przekładałam ser we woreczku, bo od góry – tam gdzie zapięcie woreczka – ser nie chciał mi się równo roztapiać) oraz w razie potrzeby dolewamy do garnka gorącej wody. Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy i kroimy w kostkę. Ogórki kroimy w drobną kostkę. Przekładamy na sito i pozostawiamy do odcieknięcia. Pozbawione gniazd nasiennych papryki również kroimy w drobną(...)serkiem topionym. Dodajemy pozostałe pokrojone składniki. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Miękki ser wyjmujemy z wody. Wyciągamy z woreczka i wałkujemy na cienki płat (około 0,5cm). Na serze rozprowadzamy farsz (jeden bok pozostawiamy pusty; podczas zwijania część farszu przemieści się na tą stronę). Zwijamy w roladę. Roladę owijamy papierem do pieczenia. Wkładamy do lodówki na całą noc. Schłodzoną kroimy
Smaki Na Talerzudodałam) 4 garście tartego żółtego sera 4 łyżki parmezanu kilka plastrów włoskiego salami "Campagnolo" Makaron Cannelloni Sposób: Musimy jak zwykle za szykować mięso. do mięsa dajemy dwa jajka, wyciśniętą bułkę , wszystkie zioła ,pieprz, sól przcisniety przez prasę czosnek i starta cebulę i mieszamy by połączyć. Blendujemy jedna puszkę pomidorów Smażymy bez dodatku oliwy nasze mięso. Następnie zalewamy pomidorami(...)wystygnięcia. Następnie pozostałe dwie puszki pomidorów również blendujemy i wlewamy do małego garnuszka. Na małym ogniu redukujemy , dodając suszona bazylie, oregano, do czasu aż się zagotuje. Gdy nasz farsz ostygł, faszerujemy nim nasz makaron. Makaronu nie gotujemy!!! Smarujemy spód naczynia żaroodpornego i układamy nasze rurki PAMIĘTAJMY TYLKO JEDNA WARSTWĘ Następnie zalewamy naszym sosem pomidorowym. Pieczemy pod przykryciem
Viola cooks with passionPrzepis na ciasto : -1/2 kg mąki pszennej -1 jajko -1/2 płaskiej łyżeczki soli -ok. 1 szklanki letniej wody Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajko, dodać sól i wodę. Zagnieść ciasto, dobrze wyrobić - ma być wolne. Nadzienie : -1/2 kg ziemniaków -20-30 dag białego sera -1 duża cebula -tłuszcz- sól -pieprz Ziemniaki ugotować i ugnieść, dodając(...)mielony), tak aby były grudki. Dodać cebulę usmażoną na złoty kolor, doprawić solą i pieprzem - ma być pikantne. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 2 mm, wykroić szklanką krążki, nałożyć farsz, złożyć na pół i dobrze zlepić brzegi pierogów. Pierogi wrzucać na wrzącą i osoloną wodę. Zamieszać i przykryć.Gdy wypłyną na wierzch, odkryć i gotować ok. 3 min. na wolnym
Aromatyczne PodróżeCiasto (lekko zmieniony przepis od Feed Me Better ) Składniki (forma o śr. ok. 30 cm): - 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej - 2 łyżki otrębów owsianych - 50 g zimnego masła - 1 jajko - 3 łyżki oleju/oliwy - 3 łyżki gęstego jogurtu - 50 ml zimnej wody - sól, pieprz do smaku, - suszona bazylia, papryka słodka, po pół łyżeczki Wszystkie składniki utrzyj w misce, następnie szybko(...)lodówki na 1 h lub do zamrażarki na 30 minut. Po tym czasie wklep ciasto do nasmarowanej tłuszczem formy na tartę. Piecz ok. 15 minut w 180 stopniach. Farsz: - 2 duże pomidory - 3 plastry boczku - konfitura z czerwonej cebuli ( porcja z tego przepisu ) - 2 łyżki startego parmezanu - sól, pieprz do smaku - tymianek, chili cayenne (odrobinę), bazylia suszona - olej/oliwa
Corner With Recipesmoją ulubioną brukselką,która w końcu zaczęła mu smakować. Warto czasem postawić na swoim. Składniki na ciasto: 200 g masła 250 g mąki 2 żółtka szczypta soli Składniki na farsz: 500g brukselki 3 jaja + 2 białka 200 g tartego sera żółtego 3 łyżki śmietany 12 % łagodna,mielona papryka (kamis) czosnek (Kamis) sól pieprz kolorowy (w młynku Kamis) gałka muszkatołowa Sposób(...)dokładnie umyć i ugotować w osolonej wodzie. Z posiekanego,zimnego masła,żółtek,mąki i soli zanieść ciasto i schować do lodówki na min.10 minut.Wylepić nim formę do tarty. Jajka wymieszać ze startym serem i śmietaną.Doprawić do smaku (dość intensywnie-wówczas danie idealnie sprawdzi się na jesienne,chłodne dni). Wylać całość na surowy spód.Na wierzchu poukładać połówki brukselki
