Jajka lubimy i jadamy pod każdą postacią. Smażone, zapiekane albo gotowane w różnym stopniu. Te ugotowanego na twardo często podaję z jakimś dodatkiem, farszem. Ponieważ mamy wiosenną aurę i można już na spacerze nazbierać dzikich, młodziutkich, jadalnych roślinek więc postanowiłam wykorzystać je do przygotowania zielonego kremu, którym przybrałam połówki jaj. Świetne dania na śniadanie albo do podania na imprezie(...)świątecznym stole. Nie znasz się na dziko rosnących roślinach? Przygotuj jajka z zielonym kremem zrobionym z ogólnie uprawianych i dostępnych ziół. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaFrittata to popularna w Hiszpanii potrawa, którą robi się z jajek oraz warzyw. Czasami dodać można także szynkę, ser i zioła. Frittata z białymi szparagami Frittata to idealna propozycja śniadaniowa. Podana na ciepło z odrobiną świeżego koperku lub sałaty rukoli zaspokoi głód niejednego głodomora. Bardzo się cieszę, iż w sklepach dostępne(...)końcu są świeże szparagi. Do wyboru mamy zarówno zielone jak i białe szparagi. W sezonie jak często tylko mogę kupuję oba rodzaje szparagów. Zielone zapiekam, dodaję do potraw, robię zupę, sałatki, podaję jajko dodatek. Z białych najczęściej robię zupę, piekę lub ostatnio właśnie dodałam do frittaty. Zielone szparagi są nieco delikatniejsze w smaku i nie mają, aż tak bardzo łykowatej
mecooksżółty ser,sól, pieprz - do smaku,150 ml śmietanki - najlepiej słodkiej,natka pietruszki,bułka tarta do wysypania formy.Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać i pokroić w niezbyt cienkie plastry. 4 jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w plastry.Pieczarki oczyścić, pokroić w plastry. (W przypadku suszonych grzybów trzeba je najpierw namoczyć na przynajmniej 2 godziny.) Cebulę obrać i pokroić w półplasterki(...)zasmażyć krótko na większym ogniu. Powinny się podsmażyć, a nie udusić. Doprawić solą i pieprzem.Formę do zapiekania wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Na dnie ułożyć połowę ziemniaków i posolić je lekko. Na ziemniakach poukładać jajka, a na jajkach pieczarki z cebulą. Całość posypać drobno posiekaną pietruszką. Na wierzchu ułożyć resztę ziemniaków.2 jajka
Codzienna kuchnia niecodziennaDzisiaj mój debiut w przygotowywaniu frittaty. Co prawda często robię zwykłe omlety, smażone na patelni, ale prawdziwej frittaty wcześniej nie robiłam. Przyznam, że taka zapiekana w piekarniku smakuje inaczej niż omlet z patelni, byłam mile zaskoczona. Polecam głównie na kolację, ze względu na dużą ilość białka, ale równie dobrze nadaje się na drugie śniadanie - po podgrzaniu wciąż jest bardzo(...)wkładać do piekarnika, wylejcie na nią masę jajeczną. Jeżeli nie, użyjcie formy do tarty. Wyłóżcie na nią farsz, a następnie zalejcie masą jajeczną. Całość zapiekać w temperaturze 180 stopni przez około 15 min - aż jajka się zetną. Smacznego
Zgrabne Gotowanieciasto francuskie jarmuż z serem kozim nałożyłam, mięsa z indyka dołożyłam, ciasto zrolowałam, jajkiem pomalowałam, czarnuszką posypałam i na złoty kolor zapiekałam. Paluchy pięknie pachniały, chrupiące ciasto miały, a farsz był delikatnie serowy, mięsny i z jarmużem co jest bardzo zdrowy. Na ciepło najlepiej smakowały i w mgnieniu oka poznikały. Składniki: 100 g jarmużu, 1 cebula, 2 łyżki(...)serka koziego z ziołami, 150 g ugotowanego mięsa z indyka (skrzydło, golonka), 300 g ciasta francuskiego, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 łyżeczka cukru, 1 jajko, 1 łyżeczka czarnuszki. Przygotowanie: Cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę z szczyptą soli na złoty kolor. Mięso (obrane z kości i skóry
Moniki Smakołykidodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku, solą i pieprzem. Następnie przekładamy go na sitko, aby pozbyć się nadmiaru wody. Do kokilek przekładamy trochę szpinaku , wbijamy jajko i posypujemy startym żółtym serem i odrobiną szczypiorku. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 10 minut. Tosty z łososiem – przepis W międzyczasie kromki chleba smarujemy serkiem śmietankowym , posypujemy posiekanym koperkiem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zapiekany piernikowy budyń z kaszy jaglanej (Śniadanie jednoosobowe) Składniki: 60g kaszy jaglanej (około 1 i 1/3 szklanki wody do ugotowania kaszy) duży banan jajko (żółtko i białko osobno) 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki cynamonu odrobina słodzika albo cukru lub miodu Przygotowanie: Kaszę jaglaną wsypujemy na sitko i płuczemy pod bieżącą, zimną wodą
