zdrowe warzywo ma wiele twarzy. Możemy z niego ugotować zupę, gęste kremy, bosko smakują pieczone lub grillowane; wraz z jajkiem tworzą idealny duet - w omlecie lub w jajecznicy. Są pysznym składnikiem świeżych sałatek, wytrawnych tart, terrin. Możemy je zapiekać pod beszamelem, zrobić z nich risotto, podać z makaronem, upiec w pizzy... Możliwości jest bez liku 😍. Na blogu znajdziecie parę(...)fetą Risotto z białymi szparagami Zielone szparagi z sadzonymi jajkami Frittata ze szparagami Tagliatelle ze szparagami Makaron pełnoziarnisty ze szparagami Makaron z sosem szparagowym Tarta z zielonymi szparagami Tarta ze szparagami i pomidorami Tartaletki ze szparagami Szparagi gotowane na parze Pizza z zielonymi szparagami Zielona pizza ze szparagami Zielone szparagi zapiekane z szynką parmeńska Czas przygotowania: 40 minut Składniki
Kulinarne przygody Gatitydały wyśmienity efekt. Polecam, nie będziecie zawiedzeni :-) Przepis jest dla 3 – 4 osób. Należy przygotować naczynie do zapiekania, ja użyłam blachy o wymiarach 30x30 Składniki na kruche ciasto: 250 g maki pszennej 1 łyżka śmietany 130 g masła 1 jajko Płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki kminku mielonego ½ łyżeczki soli (można dać odrobinę więcej) Pieprz do smaku(...)składników zagnieść szybko ciasto. Naczynie do zapiekania wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem. Gotowe ciasto rozłożyć równomiernie (można rozwałkować) na dnie i bokach przygotowanego naczynia. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 – 30 minut w temperaturze 190 stopni C do momentu aż się lekko zarumieni. Składniki na masę omletową: 5 jajek 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 puszka
Na słodko lub wytrawniesera miękkiego podpuszczkowego (np.camembert, brie) 4 gruszki 250-300 g śmietany lub gęstego jogurtu 3 jajka rozmaryn gałka muszkatołowa pieprz sól WYKONANIE Ciasto francuskie wykładamy na blachę wraz z dołączonym do niego papierem . Wywijamy do góry zewnętrzne krawędzie ciasta, całość nakłuwamy widelcem i zapiekamy z 15 minut w piekarniku w temp. około 190 stopni (tylko do momentu, aby ciasto przestało(...)całość próbujemy, czy ilość dodanych przypraw i ziół nam odpowiada. Jeśli jest ok, wbijamy do tego 3 jajka i mieszamy. Na lekko podpieczonym cieście układamy gruszki i zalewamy przygotowaną masą. Wkładamy do piekarnika ustawionego na temp. 200 stopni i zapiekamy do momentu, aż masa się zetnie. Jesteście fankami/fanami gruszek z serem pleśniowym
Zofiananigdy więcej nie tknę dobrowolnie tego dania. Okazało się, że jednak do czasu... Odkryłam bowiem zapiekany ryż na mleku ! Gęsty, wzbogacony owocem, aromatyczny korzennymi przyprawami. I co najważniejsze: zapiekany, a nie gotowany! Od tego czasu stałam się fanatyczką tej potrawy. Ryż zapiekany na słodko mogę jadać na śniadanie, obiad i kolację, bez poczucia przesytu. Eksperymentuję(...)niedawno robiłam: Zapiekany ryż na deser dla fajnej babki . Składniki na 2 porcje - u mnie 2 średnie naczynia do zapiekania : 1 łyżeczka masła 1/2 szkl. ryżu 1 szkl. mleka szczypta soli - do smaku 1 łyżka cukru trzcinowego - płaska 2 gruszki 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki pasty waniliowej 1 garś ć rodzynek 1 jajko 2 łyżki śmietany
Grunt to przepis!Post Naleśniki z pieczarkami zapiekane z serem pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne Przebojeroli głównej;-) Dziś omlet ze szparagami zapiekany w piekarniku. Szparagi zblanszowałam czyli zanurzyłam je na około minutę w gorącej wodzie. Zalałam je masą jajeczną z dodatkiem świeżych ziół i sera cheddar. Polecam danie na niedzielne śniadanie. Składniki: na 2-3 porcje 15 szt. świeżych zielonych szparagów 4-5 szt. jajek kawałek sera cheddar lub parmezanu świeże zioła(...)zimną wodą. Pokroiłam je na mniejsze kawałki i ułożyłam w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. W miseczce roztrzepałam jajka. Dodałam do nich śmietanę, posiekane zioła i dymkę. Starłam na tarce cheddar i wsypałam go do jajek. Wszystko wymieszałam i doprawiłam solą i pieprzem. Masą jajeczno-ziołową zalałam szparagi. Można już wstawić omlet do piekarnika. Ja jednak postanowiłam dodać
potrawyregionalneczemu by tak go nie upiec i uzyskać smak jajecznicy, a konsystencję jajka na miękko :) zapraszam więc na śniadanie.Jajko pieczoneSKŁADNIKI:- Kawałek kiełbasy - 1 cebula - 4 jajka średniej wielkości - ser żółty - szczypiorek - sól, pieprz, pieprz ziołowy do smaku PRZYGOTOWANIE: Kiełbasę oraz cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni, dodajemy(...)jeśli mamy w plasterkach to kroimy w cienkie paseczki, a jak w kawałku to ścieramy na tarce. Szczypiorek siekamy. W małych foremkach do zapiekania układany kiełbasę z cebulą. Następnie układamy kawałki sera, posypujemy szczypiorkiem i wbijamy jajka. Na koniec solimy i pieprzymy. Pieczemy w piecu nagrzanym do 200 stopni 10-15 min. Jeśli chcemy bardziej ścięte jajko i żółtko pieczemy
