jajka zapiekane - 3168 przepisów (strona:49/212)

Dziś mija roczek :) 122

STYCZNIU od SUSHI LUTY Buziaczki- ciasteczka serowe z jabłkiem w MARCU jak w garncu:P Faszerowane tuńczykiem śniadaniowe bułeczki z jajkiem KWIECIEŃ: Pierogi z białą kiełbasą z sosem rzeżuchowym W MAJU jak w raju: Schab zapiekany ze szparagami w sosie serowym wakacyjny CZERWIEC Tarta z ciasta francuskiego z kurkami w LIPCU: Lasagne z bobem i fasolką szparagową SIERPIEŃ: Pomidory(...)faszerowane szpinakiem z czosnkiem, makaronem i parmezanem Nasz WRZESIEŃ: Sajgonki z krewetkami Jesienny PAŹDZIERNIK Najlepsza szarlotka LISTOPADOWO   Aromatyczne flaki z boczniaków i wreszcie GRUDZIEŃ Szpinak z jajkiem w cieście francuskim Oby ten rok był tak samo udany co poprzedni

MarciochaKucharzy
Zapiekanka ryżowa z indykiem i papryką 96

Papryka czerwona – ½ sztuki Sól, pieprz, bazylia Sos: Bazylia suszona – 1 łyżeczka Passata pomidorowa – 3 łyżki Śmietana 30% - 1 łyżka Jajko – 1 sztuka Ser mozarella – 2 łyżki startego Wykonanie: Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, a następnie przekładamy do naczynia do zapiekania. Polędwicę z indyka kroimy w plastry, solimy, pieprzymy i nacieramy bazylią. Układamy na ryżu razem z pokrojoną w paski

Kuchnia Bon Appetit
Pasta jajeczna 219

jednak opublikować jako przepis bazowy, który możemy modyfikować i urozmaicać w zależności od podstaw, tworząc m.in. pastę z serem – idealną do zapiekania, pastę z oliwkami czy suszonymi pomidorami. Ogranicza nas jedynie nasza własna wyobraźnia. Składniki: 6 jajek 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka słodkiej musztardy 1 pęczek szczypiorku sól pieprz Przygotowanie: Jajka wkładamy do garnka z zimną wodą i gotujemy

Jacob Tastes
Zapiekana kasza manna z białą czekoladą i jagodami 167

przygotowanie jest naprawdę proste. Jeśli nie macie jagód do swojej wersji zapiekanej kaszy manny możecie użyć np. borówek lub spróbować dodać inne małe owoce. Składniki: 3 łyżki jagód 6 łyżek kaszy manny 1 3/4 szklanki mleka 4 kostki białej czekolady (około 17 g) 1 jajko 1 łyżeczka masła (czubata) cukier puder do posypania po wierzchu Przygotowanie: W garnuszku(...)jajko i dodajemy łyżeczkę masła (czubatą), mieszamy dokładnie do połączenia składników. Połowę masy przekładamy łyżką do naczynia do zapiekania. Na wierzch wysypujemy 2 łyżki jagód, delikatnie wciskamy je w kaszę. Następnie wykładamy resztę masy. Tak przygotowaną kaszę mannę z owocami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na środkowy poziom. Zapiekamy 15 minut. Po tym czasie na wierzch naszej zapiekanej

Słodkie okruszki
Kotleciki warzywne z kalafiorem 146

przeciskamy przez praskę. Do ziemniaków dodajemy ugotowane różyczki kalafiora Hortex pokrojone na mniejsze kawałki, startą ugotowaną marchewkę, starty ser,szczypior, koper, jajko, mąkę oraz sól i pieprz. Całość mieszamy, a następnie masę wykładamy do formy lub naczynia do zapiekania (u mnie 20x30 cm) wyłożonego folią spożywczą, wyrównujemy i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie za pomocą obręczy

Bon appetit mon amie
Chocolate fondants - dla czekoholików 116

mlecznej czekolady 140 g masła pół szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru pudru( osobiście dodałam troszkę mniej) 3 duże jajka 3 duże żółtka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 łyżki likieru pomarańczowego 6 kokilek ( do zapiekania ) wysmarować dokładnie masłem, oprószyć kakao. Masło i czekoladę podgrzewać w garnku na małej mocy palnika, by składniki się roztopiły, mieszając od czasu do czasu

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Zapiekany makaron z serem i szynką 132

