jajka zapiekane - 3168 przepisów (strona:49/212)

Zapiekanka ziemniaczana na porowej pierzynce 129

jajka - 250 ml mleka 3,2% - 1 łyżka sosu sojowego - 2 łyżki masła klarowanego Pora kroimy na kawałki ok. pół centymetrowe, kiełbasę w kostkę.  Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła, podsmażymy na niej lekko kiełbasę i dorzucamy pora. Często mieszamy aż warzywo lekko się rozpadnie.  Przygotowane na patelni pory rozkładamy równomiernie na dnie naczynia, w którym będziemy zapiekać(...)plasterki obranych SUROWYCH ziemniaków oraz cukinię. Tak przygotowane warzywa zalewamy mlekiem, w którym należy "rozkłócić" jajka i sos sojowy. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. i umieszczamy w nim odkrytą zapiekankę na 35-40 min. Po tym czasie wyjmujemy, posypujemy startą mozzarellą i 5 minut zapiekamy najlepiej z nawiewem, do stopienia i  lekkiego zrumienienia sera Gotowe.  SMACZNEGO! #zapiekanka #ziemniaki

I tu będę miała takie te
Flądra w gniazdku 174

flądry bez skóry 5 szt.  pieczarki przyprawa do ryb sól tymianek pieprz 1 jajko 50 ml śmietana 36% masło olej do smażenia Wykonanie. Ziemniak obrać, pokroić w cienkie plasterki, krótko przesmażyć na oleju i położyć  na spód w formie w której będziemy zapiekać. Użyłem foremki do muffinek , żeby nie mieć trudności z wyjęciem położyłem na spód pasek papieru(...)ścianek. Teraz wkładamy nasze fląderki, doprawione przyprawą do ryb. W środek po kilka kawałków przesmażonych pieczarek. Jajko ubić z dodatkiem śmietany kremowej, doprawić  solą i pieprzem. Do każdej foremki wlać po 2 łyżki i wstawić do nagrzanego  do 190 oC piekarnika. Zapiekać 10 - 12 minut. Podałem z sosem mojo, ale dobry też jest sos czosnkowy czy jogurtowo-koperkowy

Kulinarny karnet Christophera
Pulpety zapiekane pod beszamelem. 157

niezwykłej soczystości, a subtelnie dobrane przyprawy podkreślają smak mięsa, idealnie harmonizując go z całością. Polecam! Składniki na pulpety zapiekane pod beszamelem 500 g mielonego mięsa 400 g ziemniaków 3 niewielkie cebule 2 ząbki czosnku 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 0,5 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego sól pieprz bułka tarta do panierowania olej do smażenia SOS BESZAMELOWY(...)misce umieszczamy mięso, dodajemy cebule, ziemniaki, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, 2 łyżki bułki tartej, mieszamy, doprawiamy do smaku. Na patelni rozgrzewamy olej, z masy mięsnej formujemy spore pulpety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy z dwóch stron na złoto-brązowy kolor. Gotowe pulpety układamy w naczyniu do zapiekania.      Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Przygotowujemy

Rozpustne gotowanie
Pieczeń siekana 119

mięsa wołowego – (zrazowa), 1 sucha kajzerka, bulion wołowy do namoczenia bułki, 100 g słoniny, 1 cebula, 2 łyżki masła, 1 jajko, sól, pieprz, jajko do posmarowania pieczeni, bułka tarta do obsypania pieczeni, Odkąd zaczęłam przeglądać stare książki kucharskie, cały czas zaskakują mnie przepisy, które w nich znajduję, swoją prostotą i smakiem. Do takich przepisów należy pieczeń siekana z książki(...)siekane ma inną strukturę niż mięso mielone. Mięso wymieszać z odciśniętą bułką, podduszoną cebulą, pokrojoną słoniną, jakiem. Doprawić solą i pieprzem. Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem. Ułożyć w nim mięso formując podłużny klops. Posmarować go rozmąconym jajkiem i oprószyć bułka tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec pół godziny. zastawa

