jedną porcje użyłam 2 jaja ale to już sprawa indywidualna - jak lubicie i ile potraficie zjeść. Śniadanie jest przepyszne i warto je celebrować, delektować się składnikami, polecam. Jajka na śniadanie zapiekane w formie. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieDziś jedna z ulubionych szybkich deserów lub przekąsek na słodko – mini wypiek, ślimaczki z ciasta francuskiego z twarogiem i dżemem. Znikają tak szybko.. Można przed zapiekaniem posmarować je jajkiem, wtedy posypać grubym cukrem, cukrem z wanilią, sezamem, makiem czy kruszonką. Proste w przygotowaniu, można mrozić, dowolnie faszerować, są pyszne! Ciastka francuskie z twarogiem SKŁADNIKI: 275 g ciasta francuskiego
Zasmakuj Kuchniprzekładamy do naczynia posmarowanego olejem, tak, by nasza łączona ciastem góra teraz znajdowała się na dole. Odwracamy je górą do dołu. Wierzch ciasta smarujemy pozostałą połówką jajka. Pieczeń Wellington zapiekamy w 200 stopniach przez około 25 minut. Musi się ładnie zarumienić i mieć lekko brązowawy kolor. Gotową pieczeń Pork Wellington postawiamy jeszcze na chwilę, przy uchylonych drzwiczkach
Poezja Smaków - blog kulinarnyPamiętacie najprostszą zapiekaną owsiankę bez jajek i mleka? Dziś nieco inna wersja, bardziej egzotyczna za sprawą mango, chia i mleka kokosowego. Różni się od poprzedniej owsianki także konsystencją, jest „zbita”, trochę przypominająca ciasto. Wg mnie obie są przepyszne i warte wypróbowania Pieczona owsianka kokosowa (bez jajek i mleka) 2017-09-11 17:11:33 Porcje 4 Oceń
Powiedz dietom nieCiasto francuskie kroimy na prostokąciki. Smarujemy je sosem pomidorowym i układamy trochę startego żółtego sera, nakładamy parówkę. Przykrywamy druga częścią kwadracika z ciasta francuskiego z nacięciami. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy sezamem. Zapiekamy w 180 stopniach do czasu aż ciasto się zarumieni. Pycha Polecam jako przekąska, kolacja. Artykuł Hot dog po francusku pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plŚniadaniowe muffinki jajeczne, zapiekane z odrobiną chleba i warzywami. Bardzo sycące! Proporcje dla 2-3 osób. 3 jajka 5 plastrów szynki 30 dag sera żółtego 1/2 papryki 1 pomidor 1/2 cebuli czerwonej 1/2 szklanki mleka 1 łyżka masła 1-2 kromki chleba Piekarnik rozgrzać do 180C. Masło rozpuścić w garnuszku, ostudzić. Jajka wbić do miseczki i rozbić. Dodać(...)dodać do masy jajecznej. Foremki wyłożyć papilotkami. Na dno włożyć kawałek chleba, tak żeby pokrywał całą powierzchnię. Na wierzch wsypać farsz. Gdy wszystkie będą przygotowane, zalać jajkami i natychmiast włożyć do piekarnika. Zapiekać 10-20 minut. Podawać lekko ostudzone po wyciągnięciu z foremek. marcelina
Czerwony Gupikśmietanę, białka i jajko, dokładnie rozbić przy pomocy blendera, dodać posiekane pomidory, wymieszać. Na podpieczone ciasto ułożyć szparagi owinięte w bekon, następnie oblać ubitym na piankę serkiem z jajkami i śmietaną. Zapiekać ok 25-30 min w temp 180 st z termoobiegiem
Gotowanie jest łatweDobre śniadanie to bardzo dobry początek dnia. Przedstawiamy propozycje na śniadanie inne niż klasyczne czyli jajecznica zapiekana. Składniki: 7 jajek 5 łyżek mąki 2 łyżki mleka 15 dkg. sera sól pieprz 2 pomidory 10 plasterków szynki 5 łyżek posiekanego szczypiorku trochę masła do posmarowania formy Przygotowanie: Jajka umyć, rozbić i wymieszać dokładnie w oddzielnej miseczce. Przyprawić solą, pieprzem, dodać
Smaczne PotrawyZapiekane bułki z jajkiem są bardzo fajnym pomysłem na śniadanie. Nie trzeba się tu ściśle trzymać przepisu. Podstawą jest bułka i jajko, a resztę składników można dobrać według własnego smaku. Składniki: bułka, starty ser żółty, 2 plasterki wędliny, 1 koktajlowy pomidor, jajko, sól, pieprz, mix ziół. Przygotowanie: Odkroić górę bułki i wyciągnąć miękką częśc bułki ze środka
W kuchni u Monikidajcie mi znać. Podsumowanie akcji: Pieczywo: Hiszpański chleb rustykalny - Mirabelka z bloga Mirabelkowy blog Przystawki: Grzanki pomidorowe / Pan con tomate - Mirabelka z bloga Mirabelkowy blog Jajka z chorizo zapiekane w kokilkach - Mirabelka z bloga Mirabelkowy blog Zupy: Gazpacho - Paulina z bloga Pommes à la cannelle Gazpacho - Kathi z bloga Wyzwania kuchenne Gazpacho z arbuzem
