kokilek jest chicken pot pie. Podchodziłam do niego z małą rezerwą, spodziewając się nijakości w smaku. Na szczęście nie miałam racji. Mięso z dodatkiem warzyw i aromatycznych przypraw, zapiekane pod kruchym, maślanym ciastem zaskoczyło moje kubki smakowe. Zdecydowanie na plus. Po przebiciu widelcem wierzchu, uderza nas bardzo przyjemny zapach, a maczanie ciasta w sosie to wartość dodatkowa :) Polecam. Składniki(...)pieprzem oraz ewentualnie solą. Wymieszać. Nadzienie podzielić na 4 kokilki. Ciasto podzielić na 4 części, każdą rozwałkować na kształt koła o średnicy nieco większej niż naczynie do zapiekania. Brzeg ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem. Każdy krążek nałożyć na wierzch kokilki, brzegi dociskając do zewnętrznych ścianek naczynia. Wierzch ciasta posmarować jajkiem i ostrym nożem zrobić na środku otwór. Piec w temperaturze
zadanie-gotowaniedodatki będą dla nich odpowiednie. W takich sytuacjach korzystam z Kuchni Polskiej, która często podsuwa mi dobre pomysły i nie zawiodłam się. Szparagi z kawałkami jajek, pod śmietanowym sosem z dobrą wędzoną szynką zapiekane z serem… pycha Składniki: - pęczek białych szparagów; - 10 dag wędzonej szynki; - 3 jajka ugotowane na twardo; - 2 łyżki tartego sera żółtego; - 1 łyżka masła(...)podsmażyć na maśle, dodać śmietanę i 4 łyżki wody. Gotować 5 minut na małym ogniu, dodać szynkę, wymieszać i gotować 10 minut. W kokilkach układać szparagi, pokrojone na plasterki jajka, posolić, zalać sosem, posypać serem i bułką tartą. Piec 20 minut w temperaturze 200 stopni. function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else
dom-agi.plKalafiora i brokuła podzielić na różyczki (mrożone - rozmrozić), pora pokroić na grubsze plasterki. Warzywa obgotować 5-10 minut i odsączyć na sitku. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem i umieścić w nim warzywa. Wymieszać jajka ze śmietanką, musztardą, solą, pieprzem i większością sera. Zalać masą warzywa i posypać resztą sera. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec
zadanie-gotowaniemascarpone 100 g sera lazur 2 jajka 100 g jogurtu naturalnego 3 ząbki czosnku sól pieprz Przygotowanie dania: 1. Brukselkę przełożyć do naczynia do zapiekanie. Brukselki nie trzeba rozmrażać. 2. Serek mascarpone zmiksować z jajkami, serem lazur, jogurtem naturalnym i czosnkiem. Sos doprawić solą i piep rzem. 3. Tak przygotowanym sosem zalać brukselkę. 4. Piec w piekarniku rozgrzanym
kolorowotorcikowowgłębienie. Wbijamy po jednym jajku, delikatnie solimy i posypujemy suszonym tymiankiem. Wkładamy do nagrzanego do 100st C piekarnika na grzanie górne (ewentualnie grill z termoobiegiem) i zapiekamy. Długość zależy od tego, jakie jajko lubimy: lejące czy bardziej zapieczone. Takie śniadanie smakuje jeszcze lepiej w towarzystwie wafli ryżowych extra cienkich od Good Food
Kuchnia w czekoladziełyżki śmietany 1 jajko 2 łyżeczki ziół toskańskich szczypta pieprzu szczypta soli 3-4 ziemniaki #zostańwdomu – Połącz przyjemność z nauką języka Ryba zapiekana w sosie toskańskim – przepis W misce mieszamy śmietanę z jajkiem, solą, pieprzem i przyprawami toskańskimi. Rybę wyjmujemy na ok. 1 godzinę przed pieczeniem, aby delikatnie się rozmroziła. Osuszamy ręcznikiem papierowym i wkładamy do naczynia
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zapiekania wysmaruj masłem, wyłóż makaron. Jogurt, cukier i jajka za pomocą trzepaczki rozmieszaj w misce. Tak przygotowaną masą zalej makaron. Na wierch poukładaj truskawki. Posyp płatkami migdałowymi, i polej miodem. Zapiekamy 30 minut. Jeżeli chcielibyście jeszcze bardziej podnieść energetyczność posiłku, możecie płatki migdałowe zmieszać z granolą, lub płatkami typu crunch. Zapiekany w ten sposób makaron jest bardzo smaczny. Czujemy