królestwo garów
Przekąska – Kasza jaglana zapiekana w portobello 190

się komponuje z daniami zarówno słonymi, jak i słodkimi. Jest wspaniałym dodatkiem do mięs, zup, czy też farszów. Kasza jaglana zapiekana w portobello niech będzie tego przykładem.     Składniki: - 8 szt. portobello - 200g kaszy jaglanej - 1 jajko - 150g sera żółtego Gouda - 4 szalotki - czosnek (ilość według uznania, ja daję dużo) - po ½ papryki żółtej i czerwonej - szczypiorek - świeża kolendra(...)całe jajko – łyżką łączymy składniki. Do farszu ścieramy na tarce jarzynowej żółty ser – ponownie mieszamy. Blaszkę wykładamy matą lub papierem do pieczenia. Kapelusze (zewnątrz i wewnątrz) smarujemy oliwą używając pędzelka, układamy na blaszce, oprószamy solą himalajską i faszerujemy przygotowana kaszą. Wierzch ozdabiamy płatkami migdałów. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C na 20 minut. Podajemy gorące. Kasza jaglana zapiekana

mojewypiekiinietylko
Zapiekana nutellowa kasza manna z jabłuszkami 190

Wczoraj postanowiłam przygotować dla mnie i moich pociech pożywne, ale też i słodkie danie. Zapiekana nutellowa kasza manna z jabłuszkami... na pewno jeszcze nie raz ją przygotuję. Po długim spacerze w chłodny jesienny dzień była wprost idealna. Dzieciakom, aż się "uszy trzęsły" z radości. Zajadając kolejną łyżkę słodkiej zapiekanki słyszałam tylko "pyssne mniam mniam" ;) Składniki(...)czasie ściągamy garnek z palnika i odstawiamy w celu przestudzenia. Do jeszcze ciepłej (ale nie gorącej!) nutellowej kaszy manny wbijamy jajko. Wszystko dokładnie mieszamy, aż do połączenia składników. Tak przygotowaną kaszę przekładamy do naczynia do zapiekania. Lekko przygniatamy. Na wierzch wciskamy delikatnie pokrojone kostki jabłka. Całość wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy 25 minut na środkowym poziomie

Słodkie okruszki
Tarta z tuńczykiem 130

łyżki masła 2 ząbki czosnku pieprz sól 2 duże jajka 2 łyżki posiekanego koperku Jak zrobić tarta z tuńczykiem: Najpierw przygotowujemy ciasto. Na początku do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, mak, mieszamy. Następnie do mąki dodajemy masło lub smalec w temperaturze pokojowej, rozcieramy z mąką. Teraz dodajemy jajko i zaczynamy zagniatać. Dodajemy po łyżce śmietany czy też jogurtu jeśli trzeba(...)układamy na cieście. Potem cebulę mieszamy ze śmietaną, koperkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiamy pieprzem i jeśli trzeba solą. W końcu dodajemy jajka i odciśniętego tuńczyka, mieszamy wszystko i wylewamy na ciasto. Na końcu zapiekamy tartę ok 60 min w 180stopniach grzanie góra dół, na najniższej półce w piekarniku. Po upieczeniu zostawiamy na 15-20 min by tarta odpoczęła

Dorota Smakuje
Pieczony omlet ze szparagami 152

mąką. Doprawiamy solą i pieprzem. Szparagi kroimy w mniejsze kawałki a suszone pomidory w drobne paseczki. Na patelni podgrzewamy masło lub olej. Wlewamy jajka. Wrzucamy szparagi i suszone pomidory. Metalową patelnię wstawiamy do piekarnika i zapiekamy 15-20 minut do momentu aż omlet będzie zarumieniony i wyrośnięty. Wyjmujemy patelnię z piekarnika i pozostawiamy na kilka minut

