naciowym Mięsa do chleba: pieczeń rzymska z żurawiną boczek pieczony z jabłkiem klops mięsny z pieczarkami klops z boczku i szynki szynka pieczona klops z jajkiem chudy klops z czosnkiem karczek zapiekany w keczupie karczek peklowany i pieczony karczek pieczony ze śliwką i jabłkiem galaretka z nóżek wieprzowych gotowanych w szybkowarze pieczeń z żurawiną i orzechami- bez mięsa
Proste Potrawybędzie zbyt skomplikowanie, ale z pewnością wyjątkowo, i nieco ekstrawagancko. W zasadzie przepis chodził mi już po głowie od dawna. Gdzie nie spojrzę to szparagi zapiekane, zupy krem, szparagi w towarzystwie jajek, tarty i inne specjały... Postanowiłam więc nie powielać tego wszystkiego i zaserwować wam szparagi w formie musu. Lekki delikatny w smaku z wyrazistym dodatkiem pod postacią salsy
vaniliowoczekoladowaostatni woreczek kaszy i znów całość wygładzić i przycisnąć. Na samą górę wyłożyć serowy sos przygotowany ze startego żółtego sera startego na drobnych oczkach+ rozkłócone jajka+ śmietanka. Całość polać sosem i zapiekać w 200* przez około 20minut. http://www.mlynystoislaw.pl
W garach u GosiWarzywa myję, osuszam i kroję. Szparagi i cukinię kroję w plastry. Botwinę drobno siekam. Ser kroję w paski. Na podpieczonych spodach umieszczam warzywa oraz ser. Wbijam jajko. Całość doprawiam solą i pieprzem. Zapiekam składniki 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podaję na ciepło lub na zimno, przed podaniem posypuję posiekanym szczypiorkiem. Smacznego, Klaudia. Wiecie, że aby odpowiednio
Mango Papajaukładamy plastry sera salami i wędlinę. Posypujemy kukurydzą , a następnie delikatnie, ale dokładnie zwijamy w roladę. Kroimy plastry o szerokości ok. 1,5 cm, smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy startym serem Gouda i zapiekamy ok. 20 minut / 200C. Podajemy na ciepło! Smacznego! Wpis powstał we współpracy z marką SERENADA
Ostra na SłodkoTortilla zapiekana z pieczarkami, cebulą, serem i jajkiem na twardo. Do tego sos na bazie majonezu i szczypiorek. Pyszne, sycące śniadanie Porcja jest dość duża, wystarczy na śniadanie dla dwóch osób. Chyba, że jesteście bardzo głodni 1 tortilla pszenna (przepis znajdziecie tutaj ) 2 średnie pieczarki 1 jajko na twardo 1/2 małej cebuli garść startego żółtego sera 1 łyżeczka majonezu
Bullioosolonej wodzie, odcedzić, gorące przecisnąć przez praskę. Mleko podgrzać, gorące dodać do ziemniaków, razem z masłem, energicznie miksować na wysokich obrotach, dodać jajko, szybko zmiksować, aby jajko się nie ścięło. Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem, połowę purée wyłożyć na spód, na to plastry sera, dobrze docisnąć do ziemniaków. Warstwa mięsa wołowego i znów purée. Łyżeczką zrobić wzorki na masie ziemniaczanej
Kuchnia Danusipodwójna pierś z kurczaka 15-20 średnich ziemniaków 1 duża marchew 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka 100 g śmietany 30% 250 g sera cheddar (może być inny żółty) 2 jajka szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku tłuszcz do smażenia i wysmarowania naczynia Sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w plastry i gotujemy prawie do miękkości. Odcedzamy. Pierś(...)serem, układamy ziemniaki i oprószamy serem. Następnie druga część mięsa z patelni, ser i ostatnia warstwa ziemniaków, którą już obficie posypujemy resztą tartego sera. Całość zalewamy jajkami roztrzepanymi ze śmietaną i przyprawami. Zapiekamy pod przykryciem około 20-25 minut w 180 stopniach. Na koniec odkrywamy naczynie, dopiekamy chwilę, by wierzch zapiekanki ładnie się zrumienił. Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij
Kolorowy Przepisownikzapiekania smarujemy dokładnie tłuszczem(olejem).Do każdego(a ma ich być 4)nakładamy warstwę szpinaku.Na nią układamy warstwę czerwonej fasoli. Mleko mieszamy z rozbitym jajkami,dodajemy sól,i zalewamy szpinak z fasolą.Zapiekamy na złoty kolor.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiukładamy na kotletach z kurczaka i posypujemy granulowanym czosnkiem. Suszone pomidory kroimy na małe kawałki i nakładamy na bakłażana. Zwijamy w roladki. Panierujemy w mące w jajku i bułce tartej. Naczynie do zapiekania smarujemy olejem ( od pomidorów ). Układamy roladki. Roladki również smarujemy olejem z pomidorów. Zapiekamy w piekarniku w temp. 180 o C przez około 30 minut, aż zaczną się
Smaki Ewynasza owsianka napęcznieje. U mnie około 5 minut. Garnek odstawiamy do wystudzenia (w tym czasie też nasza owsianka powinna bardziej napęcznieć). Do wystudzonej owsianki wbijamy jedno jajko, całość dokładnie mieszamy. Naczynka do zapiekania (u mnie dwa małe, ale można użyć jednego większego) wypełniamy kawałkami truskawek. Następnie nakładamy łyżeczką naszą owsiankę. Owsiankę pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około
Słodkie okruszkiTakie muffiny z jajkiem to świetny początek każdego udanego dnia. W środku miękkie, ale na zewnątrz chrupiące. Są świetną alternatywą dla zwykłych tostów lub smażonych jajek. Jedynym ich minusem jest czas przygotowania, dlatego w moim przypadku robię je tylko w weekendy. Polecam. TOSTOWE MUFFINY ŚNIADANIOWE z JAJKIEM Składniki: (na 4 muffiny) 12 kromek pieczywa tostowego 4 jajka 4 plastry(...)masłem i układamy w formie do muffinek (po 2-3 sztuki na 1 koszyczek). Do "koszyczka" wkładamy kawałek plasterka boczku,a następnie wbijamy ostrożnie jajko.. Wierzch polewamy wcześniej przygotowanym sosem i posypujemy odrobiną sera. Zapiekamy w 180 stopniach przez 15-20 minut (w zależności jak bardzo chcemy mieć ścięte jajko) przygotowanie sosu: Roztapiamy masło,dodajemy mąkę i ucieramy
Bon appetit mon amiestole? U nas na śniadani u zawsze króluje święconka z koszyczka, sałatka warzywna nazywana przez nas "kaczy żer", domowy pasztet i ćwikła, biała kiełbasa zapiekana z cebulką, talerz wędlin i jajka ugotowane na twardo. Na deser tradycyjnie sernik, królewiec mojej mamy, czasem mazurek (mój ulubiony kajmakowy) . Same pyszności , moje smaki z dzieciństwa :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldBardzo lubię frittatę bo jest szybka i bardzo dobra, można ją podawać z różnymi składnikami. Ja zrobiłam tym razem z łososiem zapiekaną w chlebie tostowym Składniki: - 6 jajek - 50 ml śmietanki 12% - 50 g żółtej mozzarelli - 100 g łososia wędzonego - 1/2 pęczka szczypiorku - 8 kromek chleba tostowego - sól - pieprz - masło Przygotowanie: Jajka roztrzepujemy ze śmietanką w misce, dodajemy starty
Kulinarne życiemiękkości w mundurkach. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na patelni. Przestygnięcie ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki, tak samo robimy z burakami. Śmietanę mieszamy z jajkami i przyprawami. W naczyniu do zapiekania układamy warstwami: 1/2 ziemniaków 1/2 cebuli 1/2 buraków 1/2 sosu śmietanowego Czynność powtarzamy z drugą połową składników. Wierzch posypujemy żółtym serem. Całość zapiekamy w piekarniku przez około
e-PrzepisyKulinarneodrobiną oregano. Ramkę dookoła smaruję rozbełtanym jajkiem i farsz nakrywam wpierw jedną stroną ciasta póżniej drugą stroną dobrze sklejając końcówki. Całą roladę smaruję rozbełtanym jajkiem i obsypuję wedle uznania sezamem. Zapiekam ok 20 minut w 200 oC. Pychotka :D Sposób 1 : Sposób
Mechanik w kuchni12x25cm. Nakładamy jedno na drugie, a następnie zwijamy w roladę. 3. Roladę kroimy na 10 części, odkładamy poziomo do wyrośnięcia. 4. Każdą bułeczkę smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy dużą ilością mozzarelli. Zapiekamy ok 15-20 minut w temp. 180st C. Efekt końcowy
Kuchnia w czekoladziemięsnego. Nakryć naleśnikiem i położyć farsz ze szpinaku, na który położyć naleśnik i drugą część farszu mięsnego. Farsz mięsny przykrywamy naleśnikiem i wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem z dodatkiem 1 łyżki sera. Zapiekamy w piekarniku 190 oC 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekać 5 minut i pokroić na porcje. Tort naleśnikowy dobrze smakuje z czystym rosołem lub czerwonym