Wielki apetytbyć ich dużo. Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć, ostudzić. Namoczoną w mleku bułkę, przełożyć na sito i wydusić nadmiar mleka. Mięsa zmielić razem z przesmażoną cebulą i bułką. Dodać jajko, śmietanę, przyprawy i dobrze wyrobić, najlepiej ręką. Proponuję używać jednorazowych rękawiczek chirurgicznych. Mięso rozłożyć na liściach kapusty w kształcie prostokąta, pozostawiając wolne brzegi kapusty. Na mięsie rozłożyć pokrojoną(...)zrolować. Rulon związać na końcach nicią kucharską i uformować koło. Piec około 1 godziny w temperaturze 180oC. Jeżeli posiadamy formę z kominkiem, to możemy formę wyłożyć liśćmi kapusty, napełnić farszem, wierzch przykryć liśćmi kapusty i upiec. Chutney pomidorowy. 1 puszka pomidorów pelati 1 duże jabłko winne 1 mała cebula 2 łyżki rodzynek po pół łyżeczki: imbir świeży ,cynamon ,kumin
Kulinarny karnet Christopherasera żółtego, 1/2 kg pieczarek, 1 garść grzybów leśnych, 2 jajka, 3 łyżki majonezu, przyprawa do drobiu, szczypta soli morskiej i pieprzu czarnego. Przygotowanie: Jajka ubijamy, dodajemy starty na tarce żółty ser, majonez oraz szczyptę soli i pieprzu. Mieszamy. Takie ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekamy 10 minut w 180 stopniach(...)kosteczkę, namoczone grzyby suszone siekamy drobno. Pieczarki z grzybami podsmażamy na patelni i przyprawiamy. Piersi kurczaka rozbijamy i przyprawiamy przyprawą do drobiu. Na upieczonym cieście układamy rozbite piersi kurczaka, farsz grzybowy i zawijamy roladę. Owijamy roladę papierem do pieczenia lub rękawem i pieczemy ok. 40 minut w 170 stopniach
Aga w kuchnibyć problemem. Rolą jajek w cieście naleśnikowym jest sklejenie i uelastycznienie placków - to właśnie dzięki jajkom poranny naleśnik jest zwarty, elastyczny i giętki. Jednak na szczęście dla osób niejedzących jajek, jest wiele produktów mających podobne właściwości. Poniżej propozycja naleśników z użyciem płatków owsianych jako "sklejacza" - wychodzą elastyczne, miękkie i zawsze udane :) Składniki na 2-3 sztuki naleśników (porcja 1-osobowa(...)łyżka płatków owsianych górskich (15g) - zmielonych w młynku do kawy 125ml wody - lekko ciepłej "kranówy" szczypta soli szczypta sody - dosłownie na czubek łyżeczki oliwa - do smarowania patelni FARSZ SEROWO-TRUSKAWKOWY 100g twarogu chudego 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 3-4 łyżki pokrojonych truskawek 1/2 łyżeczki pasty waniliowej 2 łyżeczki dżemu truskawkowego niskosłodzonego - opcjonalnie, tylko dla spragnionych słodyczy łasuchów Płatki
Grunt to przepis!ciepłej wody 1 jajko 1 łyżeczka soli 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku sól i pieprz W głębokiej misce wymieszaj jajko, ciepłą wodę, sól – stopniowo podsypuj mąkę i dłonią wyrabiaj jednolite gładkie ciasto (aż przestanie kleić się do dłoni) . Przykryj ściereczką (by nie wyschło) i odstaw na bok. W drugiej(...)praskę oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj dłonią. Ciasto podziel na 3 części – każdą część rozwałkuj cienko, powycinaj okręgi (np. szklanką o cienkiej ściance) i nadziewaj je farszem przy pomocy małej łyżeczki. Brzegi zlepiaj i formuj pierożek (półksiężyc), a następnie zlep oba końce pierożka forując okrągłe pierożki, jak na zdjęciu. W garnku zagotuj wodę z 1 płaską łyżeczką
Kulinarne S.O.S.ciepłej wody 1 jajko 1 łyżeczka soli 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku sól i pieprz W głębokiej misce wymieszaj jajko, ciepłą wodę, sól – stopniowo podsypuj mąkę i dłonią wyrabiaj jednolite gładkie ciasto (aż przestanie kleić się do dłoni) . Przykryj ściereczką (by nie wyschło) i odstaw na bok. W drugiej(...)praskę oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj dłonią. Ciasto podziel na 3 części – każdą część rozwałkuj cienko, powycinaj okręgi (np. szklanką o cienkiej ściance) i nadziewaj je farszem przy pomocy małej łyżeczki. Brzegi zlepiaj i formuj pierożek (półksiężyc), a następnie zlep oba końce pierożka forując okrągłe pierożki, jak na zdjęciu. W garnku zagotuj wodę z 1 płaską łyżeczką
