jajo około pół szklanki ciepłej wody, ale dolewajcie ją powoli i sami ocenicie ile jej wystarczy, gdyby ciasto było za rzadkie dodajcie mąki, gdy za twarde – dodajcie wody farsz: 470 g filetów z dorsza 100 g żółtego startego na większych oczkach 1 marchewka starta na większych oczkach 1 cebula 1 jajo garść posiekanej drobno natki pietruszki garść posiekanego drobno(...)papierowym, pokrój w drobną kostkę i dodaj do warzyw na patelni, przesmaż przez kilka minut aż ryba będzie lekko gotowa, mieszaj; w blenderze umieść wszystkie składniki z patelni, dodaj jajko i żółty ser i zmiksuj razem na gładką masę; do masy dodaj koperek i natkę pietruszki, przypraw do smaku, dobrze wymieszaj; składniki na ciasto połącz ze sobą, ma być elastyczne
Zasmakuj Kuchniduże cebule - 2 marchewki - 3 łodygi selera naciowego - 3 cukinie - 4 ząbki czosnku - 690g przecieru pomidorowego - 1 opakowanie szpinaku - 1 opakowanie (250g) ricotty - 3 opakowania (375g) mozzarelli - 1 jajko - oliwa z oliwek - 1 papryczka chili - sól, pieprz, papryka słodka, bazylia - lampka czerwonego, wytrawnego wina Mięso zmielić. Cebulę pokroić w drobną kostkę, marchewkę i seler zetrzeć na tarce. Przygotowanie(...)dodać również słodką paprykę. Smażyć przez kilka minut i zalać czerwonym winem. Dusić około 10-15 min po czym dodać przecier, bazylię i gotować przez około 30 min. Przygotowanie farszu szpinakowego: Pozostałą 1/3 cebuli zeszklić na osobnej patelni. Dodać kolejne 2 ząbki czosnku przeciśniete przez praskę oraz szpinak. Ja uzyłam mrożonego, w sezonie można wykorzystać świeży. Gdy cała woda odparuje
Zgrabne Gotowaniepora 1 łyżka klarowanego masła 15 dag ostrego żółtego sera np. cheddar Sól morska do smaku Pieprz świeżo mielony do smaku Wiórki zimnego masła Sposób przygotowania: Ciasto naleśnikowe: Jajka zmiksować krótko, dodać szczyptę soli, wlewać mleko na przemian wsypywać mąkę , wlać kremówkę oraz łyżeczkę oleju, zmiksować do otrzymania gładkiego ciasta. Odstawić na 40 minut w temp pokojowej . Patelnię posmarować(...)skórki. Chwilę dusić aż warzywa zmiękną około 5 -7 minut , zestawić z ognia, doprawić do smaku solą oraz pieprzem, do ciepłych warzyw dodać połowę startego żółtego sera, wymieszać. Farsz rozłożyć na naleśnikach zawijać w trójkąty, ułożyć w formie do zapiekania, wcześniej wysmarowanej delikatnie masełkiem, posypać resztą startego sera , posypać wiórkami masła, włożyć naczynie do nagrzanego piekarnika zapiekać 10 minut
Wanilia i KardamonCalibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 300g Tortellini u mnie z farszem mięsnym 1 puszka kukurydzy Dawtona 1 puszka zielonego groszku Dawtona 1 puszka czerwonej fasolki Dawtona 1 średni zielony ogórek 3-4 ogórki kiszone Kawałek białej części pora Ćwiartka czerwonej papryki(...)pokroić bardzo drobno. Warzywa z puszek odcedzić na sicie i wrzucić do miski razem z pierożkami i pozostałymi warzywami. Można również dodać szczypiorek czy natkę pietruszki a nawet posiekane jajko ugotowane na twardo. Tylko od nas zależy jakich składników użyjemy. Całość wymieszać z majonezem połączonym z jogurtem i przyprawić do smaku. Przed podaniem schłodzić
W garach u Gosijako przystawka podana z różnymi sosami. Składniki: 3 pojedyncze filety z kurczaka 4 szklanki wody 2 ząbki czosnku 2 kostki drobiowe 3 szklanki mąki 25 dag żółtego sera 2 jajka sól i pieprz do smaku bułka tarta do panierki tłuszcz do głębokiego smażenia Wykonanie: Wodę wlać do garnka, rozpuścić kostki drobiowe, dodać posiekany czosnek, sól i pieprz do smaku, zagotować(...)mięso połączyć z starym serem i w razie potrzeby doprawić do smaku. Gotowe ciasto wyłożyć na stolnicę, obficie posypanej mąką i rozwałkować. Wycinać szklanką kółka jak na pierogi, nakładać farsz mięsno-serowy i zlepiać formując małe udka drobiowe. Moczyć w roztrzepanych białkach i panierować w bułce tartej. Smażyć na głębokim tłuszczu na ciemno żółty kolor, co jakiś czas obracając
