jajka z farszem - 6811 przepisów (strona:351/455)

Tarta z krewetkami i szparagami 226

soli oraz zimną wodę) i włożyć na chwilę do lodówki. Szparagi myjemy, odrywamy starą końcówkę i kroimy na mniejsze kawałki.Kilka zostawiamy do dekoracji. Krewetki obieramy . W misce wymieszaj jajka, serek ricotta i śmietanę. Całość dopraw solą i pieprzem dodaj wyciśnięty ząbek czosnku. Wszystko wymieszaj. Wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj na oprószona mąką powierzchni na okrągły placek. Wyłóż ciasto(...)piecz ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym, czasie ściągnij obciążenie i podpiekaj jeszcze chwilę aż ciasto się zarumieni. Następnie wyciągnij z piekarnika i ułóż na cieście farsz (szparagi + krewetki) Wszystko zalej mieszanką jajeczno – śmietanową. Posyp parmezanem. Wierzch tarty udekoruj szparagami. Piecz ok. 30-40 minut, aż masa jajeczna się zetnie . Podawaj najlepiej na ciepło. Artykuł Tarta

I LOVE LIFE
Sajgonki z kurczakiem (idealna przekąska dla dzieci) 264

Sajgonki to jeden ze specjałów kuchni chińskiej. To odpowiednik naszych rodzimych krokietów. Sajgonki doskonale sprawdzają się jako przekąska dla dzieci, którą możemy zabrać na piknik, czy

Dieta bez mleka
Jajka faszerowane szynką 647

Składniki – porcja na 12 części: 6 jaj, 100 gram szynki, 1 łyżka majonezu, sól, pieprz. Krok 1 Jaja gotujemy na twardo, obieramy, przekrawamy na pół

Coś bym zjadła
Jajka faszerowane 183

pieczarek    pęczek szczypiorku    pieprz , sól    bułka tarta    masło   Sposób przygotowania: 1. Jajka gotujemy na twardo.  2. Pieczarki po umyciu, drobno siekamy i dusimy na maśle na małym ogniu ok. 20 minut.  3. Pod koniec duszenia zwiększamy ogień , aby woda z patelni wyparowała.  4. Szczypiorek myjemy, drobno siekamy(...)pieczarkami i posiekanym szczypiorkiem. 7. Całość ucieramy (najlepiej widelcem) tak, aby wszystkie składniki się ze sobą połączyły.  8. Na koniec solimy i pieprzymy do smaku.  9. Powstałym farszem, napełniamy białka (w gniazdach po żółtkach ).  10. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na masełku na złoty kolor. Smacznego

Różne smaki w kuchni
Jajka faszerowane 178

pieczarek    pęczek szczypiorku    pieprz , sól    bułka tarta    masło   Sposób przygotowania: 1. Jajka gotujemy na twardo.  2. Pieczarki po umyciu, drobno siekamy i dusimy na maśle na małym ogniu ok. 20 minut.  3. Pod koniec duszenia zwiększamy ogień , aby woda z patelni wyparowała.  4. Szczypiorek myjemy, drobno siekamy(...)pieczarkami i posiekanym szczypiorkiem. 7. Całość ucieramy (najlepiej widelcem) tak, aby wszystkie składniki się ze sobą połączyły.  8. Na koniec solimy i pieprzymy do smaku.  9. Powstałym farszem, napełniamy białka (w gniazdach po żółtkach ).  10. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na masełku na złoty kolor. Smacznego

Różne smaki w kuchni
Wrap czyli tortilla z kurczakiem i warzywami 555

odstawiam do lodówki. Później kroję pierś na kotlety (wzdłuż) i rozbijam ją tłuczkiem. Przyprawiam solą i pieprzem a następnie na rozgrzaną patelnie z olejem wykładam kotlety obtoczone w jajku i bułce tartej. Smażę do uzyskania złoto-brązowego koloru. Po wystygnięciu kroję w kostkę. Sałatę, pomidory, ogórka, fetę, paprykę i cebulę kroję w kostkę i mieszam.  Teraz pojedynczo(...)kładę pierś pokrojoną w kostkę i polewam sosem. Na koniec tortille zwijam najpierw od dołu żeby zakryła ok 1/3 paska warzyw a następnie od lewej strony zakrywam plackiem cały farsz i zwijam w rulon.  Smacznego

