jest młoda i jędrna nie trzeba jej obierać – wystarczy dokładnie umyć). Cukinię lekko posolić i zostawić w miseczce. Por drobno poszatkować i zeszklić na maśle. Przygotować mieszaninę z jajek i śmietany. Na podpieczony spód wykładamy cukinię i por. Następnie układamy naprzemiennie kawałki łososia i pokrojonych w plastry serów. Mieszaninę doprawiamy pieprzem (z solą ostrożnie, bo i łosoś i cukinia(...)serami. Na wierzchu delikatnie układamy pomidorki (można przeciąć je na pół). Tartę z wędzonym łososiem i cukinią wkładamy do piekarnia i zapiekamy przez około 40-45 minut aż farsz się zetnie i lekko zarumieni. Tarta z wędzonym łososiem i cukinią może być podawana od razu, na zimno, albo odgrzewana kilka minut w piekarniku (nie w mikrofalówce). Podobne przepisy
Pociąg Do Kuchnijajka szczypta pieprzu woda, olej 2 piersi z kurczaka brokuł 2 łyżki śmietany sól, pieprz, papryka, ząbek czosnku, ulubione przyprawy śmietanowy sos czosnkowy, szczypiorek Zmiksować w misce obie mąki, jajka, wodę, sól i pieprz. Pozwalam ciastu odpocząć przez 15 minut. Jeśli jest zbyt gęste dodaje jeszcze kilka łyżek wody, przed smażeniem dodać olej i jeszcze raz dobrze wymieszać. Naleśniki(...)przyprawach i podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Brokuł podzielić na różyczki i ugotować na parze z dodatkiem soli. Dołożyć do kurczaka i dodać 2 łyżki śmietany. Wymieszać. Rozłożyć farsz na 1/4 placka naleśnika i składać go w trójkąty. Dodaj napis My zjedliśmy z sosem śmietanowo-czosnkowym oprószone szczypiorkiem. Smakowite jedzonko
MarciochaKucharzywiecie jestem ogromną miłośniczką kaszy jaglanej. Do obiadu , w postaci racuszków , kotlecików … jako farsz do krokietów itd. W każdej postaci smakuje mi niesamowicie! Dziś mam dla Was przepis na samo zdrowie ;) Połączenie kaszy jaglanej z fasolą adzuki i aromatycznymi przyprawami tworzy fantastyczną całość! Takie burgery / kotleciki są świetnym pomysłem zarówno jako wkładka do bułki, jak i składnik do obiadu(...)kasza jaglana – 100 g * cebula – 1 szt * sól – do smaku * pieprz – do smaku * papryka ostra – do smaku * świeża pietruszka – 1 pęczek * jajko – 1 szt * olej do smażenia + ew. 1 łyżka mąki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Fasolę najlepiej wcześniej namoczyć, a następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie. Kaszę jaglaną gotujemy na sypko w wodzie lub bulionie
Ostra na Słodkopasem święta i nie ma na to czasu :) Uszka z pieczarkami. Składniki na ciasto: 1/2 kg mąki; około 1 szkl. gorącej wody - tyle ile zabierze ciasto; 1 jajko - a właściwie 1 na 1 kg mąki; Ciasto zagniatamy - uwaga na wodę, im cieplejsza tym lepiej. Ja użyłam prawie wrzątku i łączyłam go z mąką za pomocą noża... Gdy ciasto będzie(...)pracujemy nakrywamy np. talerzem, żeby nie wyschły i nie traciły ciepła (ja na talerz położyłam czajnik z ciepłą wodą - taki "ciepły kompres".) Rozwałkowujemy i wycinamy literatką kółeczka, nakładamy farsz i lepimy mini pierogi. Rogi pierożków zawijamy na palcu i łączymy. Dociskamy i wywijamy brzeg. I gotowe! :) Sorry za bałagan.... :p Farsz pieczarkowy do uszek. Składniki: 300 g pieczarek
Miksturownikmasło Wykonanie Jajka gotujemy na twardo. Pieczarki po umyciu, drobno siekamy i dusimy na maśle na małym ogniu ok. 20 minut. Pod koniec duszenia zwiększamy ogień , aby woda z patelni wyparowała. Szczypiorek myjemy , drobno siekamy(...)razem z uduszonymi pieczarkami i posiekanym szczypiorkiem. Całość ucieramy ( najlepiej widelcem ) tak aby wszystkie składniki się ze sobą połączyły. Na koniec solimy i pieprzymy do smaku. Powstałym farszem , napełniamy białka (w gniazdach po żółtkach ). Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na masełku na złoty kolor