Życie zaczyna się w kuchni
Pieczarki faszerowane serem feta 118

zamiast myc je w wodzie. Myte wodą często nią nasiąkają. W miseczce wymieszać pokrojony w kostkę ser feta, drobno pokojoną cebulkę, świeże oregano, jajko, bułkę tartą oraz szczyptę pieprzu białego. Kapelusz każdej pieczarki wypełnić farszem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 25 minut. Podawać na przystawkę bądź jako dodatkowy składnik obiadu. Smacznego! Pieczarki faszerowane serem feta Wskazówki

mecooks
Tarta ziemniaczana z grzybami 127

Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ziemniaki ścieramy na tarce o dużych oczkach, cebulę kroimy w piórka, dodajemy jajka i mąkę, doprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy do formy do tarty, zapiekamy 15 min w temperaturze 200°C, wyciągamy, temperaturę zmniejszamy do 180°C. W tym samym czasie posiekaną cebulę szklimy na maśle, dodajemy pokrojone w plasterki grzyby

R'n'G Kitchen
Zapiekanka z brokułami i serem korycińskim 147

serze znajdziecie tutaj - klik ) 200 ml jogurtu naturalnego 2 jajka 2 ząbki czosnki sól, pieprz, tymianek Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach. Ugotowane ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki. Brokuła gotujemy na parze. Mieszamy jajka z przyprawami, przeciśniętym przez prasę czosnkiem i jogurtem. W naczyniu do zapiekania układamy na przemian brokuła i ziemniaki. Po wierzchu posypujemy całość pokrojonym w kostkę

Cynamonowe szczęście
jajko zapiekane w bułce - najlepsze 167

odkładam do wyschnięcia i robię bułkę tartą). Wydrążone bułki smaruję w środku masłem, układam wędlinę, tak by szczelnie wyścielić bułkę, następnie wbijam jajko. Na wierzch kładę jeszcze kawałek masła i posypuję serem oraz szczypiorkiem. Zapiekam w w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok 10 minut ( do ścięcia się białka). Smacznego

Cook&Love
Domowe bułeczki czosnkowe 190

dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i dobrze wymieszaj. Wyrośnięte bułki natnij (do połowy wysokości) - wgłębienie wypełnij masłem czosnkowym. Wierzch bułeczki posmaruj (pędzelkiem) roztrzepanym jajkiem. Piekarnik nagrzej do temp. 200°C - program "góra/dół" i zapiekaj ok. 15-20 minut

Alutka-Gotuje
Crumble agrestowo-cytrynowe 140

Lato to idealna pora na przygotowanie owoców zapiekanych pod kruszonką. Ich wybór jest teraz gromny. Wykorzystałam ogródkowy agrest a do kruszonki dodałam skórkę cytrynową. Do

Wrzosowa Polana
Pasztet z czerwonej soczewicy 139

rzepakowego . Złocistą cebulkę wrzucamy do soczewicy i lekko blendujemy , nie na jednolitą masę , tylko tak w połowie . Dodajemy sól , chilli do smaku , wbijamy jajko , dokładamy bułkę tartą i mieszamy . Wylewamy do wysmarowanej olejem ( delikatnie ) formy . Zapiekamy w piekarniku około 45-50 minut w temperaturze 150 C . Aż wierzch się zezłoci . Kroimy dopiero po przestygnięciu – inaczej będzie się rozpadał . Doskonały

Ogrodnik w podróży
Schab z ananasem 204

Planowałam rozklepać kotlety i usmażyć tradycyjne schabowe. I już sięgałam po wytłoczkę z jajkami, kiedy w rękę wpadła mi napoczęta puszka ananasa. Pierwsza myśl - schabowy zapiekany pod ananasem i plasterkiem sera, druga myśl - tłuc, panierować, smażyć, zapiekać... za dużo roboty. Zwyciężyło moje lenistwo i powstało szybkie i naprawdę rewelacyjnie smaczne danie. Przygotowałam je w wersji bezglutenowej, w wersji tradycyjnej

