 183

Ziemniaki posypujemy pokrojoną cebulą, kiełbasą, kurczakiem ( warto wykorzystać kurczaka pozostałego z poprzedniej potrawy ). Dalej układamy pokrojoną cukinię i pomidory, przyprawiamy vegetą, czosnkiem i pieprzem. Jajka porządnie roztrzepujemy z mlekiem, lekko solimy i wlewamy na zapiekankę. Zapiekamy ok 40 minut w temperaturze 185 o C. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Kasza jaglana zapiekana z jabłkami, bakaliami i cynamonem 186

łyżeczka cynamonu 1 łyżka orzechów włoskich 1 łyżka rodzynek 1 duże jabłko opcjonalnie łyżeczka miodu do osłodzenia Kaszę tradycyjnie przelewamy wrzątkiem. Mleko mieszamy z jajkiem i cynamonem. Wsypujemy kaszę, rodzynki, orzechy i mieszamy. Naczynie do zapiekania smarujemy tłuszczem i wylewamy kaszę. Dodajemy pokrojone jabłko i pieczemy przez 40 minut

Cynamonowe szczęście
Zapiekanka warzywna z kiełbasą 209

chilli sól pieprz 3 łyżki oliwy listki bazylii Wykonanie: Cebulę, pomidory i paprykę pokroić  w duże kawałki i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Kiełbasę wyciągnąć z osłonki i porobić z niej pulpety wielkości  jajka i rozłożyć na warzywach. Dodać rozmaryn, posypać oregano, płatkami chilli,solą i pieprzem. Polać całość oliwą i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni

O kuchni z uczuciem
Bacalhau à Brás 176

jajka i ziemniaki. Smażyć delikatnie mieszając około 2 minut. Podawać z oliwkami. Bacalhau à Brás to dosyć treściwe danie:  są ziemniaki, jest jajko, mięsisty w swojej naturze dorsz, a to wszystko jeszcze razem zapiekane, zintegrowane. Do tego dania szukałabym w pierwszej kolejności wina portugalskiego, bo lokalne zawsze najlepiej smakuje z lokalnym. Można do tego wyboru podejść

królestwo garów
Wegański żurek 186

myśli aromatyczną i delikatną zupę przygotowaną od podstaw (łącznie z zakwasem) na pysznych i pożywnych roślinnych produktach. Bez wędzonek, boczku, kiełbas, jajek. W ich miejsce pieczona w słodkiej papryce i czosnku ciecierzyca, zapiekane tofu, które smakuje jak jajo oraz grillowana sojowa kiełbaska.  Lubię nagotować wielki gar tej popielatej zupy i nacieszyć się nią przez kilka

Roślinna - blog wegański
Tosty z jajkiem. Jajko zapiekane w tostach. Szybkie sniadanie. 946

opcjonalnie ) Wykonanie Rozgrzewamy opiekacz ( zamykany sandwich ). Kromki chleba tostowego smarujemy po zewnętrznej stronie bardzo delikatnie masłem, układamy w opiekaczu, Na każda kromkę wybijamy ostrożnie jajko, posypujemy przyprawami i szczypiorkiem, nakładamy druga kromkę, zamykamy opiekacz i zapiekamy do zrumienienia. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
drobiowe canneloni w pomidorach po mojemu... 225

mieszając, widelcem rozgnieść mięso mielone cannelloni nadziać mięsem i układać w naczyniu żaroodpornym na tłuszczyku po mięsie zeszklić pokrojoną porę sos pomidorowy zmiksować z jajkami, śmietaną, mąką, kucharkiem w płynie, wodą wlać do cannelloni i zapiekać w 200C 25 minut pod przykryciem, następnie bez przykrycia zapiekać 20 minut i ze 3 minuty przed końcem sprawdzić czy cannelloni jest miękkie, jeśli

W Mojej Kuchni Lubię
Zapiekanka serowo-szpinakowa z orzechami pinii 157

makaron ze szpinakiem oraz pomidorami. Wykładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy wcześniej uprażonymi na suchej patelni orzechami oraz układamy cząstki serów. Sos: śmietankę mieszamy z jajkami, wylewamy na makaron. Posypujemy odrobiną soli, suszoną bazylią oraz pieprzem. Zapiekamy w 190 stopniach około 30 minut. na makaron ze szpinakiem układamy sery.gotowa zapiekanka szpinakowo-serowa z orzechami pinii