Słodkości i nie tylkonazwać :)), przypomina mięsny tort i to dosłownie. Farsz został zawinięty w kapustę i kilka razy nią przełożony. Jak smakuje? Kapusta jest delikatna, wprost rozpływa się w ustach. Natomiast farsz - obłędny, mieszanka przypraw zrobiła tu ogromną robotę podkreślając smak wszystkich składników. Całość jest dużo łatwiejsza w wykonaniu niż tradycyjne gołąbki a pozostawia co najmniej dobre wrażenie. Do tego, świetnie się(...)można przecisnąć przez praskę) 2-3 gałązki świeżego tymianku liść laurowy - jeden sól i pieprz czarny świeżo mielony 100 g pomidorów w puszcze rozdrobnionych i z sokiem 1 duże jajko przyprawa Rabelais - pół łyżeczki * * przyprawa Rabelais to mieszanka ziela angielskiego, gałki muszkatołowej, curry. Wykonanie: W pierwszej kolejności należy przygotować liście. Wstawić wodę w dużym garnku, posolić ją by była lekko
Poezja Smaków - blog kulinarnyszklanki wody 1/2 szklanki mąki szczypta soli i pieprzu *** Rybę kroimy na kawałki i przyprawiamy z dwóch stron solą oraz pieprzem *** *** Składniki ciasta ( wodę, mąkę i jajko + szczypta soli i pieprzu) mieszamy razem *** *** Rybę moczymy w cieście i smażymy z dwóch stron na złoty kolor *** *** Paprykę oraz ogórki kroimy w paseczki *** *** Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy(...)minut pod przykryciem *** *** W osobnym naczyniu mieszamy ze sobą wszystkie składniki zalewy *** *** Gotową zalewę wlewamy do warzyw i delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji *** *** W miseczce układamy warstwowo: trochę farszu, na to ryba, farsz, ryba i farsz *** *** Tak przygotowaną rybę odkładamy do lodówki na 24 godziny *** *** SMACZNEGO *** Polecam także: Ryba po grecku Ryba z warzywami w zalewie Artykuł Ryba
Blog z ApetytemSzybka tarta na cieście francuskim z uwielbianym przez nas serem feta <3 Składniki 300 g ciasta francuskiego 3 jajka 500 g cebuli cukrowej oliwa do smażenia 150 g sera feta 10 szt czarnych oliwek 10 szt zielonych oliwek kminek biały pieprz sól do smaku Przygotowanie Oddzieliłem białka od żółtek. Obraną cebulę posiekałem w grubą kostkę(...)widelcem fetę, żółtka, poprzekrawane na pół oliwki, sól i pieprz. Z białek ubiłem pianę, delikatnie połączyłem z masą. Ciastem wylepiłem formę do pieczenia tart, nakłułem widelcem. Na cieście rozłożyłem farsz. Z reszty ciasta uformowałem wąskie paski, ułożyłem je na farszu tak, by tworzyły kratkę. Posypałem kminkiem. Zapiekałem w temperaturze 180 stopni C 30 minut
R'n'G Kitchenwiecie uwielbiam szpinak i wykorzystuję go w swojej kuchni bardzo często. Dodaję go do makaronów, mięs, a także wykorzystuję jako farsz do naleśników i krokietów. Dziś postawiłam na zdrowe placuszki szpinakowe , które są świetnym pomysłem na lekki, ale sycący, jesienny obiad. Przygotowane z dodatkiem mąki ryżowej oraz nasion lnu, które tak dobrze wpływają na nasz układ trawienny. Można je zajadać(...)się tutaj sos czosnkowy na bazie jogurtu. Danie lekkie, smaczne, dietetyczne! Polecam! Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: ( ok. 10 szt ) * świeży szpinak – 2 duże garście * nasiona lnu – 1 łyżeczka * jajko – 1 szt * mąka ryżowa – ok. 80 g * soda oczyszczona – 1 szczypta * sól, pieprz, czosnek – do smaku * oliwa z oliwek – 1 łyżeczka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Umyty szpinak
Ostra na Słodkoupiec ciasto. Piekłam w okrągłej blaszce o średnicy 29 cm, ale spokojnie można upiec w blaszce prostokątnej. Składniki Na ciasto : 250 g mąki pszennej 150 g zimnego masła duże jajko 1/2 szklanki cukru Z podanych składników należy zagnieść jednolite ciasto. Rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Ciasto przełożyć do blaszki posmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną lub bułką tartą(...)wyższe. Piekarnik nagrzać na 180 stopni i podpiec ciasto na złoty kolor – około 15 – 20 minut. W czasie kiedy spód się podpieka w piekarniku przygotować rabarbarowy ” farsz „ Nadzienie : 500 – 600 g rabarbaru 5 łyżek cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2- 3 łyżki płynnego miodu Rabarbar opłukać, obrać i pokroić na centymetrowe kawałeczki. Przełożyć do miski