Moja Michazapiekania wysmarować masłem posypać trochę migdałami lub posiekanymi orzechami i ułożyć różyczki brokułów . Posypać połową startego sera. Do mąki dodać roztrzepane jajka ,śmietanę oraz przyprawy i ubijać dolewając mleko. Zalać brokuły .Posypać resztą sera i migdałami lub orzechami . Zapiekać do stopienia i zrumienienia sera w temp.180stop. około 30min
Kulinarny karnet ChristopheraSezon na szparagi jeszcze trwa. Zielone szparagi im są młodsze tym znacznie lepsze. Szparagi z jajkiem sadzonym to moja propozycja na fajne śniadanie, szybki obiad albo
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!koniec krótko zapiec w piekarniku. Pamiętajmy, że patelnia, której użyjemy powinna mieć żaroodporną lub odpinaną rączkę. Możecie także użyć małej, dość wysokiej formy do zapiekania i podsmażone składniki przełożyć wprost do niej. Zalać roztrzepanymi jajkami i wstawić do pieca. SKŁADNIKI / 2 porcje (patelnia lub forma o średnicy około 20 cm) 1 łyżka oleju np. kokosowego
cool and mintysobie żółty kolor mają, ale dodanie przyprawy curry jeszcze bardziej go podkreślają. Soczyste pieczarki, w masie z kuskusu i jajek są pochowane, kilka na wierzch zostały dodane, następnie żółtym serem posypane i w piekarniku zapiekane. Składniki: 500 g bardzo małych pieczarek, 2 cebule, 3 łyżki oleju rzepakowego, 2 jajka, 200 ml śmietany 18%, 150 g kaszy kuskus
Moniki Smakołykipełne danie, jak i mogąca być smacznym ciepłym deserem. 600- 700 g ugotowanych ziemniaków łyżka cukru waniliowego 2 łyżki mąki jajko szczypta soli kilka śliwek Oraz: cukier puder łyżeczka masła mąka do wysypania naczynia naczynie do zapiekania Ziemniaki najlepiej jak są z poprzedniego dnia, wtedy ciasto nie potrzebuje tyle mąki. Przeciskamy przez praskę jak na kopytka, dodajemy jajko, sól
Dieta moja pasjarazem polecam pełnoziarnistą panierkę do kotletów z Indyka. Zapiekane w piekarniku ze szpinakiem i mozzarellą. SKŁADNIKI: 4 Kotlety z Indyka 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 2 jajka pół szklanki mleka przyprawy garść szpinaku 1 mozzarella olej rzepakowy do smażenia(...)SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Kotlety dokładnie ubijamy, przyprawiamy. Jajka rozbijamyw osobnym naczyniu, dodajemy mleka. W drugim naczyniu wysypujemy mąkę. Kotlety maczamy- jajko- mąka. A następnie smażymy. Na usmażone kotlety kładziemy szpipnak a następnie ser., Zapiekamy w piekarniku ok 15 min. Podaję z ziemnikami. SMACZNEGO
Gotowanie Patkiśniadaniowa, która zagościła na naszym stole w niedzielny poranek. Jak widać, składniki są łatwo dostępne, ale razem tworzą naprawdę interesującą propozycję. Zachęcam do wypróbowania :) Składniki na 2 porcje: 3 jajka podzielone na białka i żółtka 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki octu jabłkowego lub winnego 1/2 łyżeczki soli pieprz Dodatkowo: 4 kromki pełnoziarnistego pieczywa 2 plasterki szynki plasterki sera żółtego(...)środku zrobić zagłębienie. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 minut. Po tym czasie, wyjąć, w zagłębienia włożyć po jednym żółtku (1 zostaje), posypać pieprzem. Wstawić ponownie do piekarnika i zapiekać kolejne 8 minut. Gotowe chmurki przełożyć na talerz, podawać jeszcze ciepłe z pełnoziarnistym pieczywem, plasterkiem szynki, cebulą oraz żółtym serem. Obok ułożyć sałatę. Smacznego! Inspiracja ze strony Kuchnia
Chocolate Muffin Blogwięc warto mieć puszkę w zanadrzu, nigdy nie wiadomo jaka wariacja kulinarna przyjdzie nam do głowy Składniki na 3 – 4 porcje: 1 puszka tuńczyka w oleju Princes 1 jajko 50 ml śmietanki 18 % 250 g szparag białych 1 mała cukinia 1 mały bakłażan oliwa z oliwek suszone zioła prowansalskie 250 g ajvaru łagodnego gałązka lubczyku kilka listków oregano(...)ziołami prowansalskimi, skrapiamy oliwą i grillujemy na grillu elektrycznym lub patelni grillowej, do lekkiego zrumienienia. Na dno naczynia żaroodpornego, w którym będziemy zapiekać, wykładamy warstwę warzywnej pasty ajvar, następnie układamy grillowaną cukinię, bakłażana, i szparagi. Rozkłócone jajko łączymy ze śmietanką, dodajemy szczyptę soli, posiekane oregano i polewamy górną warstwę zapiekanki. Na wierzch wykładamy kawałki tuńczyka. Zapiekamy w temperaturze 180ºC przez
Kierunekuchnia