pełne danie, jak i mogąca być smacznym ciepłym deserem. 600- 700 g ugotowanych ziemniaków łyżka cukru waniliowego 2 łyżki mąki jajko szczypta soli kilka śliwek Oraz: cukier puder łyżeczka masła mąka do wysypania naczynia naczynie do zapiekania Ziemniaki najlepiej jak są z poprzedniego dnia, wtedy ciasto nie potrzebuje tyle mąki. Przeciskamy przez praskę jak na kopytka, dodajemy jajko, sól
Dieta moja pasjarazem polecam pełnoziarnistą panierkę do kotletów z Indyka. Zapiekane w piekarniku ze szpinakiem i mozzarellą. SKŁADNIKI: 4 Kotlety z Indyka 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 2 jajka pół szklanki mleka przyprawy garść szpinaku 1 mozzarella olej rzepakowy do smażenia(...)SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Kotlety dokładnie ubijamy, przyprawiamy. Jajka rozbijamyw osobnym naczyniu, dodajemy mleka. W drugim naczyniu wysypujemy mąkę. Kotlety maczamy- jajko- mąka. A następnie smażymy. Na usmażone kotlety kładziemy szpipnak a następnie ser., Zapiekamy w piekarniku ok 15 min. Podaję z ziemnikami. SMACZNEGO
Gotowanie Patkiśniadaniowa, która zagościła na naszym stole w niedzielny poranek. Jak widać, składniki są łatwo dostępne, ale razem tworzą naprawdę interesującą propozycję. Zachęcam do wypróbowania :) Składniki na 2 porcje: 3 jajka podzielone na białka i żółtka 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki octu jabłkowego lub winnego 1/2 łyżeczki soli pieprz Dodatkowo: 4 kromki pełnoziarnistego pieczywa 2 plasterki szynki plasterki sera żółtego(...)środku zrobić zagłębienie. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 minut. Po tym czasie, wyjąć, w zagłębienia włożyć po jednym żółtku (1 zostaje), posypać pieprzem. Wstawić ponownie do piekarnika i zapiekać kolejne 8 minut. Gotowe chmurki przełożyć na talerz, podawać jeszcze ciepłe z pełnoziarnistym pieczywem, plasterkiem szynki, cebulą oraz żółtym serem. Obok ułożyć sałatę. Smacznego! Inspiracja ze strony Kuchnia
Chocolate Muffin Blogwięc warto mieć puszkę w zanadrzu, nigdy nie wiadomo jaka wariacja kulinarna przyjdzie nam do głowy Składniki na 3 – 4 porcje: 1 puszka tuńczyka w oleju Princes 1 jajko 50 ml śmietanki 18 % 250 g szparag białych 1 mała cukinia 1 mały bakłażan oliwa z oliwek suszone zioła prowansalskie 250 g ajvaru łagodnego gałązka lubczyku kilka listków oregano(...)ziołami prowansalskimi, skrapiamy oliwą i grillujemy na grillu elektrycznym lub patelni grillowej, do lekkiego zrumienienia. Na dno naczynia żaroodpornego, w którym będziemy zapiekać, wykładamy warstwę warzywnej pasty ajvar, następnie układamy grillowaną cukinię, bakłażana, i szparagi. Rozkłócone jajko łączymy ze śmietanką, dodajemy szczyptę soli, posiekane oregano i polewamy górną warstwę zapiekanki. Na wierzch wykładamy kawałki tuńczyka. Zapiekamy w temperaturze 180ºC przez
KierunekuchniaJajecznica z pomidorami zapiekana z wędliną i serem w pszennej tortilli. Sposób na urozmaicenie klasycznej jajecznicy. Pomidory i cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić
Bulliodoprawić solą, pieprzem, chilli oraz kuminem. Pomidory ze szpinakiem przełożyć do trzech małych naczyń do zapiekania (lub zostawić na patelni jeśli ta nadaje się do zapiekania w piekarniku), do każdego naczynia wbić po jednym jajku, posypać solą oraz pieprzem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 10-12 minut, aż białko się zetnie. Smacznego
Zabawa smakiempole do popisuj, jeśli chodzi o przyprawienie jej. Składniki:kruche ciasto*,gotowany kurczak,warzywa z rosołu: marchew, pietruszka, seler,4 łyżki mleka,2 jajka,sól, pieprz,natka pietruszki,żółty ser.Dowolną foremkę do zapiekania lekko nasmarować tłuszczem. Zetrzeć kruche ciasto na grubość około 1 cm. Podpiec w temperaturze około 180 stopni.Na podpieczonym cieście ułożyć kawałki mięsa, pokrojone