Niebieski kubek z kawajest bardzo proste. Dodatkowo to fantastyczny pomysł na wykorzystanie mięsa, na którym gotowaliśmy zupę. Słowem same zalety. Sprawdźcie sami jak prosto je przygotować. Składniki: 5-6 średnich ziemniaków 1 jajko mąka ziemniaczana ("na oko") 40 - 50 dag mielonego mięsa gotowanego (u mnie mieszane - drobiowo - wołowe) 1 mała cebula sól, pieprz odrobina wody Przygotowanie: Mięso gotowane mielimy, dodajemy pokrojoną w drobna(...)nadzienie było bardziej soczyste dodajemy odrobinę wody. Ciasto na kluski robimy tak jak na śląskie. Zapraszam do źródłowego przepisu . Na ulepione płaskie krążki ciasta wykładamy po ok 1 łyżce farszu. Zalepiamy i formujemy kształtne kule. Wrzucamy na wrzątek. Gotujemy od momentu wypłynięcia 2-3 minuty. Podajemy z pysznie doprawionym smalczykiem i ulubioną surówką. Mniam. Można z powodzeniem mrozić nadmiar - odgotowywać
Kuchnia po mojemulodówki. Szparagi myjemy, odrywamy starą końcówkę i kroimy na mniejsze kawałki.Kilka zostawiamy do dekoracji. Łososia kroimy na mniejsze kawałki i mieszamy w misce ze szparagami. W misce wymieszaj jajka i śmietanę. Całość dopraw solą i pieprzem. Wszystko wymieszaj. Wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj na oprószona mąką powierzchni na okrągły placek. Wyłóż ciasto na natłuszczoną okrągłą formę do pieczenia(...)piecz ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym, czasie ściągnij obciążenie i podpiekaj jeszcze chwilę aż ciasto się zarumieni. Następnie wyciągnij z piekarnika i ułóż na cieście farsz (szparagi + łosoś) oraz poszarpaną na kawałki mozzarellę. Wszystko zalej mieszanką jajeczno – śmietanową. Wierzch tarty udekoruj szparagami. Piecz ok. 30-40 minut, aż masa jajeczna się zetnie . Podawaj najlepiej
I LOVE LIFEzielonych szpinakowych naleśników z czerwoną soczewicą: Rozmrożony szpinak miksuję blenderem (lepiej użyć szpinaku w liściach, ponieważ ma mniej wody). Oba rodzaje mąki mieszam ze sobą, dodaję zmiksowany szpinak, sól, jajka oraz olej i mieszam łyżką aż nie będzie grudek. Ciągle mieszając stopniowo dodaję mleko. Ciasto gotowe. Pomidory z puszki przekładam do wysokiego naczynia i blenderuję razem(...)momentu, gdy soczewica będzie miękka i zacznie się rozpadać. Na rozgrzanej patelni rozprowadzam niewielką warstewkę oleju i smażę naleśniki z obu stron. Zielone szpinakowe naleśniki Rozkładam farsz na szpinakowych naleśnikach i zwijam je w ruloniki. Zielone szpinakowe naleśniki z czerwona soczewicą Układam w posmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym posypuję startym żółtym serem. Zielone szpinakowe
Gotuj Się Kto Możeodstawiamy *** *** Filety z kurczaka rozcinamy wzdłuż na połówki i rozbijamy. Przyprawiamy z każdej strony przyprawą do kurczaka i wkładamy do lodówki *** *** Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy jajko oraz majonez i dokładnie mieszamy *** *** Dużą blachę ( z wyposażenia piekarnika ) wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy go z wierzchu olejem. Na papier wykładamy równomiernie i cieniutko ciasto serowe *** *** Ciasto wkładamy(...)Zaraz po wyjęciu ciasta z pieca, delikatnie odrywamy od niego papier. Następnie na ciasto serowe wykładamy filety – dość ciasno na około 3/4 długości ciasta *** *** Na filety wykładamy równomiernie farsz pieczarkowy *** *** Następnie delikatnie zwijamy całość w roladę *** *** Roladę zawijamy w papier do pieczenia (użyłam ten sam papier na którym piekłam ciasto serowe) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Blog z ApetytemCzy tylko u mnie w mieście lato jest deszczowe, smutne i pochmurne? 😞 Wróciłam z urlopu i taka pogoda, że tylko uciekać stąd ponownie zostaje⛱ Przyznam
Zdrowie i pysznie na talerzu