Kuchenne zapiski Edyty
Rumcajs Historycznie: Budyn migdalowy 197

papkę pozostałą po przygotowaniu mleka migdałowego .  Składniki: 100g papki migdałowej (pozostałej po przygotowaniu mleka migdałowego) 250ml mleka 2 łyżki stołowe cukru 3 jajka Przygotowanie: Składniki mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Nakładamy do naczynek do zapiekania lub formy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150-180 stopni na około 30 minut. Źródło: Rene Husson, Philippe Galamiche, Kuchnia średniowieczna

Gotuj z Rumcajsem
Fit zawijańce a la krokiety. 175

wszyscy lubią. Niestety nie jest to zbyt lekkie i dietetyczne danie... Od czasu do czasu można sobie pozwolić a częściej proponuję zdrowszy wariant zapiekany w piekarniku :) Fit zawijańce a la krokiety. Składniki: naleśniki: mąka mleko jajko szczypta soli  margaryna farsz: 400g mięsa mielonego 1 woreczek ryżu dwie garście posiekanej kapusty pekińskiej mała puszka kukurydzy konserwowej mała papryka czerwona

Tagebuch po polsku
Jajecznica z piekarnika 186

Jeśli jeszcze ktoś nie próbował jajecznicy zapiekanej w piekarniku, to szczerze polecamy.     Składniki na 4 porcje: -6 dużych jajek -5 dkg wędzonego boczku -szczypiorek -sól, pieprz Naczynka kamionkowe natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Jajka wbijamy do miski i roztrzepujemy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pokrojony szczypiorek i mieszamy. Pokrojony w drobna kostkę boczek wrzucamy na dno naczynek

Maminek kulinarny
"Niedźwiedzie"Ziemniaki Pieczone z Jajkiem Sadzonym i Twarogiem 259

Kiedy ogarnia mnie leń smażę jajka sadzone, piekę ziemniaki, dlaczego nie smażę? Bo po pieczonych jest mniej mycia naczyń :D A jak pieczone, to z twarogiem

Blondynka Gotuje
Truskawki zapiekane w koglu - moglu 90

Małe, słodkie co nieco, czyli truskawki zapiekane w koglu - moglu. Składniki (na 2 małe kokilki): 2 żółtka 3 czubate łyżeczki cukru szczypta cukru waniliowego 6

Smak mojego domu
Młode ziemniaczki z paprykowym kurczakiem i oliwkami 136

uwielbiam. Zimą przygotowuję bardzo często sałatkę żydowską, zwłaszcza w okresie kranawałowym.  Zobaczcie koniecznie inne dania z młodymi ziemniaczkami: Młode ziemniaczki w mundurkach zapiekane z cukinią i pomidorem Młode ziemniaczki z szynką, pomidorami, cebulą i jajkami podane na patelni Jest lato, gorące lato, a ziemniaczki na straganach inspirują do przygotowania pysznego dania, które będzie syte, ale nie zajmie wiele

Moja smaczna kuchnia
Młode ziemniaczki z paprykowym kurczakiem i oliwkami 170

uwielbiam. Zimą przygotowuję bardzo często sałatkę żydowską, zwłaszcza w okresie kranawałowym.  Zobaczcie koniecznie inne dania z młodymi ziemniaczkami: Młode ziemniaczki w mundurkach zapiekane z cukinią i pomidorem Młode ziemniaczki z szynką, pomidorami, cebulą i jajkami podane na patelni Jest lato, gorące lato, a ziemniaczki na straganach inspirują do przygotowania pysznego dania, które będzie syte, ale nie zajmie wiele