Codzienna kuchnia niecodziennaziemniaki oliwą doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy świeżym rozmarynem. Zapiekamy w piekarniku w temp. Ok. 160 stopni aż się lekko ze złocą. Niebo w gębie! Podałam je ze szparagami w boczku i mięsem. Można też młode ziemniaki podać tylko z jajkiem sadzonym i kefirem lub maślanką. The post Młode ziemniaki zapiekane z rozmarynem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsałatek. Kilka dni temu przygotowałam pyszną niby tartę na bazie cukinii. Inspiracją był przepis z gazetki Lubie Gotować. Cukinie zapiekane z bryndzą i pomidorami ok 500 g cukinii masło 100 g bryndzy 2 duże pomidory 2 jajka 100 ml śmietanki 12% lub mleka sól, pieprz opcjonalnie ziarna słonecznika lub dyni do posypania Piekarnik nagrzewamy do 220 st.C. Cukinie myjemy(...)kroimy plastry tak by wypełnić nimi dno płaskiego, wysmarowanego masłem, naczynia do zapiekania. Pieczemy je ok 15 minut. Na wierz cukinii rozkruszamy ser, posypujemy pokrojonymi w kostkę pomidorami. Solimy i pieprzymy. Mieszamy śmietankę z jajkami i zalewamy całe danie. Jeśli ktoś lubi całość może posypać ziarnami. Pieczemy danie jeszcze 20 minut
Dzieje kuchennej Wiewiórynabrały charakteru. Dodatkowo klasyczny sos beszamelowy, złamałam odrobiną kwaśnej śmietany. Może przygotuje dziś na obiad lub kolację zapiekane naleśniki ze szpinakiem ? PRZEPIS NA ZAPIEKANE NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM Składniki: Ciasto naleśnikowe: 1 jajko 100 ml mleka 100 ml wody gazowanej około 3/4 szklanki mąki 2 łyżki oleju szczypta soli Nadzienie szpinakowe: 250 g świeżego szpinaku 1/2 niedużej(...)dodać kwaśną śmietanę i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. 4. Naleśniki smarować nadzieniem szpinakowym. Składać jak krokiety i przekładać do naczynia żaroodpornego. Naleśniki ze szpinakiem zalać sosem beszamelowym. Zapiekać w 180 stopniach C przez 30 minut. UWAGA - z podanych proporcji powinno Wam zostać kilka sztuk naleśników. Zjedzcie z czym lubicie ;) Smacznego
kolorowotorcikowoczas i chcą mieć spód zrobiony jak najszybciej, zalecam przygotowanie ciasta z herbatników i masła . Takiego ciasta nie trzeba zapiekać dodatkowo i powstaje trochę szybciej. Do masy serowej użyj: 1 kg zmielonego twarogu ja użyłam ser z wiaderka 2 jajka średniej wielkości 4 żółtka 180 g cukru 2 op cukru wanilinowego 2 op budynie śmietankowe lub waniliowe 600 ml mleka(...)piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Alternatywnie: Wymieszaj herbatniki z masłem na jednolitą masę. Takiego spodu już nie trzeba zapiekać w piekarniku. Możesz wylać sernik bezpośrednio na spód równo ułożony na spodzie blaszki. Masa serowa Zgromadź składniki. 2 jajka i 4 żółtka (4 białka odłożyć na bezę) ubij z dodatkiem cukru i cukru wanilinowego na puszysty biały krem
SmartBake.plserka capri, typu włoskiego 1 jajko przyprawy: sól, majeranek (duużo majeranku), papryka słodka (i/lub ostra jeśli lubicie) Na dno naczynia do zapiekania wylewamy passatę. Doprawiamy ją majerankiem i solą. Kaszę gryczaną gotujemy. Dodajemy do niej rozbełtane jajko, pokruszony ser, tartą cukinię i przyprawy. Mieszamy dokładnie. Masa powinna być zwarta, ale delikatnie lejąca. Kluski formujemy w wilgotnych dłoniach i wykładamy
Kucharzycablogu jest już łosoś zapiekany w cieście francuskim, jeden ze szpinakiem a drugi z pesto a teraz zapraszam na pierś z kurczaka. Wystarczy mięsko nadziać pieczarkami i owinąć ciastem, zapiec i gotowe. Danie świetnie smakuje i wspaniale prezentuje się na talerzu. składniki: 2 średnie pojedyńcze piersi z kurczaka 1 cebula 250 g pieczarek sól,pieprz(...)nadzianą pierś kurczaka. Ciasto z boków ponacinać w paski o szerokości ok 2cm. Następnie paski ciasta zaplatać na przemian jak warkocz. Zawinięte piersi posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i zapiekać ok 30-40 minut aż ciasto dobrze się przyrumieni. Gotowe mięsko podałam z sałatką z pomidorków koktajlowych i sałaty lodowej
Monia miesza i gotujekrakowską Zgrzewane kanapki z serem, pomidorem i szynką Zgrzewane kanapki z ricotta, rukolą i szynką Ciasto na pizzę Rossini Brokułowo-jajeczna sałatka z majonezem Brukselka zapiekana pod kruszonką Pierogi ruskie Sałatka ziemniaczana z jajkiem i majonezem Sałatka ze szpinakiem, pieczonym burakiem i wędzonym twarogiem Pieczone pierożki pełnoziarniste z brokułami Pełnoziarniste ciasto na pizzę Sałatka z roszponką, gruszką i camembertem
Moja smaczna kuchniaCudo! Prościzna! Pyszne! Wystarczy kilka jajek, ulubione warzywa, trochę sera typu feta i mięso. Wszystki zapiekamy chwilę w pikarniku i mamy coś wstylu jajecznicy ; ) Smakuje wybornie i syci. Świetnie nada się na obiad, kolację. Odgrzejecie też w mikrofalówce w pracy bez większego uszczerbku na smaku i konsystencji. Do przygotowania fritaty potrzebujemy: 6 jajek 1/2 dużej cukinii lub jedna mała
Szybko Tanio Smacznie