Chilli Czosnek i Oliwasitko , przepłukujemy zimną wodą i odstawiamy do osączenia. Szynkę kroimy w drobną kostkę i mieszamy z makaronem. Całość wkładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Polewamy mlekiem wymieszanym z jajkami i przyprawami. Zapiekamy w dolnej części piekarnika w temperaturze 200 stopni przez 40 minut. Po 30 minutach pieczenia makaron posypujemy wiórkami maślanymi. Całość przykrywamy i pieczemy 10 minut. I gotowe! SMACZNEGO
Bazylia kontra Rozmaryntylko roli misek do żurku. Są na to zbyt dobre! Świetnie smakują po prostu jako chleb upieczony w 2 keksówkach, a jako miseczki można je wykorzystać także do zapiekania szpinaku z jajkiem, lub podawać gulasz, albo leczo. Jeżeli macie ochotę, chlebki można dodatkowo posmarować jajem i posypać otrębami lub płatkami owsianymi, itp. Trochę się z nimi nakombinowałam, żeby były takie
Pełny talerzugotowanym makaronem i pokrojonym w kostkę serem feta. Makaron ze szpinakiem przełożyć do naczynia żaroodpornego, ułożyć na nim pokrojoną w plastry mozzarellę i polać jogurtem wymieszanym z jajkami i przyprawami. Zapiekać ok. 20 minut w temperaturze 190 st.C
Pasja Smakutymiankiem. Jajka rozbijamy i mieszamy ze śmietaną. Cebulkę kroimy w kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę i szklimy na patelni. Mieszamy z ziemniakami. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy jajkami ze śmietaną. Zapiekamy przez 30 minut w temperaturze 200*C. Pod koniec posypujemy startym serem
VioletoweKucharzeniełososia sok z połowy dużej cytryny koperek (może być suszony) sól pieprz 400 g mrożonego szpinaku duża cebula 4 ząbki czosnku 200 g mozzarelli (lub żółtego sera do zapiekania) 3 rozbełtane jajka 100 g żółtego sera (np. Gouda, Edamski) ok. 2 łyżki masła przyprawy: gałka muszkatołowa, pieprz, sól opakowanie ciasta francuskiego Tarta / Zapiekanka z Ciasta Francuskiego z Łososiem
Słodka Stronaoliwy około 60 g startego sera żółtego lub 1 kulka mozzarelli 30 g startego parmezanu Przygotowanie: W misce mieszamy mięso mielone, parmezan, płatki owsiane, natkę pietruszki, przyprawy oraz jajko. Formę do zapiekania smarujemy oliwą i przekładamy do niej mięso, dociskając do dna i wyrównując. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Pieczarki obieramy. Kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Dobrze odsączamy
Mania Gotowaniasmakuew.koperekJajka roztrzepać, dodać do nich kremówkę, doprawić solą i pieprzem. Żaroodporną formę przesmarować lekko masłem lub oliwą, wylać część masy. Wyłożyć łososia , rozrzucić szpinak, na to wylać resztę jajek i gotowe. Zapiekać ok. 30-40 minut w temp.170-180*C ( termoobieg ). Smacznego
Smaczne Zdrowemiłych znajomych jacy mnie odwiedzili zdecydowanie było warto. Myślę, że spokojnie mogłabym podać je nawet na małym przyjęciu. Wolisz coś ciepłego i konkretniejszego ? Zobacz przepis na Jajka z pieczarkami zapiekane w chlebie ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzamarchewki 1 cebula czosnek do smaku- u mnie dużo 3 duże jajka pietruszka zielona bazylia zielona sól do smaku pieprz do smaku 4 łyżki oliwa z oliwek Wykonanie Do przygotowania warzywnego kugla ziemniaki, cebula, marchew zetrzeć na tarce -mandolinie w plastry,lub w paseczki. W formie do zapiekania wyłożyć warstwowo warzywa,batat,marchew(...)ziemniaki,cebulę i na wierzch resztę batata. Polać całość oliwą z oliwek. Jajka lekko ubić ,dodać natkę pietruszki ,bazylię , sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać do połączenia składników. Na wierzchu polać jajkami warzywa i piec w piecu o temperaturze 180 °, około 1 godziny. Klasyczny żydowski kugel to zapiekana babka ziemniaczana z dodatkiem cebuli i jajek, bez mięsnych dodatków