Kuchnia Viki
Pierogi z truskawkami! Najlepsze na dzień dziecka! 157

mąki pszennej plus do zagniatania - 3 żółtka - 1 jajo - 1 łyżka oleju - woda lub mleko do zagniecenia ciasta Na dużą stolnicę wysyp mąkę, zrób kopczyk, a nim dziurkę. Wbij jajko, żółtka, dodaj olej i wodę. Nożem zacznij zarabiać ciasto, ciągle zbierając mąką z boków kopczyka, dodawaj mleko lub wodę do mementu aż całe ciasto będzie się dało zagnieść rękoma. Następnie(...)ostaw na 20 minut.  Po tym czasie 1/3 ciasta rozwałkuj wałkiem na cienki blat, wycinaj kółeczka i nadziewaj pierogi. Pierogi mocno zlepiaj aby nie pękały podczas gotowania. FARSZ: - 500 g truskawek pokrojonych w cienkie plasterki - cukier - 250 g białego sera - opcjonalnie łyżka kremówki Całość wymieszaj i rozgnieć widelcem na jednolitą masę do nadziewania pierogów. Pierogi po zalepieniu, układaj

SMYKWKUCHNI
Muffinki mięsno - ryżowe z fetą zapiekane w kokilkach. Fajna przekąska lub obiad. 182

Muffinki  mięsno-ryżowe z fetą to świetny pomysł na wykorzystanie farszu, który nam pozostał np. z przygotowania gołąbków. Tak właśnie było w moim przypadku... zrobiłam za dużo farszu do  faszerowanych patisonów więc postanowiłam upiec go z dodatkiem fety w kokilkach i był to strzał w dziesiątkę. Polecam wszystkim, którzy nie lubią zadymki kuchennej związanej z smażeniem mielonych(...)przystawkę na przykład na sylwestrowy stół, czy inne imprezy. Polecam :) Składniki ( na 4 porcje ) - 20 dkg mięsa mielonego - 2-3 łyżki ugotowanego ryżu - gruby plaster sera feta - 1 małe jajko - sól, pieprz, czosnek mielony, cebulka prażona w kostce, kminek mielony, majeranek - olej do wysmarowania kokilek Wykonanie Do mięsa mielonego dodaje ryż, jajko i wszystkie przyprawy, mieszam i wyrabiam ręką

Kuchnia z widokiem na ogród
SKRZYDEŁKA FASZEROWANE MIĘSEM MIELONYM 312

blogu lub te,które proponuję dzisiaj.Zawsze okazują się hitem przyjęcia Składniki:   ok 15-20 skrzydełek ok 1 kg mielonego mięsa(karczek lub łopatka) 1-1,5 cebuli jajko czosnek sól,pieprz przyprawa do kurczaka czubryca czerwona przyprawa do mięsa wieprzowego(u mnie bezglutenowa) Umyte skrzydełka należy wytrybować a następnie przyprawić :4 wyciśnięte ząbki czosnku połączyć z przyprawą do kurczaka(...)czasie mielimy mięsko z cebulą,dodajemy pół główki wyciśniętego czosnku,sól,pieprz,czerwoną czubrycę i przyprawę do mięsa wieprzowego oraz jajko.Dokładnie mieszamy.Przygotowane wcześniej skrzydełka napełniamy mięsnym farszem,układamy na blasze i pieczemy w 180st C ok 60 min. Serdecznie polecam Wam skrzydełka tak przygotowane,z pewnością każdemu posmakują

Niespełnione zdolności kulinarne
Tarta ze szparagami i kurkami 195

sięgać po nie przez resztę roku. Dzisiaj szparagi i kurki w roli głównej. Składniki na ciasto: 15 dag mąki pszennej 5 dag mąki razowej 1 jajo 1/2 łyżeczki soli Farsz; 5 sztuk zielonych szparagów 5 sztuk białych szparagów 1/2 słoiczka marynowanych kurek  3/4 szklanki słodkiej śmietanki 18% - 30% - 36% 1 jajo 1 łyżka maki pszennej lub razowej sól pieprz(...)wewnątrz wyższy brzeg. 2. Szparagi obieramy z wierzchniej skórki, wrzucamy na osolony wrzątek na ok 3-4 minuty, odcedzamy i układamy na przygotowanym cieście. 3. Śmietanę ubijamy z jajkiem i przyprawami, zalewamy gotową masą szparagi, na wierzchu rozsypujemy kurki. 4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, czas pieczenia ok 45- 50 minut

