Zapiekany makaron z cebulą, jajkiem i pietruszką Przepis na tak podany makaron znalazłam w starej książce kucharskiej z 1988 roku. Pomyślałam, czemu nie zobaczymy co z tego wyjdzie, troszkę przepis urozmaiciłam swoimi smakami, i tak o to powstała smaczna zapiekanka. W książce było napisane, że jest to pasztet z makaronu al'a ryba, ani mi to pasztetu
Mój pomysł nakombinowania i ciągle przyrządzania ich na inny sposób dlatego zawsze zadziwia mnie jak w naleśnikarniach widzę powtarzające się możliwości wyboru. Naleśniki zapiekane z brzoskwiniami i malinami łatwe ok 30 minut dla 1 osoby Składniki: * mleko * mąka * jajko * cukier * sól Nie podaję dokładnych proporcji gdyż ich nie znam, ja zawszę robię ,,na oko" * brzoskwinia * maliny * cukier puder Przyrządzamy ciasto ciasto(...)naleśnikowe i smażymy cienkie naleśniki, następnie na połowę każdego naleśnika nakładamy owoce (brzoskwinia obrana i pokrojona), posypujemy je cukrem pudrem i składamy na pół. Brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i sklejamy. zapiekamy na patelni ok 3 minut z każdej strony. Podajemy z bitą śmietaną. W ten sposób można zapiekać dowolne owoce. Smacznego
sierotka maRysia w kuchnikuchni? Najlepiej, żeby nasze danie było lekkie i dodawało energii a wiosna za oknem zachęca do jedzenia kolorowo i oczywiście zdrowo. Idealnie w ten schemat wpisuje się zapiekane awokado z jajkiem sadzonym, burakami i serem feta podane na świeżej rukoli w towarzystwie chrupiących pestek dyni(...)SKŁADNIKI na 2 porcje 1 duże awokado 2 jajka 1 burak ser feta pestki dyni dressing: oliwa cytryna pieprz i sól Awokado obieramy ze skórki i przekrajamy na pół. Wyjmujemy pestkę a w jej miejsce wbijamy jajko. Układamy w naczyniu żaroodpornym wraz z pokrojonym w plastry burakiem i serem. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni do momentu aż w jaku zetnie
Między kuchnią a pokojemLidlu) 8 małych pieczarek 1 pierś z kurczaka oprószona solą i pieprzem, pokrojona w kostkę 8x 0.5cm plasterków sera rolada ustrzycka 2 łyżki cebulki zapiekanej 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 małe jajko łyżka sezamu sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Płat ciasta dzielimy na 8 kawałków. Każdy smarujemy w połowie (po przekątnej) przecierem pomidorowym zostawiając jeden róg czysty(...)posmarowane rogi zlepiamy ze sobą na górze, delikatnie możemy również zlepić boki, żeby ser nam nie uciekł. 3. Do tak przygotowanej koperty wsypujemy po odrobinie cebulki zapiekanej. Całość smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w nagrzanym do 200st C piekarniku ok 15-20 minut. Koperty smakują zarówno same jak i z ketchupem lub barszczem
Kuchnia w czekoladziepieprzem.Foremki do zapiekania smaruję masłem, obsypuję odrobiną bułki tartej i wlewam do nich przecier. W każdej foremce robię lekkie wgłębienie do którego wbijam po 1 jajku. Wstawiam do nagrzanego piekarnika i zapiekam ok 15-20 minut w 180oC
Mechanik w kuchnimąki tortowej 100 g masła (zimnego) żółtko 1-2 łyżki śmietany pół łyżeczki soli lub opakowania ciasta francuskiego 200 g mozzarelli (lub żółtego sera do zapiekania) 3 rozbełtane jajka 100 g żółtego sera (np. Gouda, Edamski) ok. 2 łyżki masła przyprawy: gałka muszkatołowa, pieprz, sól Wytrawna Tarta z Brokułami i Serkiem Brie - Sposób przygotowania: Ciasto Kruche: Masło(...)żółtego sera) ścieramy na tarce, dodajemy rozbełtane jajka, odrobinę gałki muszkatołowej, soli i pieprzu - dokładnie mieszamy Na ciasto wykładamy kolejno warstwami: jajka z mozzarellą, brokuły, kawałki pokrojonego serka brie. Wszystko posypujemy startym żółtym serem. Całość ponownie zapiekamy ok. 10-15 minut w temperaturze ok. 170 stopni do zrumienienia wierzchu tarty. Moje posty
Słodka Stronadojrzałego awokado (to ważne, inaczej awokado będzie pełne goryczy) oraz jajek, to polecam Wam taki zestaw jako lekki, a równocześnie bardzo pożywny obiad. Zapraszam więc na zapiekane awokado z jajkiem i tuńczykiem w towarzystwie kolorowych, pieczonych warzyw :) Porcja dla 2 osób: * awokado- 2 szt. * jajko- 4 małe szt. * tuńczyk (najlepiej w oleju)- około 70 g * sól, pieprz, papryczka chili
