jajka zapiekane - 3168 przepisów (strona:32/212)

ŻUREK CHRZANOWY 154

wywaru wrzucamy przyprawy,rozgnieciony czosnek,wrzucamy wędzony boczek,dajemy zakwas,dajemy chrzan.Mieszamy dokładnie.Gotujemy ok.15 minut.Doprawiamy solą,pieprzem,majerankiem-wg smaku.Zabielamy delikatnie smietaną.Jajka gotujemy na twardo,Kroimy w ćwiarteczki.Kiełbasę nacinamy w kilku miejscach,zapiekamy w piekarniku, polana olejem wtemp.180 st ok.15 minut.Razem na blasze zapiekamy cebule pokrojone w ćwiartki.Na talerze nalewamy zurek,w każdy talerz wkładamy cząstki

Z Majeczką w kuchni
ZAPIEKANA KASZA MANNA 159

owsianki, jaglanki, płatki ryżowe na mleku roślinnym, zapiekane owoce czy taką opcję jak tę: zapiekana kasza manna , najlepiej z owocami. Zwykle w naszej kuchni królują owoce sezonowe, tę wersję przygotowaliśmy dużo wcześniej z wiśniami. Jednak zapiekana kasza manna równie dobrze smakuje z malinami, truskawkami, borówkami, porzeczkami czy śliwkami. ZAPIEKANA KASZA MANNA Z OWOCAMI (2 porcje) Składniki(...)niewielkim ogniu, ciągle mieszając, by uniknąć przywarcia/przypalenia. Kiedy kaszka zgęstnieje, zostawiam do wystudzenia. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni Celsjusza. Do letniej kaszki dodaję miód, jajko i dokładnie mieszam. Dwie kokilki/małe foremki do zapiekania delikatnie smaruję olejem i wysypuję odrobiną kaszy manny. Na dnie foremek układam owoce, przykrywam przygotowaną masą i wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę 25 minut, aż wierzch

W kuchni Karmel-itki
Szakszuka pomidorowo-pomarańczowa z quinoa 163

pomidorową, pomarańczowo-pomidorowy sos i pokrojonego pomidora, dusimy jeszcze 2-3 minuty. Doprawiamy solą. Wyłączamy ogień, dodajemy komosę i mieszamy, a na wierzch wbijamy jajka. Patelnię wkładamy do nagrzanego piekarnika (jeśli nie posiadacie patelni do zapiekania, przełóżcie sos do foremek żaroodpornych, jak na zdjęciu). Danie pieczemy około 10 minut, aż białka jajek będą ścięte. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem i natką

Mienta blog
Klopsiki mielone zapiekane z sosem pieczarkowym 526

chcemy podać klopsiki mielone zapiekane z sosem pieczarkowym na kolację to ziemniaki możemy zastąpić ulubionym pieczywem. W obu sytuacjach będą smakować wyśmienicie. Koniecznie wypróbujcie ten przepis, jeżeli szukacie innego sposobu na podanie klopsików mielonych! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na klopsiki mielone zapiekane z sosem pieczarkowym: 500 g wieprzowego mięsa mielonego 1 kajzerka 1 jajko 1/2 niedużej cebuli(...)łyżki oleju rzepakowego 20 dag startego żółtego sera (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie klopsików mielonych zapiekanych z sosem pieczarkowym: Kajzerkę przełożyć do kubka lub miseczkę. Zalać wodą lub mlekiem. Odstawić do napęcznienia, czyli na około 15-20 minut. Mięso przełożyć do miski. Wbić jajko. Dodać obraną, pokrojoną w kostkę cebulę oraz obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem

Danka Pichci
Szparagi na sałatce z jajkiem w parmezanowym koszyczku. 236

szynka parmeńska sałata mix 10 szt. oliwki czarne 10 szt. oliwki zielone 5 szt. pomidorki koktajlowe 5 szt. kapary 5 szt. pomidory suszone 2 dag parmezan ocet balsamiczny 1 jajko 0,5 łyżeczki ocet sól 5 dag parmezan 0,5 łyżeczka olej Wykonanie. Przygotować koszyczek z parmezanu. Papier do pieczenia posmarować odrobiną oleju. Zetrzeć na tarce parmezan i na natłuszczonym(...)półmisku , obłożyć oliwkami, pomidorami, kaparami. Skropić octem balsamicznym. Szparagi blanszować 3 minuty w lekko osolonej i ocukrzonej wodzie. Wyjąć, owinąć plastrami szynki parmeńskiej i zapiekać  8 minut pod grillem w piekarniku. Jajko w koszulce ugotować w lekko zakwaszonej wodzie i włożyć do koszyczka z parmezanu. Szparagi rozłożyć  na sałacie, posypać płatkami świeżo startego parmezanu