Kulinarny karnet Christopheranaczynia do zapiekania lub foremki do ciasta. Na kaszy poukładać pokrojoną w plastry chałkę i jabłka, a także porzeczki. Mleko wymieszać z miodem, jajkiem i cynamonem i zalać nimi kaszę, chałkę i owoce. Całość zapiekać przez 45-50 minut w 180 stopniach. W między czasie przygotować sos mieszając jogurt naturalny z ekstraktem z cykorii. Ciasto można jeść zarówno na ciepło
Kuchnia Bon AppetitSmacznego kolorowego dnia! Smaczne i tyle. Co tu mówić. Zapiekane kromki pełnoziarnistego pieczywa z dodatkiem cebulki, pieczarek, sera i parówek obłożone jajkiem sadzonym to ciekawe, syte śniadanie. Jeśli macie ochotę, wrzućcie na talerz dodatkowo pomidora, zielonego ogórka, nawet kiszonego. Składniki: 2 podłużne prostokątne kromki ciemnego pełnoziarnistego pieczywa 1 mniejsza cebula 2 pieczarki 4 plastry żółtego(...)kromki. Najpierw połóż na nich ser (po dwa plasterki na jedną grzankę), potem po równo na każdej: krążki cebulki, pieczarek i parówki, zapiekaj kilka minut aż ser się roztopi i cebulka lekko zmięknie. Na patelni rozgrzej olej. Jajka wbij oddzielnie do filiżanek, dopraw solą i pieprzem. Gdy zobaczysz, że grzanki są gotowe (takie jak lubisz) zrób
Zasmakuj KuchniKlasycznie szparagi zapiekałam zwykle owinięte w szynkę parmeńską. Podane z jajkiem sadzonym stanowiły smaczną kolację. Czasem na razowej grzance, aby było bardziej treściwie. Tym razem jednak przekąska jest lżejsza i bez mięsa. Wybieram naczynie do zapiekania, aby zmieściły się w nim całe łodygi szparagów. Pęczek szparagów oczyszczam, odłamuję twarde końcówki. Wystarczy wygiąć końcówkę szparaga – odłamie się stwardniała część łodygi
Kucharzycałyżka dropsików z mlecznej czekolady (jeśli nie macie, można zastąpić drobno posiekaną mleczną czekoladą) masło do wysmarowania foremek Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni. Foremki do zapiekania wysmarować masłem. W misce połączyć likier, jajka i mleko i dokładnie wymieszać. Panettone podzielić (dosłownie podrzeć) na kawałki i rozłożyć do nasmarowanych masłem foremek. Na górze posypać dropsikami czekoladowymi. Zalać miksturą z jajek
KUCHARNIAjeszcze jedna, fantastyczna propozycja na błyskawiczne śniadanie , które możecie przygotować w 5 minut! Tym razem stawiamy na jajka i serwuję Wam przepyszne mini omlety zapiekane z soczystymi pomidorkami koktajlowymi , mini kukurydzą i świeżym, pachnącym szczypiorkiem z własnego ogródka. Świetnym dodatkiem jest świeża roszponka i szklanka soku pomarańczowego, która to zaspokoi jedną z 5 porcji warzyw i owoców, które powinniśmy(...)dziennie spożywać. Takie śniadanie jest idealnym pomysłem na każdy dzień i gwarantuję , że każdy sięgnie po nie z przyjemnością! Polecam! SKŁADNIKI: ( dla 1 osoby ) * jajko – 2 szt * pomidory koktajlowe – 4 szt * mini kukurydza ( marynowana ) – 2 szt * świeży szczypiorek – 1 pęczek * sól, pieprz * oliwa * roszponka – 1 garść DODATKOWO: * sok pomarańczowy – 1 szkl SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Ostra na Słodkorozkładamy. Posypujemy solą, pieprzem i oregano. Paprykę kroimy w kostkę i wykładamy na poprzednie warstwy. Do każdego naczynka wbijamy po 2 jajka. Posypujemy ponownie oregano. Kokilki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, wlewamy (do naczynia!) wodę do 3/4 wysokości pojemniczków. Zapiekamy ok. 20-30 minut do ścięcia białka. Podajemy z pieczywem. Smacznego
Chocolate Muffin Blogrozkładamy. Posypujemy solą, pieprzem i oregano. Paprykę kroimy w kostkę i wykładamy na poprzednie warstwy. Do każdego naczynka wbijamy po 2 jajka. Posypujemy ponownie oregano. Kokilki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, wlewamy (do naczynia!) wodę do 3/4 wysokości pojemniczków. Zapiekamy ok. 20-30 minut do ścięcia białka. Podajemy z pieczywem. Smacznego