Kraina Miodem Płynącapewno jestem na to gotowa ;) Składniki: 500 g ziemniaków 1 jajko 2 łyżki startego sera cheddar sól pieprz (świeżo zmielony) tymianek (ok. 1 łyżeczki) 18 szt. jajek przepiórczych szczypiorek Wykonanie: Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach, odsączyć. Dodać starty ser, jajko, sól, pieprz i tymianek. Wymieszać. Ziemniaczaną masę nakładać do natłuszczonej formy na muffinki (lub foremek silikonowych(...)koszyczka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec ok. 25 minut. Następnie do każdej babeczki wbić po dwa jajka przepiórcze, wstawić ponownie do piekarnika i zapiekać do momentu aż jajka się zetną. Podawać z posiekanym szczypiorkiem
zadanie-gotowanieJajka faszerowane rzeżuchą i parówką Jajka faszerowane wędzonym łososiem Pakieciki z jajkiem Biała kiełbasa zapiekana z fasolą PASZTETY I DANIA GŁÓWNE Pasztet z jajecznym oczkiem Wielkanocna pieczeń z papryką Pieczeń z jajek Schab nadziewany morelami
Z miłości do słodkościWspółcześnie jaskiniowcy powinni jeść dobrej jakości mięso i ryby, jajka, zupy na bulionach, warzywa oraz niewielkie ilości owoców, orzechów i miodu. Przeglądając przepisy zaznaczyłam sobie do ugotowania: zapiekane awokado z jajkiem, ryż z kalafiora, dynię z chorizo, pizzerki z dyni piżmowej, ciasto bananowe, pina colada i pulpeciki rosołu. Na pewno zrobię tort z arbuza i kawę z tłuszczem kokosowym
Ugotowane pozamiatanePozostajemy w ziemniaczanym klimacie i oto klasyczna wiejska zapiekanka, zapiekana ze śmietaną, jajkiem i serem. Jako dodatek do ziemniaków, oprócz oczywiście obowiązkowej kiełbaski i cebuli, można użyć właściwie każdego warzywa i mięsa, jakie zbywa w lodówce. Ja najbardziej lubię klasyczną, z dodatkiem kolorowej papryki(...)masłem, przełożyć ziemniaki i warzywa. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 20 minut na wyższej półce piekarnika. 4. Roztrzepać jajko, dolać śmietanę i posiekany czosnek, dodać pozostałe składniki sosu, dokładnie wymieszać (ja robię to za pomocą morgensterna ;>). Zalać sosem zapiekankę, Zapiekać pod przykryciem kolejne 20 minut. Po tym czasie można jeszcze posypać
Kuchnia PrezydentowejPrzepis na prostą zapiekankę z kaszą jaglaną, warzywami i jajkiem. Taki kryzysowy obiad albo ciepła kolacja. Składniki: 3/4 szklanki kaszy jaglanej pomidor pęczek szczypiorku 4 jajka 200 g brukselki sól i pieprz Przygotowanie Kaszę jaglaną zalewamy półtora szklanki wody, solimy i na małym ogniu gotujemy aż wchłonie cały płyn. W tym samym czasie w innym garnku w osolonej wodzie gotujemy(...)sobą i przyprawiamy do smaku. Zapiekankę nakładamy do natłuszczonych kokilek albo do jednego dużego naczynia do zapiekania. Robimy niewielkie wgłębienia i do nich ostrożnie wbijamy jajka. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. i zapiekamy całość bez przykrycia około 15 min, do ścięcia jajek. Ja niestety trochę za długo przetrzymałam jajka i zrobiły się twardawe Po wyjęciu zapiekankę posypujemy posiekanym szczypiorkiem
e-PrzepisyKulinarnemielonego. Z jajek ugotowanych na twardo odcinamy końcówki, które drobno kroimy i dodajemy do masy klopsowej. Całość doprawiamy solą, pieprzem i vegetą. Połowę masy wykładamy do naczynia do zapiekania i układamy jajka na twardo. Przykrywamy pozostałą częścią klopsa. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 185 o C przez około 1 godz. 20 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z formy
Smaki Ewylekko ostrym, pomidorowym sosie. Idealne, syte weekendowe śniadanie (szczególnie po piątkowej imprezie). Ja robię szakszukę, gdy na śniadaniu mam gości – sos robię wieczorem, a rano tylko zapiekam w nim jajka. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby stanowiła także obiad czy kolację – warto wtedy dodać do dania coś mięsnego np. wędzony boczek. Szakszukę podajemy z pieczywem – prosto
Poezja smakumłoda cukinia 2 małe pomidory 1 łyżeczka curry - oryginalne indyjskie 10 dag mozzarella 4 jajka sól, pieprz Wykonanie: Do nagrzanego do 200 C piekarnika, wstawić lekko przesmarowane oliwą naczynia na których będziemy zapiekać omlet. Cebulę pokroić w ósemki, paprykę w paski, ogórek w pół plasterki, a cukinię w paski. Pomidor sparzyć, zdjąć skórkę. Najlepiej(...)Całość smażyć około 6 minut. Warzywa powinny być chrupkie, nie powinny puścić soków. Jajka roztrzepać, lekko osolić. Ostrożnie wyjąć z piekarnika gorące naczynia do zapiekania. Przełożyć na nie warzywa i zalać jajkami. Wszystko posypać startym żółtym serem. Ser posypać jeszcze odrobiną curry i wstawić na ok.10 minut do piekarnika. Potrawa jest gotowa , kiedy jajka się zetną
Kulinarny karnet Christophera