Tradycyjna KuchniaDzisiaj trochę inne kotlety ziemniaczane. Kotlety z twarogowym farszem. Idealne na bezmięsny obiad. Tak samo dobre jak mięsne i tak samo syte. Z początku może być dylemat z czy je podać. Bo kotlety to zwykle w parze idą z ziemniakami. Ale ziemniaczane kotlety z ziemniakami? Nieee... Idealnie pasuje do nich lekka sałatka z pomidorów koktajlowych lekko skropionych oliwą. To wystarczy(...)temperaturze (czyli nie UHT). My tak robimy od lat i zawsze wychodzi idealny. Potrzebujemy: 7 średniej wielkości ziemniaków 0,5 szklanki mąki 200 g twarogu 2 jajka sól olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w łupinach w lekko osolonej wodzie. Gdy będą miękkie obieramy z łupin, studzimy i mielimy. Dodajemy 1 jajko, mąkę i sól. Porządnie mieszamy
Marder&Marder ManufactureRoladki schabowe z ricottą to bardzo prosty przepis z kilku składników (za to bardzo dobrych!). Ricotta z rozmarynem tworzą ciekawy farsz, który sprawia, że schab nie jest suchy, natomiast dodatek dojrzewającej szynki sprawia, że danie nie jest mdłe. Roladki najlepiej przygotować i ugotować wcześniej, a usmażyć przed samym podaniem. Świetne danie dla osób, którym znudziły się tradycyjne schabowe. Roladki najlepiej(...)rozmarynem oraz solą. Składniki: 4 plastry dobrej jakości schabu 4 czubate łyżki ricotty 4 plastry szynki parmeńskiej lub serrano kilka gałązek świeżego rozmarynu lub około 2 łyżeczki suszonego 1 jajko 1/2 szklanki bułki tartej 1/4 szklanki parmezanu sól morska świeżo mielony pieprz ulubiony sos: grzybowy, serowy lub winny listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Schab rozbijamy bardzo
Poezja smakupieczarek przyprawa do marynowania mięsa 50 ml czerwonego wina olej rzepakowy do marynaty jogurt naturalny gęsty Ziemniaki obieramy i ścieramy na tartce o drobnych oczkach, dodajemy przyprawy, mąkę i jajko. Mieszamy i na rozgrzanej patelni smażymy z dodatkiem oleju rzepakowego na małym ogniu aż góra placka nie będzie surowa. Patelnie przykrywamy pokrywką mniejszą od patelni tak aby zasłoniła(...)chilli w paseczki i smażymy wraz z mięsem i marynatą. Pod koniec dodajemy kieliszek wina i chwilę smażymy aż wino się zredukuje o połowę. Na usmażony placek przekładamy nasz farsz polewamy jogurtem
NaKońcuJęzykawodę. Pod koniec dołożyć śmietanę, przyprawić do smaku, wymieszać i chwilę podsmażyć do "przegryzienia się" smaków. Zdjąć patelnię z ognia i odstawić do wystudzenia. Rozbełtać w oddzielnym naczyniu widelcem jajko i białko. Usmażonego kurczaka i masę jajeczną wymieszać z wystudzoną zawartością patelni . Następnie wyłożyć całość na podpieczony i wystudzony spód tarty. Mozzarellę zetrzeć na dużych oczkach tarki i rozsypać(...)obiadowe i herkulesowym wysiłkiem odciągnąć Pana Męża od sportowych rozgrywek w telewizji. Było to 20-25 minut bardzo produktywnie spędzone :) Tartę wyjąć z piekarnika i odstawić do lekkiego przestudzenia - farsz nie będzie się wtedy tak rozwalał przy krojeniu . Konsumować ze smakiem. Resztę zachować do odgrzania na dzień następny
