Takie muffiny z jajkiem to świetny początek każdego udanego dnia. W środku miękkie, ale na zewnątrz chrupiące. Są świetną alternatywą dla zwykłych tostów lub smażonych jajek. Jedynym ich minusem jest czas przygotowania, dlatego w moim przypadku robię je tylko w weekendy. Polecam. TOSTOWE MUFFINY ŚNIADANIOWE z JAJKIEM Składniki: (na 4 muffiny) 12 kromek pieczywa tostowego 4 jajka 4 plastry(...)masłem i układamy w formie do muffinek (po 2-3 sztuki na 1 koszyczek). Do "koszyczka" wkładamy kawałek plasterka boczku,a następnie wbijamy ostrożnie jajko.. Wierzch polewamy wcześniej przygotowanym sosem i posypujemy odrobiną sera. Zapiekamy w 180 stopniach przez 15-20 minut (w zależności jak bardzo chcemy mieć ścięte jajko) przygotowanie sosu: Roztapiamy masło,dodajemy mąkę i ucieramy
Bon appetit mon amiestole? U nas na śniadani u zawsze króluje święconka z koszyczka, sałatka warzywna nazywana przez nas "kaczy żer", domowy pasztet i ćwikła, biała kiełbasa zapiekana z cebulką, talerz wędlin i jajka ugotowane na twardo. Na deser tradycyjnie sernik, królewiec mojej mamy, czasem mazurek (mój ulubiony kajmakowy) . Same pyszności , moje smaki z dzieciństwa :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldBardzo lubię frittatę bo jest szybka i bardzo dobra, można ją podawać z różnymi składnikami. Ja zrobiłam tym razem z łososiem zapiekaną w chlebie tostowym Składniki: - 6 jajek - 50 ml śmietanki 12% - 50 g żółtej mozzarelli - 100 g łososia wędzonego - 1/2 pęczka szczypiorku - 8 kromek chleba tostowego - sól - pieprz - masło Przygotowanie: Jajka roztrzepujemy ze śmietanką w misce, dodajemy starty
Kulinarne życiemiękkości w mundurkach. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na patelni. Przestygnięcie ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki, tak samo robimy z burakami. Śmietanę mieszamy z jajkami i przyprawami. W naczyniu do zapiekania układamy warstwami: 1/2 ziemniaków 1/2 cebuli 1/2 buraków 1/2 sosu śmietanowego Czynność powtarzamy z drugą połową składników. Wierzch posypujemy żółtym serem. Całość zapiekamy w piekarniku przez około
e-PrzepisyKulinarneodrobiną oregano. Ramkę dookoła smaruję rozbełtanym jajkiem i farsz nakrywam wpierw jedną stroną ciasta póżniej drugą stroną dobrze sklejając końcówki. Całą roladę smaruję rozbełtanym jajkiem i obsypuję wedle uznania sezamem. Zapiekam ok 20 minut w 200 oC. Pychotka :D Sposób 1 : Sposób
Mechanik w kuchni12x25cm. Nakładamy jedno na drugie, a następnie zwijamy w roladę. 3. Roladę kroimy na 10 części, odkładamy poziomo do wyrośnięcia. 4. Każdą bułeczkę smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy dużą ilością mozzarelli. Zapiekamy ok 15-20 minut w temp. 180st C. Efekt końcowy
Kuchnia w czekoladziemięsnego. Nakryć naleśnikiem i położyć farsz ze szpinaku, na który położyć naleśnik i drugą część farszu mięsnego. Farsz mięsny przykrywamy naleśnikiem i wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem z dodatkiem 1 łyżki sera. Zapiekamy w piekarniku 190 oC 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekać 5 minut i pokroić na porcje. Tort naleśnikowy dobrze smakuje z czystym rosołem lub czerwonym
Kulinarny karnet Christopheranaczynia do zapiekania lub foremki do ciasta. Na kaszy poukładać pokrojoną w plastry chałkę i jabłka, a także porzeczki. Mleko wymieszać z miodem, jajkiem i cynamonem i zalać nimi kaszę, chałkę i owoce. Całość zapiekać przez 45-50 minut w 180 stopniach. W między czasie przygotować sos mieszając jogurt naturalny z ekstraktem z cykorii. Ciasto można jeść zarówno na ciepło