Zainspiruj się kuchniąMAKARON ZAPIEKANY Z TWAROGIEM /przepis własny/ 50 g makaronu żytniego razowego szczypta soli 200 g twarogu sernikowego łyżeczka pasty waniliowej jajko łyżka dżemu z guawy 25 g budyniu waniliowego (proszku) olej kokosowy do natłuszczenia naczynka + KitKat o smaku zielonej herbaty Matcha + pestki granatu + pestki dyni Makaron wraz ze szczyptą soli zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut(...)przykryciem. Jeżeli nie wchłonął całej wody - odsączyć. Twaróg zmiksować z jajkiem, pastą waniliową, dżemem i budyniem. Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni. Masę twarogową wymieszać z makaronem, a następnie przelać do natłuszczonego naczynia. Zapiekać około 20 minut lub do zarumienienia. Smacznego! *** Dżem z guawy i zestaw batoników KitKat dostaniecie
Poranek na słodkoNiby nic szczególnego, a słów brak. Przepis pochodzi z Kwestia Smaku, autorka proponuje podawać z bagietką, ja zjadłam z bagietką, mój syn z makaronem. Zarówno z
Blondynka Gotujenajlepiej użyj do tego celu nożyczek). Następnie każdy płatek przesmaruj olejem. Ukłądaj jeden na drugim a potem umieść je w naczyniu do zapiekania. Sos przygotuj według receptury z opakowania i zalej nim środek ciasta. Następnie wbij jajko. Piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 10-15 minut, aż wierzch się zetnie a ciasto zrumieni. Podawaj na ciepło. Smacznego
Wielki apetytmasła1 łyżka pszennej mąkisólświeżo zmielony czarny pieprzDodatkowo:masło do wysmarowania naczynia żaroodpornegoKlopsiki zapiekane z makaronem w sosie śmietanowym i z porami - to bardzo proste, ale za to efektowne i przepyszne danie. Klopsiki mimo, że wykonane z mięsa drobiowego, bez dodatku bułki - nie są suche, dzięki zapiekaniu w sobie śmietanowym, a dodatek pora do sosu nadaje daniu bardzo ciekawy posmak.Z(...)dodać jajko, natkę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Uformować 6-8 klopsików.Do przestudzonego sosu dodać starty ser i wymieszać.Naczynie żaroodporne (lub blachę do wypieków) wysmarować masłem, wsypać makaron. Wlać sos, wymieszać. Łyżką zrobić wgłębienia i wkładać w nie klopsiki. Wyrównać powierzchnię tak, by cały makaron był pokryty sosem.Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C i zapiekać przez
Świat Domowej Kuchniziemniaczane z szynką pieczarkami i papryką Placki po węgiersku Placki ziemniaczano- pieczarkowe Tradycyjne placki ziemniaczane Placki ziemniaczane inaczej Placki ziemniaczane zapiekane z mięsem i serem Składniki na placki: 0,7 kg ziemniaków 1 mała cebula 1 jajko 1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany 2-3 łyżki mąki pszennej sól i pieprz do smaku
Gosia gotujepomysłów na dania obiadowe. Ja staram się wymyślać coś nowego, aby posiłki nie powtarzały się. Tym razem zrobiłam naleśniki z piersiami z kurczaka, zapiekane z serem żółtym oraz sosem pieczarkowym. Naleśniki: 500 ml mleka 1 jajko mąka pszenna - ja daje "na oko", gdy widzę, że masa jest gęsta, jest to znak, że dałam odpowiednią ilość mąki szczypta soli Farsz(...)piersi oraz kukurydzę, zawijamy - najpierw boki do środka, następnie w rulon. Zawijam zazwyczaj tak samo jak zawija się gołąbki. Układamy w naczyniu żaroodpornym, na górę tarkujemy żółty ser. Zapiekamy w piekarniku, tak długo, aż ser się rozpuści. Podajemy na gorąco. Takie naleśniki można podawać z sosem. Przykładowy przepis znajdziecie tu ----> Szybki sos . Sos ze zdjęcia jest
My World by Dagmara Rekheight: 1em;" /> Składniki : kilka kromek czerstwego chleba kilka plastrów masła jajka ( tyle sztuk , ile porcji nam potrzeba ) kawałek sera do utarcia cebulka parę kawałków kiełbasy 0 tym razem śląska , ale może być dowolna lub szynka sól , pieprz do smaku odrobina czosnku granulowanego małe foremki – kokilki do zapiekania Do każdej kokilki, wkładamy plaster masła , na dno . Następnie układamy pocięte kawałki(...)wbijamy surowe jajo . Solimy , pieprzymy i na czubku – na jaju układamy jeszcze jeden ,plaster kiełbaski i całość posypujemy startym serem . Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 160 C przez około 10-15 minut w zależności jakie jajko lubimy , ścięte , czy luźne , im bardziej ma być wypieczone , tym dłużej trzymamy . Gotowe , teraz nieodzowny ketchup i…smacznego Post Czerstwiaczki
Ogrodnik w podróżyCiasto chowamy do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu wylepiamy nim formę do tarty i nakłuwamy miejsce przy miejscu widelcem. Zapiekamy przez 20 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu i ostudzeniu wylewamy na spód zmieszany jogurt, cukier, mąkę i jajka. Następnie układamy plastry jabłek i posypujemy całość jagodami. Pieczemy w 180 stopniach przez 35 minut. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy
Marder&Marder Manufacture