Grunt to przepis!jeśli nie opiekaliśmy uprzednio bakłażana, włączmy opcję grilla. Gdy bakłażan jest już miękki (ok. 40-50 minut), wyjmujemy go i przestudzamy (można upiec go np. dzień wcześniej). Wyjmujemy łyżką farsz (skórka nie będzie potrzebna) i wkładamy do malaksera lub blendera. Dodajemy tahini, wyciśnięty czosnek, sok z cytryny, zmielony kmin rzymski, oliwę oraz sporą szczyptę soli. Miksujemy – możemy pozostawić niewielkie(...)Książęcych Mistrzostwach Smaku". W... Pasztet drobiowy - dwuwarstwowy Pasztet drobiowy jest znacznie mniej tłusty od tradycyjnego ... Chipsy z jarmużu Chipsy z jarmużu znajdziecie chyba na każdym blogu kulinarny... Jajka faszerowane w skorupkach Smażone jajka faszerowane w skorupkach to obowiązkowy punkt ... Post Baba ghanoush – pasta z opiekanego bakłażana pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakukakaowa tarta z karmelizowanymi gruszkami, cynamonem i kardamonem – do porannej kawki będzie jak znalazł Składniki: - 125g schłodzonego masła - 225g mąki pszennej - 65g cukru pudru - 10g kakao - 1 jajko - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki soli - 80g powideł śliwkowych - 40g orzechów włoskich - 600g gruszek - 80g cukru trzcinowego - 1 pomarańcza - 1 łyżeczka cynamonu - 1/2 łyżeczki kardamonu Forma do tarty(...)malakserze). Z ciasta formujemy kulę, którą spłaszczamy (żeby się lepiej ciasto schłodziło), zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Kolejnym krokiem jest nasz „farsz” czyli gruszki Najpierw ścieramy skórkę z pomarańczy (po uprzednim wyszorowaniu) oraz wyciskamy sok. Następnie obieramy gruszki, kroimy na ósemki, a te ósemki jeszcze dzielimy na 2 części i wrzucamy
Kuchenne Wariacjeoliwy woda serek Almette Fruit jagoda-malina Mąkę i kakao wymieszać i przesiać. Na stolnicy lub w misce wsypać mąkę i uformować kopiec. Do środka kopca wbić jajka, wlać oliwę. Zagniatać ciasto, dolewając w razie konieczności niewielką ilość wody. Ciasto zagniatać, aż stanie się jednolite i sprężyste. Odłożyć ciasto na min. 20 min pod przykrycie, np pod miskę(...)gotowania dodać rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody mąkę ziemniaczaną. Zagotować. Ciasto wałkować na cienki placek. Na połowie placka ułożyć po 1/2 łyżeczki serka, w niedużych odstępach. Nakryć ciasto z farszem, pozostałym ciastem. Dokładnie docisnąć ciasto między nadzieniem. Kroić w kwadraty. Ravioli gotować w lekko osolonej wodzie, około 4-5 minut od wypłynięcia. Podawać z z gorącym sosem czereśniowym. Smacznego
kolorowotorcikowoKarkówka po królewsku płaty karkówki bez kości przyprawy (sól, pieprz, czosnek) bułka tarta roztrzepane jajko oliwa Karkówkę umyłam, obiłam tłuczkiem. Płaty mięsa natarłam przyprawami, a następnie panierowałam w jajku i bułce tartej. Smażyłam na oliwie. W międzyczasie przygotowałam sobie warzywny dodatek, który ma urozmaicić nasze "nudne" mięsiwo ;) Może on być dowolny- pieczarki, kurki, papryka, ogórek kiszony... czego dusza zapragnie(...)żółtego sera. Zmniejszyłam nieco ogień i pod przykryciem smażyłam jeszcze 5-10min. do rozpuszczenia sera. Oczywiście nie jest to jedyna wersja tak przyrządzonej karkówki. Ja już wspomniałam farsz może stanowić, co tylko nam się podoba. A całość na koniec można zapiec, aby ser był zarumieniony i chrupiący. Niestety karkówka do najchudszych mięs nie należy. Swój tłuszczyk wytapia
bastalenaprzygotowane roladki to świetna przekąska lub dodatek do obiadu. Smakuje na cieplo, jak i na zimno. Składniki: Szpinak mrożony 30 dag Jajka 3 szt. Mąka tortowa 3 łyżki Mleko 2 łyżki Masło 1 łyżka Sól do smaku Składniki na nadzienie: Ziemniaki ugotowane ½ kg Twaróg 20 dag Cebula biała 1 szt. Sól i pieprz do smaku Olej do smażenia Tłuszcz(...)stopni na 20 minut. W międzyczasie przysmażyć na oleju posiekaną cebulę i wymieszać z ziemniakami, zmielonym serem i przyprawami do smaku. Upieczone ciasto szpinakowe posmarować przygotowanym farszem i szybko zwinąć
Tradycyjna Kuchnia