Moja smaczna kuchnia
Zapiekanka śniadaniowa z kaszy jaglanej i twarogu 175

gotować na małym ogniu pod przykryciem, przez ok. 15-20 min. 2. Piekarnik   rozgrzać do temperatury 180 ° C. 3. Twaróg utrzeć z jajkiem, cukrem i serkiem homogenizowanym, dodać rodzynki i wymieszać. 4. Naczynie do zapiekania posmarować tłuszczem, wyłożyć połowę kaszy, na niej twaróg i przykryć resztą kaszy. Polać jogurtem.  5. Zapiekać przez ok. 20-25 min. Udekorować musem

Domowa Cookierenka Agi
Krokiety z kapustą i grzybami 139

mieszamy kapustę z pieczarkami w przyprawiamy wg. smaku nakładamy do gotowych naleśników farsz i zwijamy krokiety następnie obtaczamy krokiety w roztrzepanym jajku i otrębach smażymy krokiety z każdej strony na teflonowej patelni lub zapiekamy w piekarniku (ja na chwilkę włożyłam do piekarnika, a potem podsmażyłam na patelni, żeby panierka była chrupiąc) możemy podawać z resztką farszu (jeśli

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Omlet pieczony ze szparagami i szynką szwarcwaldzką 230

Zielone szparagi bardzo dobrze komponują się zarówno z szynką długo dojrzewającą, jak i z jajkami. Połączenie idealne to omlet ze szparagami zawiniętymi w szynkę szwarcwaldzką. Pieczony

Moje Kuchenne Rewelacje
Tarta ze szparagami, boczkiem i kozim serem 182

boczkiem poukładać na podpieczonym cieście. Zalać całość masą jajeczną i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Piec ok pół godziny, aż jajka się zetną. Na koniec rozkruszyć na wierzchu trochę koziego sera i zapiekać jeszcze przez 5 minut.  Tarta najlepiej smakuje, kiedy po wyjęciu z piekarnika damy jej odpocząć przez 15 minut

Kulinarne Inspiracje
Przepyszna biała kiełbasa. Jak zrobić domową białą kiełbasę? 197

Wielkanocne śniadanie to nie tylko jajka, ale także domowa biała kiełbasa. Przeważnie podaję ją tylko parzoną albo zapiekaną z cebulą i piwem bo taką lubimy najbardziej. Z dodatkiem chrzanu smakuje wyśmienicie. Wszystkim się wydaje, że wędliny powinny być jak najchudsze, szczególnie kiedy sami je robimy. Pewnie takie są zdrowsze, ale pamiętajcie, że w przypadku kiełbasy odpowiednia ilość tłuszczu pozwala

Smaczna Pyza
Kremowa zupa czosnkowa 203

Zupy czosnkowe gotuję od zawsze, zaczynałam od tzw. czeskich, czyli najprostszych, klarownych i rosołowych, później był czeskich ciąg dalszy, ale zapiekanych w kokilkach pod grzanką z mozzarellą i z ukrytym w środku jajkiem w koszulce, a teraz jest czosnkowa na bazie topionego serka. I ta pod każdym względem odpowiada mi najbardziej.Pierwszy raz spróbowałam podobnej w Czarcim Kopycie.Swoją drogą

bistro mama
Naleśniki zapiekane z serem pod migdałowo – pomarańczową pierzynką 155

mleko , roztrzepane jajka , olej rzepakowy i wszystko razem dokładnie mieszamy , do całkowitego połączenia składników.Odstawiamy na ok. 10 minut.Smażymy naleśniki / odstawiamy w ciepłe miejsce.NADZIENIE :Ser ucieramy z cukrem , cukrem wanilinowym i 2 żółtkami.W razie potrzeby dosładzamy do smaku.PIERZYNKA :Śmietanę ubijamy z cukrem i jajkiem.Dodajemy olejek pomarańczowy i podprażone chwilę płatki migdałów.CAŁOŚĆ :Naczynie do zapiekania smarujemy olejem rzepakowym.Nale

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania