Przygotowanie Drożdże kruszymy, dodajemy po łyżeczce mąki i cukru i rozpuszczamy w 1/3 szklanki ciepłego mleku. Odstawiamy na 10 minut, aż zaczyn podwoi swoją objętość. Do mąki dodajemy sól, jajko, żółtko, cukier, resztę mleka i zaczyn z drożdży. Zagniatamy ciasto, następnie dodajemy olej i wyrabiamy, aż stanie się gładkie, elastyczne. Ciasto powinno być bardzo miękkie. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy(...)części. Jagody mieszamy z mąką i cukrem. Z każdego kawałka ciasta formujemy kulę, następnie spłaszczamy ją, aby powstał okrągły placek. Na jego środku umieszczamy kopiastą łyżkę jagodowego farszu. Zlepiamy placki, dokładnie dociskając i rolujemy, aby powstał walec. Gotowe bułeczki umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie smarujemy je roztrzepanym białkiem. Wyrośnięte jagodzianki
e-PrzepisyKulinarnewersja wegetariańska: z czerwonym ryżem i kaszą bulgur. 1 kapusta włoska 1 kg mielonego mięsa wołowo- wieprzowego 1,5 szklanki pęczaku 1 cebula 1 łyżka masła lub margaryny 1 jajko sól, pieprz Zewnętrzne liście kapusty odkładamy na bok, są niezbyt urodziwe więc gołąbków z nich nie będzie. Ale przydadzą się później. Do gołąbków używamy liści głębiej schowanych. Liście kapusty myjemy(...)środek każdego liścia. Nie wylewamy wody z parzenia. Pęczak gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Cebulę szklimy na tłuszczu. Wyrabiamy wszystkie składniki ze sobą doprawiając solą i pieprzem. Zawijamy farsz w liście kapusty. Dno garnka wykładamy zewnętrznymi liśćmi, których nie wykorzystaliśmy podczas parzenia. Przygotowane gołąbki wkładamy do garnka, zalewamy wodą z parzenia liści i dusimy ok 1-1,5 godziny
Marder&Marder Manufacturecukru oraz żółtka. Mieszamy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy jagody i delikatnie mieszamy. Sos jogurtowy Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą. Ciasto Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jajko i sól. Stopniowo wlewamy wodę i zagniatamy gładkie i jednolite ciasto. Owijamy folią spożywczą i odkładamy na 20 -30 minut. Po tym czasie ciasto będzie miękkie i elastyczne(...)mąką. Jedną część ciasta wałkujemy na cienki, okrągły blat. Pozostałe ciasto przykrywamy ściereczką lub folią, aby zapobiec wysychaniu. Przy pomocy szklanki wycinamy kółka. Na środek każdego kółka nakładamy łyżkę farszu i sklejamy brzegi uważając, aby farsz nie dostał się w miejsce łączenia. Do dużego garnka wlewamy wodę, dodajemy sól i odrobinę oliwy. Doprowadzamy do wrzenia. Na gotującą się wodę wrzucamy
Wędrówki po kuchniDziś coś dla miłośników gołąbków, ale nie tych tradycyjnych, tylko tych bez zawijania. Pamiętam jak byłam dzieckiem, moja mama dodawała czasem do farszu do gołąbków konserwę. Bardzo nam to smakowało. Akurat dostałam do przetestowania Kiełbasiankę Tradycyjną (Traditional Sausage) z Górna więc nadarzyła się okazja, aby przygotować takie gołąbki. Tyle, że poszłam na łatwiznę i przygotowałam je bez zawijania. Kiełbasianka świetnie(...)dodatkiem kiełbasianki byłyby równie smaczne. Polecam! Składniki: 500 g mięsa mielonego (lub Kiełbasianki z Górna) 300 g białej kapusty 3/4 szklanki suchego ryżu 1/2 szklanki suchej kaszy manny 2 jajka sól, pieprz majeranek + koncentrat pomidorowy ziele angielskie i liście laurowe 2-3 łyżki śmietany Sposób przygotowania: 1. Kapustę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać rozdrobnioną kiełbasiankę lub surowe mięso
Kuchnia domowa AniJest to również potrawa regionalna z województwa podlaskiego (skąd pochodzę) - pieczony pieróg z ciasta drożdżowego z nadzieniem z kapusty i grzybów. (Wikipedia) Jednym słowem to taka rolada drożdżowa z farszem kapuściano-grzybowym. Najlepiej smakuje na ciepło, zaraz po przygotowaniu. Fajnie komponuje się z czerwonym barszczem. Ciasto: 250 g mąki 1/2 szklanki mleka 10 g drożdży 25g margaryny 1/2 łyżki(...)grzybków suszonych 1-2 łyżeczki przyprawy do pierogów (wg smaku; użyłam z firmy Rafex ) 1 szczypta kminku sól 2 łyżki oleju wywar z grzybków woda do podlania 1 jajko (małe) Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania (małe) Grzyby namoczyć (najlepiej przez całą noc) i ugotować (około 15 minut). Wywar (czysty) zlać a grzyby przełożyć na durszlak, przelać zimną wodą
Di gotujetorebki szpinaku mrożonego (po rozmrożeniu) dodatkowo:olej do smażenia naleśników Przygotowanie ciasta: - See more at: http://przepisowniabarbry.blogspot.com/2013/04/nalesniki-szpinakowe.html#sthash.Hf8bLTF7.dpuf 1 szklanka wody gazowanej 1 szklanka zsiadłego mleka (lub kefiru) 3 jajka płaska łyżka cukru pudru płaska łyżeczka soli ok. 200 g mąki pszennej szczypta sody 1 łyżka oleju oraz olej do smarowania patelni Nadzienie: 500 g mielonej wołowiny 1/2 młodej kapusty(...)zioła: 1 łyżeczka ziół do pizzy, posiekany koperek i natka pietruszki, kminek, majeranek sól, pieprz Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie wymieszać trzepaczką lub mikserem, odstawić na czas przygotowania farszu. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, smażyć na oleju ok. 2 minuty na bardzo małym ogniu. Dodać mięso i usmażyć, dodając pod koniec obrany i drobno posiekany czosnek. Przełożyć do garnka
Czerwień i błękitBynajmniej dla mnie…. gdyż tak jak mój mąż dałby się pokroić za kawałek sernika tak ja zrobiłabym wiele dla kawałka drożdżowego. Uwielbiam pod każdą postacią, z każdym jednym farszem, byleby było drożdżowe Moje dzieci też chętnie łapią kawałek drożdżówki w rękę i z przyjemnością pałaszują. Tym razem z rabarbarem i truskawkami. Mięciutka, sprężysta, puszysta, na drugi dzień równie świeża(...)rabarbaru 100 g cukru kryształu + 3 łyżki 2 łyżeczki cukru waniliowego 120 g masła 400 g mąki pszennej szczypta soli 30 g świeżych drożdży 125 ml maślanki 1 jajko skórka z 1/2 cytryny 30 g mąki ziemniaczanej Truskawki i rabarbar myjemy. Kroimy na kawałki i zasypujemy 40 g cukru i 1 łyżeczką cukru waniliowego. Odstawiamy na około 30 minut. Mąkę
Made By Mom And Sonbezpośrednio na patelnię. Gdy białko lekko się zetnie, przykryć pokrywką. Gdy białko się całkowicie zetnie a żółtko jest jeszcze płynne zdjąć z patelni. Składanie potrawy: Na placku ułożyć jajko, na nim anchois i kapara. *Typy ziemniaków: - A - sałatkowy - twardy, charakteryzuje się dużą wilgotnością i niską zawartością skrobi, doskonałe do gotowania w „mundurkach”, do sałatek lub na grilla - B - ogólnoużytkowy - średnio(...)frytki - C - mączysty - zawiera więcej skrobi, o jasnym i sypkim miąższu, nadają się do przygotowywania dań ziemniaczanych takich jak placki, kluski, kopytka, pyzy oraz do puree, jako składnik farszów, do zagęszczania zup i do wypieków - D - bardzo mączysty - bardzo mocno rozgotowujący się, ziemniaki pastewne zastawa
królestwo garówboczku w cienkich plasterkach 1 spora cebula łyżka oliwy sól pieprz Przygotowanie: Na stolnicy usypujemy kopczyk z mąki wymieszanej z solą. W środku tworzymy zagłębienie do którego wlewamy roztrzepane jajko, masło oraz porcjami gorącą wodę. Zagniatamy ciasto zagarniając kopczyk do środka i dolewając systematycznie wodę, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy, aby odpoczęło(...)wodę. Na rozgrzany olej wrzucamy posiekaną drobno cebulkę, po chwili dodajemy drobno pokrojony boczek i wszystko razem smażymy, aż cebulka będzie miękka. Dodajemy ugotowaną kaszę i mieszamy. Doprawiamy pieprzem - farsz powinien być wyrazisty. Teraz lepienie pierogów. Ja zrobiłam okrągłe pierożki z falbanką. Wałkujemy ciasto i wycinamy z niego kółeczka (ok. 8 cm średnicy) - po dwa kółka na każdego pieroga