Kulinarny karnet Christophera
Papryka faszerowana ryżem, serem i pieczarkami 205

papryki 1 torebka ryżu 25 dag pieczarek 1 cebula 1/3 puszki kukurydzy 2-3 łyżki startego żółtego sera kawałek sera brie lub innego pleśniowego sól, pieprz, słodka papryka 2 jajka (opcjonalnie) chleb tostowy Ugotować torebkę ryżu. Cebulę obrać i drobno posiekać. Pieczarki obrać i pokroić na plasterki. Na oleju podsmażyć cebulę na złoty kolor. Dodać pieczarki i przyprawić je solą(...)najwięcej. Przykryć odkrojonym wierzchem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec około godziny czasu. Gdy minie pół godziny zdjąć górę papryk i zapiekać dalej odkryte. Na patelni usmażyć 2 jajka sadzone oraz zrumienić grzanki. Podawać razem z paprykami

My simple kitchen
Zapiekanka Makaronowa z Mięsem Mielonym w Sosie Pomidorowym 524

Mięsem Mielonym w Sosie Pomidorowym - Składniki:400 g makaronu350 g mięsa mielonegoduża cebula3 ząbki czosnku papryka (może być konserwowa)pomidory w puszce (krojone)250 g żółtego sera do zapiekania (np. gouda, edamski)200 g śmietany 18%jajkoprzyprawy: słodka papryka, kolendra, majeranek, tymianek, rozmarynsól, pieprz(można również użyć gotowej mieszanki przypraw do mięsa mielonego) Zapiekanka Makaronowa z Mięsem Mielonym(...)szczypcie reszty przypraw.Ser ścieramy na tarce. Do śmietany wbijamy jajko i dokładnie mieszamy. Następnie wrzucamy ok 2/3 starego sera i łączymy składniki.Do formy wysmarowanej tłuszczem wykładamy połowę makaronu i polewamy śmietaną z serem. Wsypujemy pozostały makaron i pokrywamy sosem pomidorowym z mięsem.Całość posypujemy pozostałą częścią sera żółtego.Zapiekamy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury

Słodka Strona
Awokado zapiekane z jajkiem i suszonymi pomidorami 304

Coś pysznego! Długo zwlekałam z przygotowaniem awokado na ciepło i to byl duży błąd. Zapiekane awokado jest niesamowicie kremowe i delikatne, do tego płynne żółtko, suszone pomidory, ser feta i parmezan - śniadanie idealne! :)  SKŁADNIKI 1 awokado  2 płaskie łyżki sera feta 2 suszone pomidory 1 łyżka parmezanu kilka listków świeżej bazylii 1/4 małej cebuli cukrowej 1 pomidor(...)SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Awokado przekrajamy na pół, usuwamy pestkę i wydrążamy łyżeczką częśc miąższu. Suszone pomidory kroimy w paski, łączymy z fetą, posiekaną bazylią oraz cebulką. Nakładamy do awokado. Rozbijamy jajko i oddzielamy żółtko z połową białka (jajko z całym białkiem może się nie zmieścić). Posypujemy solą, pieprzem oraz startym parmezanem i wkłądamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

DefinicjaSmaku
Pszenno-żytnie naleśniki ze szpinakiem pod mozzarellą 132

czosnkiem. Jeżeli do tego dodacie jeszcze szczyptę świeżo mielonego pieprzu, ale taką od serca, gwarantuję ogień i nigdy już nie usłyszycie, że szpinak jest bez wyrazu. Na koniec wszystko zapiekamy pod delikatną, cudownie ciągnąca się warstwą mozzarelli. Tak powstaje niezwykle smaczne zwykłe danie na każdy dzień. Jeżeli przygotowujecie dania ze szpinakiem, oczywiście najlepszym wyborem będą świeże liście(...)łyżki serka twarogowego naturalnego lub serka ricotty 1 łyżka oleju sól świeżo mielony pieprz Dodatkowo: 1 kulka (125 g) mozzarelli olej do wysmarowania naczynia do zapiekania Przygotowanie: 1) Do miski dodać wodę, mleko oraz jajko i dokładnie wymieszać mikserem. 2) Cały czas mieszając, dodać mąkę pszenną oraz żytnią pełnoziarnistą oraz olej. W razie potrzeby, jeżeli ciasto jest zbyt gęste dodać