Zapiekany makaron z serem i szynką to rodzinny klasyk obiadowy. Niewyszukane, codzienne danie, które smakuje wszystkim. Makaron mieszamy z serem, jajkiem i śmietaną, dodajemy szynkę, do piekarnika i po 30 minutach gotowe - sycące, pokrzepiające danie. Do tego orzeźwiająca sałatka z pomidora z bazylią i czosnkiem. Czego chcieć więcej:) Zapiekany makaron z serem i szynką Składniki: 350 g makaronu

Smaczny zeszyt
Mięsne kuleczki w kolorowym bigosie 140

ketchup, wymieszać. Na sam koniec dodać po 1,5 łyżeczki imbiru i kurkumy oraz sól do smaku, całość wymieszać. Zapiekać w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.  Składniki kuleczki: 1 kg mięsa mielonego szynki wieprzowej 3 jajka szklanka bułki tartej 6 łyżek wody sól pieprz imbir kurkumy słodka papryka Ponadto: olej do smażenia koper do posypania Wykonanie: Do mięsa(...)mielonego wbić jajka, dodać bułkę tartą, wodę i wymieszać. Na sam koniec dodać po 1 łyżeczce imbiru, kurkumy i słodkiej papryki oraz doprawić do smaku pieprzem i solą. Całość dokładnie wymieszać i uformować małe kuleczki. Mięsne kulki obsmażyć na rozgrzanej oliwie i przełożyć do przygotowanego wcześniej bigosu. Całość zapiekać przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Przed podaniem posypać

Krakowskie smaki Ani
Zapiekanka ziemniaczana na porowej pierzynce 121

jajka - 250 ml mleka 3,2% - 1 łyżka sosu sojowego - 2 łyżki masła klarowanego Pora kroimy na kawałki ok. pół centymetrowe, kiełbasę w kostkę.  Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła, podsmażymy na niej lekko kiełbasę i dorzucamy pora. Często mieszamy aż warzywo lekko się rozpadnie.  Przygotowane na patelni pory rozkładamy równomiernie na dnie naczynia, w którym będziemy zapiekać(...)plasterki obranych SUROWYCH ziemniaków oraz cukinię. Tak przygotowane warzywa zalewamy mlekiem, w którym należy "rozkłócić" jajka i sos sojowy. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. i umieszczamy w nim odkrytą zapiekankę na 35-40 min. Po tym czasie wyjmujemy, posypujemy startą mozzarellą i 5 minut zapiekamy najlepiej z nawiewem, do stopienia i  lekkiego zrumienienia sera Gotowe.  SMACZNEGO! #zapiekanka #ziemniaki

I tu będę miała takie te
Flądra w gniazdku 167

flądry bez skóry 5 szt.  pieczarki przyprawa do ryb sól tymianek pieprz 1 jajko 50 ml śmietana 36% masło olej do smażenia Wykonanie. Ziemniak obrać, pokroić w cienkie plasterki, krótko przesmażyć na oleju i położyć  na spód w formie w której będziemy zapiekać. Użyłem foremki do muffinek , żeby nie mieć trudności z wyjęciem położyłem na spód pasek papieru(...)ścianek. Teraz wkładamy nasze fląderki, doprawione przyprawą do ryb. W środek po kilka kawałków przesmażonych pieczarek. Jajko ubić z dodatkiem śmietany kremowej, doprawić  solą i pieprzem. Do każdej foremki wlać po 2 łyżki i wstawić do nagrzanego  do 190 oC piekarnika. Zapiekać 10 - 12 minut. Podałem z sosem mojo, ale dobry też jest sos czosnkowy czy jogurtowo-koperkowy

Kulinarny karnet Christophera
Pulpety zapiekane pod beszamelem. 149

niezwykłej soczystości, a subtelnie dobrane przyprawy podkreślają smak mięsa, idealnie harmonizując go z całością. Polecam! Składniki na pulpety zapiekane pod beszamelem 500 g mielonego mięsa 400 g ziemniaków 3 niewielkie cebule 2 ząbki czosnku 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 0,5 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego sól pieprz bułka tarta do panierowania olej do smażenia SOS BESZAMELOWY(...)misce umieszczamy mięso, dodajemy cebule, ziemniaki, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, 2 łyżki bułki tartej, mieszamy, doprawiamy do smaku. Na patelni rozgrzewamy olej, z masy mięsnej formujemy spore pulpety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy z dwóch stron na złoto-brązowy kolor. Gotowe pulpety układamy w naczyniu do zapiekania.      Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Przygotowujemy