Apetyczna babeczka
Naleśniki z kurczakiem, pieczarkami i groszkiem 149

piersi z kurczaka pół puszki zielonego groszku 250 g pieczarek 200 ml jogurtu naturalnego 1 cebula, 2 ząbki czosnku, tarty ser żółty sól, pieprz, szczypta cukru Z mąki, 1 jajka i wody, wyrabiamy lejące ciasto naleśnikowe. Doprawiamy je solą i szczyptą cukru. Bardzo ważne by konsystencja ciasta była właściwa, płynna... Smażymy naleśniki na kilku kroplach oleju. Nie należy się przejmować(...)pierś kurczaka w mini porcje gulaszowe. Obsmażyć z każdej strony,dodać czosnek a następnie groszek.Doprawić solą, pieprzem. Dusić całość ok 5 minut. Wyłączyć gaz, dodać jogurt, wymieszać. Gotowy farsz układać na plackach naleśników, delikatnie zawinąć. Obsypać startym serem i wstawić na 1 minutę do mikrofalówki celem roztopienia sera :D Smacznego

MarciochaKucharzy
Bułki z pieczarkami, czyli pieczarzanki 142

mleka 2 łyżki mąki 20 g drożdży* Przygotować zaczyn. Drożdże pokruszyć, rozpuścić w letnim mleku, dodać 2 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Farsz 500g pieczarek 1 duża cebula masło klarowane do smażenia sól pieprz ½ pęczka posiekanej natki pietruszki Przygotować nadzienie. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Zeszklić na maśle. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Dodać(...)solą i pieprzem, wymieszać z posiekaną natką pietruszki. Odstawić do ostudzenia. Ciasto 500 g mąki pszennej 150 ml wody 1 jajo 1 łyżeczka soli 30 g roztopionego masła dodatkowo jajko do posmarowania bułek przed pieczeniem Mąkę przesiać do misy miksera lub na stolnicę i wymieszać z solą. Na środku zrobić dołek dodać zaczyn, zasypując mąką z brzegów. Lekko wymieszać. Dodać

Pełny talerz
Naleśniki po meksykańsku 266

pomidorowego 2 ząbki czosnku chilli pieprz oregano kostka bulionowa 10 dag żółtego sera Naleśniki: 0,5 litra mleka 2 jajka 3 szklanki mąki sól słodka papryka Wykonanie: 1. Mąkę, jajka, mleko i sól mieszamy mikserem do czasu uzyskania jednolitej masy. Dodajemy paprykę, żeby nadać naleśnikom kolor. Smażymy na oleju z obu stron. 2. Mięso smażymy na patelni, dodajemy pokrojoną(...)rozpuszczamy w szklance gorącej wody i dodajemy do mięsa. 4. Wsypujemy do garnka kukurydzę i czerwoną fasolę. Doprawiamy pieprzem i chilli. 5. Dodajemy koncentrat i podgrzewamy wszystko. 6. Gotowym farszem napełniamy naleśniki. Układamy w naczyniu żaroodpornym i posypujemy serem. 7. Zapiekamy w piekarniku do czasu rozpuszczenia sera. Przepis dodaję do akcji: Warzywne Szaleństwo i Hola Mexico! insertCookd("1ad2f46b6da6e5f99bc4f4691763549e

Pasja Smaku
Drożdżowe pierogi z pieczarkami 185

szklanka ciepłego mleka * łyżka cukru * pół kg mąki pszennej * białko jajka * olej rzepakowy * szczypta soli * kilogram pieczarek * duża cebula * 3 łyżki oleju rzepakowego * sól , pieprz , mielona czerwona papryka * żółtko jajka do smarowania pierogów        Przygotowanie : Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z łyżka cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. W misce mieszamy mąkę z solą, wlewamy rozczyn oraz dodajemy białki(...)łyżkach oleju zeszklić pokrojoną w piórka cebulę , dodać poszatkowane pieczarki i usmażyć. Przyprawić do smaku. Ciasto cienko rozwałkować , gdyby się kleiło - podsypać mąką. Wycinać koła od szklanki. Nadziewać zimnym farszem. Zlepić brzegi. Ułożyć na blaszce do wyrośnięcia. Posmarować żółtkiem i piec na z złoty kolor. Podawać z sosem czosnkowym