Fitsweet.me
Clafoutis z rabarbarem. 170

mleka 125 ml śmietanki 30% cukier puder do oprószenia      Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. Rabarbar przekładamy do formy do zapiekania (ja użyłam pokrywki od naczynia żaroodpornego ;). Cukry, olej, jajka i mąkę miksujemy. Następnie dolewamy mleko i śmietankę i znów miksujemy. Tak przygotowaną masę wylewamy na rabarbar i pieczemy około 35-40 minut, aż się apetycznie

Rozpustne gotowanie
Bruschetta z grillowanymi szparagami, pomidorkami i jakiem sadzonym 147

jajkiem sadzonym z wciąż płynnym żółtkiem. Doskonała sezonowa przekąska, kolacja czy drugie śniadanie. Składniki: ulubione pieczywo - 4 kromki oliwa czosnek - 1 duży ząbek mozzarella - 120g (opcjonalnie) szparagi zielone - ½ pęczka pomidorki koktajlowe - 2-3 duże garści, przekrojonych jajka - 3-4 sztuki sól, pieprz bazylia świeża - kilka listków (opcjonalnie) Wykonanie: Pieczywo skrapiamy oliwą i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekamy(...)patelni z odrobiną oleju rozbijamy delikatnie jajka i smażymy je przez kilka minut, do czasu aż białko się zetnie. Pomidorki, szparagi i jajko sadzone wykładamy na przypieczone pieczywo. Posypujemy świeżą bazylią. Podajemy natychmiast. Alergeny Alergeny jajka Doskonała domowa bruschetta zapieczona z oliwą i natarta czosnkiem, podana z grillowanymi szparagami, pomidorkami koktajlowymi i idealnym jajkiem sadzonym z wciąż płynnym żółtkiem. Doskonała

Pogotujmy.pl
frittata z warzywami na patelnię 224

sól i pieprz, rozmieszać widelcem do połączenia składników. Naczynie żaroodporne ( u mnie forma na tartę) wysmarować masłem, wyłożyć podsmażone warzywa i wylać masę jajeczną. Zapiekać w piekarniku w 180 stop. do momentu ścięcia jajek

Kuchnia Danusi
Zapiekanka warzywna z łososiem i twarogiem 122

wędzonego twarogu (pół opakowania) opakowanie serka typu mascarpone lub serka kremowego 3 całe jajka 2 ząbki czosnku po dużej szczypcie świeżo zmielonego pieprzu, wędzonej papryki i suszonego koperku Przygotowanie: Brokuł gotujemy kilka minut w osolonej wodzie tak by były jeszcze lekko twarde. W naczyniu do zapiekania układamy(...)cienkie paski cukinii. Na to łososia podzielonego na mniejsze kawałki, cebulę i pora. Dookoła krawędzi naczynia układamy ramkę z odsączonego brokuła. Z jajek, przypraw, twarogu i serka ucieramy gładką masę i wlewamy ją na górę naczynia. Zapiekamy 40 minut w 180 stopniach (góra, dół). Opcja: jeśli nie lubisz warzyw al dente i wolisz, żeby były bardziej rozgotowane, można podsmażyć przez

Ugotowane pozamiatane
Tarta z wędzonym łososiem i mozzarellą według Pascala Brodnickiego 235

pięć jajek oraz dolewamy śmietanę, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Uważamy na ilość soli, gdyż łosoś wędzony jest słony. Wylewamy mieszankę na tarte. Zapiekamy w piekarniku ustawionym na 180 stopni przez 20 minut. Jajka muszą się całkowicie ściąć. Podajemy na ciepło. Smacznego

Kolizje Smaków
Zapiekanka z brukselką, z OpenCard w Starym Lwowie 178

font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 1 filiżanka kaszy gryczanej 30-40 dag brukselki 1 cebula lub por 2 ząbki czosnku olej ½ kubka śmietany 12% 2 jajka lubczyk majeranek sól, pieprz 25 dag startego żółtego sera Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband(...)podsmaż na oleju. Wysmaruj naczynie do zapiekania olejem. Ułóż kolejno warstwy: kasza gryczana, brukselki przecięte na połówki, cebula i czosnek. Wymieszaj jajka, śmietanę, zioła, sól, pieprz i równomiernie polej sosem zapiekankę. Posyp startym żółtym serem. Zapiekaj do momentu, aż ser lekko zbrązowieje (zazwyczaj trwa to 40 minut). Podawaj z sosem, np. pomidorowym. W starym Lwowie faktycznie niskie ceny

Qlinarnie i Qlinarnie