Bon Appetit Małgorzaty
Zapiekanka z serem feta 398

feta (w kostkę) a jajka wlewamy do miski i mieszamy.3.  Do zwartości garna dodajemy ser feta i całość przelewamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy jajko i mieszamy. Całość posypujemy pietruszką i startym żółtym serem.4. Zapiekamy w piekarniku, przez 30 minut w temperaturze 200 stopni

Szefowa kuchni
ZAPIEKANKA KALAFIOROWA Z RYŻEM I KIEŁBASĄ 280

misce mieszamy: ugotowany i rozdrobniony widelcem kalafior, ugotowany ryż, zawartość patelni czyli wędlinę, paprykę i cebulę. Dodajemy pieprz, sól, słodką i ostrą paprykę, wbijamy jajko, dodajemy łyżkę śmietany i połowę startego żółtego sera. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem. Układamy w nim masę lekko ugniatając i wyrównując całość. Wierzch posypujemy resztą startego sera. Zapiekamy w piekarniku w 175st

Walijskie Pichcenie
Tarta z bakłażanem 152

patelni grillowej. Na cieście ułożyć pokrojone w paski plasterki szynki. Na nich ułożyć plastry bakłażana. Ser zetrzeć na tarce. Dodać do niego śmietanę i jajka. Doprawić pieprzem. Wymieszać i zalać tą masą szynkę i bakłażany. Zapiekać w rozgrzanym piekarniku ok. 20 minut

Pasja Smaku
Ciasto francuskie z boczkiem 771

leży ciasto.Zwinięte ciasto kroję w ok 2,5 cm krążki i na boku kładę na blachę z pergaminem.Na koniec po górze smaruję jeszcze jajkiem i do pieca.Piekarnik mam na 180-190oC i zapiekam ok 20 minut.Przyprawy tutaj bardziej podkreślają smak boczku a ciasto daje efekt łagodności więc proszę się nie obawiać połączenia pieprzu i ostrej papryki.Smacznego

Mechanik w kuchni
Zapiekane naleśniki na Tłusty Wtorek 180

znudzić. Nie szalejmy jednak - wystarczy, że sięgniecie po nie dzisiaj.  Naleśnikowa tradycja pochodzi z Irlandii, jeszcze z XV wieku, gdy przed postem należało zużyć resztę niepostnych składników, czyli jajek i mleka. A gdzie wykorzystuje się te rzeczy w ilościach hurtowych? Oczywiście, w naleśnikach. Ostatni wtorek karnawału pachniał więc w Irlandii przepięknie. Dzisiaj mniejszą wagę przywiązuje się do postu, tradycja(...)poszedł do pracy. Polecam Wam ogromnie taką naleśnikową kombinację - może na weekend...? Bo do kolejnego Tłustego Wtorku naprawdę czekać nie warto... Zapiekane naleśniki z twarogiem i rodzynkami Składniki: (na 13-15 naleśników) 500 ml mleka 2 jajka 1/4 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru waniliowego 200 g mąki pszennej 50 ml oleju nadzienie: 300 g twarogu, raz zmielonego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zapiekane ciasto francuskie 84

Dzisiaj polecam zapiekane ciasto francuskie Zapiekane ciasto francuskie Nie podaje ilości, bo każdy może przygotować dowolna ilość porcji. Poniżej podaję dwa sposoby składania ciasta francuskiego. Składniki: ciasto francuskie szynka jajko sól, pieprz, ostra papryka szczypiorek Małe foremki żaroodporne wykładamy kwadratami z ciasta francuskiego(...)kładziemy plasterek szynki. Do tak wyłożonej foremki wbijamy jajko. Jajko posypujemy solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Wszystko razem podpiekamy w temperaturze 200 stopni przez ok pół godziny. Jajko ma być całkowicie ścięte (żółtko na twardo). Gotowe przekąski można podawać na ciepło lub zimno. Przed podaniem posypać szczypiorkiem. Artykuł Zapiekane ciasto francuskie pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia

Pomysłowa kuchnia
Zapiekane bułeczki 220

Składniki: 6 bułek kajzerek 6 jajek szczypiorek 4 plasterki szynki/mortadelli 4 plasterki żółtego sera przyprawy: sól, pieprz, bazylia suszona Na początku należy odkroić górną (zaokrągloną) 

Pudełko rozmaitości