Kulinarne S.O.S.ostatnio słoiczek jagód, z którego część zamroziłam a z części postanowiłam zrobić rogaliki. Następne podejście do części jagód, która teraz jest w zamrażalniku skończy się pewnie ich przerobieniem na farsz na pierogi. Bo pierogi z jagodami to ja uwielbiam. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama(...)drożdżowe rogaliki z jagodami. 5 dkg drożdży 20 dkg jogurtu naturalnego (bez laktozy) 15 dkg margaryny (bez laktozy) szczypta soli 10 dkg cukru pudru 45 dkg mąki 3 jajka 25 dkg jagód 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej cukier puder do posypania Rogaliki drożdżowe z jagodami Jak przygotować rogaliki drożdżowe. Do kubka wlać jogurt, dodać drożdże i dokładnie
mecooksOstatnio bardzo często robię naleśniki z różnym farszem. Żeby nie powielać za każdym razem tego samego przepisu postanowiłam dodać raz przepis podstawowy aby później dodawać tyko odnośniki. Najczęściej goszczą u mnie klasyczne, takie jak pamiętam z domu rodzinnego - bez wody gazowanej, bez sody/proszku do pieczenia i innych dodatków (wtedy to był luksus :)). A Wy, jakie lubicie najbardziej? Składniki(...)szkl. mąki pszennej -1,5 szkl. mleka -0,5 szkl. oleju -2 jajka -szczypta soli Przygotowanie Mąkę przesiać do miski, wlać mleko, dodać jajka, olej i szczyptę soli. Całość dokładnie zmiksować. Jeżeli konsystencja nie jest odpowiednia, można dodać trochę mąki albo mleka (proporcje mogą się minimalnie różnić w zależności od typu użytej mąki, ja zazwyczaj do naleśników używam
Zielona Kuchniacelach zarobkowych na wakacje. I tak też zostałam zaproszona na wspólny obiad, a podana została najpyszniejsza lasagne jaką jadłam kiedykolwiek! Było w niej wszystko: sos pomidorowy, szpinak, kukurydza, groszek, jajka, sos beszamelowy itd. Próbowałam niejednokrotnie odtworzyć ten smak, ale bezskutecznie. Za to zagościł u mnie w domu na stałe szpinak Bonduelle . Teraz wystarczy zerknąć na mojego bloga i zobaczyć(...)starczają na 2 duże calzone. SKŁADNIKI Ciasto: 20 g świeżych drożdży 300 ml wody 500 g mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej) 3 łyżki oliwy duża szczypta soli Farsz: 400 g mrożonego szpinaku Bonduelle 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka masła 4 łyżki koncentratu pomidorowego 2 kulki mozzarelli 8 plasterków szynki (u mnie polędwica sopocka) 300 g pomidorków koktajlowych
Passions hobbies lifeoraz pieprz i w razie konieczności sól. Dusić całość około 30 minut, by sos zgęstniał. Ser ricottę i mozzarellę rozdrobnić widelcem, dołożyć do tego posiekana natkę pietruszki, wbić dwa jajka, dodać trochę soli i wyrobić na jednolitą masę. Ważne! Zarówno sos, jak i ser powinien być wyczuwalnie słony. Formę natłuścić oliwą. Na dno włożyć 6 płatów makaronu, tak aby jeden(...)część sosu mięsnego i 1/3 masy serowej. Ucisnąć. Nałożyć drugą warstwę makaronu i drugą warstwę sosu oraz sera. Znów dobrze ucisnąć. Nałożyć warstwę makaronu i ostatnią trzecią część farszu mięsnego i sera. Nakryć 4 warstwą makaronu. Wierzch posypać obicie tartym żółtym serem. Całość musi być dobrze przykryta serem, niczym pierzynką by makaron nie zrobił się twardy od wysokiej
Poezja Smaków - blog kulinarnypóźniej przeczytasz < 3 ) jeszcze tylko zrobić generalne porządki.. ale tak mi się chce, że aż nie chce. Przepis: 55g przesianej mąki ok.60g ricotty jajko 10-30ml mleka (do konsystencji) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta cynamonu, soli coś do osłodzenia porządna łyżka masła orzechowego (im więcej tym lepiej(...)szczypta soli, ew. coś do posłodzenia, cynamon (wszystko porządnie wymieszać) Suche składniki mieszamy ze sobą. Dodajemy mokre i miksujemy, przekładamy ciasto do foremki/papilotki, wypełniając ją do połowy, nakładamy farsz(ew. wtykamy kilka malin)* i przykrywamy resztą ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni przez ok.35min. * mi cały farsz się nie zmieścił/nie ryzykowałam, że muffina nie wyrośnie
More food, love and dreams