mojej kuchniZapiekane drożdżowe pisanki z kawałkami kiełbasy i jajkiem. Gotowe śniadanie na talerzu, bo przecież plecionka to świetna bułeczka do zjedzenia. Składniki: (3 porcje) 660g mąki pszennej 165g wody 100g mleka 40g cukru 30g masła 20g drożdży 10g soli 1 jajko 3 białe kiełbasy 3 jajka 3 łyżki szczypiorku 1 jajko do posmarowania ciasta Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem, dodajemy(...)ciasta, rozwałkowujemy go tworząc okrąg z wysokim brzegiem. Pozostałe ciasto dzielimy na dwa wałeczki i robimy plecionkę. Tak samo postępujemy z pozostałymi dwiema porcjami ciasta. Jajko roztrzepujemy, smarujemy nim ciasto. Przygotowane wkładamy do piekarnika, zapiekamy przez 40minut w temperaturze 160*. Na każdym upieczonym cieście układamy plasterki kiełbasy, wbijamy jajko i posypujemy je szczypiorkiem. Ponownie wkładamy do piekarnika na 10 minut
Gotowanie i blogowanieowoców i ochotę na coś słodkiego i sycącego, ale zarazem szybkiego w przygotowaniu. Postanowiłam przygotować takie czereśnie zapiekane w cieście;) Przepis znalazłam baaardzo dawno temu w gazetce "Dobre Rady", zmieniłam tylko wiśnie na czereśnie. Składniki:200g czereśni (mogą być mrożone),3 jajka, 120g cukru(...)pudru,450ml mleka, 1/2 laski wanilii, 2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej, łyżeczka cynamonu.PrzygotowanieOwoce umyć, wypestkować. Mrożone rozmrozić i osączyć na durszlaku. Owoce rozłożyć do 4 kokilek do zapiekania o pojemności ok.180ml. Jajka rozkłócić, dodać cukier puder oraz nasiona z laski wanilii. Dodać 2 łyżki ciepłego mleka. Resztę zimnego mleka zmieszać z mąką ziemniaczaną i, stale mieszając, wlać do masy jajecznej
Z miłości do słodkościnadal nie wiem, liczę na jakieś objawienie). Owszem, mogę napisać: łódeczki z ciasta francuskiego zapiekane z farszem z mielonego mięsa, bakłażana, papryki, pieczarek i pomidorów zapiekane z serem i sadzonym jajkiem . Ale nie zamierzam zdobyć pierwszego miejsca w kategorii 'żenada roku na blogu kulinarnym'. (zabieram się więc za pisanie przepisu i ciągle liczę na objawienie) Składniki (na dwie(...)środka. Do tak przygotowanego ciasta francuskiego nakładamy farsz i wstawiamy do piekarnika na 10 minut. Po 10 minutach blachę wyjmujemy, robimy wgłębienie w farszu, wbijamy jajko i posypujemy serem. Ponownie wkładamy do piekarnika i zapiekamy aż biało się zetnie. Smacznego
Cook&LoveBiały barszcz lub żurek to w większości domów podstawa świąt wielkanocnych. Podobnie jak biała kiełbasa. O jajku nie wspominam, bo jest przecież najważniejsze. Te trzy produkty można jednak połączyć w jedno oryginalne danie, czyli zapiec razem. Taką zapiekankę można także przygotować na świąteczny obiad z kiełbasy, która pozostała po śniadaniu. Z jednej strony stworzymy coś innego niż standardowo(...)włożyć kiełbasę - może być w całości lub pokrojona na mniejsze kawałki. Zalać żurem ze śmietaną. Na wierzch wbić jajko. Jajko przyprawić solą i pieprzem. Na jajku można położyć niewielki wiórek masła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C. Zapiekać przez kilkanaście minut, aż jajko zetnie się wystarczająco. Jeśli chcecie zrobić to danie z gotowego żurku, to wystarczy kiełbasę
Codzienna kuchnia niecodziennapomysł zarówno na śniadanie jak i pokrojone na kilku centymetrowe kawałki przekąski. Farsz tutaj można zrobić dowolny, kto co lubi ;) Składniki: 2 bagietki (użyłam gotowe bagietki do zapiekania w piekarniku), 4 jajka, starty na tarce o dużych oczkach ser, 1 łyżka majonezu, pokrojona w drobną kostkę kiełbasa zwyczajna, sól. Wykonanie: Z bułek wyciąć środki. Rozbite jajka wymieszać z serem, majonezem
Zrób to smacznieProsto i smacznie. 4. Jajka wielkanocne - szynka z warzywami w galaretce . Jeżeli szukacie pomysłów na wielkanocne przekąski na zimno to zachęcam do przygotowania jajek na słono. Wystarczy wydmuszki nadziać kukurydzą, groszkiem, papryką, natką pietruszki i szynką oraz całość zalać mięsnym wywarem wraz z dodatkiem żelatyny. 5. Jajka faszerowane awokado i czosnkiem . 6. Biała kiełbasa zapiekana w sosie chrzanowym(...)pieczonych wątróbek z dodatkiem surowego, wędzonego boczku to pomysł na idealny dodatek do pieczywa. Poniższy pasztet przygotowuje się w odwrotny sposób, tzn. najpierw składniki zapieka się, a następnie mieli. 14. Różowe jajka będą hitem na moim wielkanocnym stole :) Możecie przygotować je na dwa sposoby: marynować obrane, bez skorupek lub w lekko obtłuczonej skorupce. 15. Zupa buraczkowa różowa . Pomysł
Ugotować