jajka zapiekane - 3168 przepisów (strona:27/212)

Zapiekanka makaronowa 211

Zapiekanki makaronowe. Kto nie lubi?...Ja uwielbiam pod każdą postacią. Dzisiejszy przepis troszkę bardziej czasochłonny-ale efekt końcowy całkiem fajny. SKŁADNIKI:  Penne 1/2 szklanki śmietany 12% 2 nieduże jajka 600-700 g. mielonego (u mnie od szynki) Spora cebula 2-3 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów 2 łyżki koncentratu Ostra papryka Sól Pieprz Cukier Oregano Kulka mozzarelli Olej PRZYGOTOWANIE(...)puszki-jeżeli są kwaśne, dodajemy mniej koncentratu). Doprawiamy, solą, pieprzem, ostrą papryka, oregano i cukrem (o ile potrzeba). Makaron gotujemy na półtwardo. Formę do zapiekania smarujemy olejem. Makaron układamy, zalewamy śmietanką z roztrzepanymi jajkami. Na wierch wykładamy mielone-całość posypujemy mozzarellą i zapiekamy w piekarniku (ok. 10 minut -w 180 stopniach

Kopystką po garach
21 przepisów na kolację, na ciepło! 23399

Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Farfalle z brukselką, natką pietruszki i czosnkiem Frittata z cukinią i

Moja smaczna kuchnia
63.Proste przyjemności: czyli tarta z kremem czekoladowym, wiśniami, i chili! 223

obciążenia spodu przy pieczeniu krem ( wersja schłodzona):  2 tabliczki gorzkiej czekolady (200g) 250g śmietanki kremówki 36% 80g cukru pudru  ***** w wersji do zapiekania do tego kremu dodaje się się jeszcze 5 jajek utartych ze 100g cukru pudru! Kolejno wypełniony spód zapieka się w 180*C ok. 50minut. na wierzch: kilka wiśni z syropu kilka wiśni kandyzowanych przesiana kawa

Symfonia Smaków
Tarta na cieście francuskim, z wędzonym łososiem, mozzarellą i pomidorami 139

wierzch dorzucamy resztę pomidorów i liści bazylii. Z wierzchu doprawiamy jeszcze raz solą oraz pieprzem i szczypiorem. Gotową tartę wstawiamy na środek nagrzanego piekarnika i zapiekamy do pół godziny, aż jajka się zetną

Kuchenna Kontrrewolucya
Chaczapuri adżarskie 123

Chaczapuri adżarskie, czyli gruziński zapiekany placek z serem i jajkiem. Danie to pochodzi z kuchni kaukaskiej, a dokładnie kuchni gruzińskiej . Chrupiące pieczywo i delikatne serowe wnętrze sprawia, że ciężko się od niego oderwać. Świetnie smakuje jedzone dłońmi, poprzez odrywanie kawałków pieczywa i maczanie w masie jajeczno-serowej. Uwaga, chaczapuri są bardzo sycące.. ciężko zjeść samemu całe! Przepis

WegePrzepis
Zapiekanka tostowa 2950

sera żółtego w plasterkach 5 łyżek majonezu 1 duża cebula 150 g pieczarek 200 g śmietany (dałam 18%) 2 jajka sól pieprz szczypiorek Kromki chleba tostowego zrumienić na patelni lub w tosterze. Na dnie naczynia do zapiekania ułożyć  podpieczone kromki chleba, posmarować je cienką warstwą majonezu, na każdą kromkę ułożyć plasterek szynki i plasterek sera, a następnie warstwę pokrojonej(...)Układamy kolejną warstwę tostów, smarujemy majonezem, kładziemy plasterki szynki,sera i cebulę pokrojoną w piórka, pieczarki pokrojone w plasterki. Przykładamy kolejną warstwą tostów. Śmietanę mieszamy z jajkami, doprawiamy solą, pieprzem i zalewamy zapiekankę. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż śmietana się zetnie. Po upieczeniu posypać posiekanym koperkiem. zapiekanka tostowa

O kuchni z uczuciem
Jaja nadziewane serem 128

poradnik kucharski” z 1930 roku, natrafiłam na jajka nadziewane serem. Parmezanem i serem szwajcarskim. Z takimi jajkami wcześniej się nie spotkałam i oczywiście musiałam od razu wypróbować przepis, gdyż brzmiał smacznie i przypuszczenia potwierdziły się, jajka wyszły naprawdę bardzo smaczne.  Warto je przygotować i urozmaicić nimi standardowy zestaw jajek faszerowanych. 8 jajek, 40 g parmezanu, 40 g sera żółtego(...)gałką, papryka i solą. Wymieszać z surowym żółtkiem. Napełnić połówki białek masą z żółtek. Spody białek lekko ściąć, aby równo stały i nie przewracały się. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Ułożyć połówki jajek, posypać odłożonym parmezanem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 15 minut. czekoladowa kura od Master Martini  zastawa