Kulinarne Inspiracjenazwać jabłecznikiem królewskim.Przepis pochodzi z "Nowej kuchni śląskiej". Składniki: 1 szklanka mąki orkiszowej 700 1 szklanka mąki ziemniaczanej 250 g masła 1 szklanka cukru 3 łyżki śmietany 4 jajka 1/2 proszku do pieczenia 1 kg jabłek żurawina lub rodzynki-opcjonalnie cukier puder do posypania Wykonanie: jabłka obrać,zetrzeć na tarce i przesmażyć na maśle z cukrem.Ostudzić cukier utrzeć(...)pieczenia i śmietanę wymieszać i dodać ubite na pianę białka.Delikatnie połączyć je z ciastem do foremki wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć 1/3 ciasta,na nie nałożyć ostudzony farsz jabłkowy i przykryć pozostałym ciastem piec około 45 minut w 180`C przed podaniem posypać ciasto cukrem pudrem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!też oczywiście wyrabiać ręcznie. Ciasto powinno być bardzo elastyczne, miękkie ale nie powinno się kleić. W razie potrzeby podsypać delikatnie mąką, ewentualnie dolać troszkę wody, wszystko zależy od wielkości jajek i wilgotności (chłonności) mąki. Dobrze wyrobione ciasto odstawić na ok.15 minut. W tym czasie przygotować sobie wcześniej ugotowaną i przestudzoną kapustę. Pokroić ją jeszcze drobniej na desce i doprawić jeszcze(...)partiami ciasto, delikatnie je podsypując ( ja używam maszynki do makaronu) - niezbyt cienko, by nam nie popękały w gotowaniu. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy szklanką koła, na każdym kładziemy ok.łyżeczki farszu i dokładnie zaklejamy. My dociskamy jeszcze widelcem. Odkładamy na podsypany mąką blat. W ten sam sposób postępujemy z resztą ciasta aż do wyczerpania składników. Gotowe pierogi albo partiami mrozimy
Smaczne Zdroweszerokie zastosowanie w kuchni. Używane zarówno do wytrawnych jak i słodkich wypieków. Sakiewki z ciasta francuskiego to bardzo popularna we Francji przystawka. Podstawą jest zawsze ciasto francuskie z przeróżnymi farszami w środku i sporą ilością dobrego sera. Zapraszam na moją wersję - z tuńczykiem i kaparami. Jest to bardzo uniwersalna przystawka, która świetnie sprawdza się zarówno na Wielkanoc, Boże Narodzenie(...)przygotowania 25 min Czas gotowania 20 min Czas całkowity 45 min Składniki 2 arkusze ciasta francuskiego 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 2 średnie czerwone cebule 5 jajek 2-3 łyżki kaparów 2-3 łyżki śmietany 12% pieprz czarny sól Instrukcje Jajka gotujemy na twardo w lekko osolonej wodzie. Ostudzone jajka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Cebulę
Wędrówki po kuchniNormal 0 21 Naleśniki: · mąka pszenna 3 szkl · mleko 1,5 szkl · woda gazowana 1,5 szkl · jajka 3 szt · sól Parówki- 8 szt Cebula – 3 szt Pieczarki –30 dag Olej- 30 dag Pieprz Sól Normal 0 21 Wszystkie składniki ciasta miksujemy do uzyskania gładkiej masy, jesli jest zbyt gęsta dolewamy wody. Odstawiamy na 10 minut. Cebule(...)smaku pieprzem i solą. Smażymy ciasto na rozgrzanej patelni na odrobinie oleju., przekładamy na druga stronę, układamy plasterek sera i smażymy. Usmażony naleśnik układamy na talerzu, nakładamy ciepły farsz z pieczarek i podgrzaną parówkę i rolujemy, można podać polane keczupem
Camilla w kuchnizrobienia jej, nie będziecie zawiedzeni. Mogę tylko powiedzieć, że jest naprawdę dobra. A zrobiłem ją zupełnie przez przypadek. Chciałem zrobić inną tartę. Przygotowałem ciasto, wziąłem się za robienie farszu... I patrzę nagle, że nieco się zagalopowałem, nie mam składników na tę tartę, którą zaplanowałem. Tak jakoś wyszło, zdarza się :) Zatem szybki przegląd lodówki zrobiłem, popatrzyłem co jest, a czego(...)spowiedzi mówię wam: Spód tarty: 200 g mąki pszennej 100 g masła 2 żółtka szczypta soli Nadzienie: ok. 400 g obranych buraków opakowanie sera feta (270 g) 1 jajko 100 ml śmietany 22% (18% też może być) 3 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki miodu sól, pieprz Składniki na ciasto łączymy ze sobą (masło oczywiście kroimy na kawałki) i szybko wyrabiamy
Marder&Marder Manufactureproporcje, takie "na oko" sprawiają, że ciasto się rwie, bądź przywiera do patelni. Dlatego, jeśli macie ochotę na szybkie danie, usmażcie porcję naleśników, a może nawet dwie ;) Składniki : 2 jajka 130 ml mleka min. 2% 120 ml wody ( zwykła lub gazowana ) około 3/4 szklanki mąki pszennej 2-3 łyżki oleju rzepakowego + do smarowania patelni Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego umieścić(...)odrobiną oleju, najlepiej za pomocą pędzelka - rozgrzać. Na rozgrzanej patelni, rozprowadzać cienką warstwę ciasta naleśnikowego. Naleśniki smażyć na średnim ogniu, około 2 minuty z każdej strony. Naleśniki przekładać dowolnym farszem, słodkim lub słonym. Smacznego
kolorowotorcikowo