Chocolate Muffin Blogpaprykę pieczoną z serem mozzarella i jajem sadzonym. To super pomysł na śniadanie czy kolację, a nawet jako dodatek do obiadu też się sprawdzi. 2 czerwone papryki 4 jajka 1 kulka mozzarelli masło świeży tymianek sól, pieprz Oczyszczone papryki kroimy na pół. Usuwamy gniazda nasienne. Połówki papryk układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Oprószamy od wewnątrz solą. Wkładamy(...)porcji mozzarelli oraz wybijamy jajko. Posypujemy listkami tymianku. Oprószamy solą oraz pieprzem. Na wierzchu kładziemy cienki plasterek masła. Temperaturę piekarnika obniżamy do 180 stopni i zapiekamy papryki jeszcze przez kolejne 15-25 minut (aż jajko się zetnie, a papryka zmięknie
Smaki Na TalerzuJajka są nie drogie, smaczne i wartościowe. Żółtko to porcja tak potrzebnego maluchowi dobrze przyswajalnego żelaza. Jak je przyrządzać dla najmłodszych? Zapiekany pomidor (powyżej 10. miesiąca) okrągły pomidor średniej wielkości jajko łyżeczka bułki tartej pół łyżeczki drobno posiekanego szczypiorku łyżeczka oliwy Pomidor umyj, zetnij mu wierzch i wyjmij środek tak, aby powstała pomidorowa miseczka. Wnętrze pomidora osusz papierowym
ClauditteMissCookingnatką pietruszki Spaghetti w pomidorach z czosnkiem i natką Jarzynowa zupa z młodą kapustą Młode ziemniaczki w mundurkach zapiekane z cukinią i pomidorem Młode ziemniaczki z paprykowym kurczakiem i oliwkami Młode ziemniaczki z szynką, pomidorami, cebulą i jajkami podane na patelni Pomidorowa sałatka ze szpinakiem, młodą kapustą i oliwkami Surówka z młodej kapusty z truskawkami(...)Botwinka z cukinią w delikatnym sosie Chrupiąca sałatka z białej kapusty z koperkiem Zgrzewane kanapki z liśćmi botwinki Koktajl pietruszkowy Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Pappardelle w pomidorach z orzechami włoskimi Pełnoziarnista kanapka z jajkiem sadzonym, kalafiorem i pomidorem z ziołami Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Pikantna wieprzowina w pomidorach Polędwiczka wieprzowa
Moja smaczna kuchniaPyszne z orzezwiającym kremem, szybkie do zrobienia bo rureczki z ciasta francuskiego. Polecam ,zasmakują nie tylko dzieciom Składniki:opak. ciasta francuskiegokrem:20 dag masła1
Z Majeczką w kuchnidość zwartego mięsa. Możecie już łatwo zgadnąć co przygotowałam. Moi Mili, voila! Zapiekanka z łososia. Moja zapiekanka z łososia jest inna, niż te, które znacie. Rybę zapiekam z pomidorkami koktajlowymi w masie z jajek i śmietany doprawionej koperkiem i sokiem z cytryny w miseczkach z kapusty włoskiej. Spróbujcie koniecznie, a zapewniam, że będziecie do tego przepisu regularnie wracać. SKŁADNIKI(...)szczypior (do podania) Rybę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i usunąć ości (np. za pomocą pęsety). Połowę mięsa ryby pokroić w kostkę 2×2 cm. Pozostałą rybę zmiksować z jajkami i śmietaną, najlepiej w blenderze z końcówka do rozdrabniania. Zmiksowaną rybę wymieszać z koperkiem, resztą pokrojonej w kostkę ryby i pokrojonymi w ćwiartki pomidorkami koktajlowymi. Doprawić solą, pieprzem i sokiem
DietologJajko na miękko a do tego grzanka z fetą to przepis na idealny początek dnia. Dziecinnie proste danie i fantazja w smaku. Składniki na 1 porcję: 2 jajka - u mnie rozmiar L 2 kromki chleba pełnoziarnistego 2 plastry sera feta 2 plasterki pomidora szczypta bazylii Rama "smaż jak szef kuchni" - do posmarowania grzanek Przygotowanie: Piekarnik nagrzej do temp. 240 stopni(...)jednej kromce, posyp bazylią i przykryj drugą kromką. Obie strony grzanek posmaruj ramą (za pomocą pędzelka) i włóż (zamkniętą kanapkę) do nagrzanego piekarnika - połóż na kratce. Zapiekaj po 4 minuty z każdej strony. Jajka włóż pod bieżącą ciepłą wodę na kilka sekund - zapobiega to pękaniu jajek :) Następnie wkładaj jajka do garnka, na wrzątek (delikatnie, za pomocą łyżki) i gotuj
Alutka-Gotuje