SMYKWKUCHNISkładniki/2 porcje: -1 awokado -2 jajka – 1/2 łyżeczki czerwonej papryki – do smaku sól i pieprz – garść szpinaku – 90 g tofu – zioła prowansalskie – do podania pieczywo Przygotowanie: Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestkę i wydrążamy miąższ, zostawiając 1 cm przy krawędziach. Szpinak myjemy i drobno kroimy. Do szpinaku dodajemy pokrojony drobno szpinak i mieszamy(...)awokado kroimy w kostkę. Mieszamy wszystko razem. Gdy zauważymy, że jajko w piekarniku już zaczyna się powoli ścinać, dodajemy na górę przygotowane tofu z awokado. Zapiekamy jeszcze raz wszystko do momentu, aż jajko się zetnie. Artykuł Awokado z tofu pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEtwarożku. Składniki: 250 g twarogu 2 jajka na twardo 350 g szczawiu – dokładnie umytego i odsączonego lub słoik szczawiu konserwowego (ok 300ml) kilka gałązek świeżego tymianku świeżo zmielony pieprz i sól do smaku Przepis na pastę kanapkową ze szczawiu i tymianku Wszystkie składniki pasty zmiksować na gładką masę. Podawać z pieczywem. Botwinka zapiekana z pokrzywą i żółtym serem Pokrzywa(...)Przepis na botwinkę zapiekaną z pokrzywą i żółtym serem Cebulę, botwinkę i pokrzywę podsmażyć na patelni aż będą miękkie. W miseczce wymieszać jajka, bułkę tartą, połowę sera i przyprawy. Podsmażone warzywa przełożyć do naczynia do zapiekania, zalać masą jajeczną, posypać pozostałym serem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni aż masa jajeczna się zetnie a ser przyrumieni. Młoda
Ugotowane pozamiataneKiedy jest zimno, z większą chęcią zjadamy konkretne i sycące dania. Zapiekanka z ziemniaków, z boczkiem i jajkiem to obiad z prawdziwego zdarzenia, który nawet w niewielkiej porcji napełni nam brzuchy na długie godziny. Boczek nie jest szczególnie korzystny dla naszej figury, ale czasami można zaszaleć. ;-) 1 kg ziemniaków 3 cebule 300-400g wędzonego boczku 3 ząbki czosnku 250ml(...)cebulą, brokuł. Zalewamy śmietanką z przyprawami i posypujemy startym żółtym serem. 6. Zapiekamy około 30 minut w temperaturze 30 stopni. 7. Około 5 minut przed końcem zapiekania na rozgrzanej patelni smażymy jajka sadzone. Na każdą z porcji zapiekanki kładziemy jedno jajko
Szefowa kuchniWielkanocne menu. Jajka królują u mnie pod każdą postacią, uwielbiamy je, dziś zostawiam Wam propozycję na przystawkę w formie zapiekanych jajeczek w orzechowej panierce, na świąteczny stół ale nie tylko! Składniki: 4 jajka 5 łyżek bułki tartej 4 łyżki mielonych orzechów laskowych 4 łyżki żółtego sera 1/2 szklanki zimnego mleka sól morska do smaku(...)serem żółtym startym na tarce o drobnych oczkach, wlać zimne mleko, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać Masą oblepić każde jajko panierować w mielonych orzechach wymieszanych z sezamem. Ułożyć na pergaminie w blaszce i zapiekać a 15 minut w nagrzanym piekarniku do temp 180*c. Podawać jako przekąska na zimno
Wanilia i Kardamongram 1 cebula Pomidory z puszki krojone ½ młodej cukinii Czosnek Sól Pieprz Czosnek granulowany Przyprawa w proszku tzatziki Jogurt typu greckiego duże opakowanie 100 ml mleka 1 jajko olej Wykonanie: Formę do zapiekania smarujemy olejem i wykładamy plasterkami boczku. Ziemniaki obieramy i kroimy bardzo cienko na około 2-3 mm. Układamy na boczku. Lekko solimy. Mięso mielone przesmażamy na niewielkiej
Smaki Ewysamej ryby) następnie paskami przykrywamy rybę tak aby paski nachodziły na siebie (patrz zdjęcie). Tak przygotowane paczuszki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem każdą z paczuszek i zapiekamy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 25 minut. Smacznego
Moje-pitraszenieZagotować. Przetrzeć przez sito. W razie potrzeby dolać trochę wody lub odparować, tak aby uzyskać odpowiednią gęstość zupy. Dodać śmietanę do smaku. Podałam z wędzonym łososiem, jajkami przepiórczymi w koszulkach i zapiekanymi pomidorkami koktajlowymi. zastawa
królestwo garówOstatnia była frittata z łososiem w chlebie tostowym a dziś trochę mięsa, frittata zapiekana w boczku. Składniki: - 5 jajek - 50 ml śmietanki 12% - 1 kulka mozzarelli - kilka listków świeżej bazylii (ja dałam 10) - 200 g boczku wędzonego - sól - pieprz Przygotowanie: Jajka roztrzepujemy ze śmietanką w misce. Dodajemy odciśnięty z wody i drobno pokrojony ser oraz posiekane
Kulinarne życiewystarczy kliknąć na zdjęcie lub nazwę dania. Ciasto W-Z (wuzetka) Ziemniaczana zapiekanka Surówka z kapusty pekińskiej, papryki, kukurydzy i pora Tort "Biały Napoleon" Gotowany sernik Zapiekane tortellini Ciasto Prince Polo Jajka na twardo w sosie tatarskim Ciasteczka ziarenka kawy Placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków Pieczeń z mięsa mielonego i papryk Kurczak w papirusie
Przepisy Aleksandry