Rozpustne gotowanie
Pieczeń siekana 106

mięsa wołowego – (zrazowa), 1 sucha kajzerka, bulion wołowy do namoczenia bułki, 100 g słoniny, 1 cebula, 2 łyżki masła, 1 jajko, sól, pieprz, jajko do posmarowania pieczeni, bułka tarta do obsypania pieczeni, Odkąd zaczęłam przeglądać stare książki kucharskie, cały czas zaskakują mnie przepisy, które w nich znajduję, swoją prostotą i smakiem. Do takich przepisów należy pieczeń siekana z książki(...)siekane ma inną strukturę niż mięso mielone. Mięso wymieszać z odciśniętą bułką, podduszoną cebulą, pokrojoną słoniną, jakiem. Doprawić solą i pieprzem. Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem. Ułożyć w nim mięso formując podłużny klops. Posmarować go rozmąconym jajkiem i oprószyć bułka tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec pół godziny. zastawa

królestwo garów
Przekąska – Kasza jaglana zapiekana w portobello 171

się komponuje z daniami zarówno słonymi, jak i słodkimi. Jest wspaniałym dodatkiem do mięs, zup, czy też farszów. Kasza jaglana zapiekana w portobello niech będzie tego przykładem.     Składniki: - 8 szt. portobello - 200g kaszy jaglanej - 1 jajko - 150g sera żółtego Gouda - 4 szalotki - czosnek (ilość według uznania, ja daję dużo) - po ½ papryki żółtej i czerwonej - szczypiorek - świeża kolendra(...)całe jajko – łyżką łączymy składniki. Do farszu ścieramy na tarce jarzynowej żółty ser – ponownie mieszamy. Blaszkę wykładamy matą lub papierem do pieczenia. Kapelusze (zewnątrz i wewnątrz) smarujemy oliwą używając pędzelka, układamy na blaszce, oprószamy solą himalajską i faszerujemy przygotowana kaszą. Wierzch ozdabiamy płatkami migdałów. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C na 20 minut. Podajemy gorące. Kasza jaglana zapiekana

mojewypiekiinietylko
Zapiekana nutellowa kasza manna z jabłuszkami 157

Wczoraj postanowiłam przygotować dla mnie i moich pociech pożywne, ale też i słodkie danie. Zapiekana nutellowa kasza manna z jabłuszkami... na pewno jeszcze nie raz ją przygotuję. Po długim spacerze w chłodny jesienny dzień była wprost idealna. Dzieciakom, aż się "uszy trzęsły" z radości. Zajadając kolejną łyżkę słodkiej zapiekanki słyszałam tylko "pyssne mniam mniam" ;) Składniki(...)czasie ściągamy garnek z palnika i odstawiamy w celu przestudzenia. Do jeszcze ciepłej (ale nie gorącej!) nutellowej kaszy manny wbijamy jajko. Wszystko dokładnie mieszamy, aż do połączenia składników. Tak przygotowaną kaszę przekładamy do naczynia do zapiekania. Lekko przygniatamy. Na wierzch wciskamy delikatnie pokrojone kostki jabłka. Całość wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy 25 minut na środkowym poziomie

Słodkie okruszki
Tarta z tuńczykiem 114

łyżki masła 2 ząbki czosnku pieprz sól 2 duże jajka 2 łyżki posiekanego koperku Jak zrobić tarta z tuńczykiem: Najpierw przygotowujemy ciasto. Na początku do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, mak, mieszamy. Następnie do mąki dodajemy masło lub smalec w temperaturze pokojowej, rozcieramy z mąką. Teraz dodajemy jajko i zaczynamy zagniatać. Dodajemy po łyżce śmietany czy też jogurtu jeśli trzeba(...)układamy na cieście. Potem cebulę mieszamy ze śmietaną, koperkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiamy pieprzem i jeśli trzeba solą. W końcu dodajemy jajka i odciśniętego tuńczyka, mieszamy wszystko i wylewamy na ciasto. Na końcu zapiekamy tartę ok 60 min w 180stopniach grzanie góra dół, na najniższej półce w piekarniku. Po upieczeniu zostawiamy na 15-20 min by tarta odpoczęła

Dorota Smakuje