Kuchnia Bon AppetitSmacznego kolorowego dnia! Smaczne i tyle. Co tu mówić. Zapiekane kromki pełnoziarnistego pieczywa z dodatkiem cebulki, pieczarek, sera i parówek obłożone jajkiem sadzonym to ciekawe, syte śniadanie. Jeśli macie ochotę, wrzućcie na talerz dodatkowo pomidora, zielonego ogórka, nawet kiszonego. Składniki: 2 podłużne prostokątne kromki ciemnego pełnoziarnistego pieczywa 1 mniejsza cebula 2 pieczarki 4 plastry żółtego(...)kromki. Najpierw połóż na nich ser (po dwa plasterki na jedną grzankę), potem po równo na każdej: krążki cebulki, pieczarek i parówki, zapiekaj kilka minut aż ser się roztopi i cebulka lekko zmięknie. Na patelni rozgrzej olej. Jajka wbij oddzielnie do filiżanek, dopraw solą i pieprzem. Gdy zobaczysz, że grzanki są gotowe (takie jak lubisz) zrób
Zasmakuj KuchniKlasycznie szparagi zapiekałam zwykle owinięte w szynkę parmeńską. Podane z jajkiem sadzonym stanowiły smaczną kolację. Czasem na razowej grzance, aby było bardziej treściwie. Tym razem jednak przekąska jest lżejsza i bez mięsa. Wybieram naczynie do zapiekania, aby zmieściły się w nim całe łodygi szparagów. Pęczek szparagów oczyszczam, odłamuję twarde końcówki. Wystarczy wygiąć końcówkę szparaga – odłamie się stwardniała część łodygi
Kucharzycałyżka dropsików z mlecznej czekolady (jeśli nie macie, można zastąpić drobno posiekaną mleczną czekoladą) masło do wysmarowania foremek Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni. Foremki do zapiekania wysmarować masłem. W misce połączyć likier, jajka i mleko i dokładnie wymieszać. Panettone podzielić (dosłownie podrzeć) na kawałki i rozłożyć do nasmarowanych masłem foremek. Na górze posypać dropsikami czekoladowymi. Zalać miksturą z jajek
KUCHARNIAjeszcze jedna, fantastyczna propozycja na błyskawiczne śniadanie , które możecie przygotować w 5 minut! Tym razem stawiamy na jajka i serwuję Wam przepyszne mini omlety zapiekane z soczystymi pomidorkami koktajlowymi , mini kukurydzą i świeżym, pachnącym szczypiorkiem z własnego ogródka. Świetnym dodatkiem jest świeża roszponka i szklanka soku pomarańczowego, która to zaspokoi jedną z 5 porcji warzyw i owoców, które powinniśmy(...)dziennie spożywać. Takie śniadanie jest idealnym pomysłem na każdy dzień i gwarantuję , że każdy sięgnie po nie z przyjemnością! Polecam! SKŁADNIKI: ( dla 1 osoby ) * jajko – 2 szt * pomidory koktajlowe – 4 szt * mini kukurydza ( marynowana ) – 2 szt * świeży szczypiorek – 1 pęczek * sól, pieprz * oliwa * roszponka – 1 garść DODATKOWO: * sok pomarańczowy – 1 szkl SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Ostra na Słodkorozkładamy. Posypujemy solą, pieprzem i oregano. Paprykę kroimy w kostkę i wykładamy na poprzednie warstwy. Do każdego naczynka wbijamy po 2 jajka. Posypujemy ponownie oregano. Kokilki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, wlewamy (do naczynia!) wodę do 3/4 wysokości pojemniczków. Zapiekamy ok. 20-30 minut do ścięcia białka. Podajemy z pieczywem. Smacznego
Chocolate Muffin Blogrozkładamy. Posypujemy solą, pieprzem i oregano. Paprykę kroimy w kostkę i wykładamy na poprzednie warstwy. Do każdego naczynka wbijamy po 2 jajka. Posypujemy ponownie oregano. Kokilki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, wlewamy (do naczynia!) wodę do 3/4 wysokości pojemniczków. Zapiekamy ok. 20-30 minut do ścięcia białka. Podajemy z pieczywem. Smacznego
Chocolate Muffin Blog