Magiczne Życie Marty
Kruche ciasto orzechowe z jabłkami 162

temu ( KLIK ), powstał placek z jabłkami i orzechami. Mega pyszny! Bardzo polecam! Składniki: Kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mielonych orzechów włoskich lub laskowych 1 jajko 240 g masła 1 niepełna szklanka cukru 1 łyżka cukru waniliowego 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Nadzienie: 5 jabłek 1 łyżka cukru 1 garść siekanych orzechów włoskich(...)godzinę. 2. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę. Mieszamy z cukrem, cynamonem i orzechami. 3. Ciasto wyjmujemy z lodówki, 2/3 ciasta wykładamy na spód, dziurkujemy w kilku miejscach widelcem, nakładamy farsz, z reszty ciasta lepimy łatkami wierzch. Można też ciasto zetrzeć na tarce jarzynowej, posypać wierzch i lekko docisnąć. 4. Pieczemy w 180 st.C przez 50-60 minut - do ładnego zrumienienia

Kuchnia domowa Ani
Gołąbki z łopatki i ryżu 107

młodą kapustę z tej okazji będą dziś gołąbki z mięskiem wieprzowym i ryżem. Składniki: kapusta młoda 1 główka mięsko wieprzowe( zmielona łopatka) 600 g ryżu pełnoziarnistego 200 g jajko 2 szt sól do smaku pieprz mielony do smaku papryka mielona czerwona ostra do smaku Dodatkowo: przecier pomidorowy 200 g bulin drobiowy 1 litr sól i pieprz do smaku śmietana(...)mielimy.Do miski wbijamy jaja , wsypujemy sól,pieprz i paprykę zmieloną suszoną, mieszamy. Do zmielonego mięsa dodajemy ugotowany i ostudzony ryż, mieszamy i przekładamy do miseczki z jajem i przyprawami. Farsz dokładnie mieszamy. Krok 2 Kapustę nacinamy nożem by wyjąć głąb ze środka ,a następnie wkładamy do garnka z gotującą się wodą i sparzamy kapustę. Wyjmujemy liście, obcinamy twarde końcówki

Różowa kuchnia
Ptysie z twarogiem i kurczakiem. 256

ogrzewamy ciągle mieszając, aż otrzymamy zwartą kulę (około 1 minuty), odstawiamy na 5 minut do ostygnięcia. Po tym czasie miksujemy przestudzone ciasto i do jeszcze ciepłego wbijamy pierwsze jajko i dokładnie miksujemy, następnie wbijamy drugie i znów miksujemy. Powstałe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wyciskamy nieduże ciasteczka. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni(...)Nadzienie. Twaróg mieszamy z majonezem, dodajemy pokrojonego, zimnego kurczaka, odsączoną kukurydzę, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Chłodzimy.        Zimne ptysie nadziewamy farszem i gotowe! Ptysie możemy również nadziać ulubioną sałatką

Rozpustne gotowanie
Pomarańczowa szarlotka sypana 205

coś z jabłkami. Coś innego. Coś co wyjdzie każdemu i smakuje wyśmienicie.Dla mnie szarlotka sypana, która wyszła rewelacyjna- to kulinarny eksperyment, który się powiedzie każdemu. Bez miksera, bez jajek, bez stresu! Szybko i przyjemnie i nie ukrywam, że bardzo smacznie. Z nutką egzotyki..z dodatkiem skórki pomarańczowej, kandyzowanej. Do wykonania wystarczy szklanka o pojemności 250 ml, okrągła tortownica, tarka(...)mnie  Mlyn Kopytowa 2 łyżeczki proszku do pieczenia, tak od serca łyżka cukru waniliowego- u mnie cukier biały+kawałek laski wanilii ze sklepu  Skworcu Jabłkowy farsz około 2 kg anotnówek 2 łyżki cukru do wypieków 80 g skórki pomarańczowej kandyzowanej u mnie ze sklepu  SKWORCU -garstka rodzynek Jumbo  Skworcu cynamon około 1 łyżeczki -3 łyżeczki galaretki

Z Kuchni Do Kuchni