królestwo garów
Chicken pot pie. Potrawka w kurczaka. 221

kokilek jest chicken pot pie. Podchodziłam do niego z małą rezerwą, spodziewając się nijakości w smaku. Na szczęście nie miałam racji. Mięso z dodatkiem warzyw i aromatycznych przypraw, zapiekane pod kruchym, maślanym ciastem zaskoczyło moje kubki smakowe. Zdecydowanie na plus. Po przebiciu widelcem wierzchu, uderza nas bardzo przyjemny zapach, a maczanie ciasta w sosie to wartość dodatkowa :) Polecam. Składniki(...)pieprzem oraz ewentualnie solą. Wymieszać. Nadzienie podzielić na 4 kokilki. Ciasto podzielić na 4 części, każdą rozwałkować na kształt koła o średnicy nieco większej niż naczynie do zapiekania. Brzeg ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem. Każdy krążek nałożyć na wierzch kokilki, brzegi dociskając do zewnętrznych ścianek naczynia. Wierzch ciasta posmarować jajkiem i ostrym nożem zrobić na środku otwór. Piec w temperaturze

zadanie-gotowanie
Zapiekane białe szparagi 142

dodatki będą dla nich odpowiednie. W takich sytuacjach korzystam z Kuchni Polskiej, która często podsuwa mi dobre pomysły i nie zawiodłam się. Szparagi z kawałkami jajek, pod śmietanowym sosem z dobrą wędzoną szynką zapiekane z serem… pycha Składniki: - pęczek białych szparagów; - 10 dag wędzonej szynki; - 3 jajka ugotowane na twardo; - 2 łyżki tartego sera żółtego; - 1 łyżka masła(...)podsmażyć na maśle, dodać śmietanę i 4 łyżki wody. Gotować 5 minut na małym ogniu, dodać szynkę, wymieszać i gotować 10 minut. W kokilkach układać szparagi, pokrojone na plasterki jajka, posolić, zalać sosem, posypać serem i bułką tartą. Piec 20 minut w temperaturze 200 stopni. function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else

dom-agi.pl
Szkocka zapiekanka warzywno-jajeczna. 203

Kalafiora i brokuła podzielić na różyczki (mrożone - rozmrozić), pora pokroić na grubsze plasterki.  Warzywa obgotować 5-10 minut i odsączyć na sitku. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem i umieścić w nim warzywa. Wymieszać jajka ze śmietanką, musztardą, solą, pieprzem i większością sera. Zalać masą warzywa i posypać resztą sera. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec

zadanie-gotowanie
Brukselka zapiekana w sosie z sera lazur 178

mascarpone 100 g sera lazur 2 jajka 100 g jogurtu naturalnego 3 ząbki czosnku sól pieprz Przygotowanie dania: 1. Brukselkę przełożyć do naczynia do zapiekanie. Brukselki nie trzeba rozmrażać. 2. Serek mascarpone zmiksować z jajkami, serem lazur, jogurtem naturalnym i czosnkiem. Sos doprawić solą i piep rzem. 3. Tak przygotowanym sosem zalać brukselkę. 4. Piec w piekarniku rozgrzanym

kolorowotorcikowo
Jajka po hiszpańsku 194

wgłębienie. Wbijamy po jednym jajku, delikatnie solimy i posypujemy suszonym tymiankiem. Wkładamy do nagrzanego do 100st C piekarnika na grzanie górne (ewentualnie grill z termoobiegiem) i zapiekamy. Długość zależy od tego, jakie jajko lubimy: lejące czy bardziej zapieczone.  Takie śniadanie smakuje jeszcze lepiej w towarzystwie wafli ryżowych extra cienkich od Good Food

Kuchnia w czekoladzie
Ryba zapiekana w sosie toskańskim 131

łyżki śmietany 1 jajko 2 łyżeczki ziół toskańskich szczypta pieprzu szczypta soli 3-4 ziemniaki #zostańwdomu – Połącz przyjemność z nauką języka Ryba zapiekana w sosie toskańskim – przepis W misce mieszamy śmietanę z jajkiem, solą, pieprzem i przyprawami toskańskimi. Rybę wyjmujemy na ok. 1 godzinę przed pieczeniem, aby delikatnie się rozmroziła. Osuszamy ręcznikiem papierowym i wkładamy do naczynia

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zapiekany makaron z truskawkami, miodem i płatkami z migdałów! POSIŁEK DLA BIEGACZY! 222

zapiekania wysmaruj masłem, wyłóż makaron. Jogurt, cukier i jajka za pomocą trzepaczki rozmieszaj w misce. Tak przygotowaną masą zalej makaron. Na wierch poukładaj truskawki. Posyp płatkami migdałowymi, i polej miodem. Zapiekamy 30 minut. Jeżeli chcielibyście jeszcze bardziej podnieść energetyczność posiłku, możecie płatki migdałowe zmieszać z granolą, lub płatkami typu crunch. Zapiekany w ten sposób makaron jest bardzo smaczny. Czujemy

SMYKWKUCHNI
Awokado z tofu 114

Składniki/2 porcje: -1 awokado -2 jajka – 1/2 łyżeczki czerwonej papryki – do smaku sól i pieprz – garść szpinaku – 90 g tofu – zioła prowansalskie – do podania pieczywo Przygotowanie: Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestkę i wydrążamy miąższ, zostawiając 1 cm przy krawędziach. Szpinak myjemy i drobno kroimy. Do szpinaku dodajemy pokrojony drobno szpinak i mieszamy(...)awokado kroimy w kostkę. Mieszamy wszystko razem. Gdy zauważymy, że jajko w piekarniku już zaczyna się powoli ścinać, dodajemy na górę przygotowane tofu z awokado. Zapiekamy jeszcze raz wszystko do momentu, aż jajko się zetnie. Artykuł Awokado z tofu pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE

Proponowane wyszukiwania