młodą kapustę z tej okazji będą dziś gołąbki z mięskiem wieprzowym i ryżem. Składniki: kapusta młoda 1 główka mięsko wieprzowe( zmielona łopatka) 600 g ryżu pełnoziarnistego 200 g jajko 2 szt sól do smaku pieprz mielony do smaku papryka mielona czerwona ostra do smaku Dodatkowo: przecier pomidorowy 200 g bulin drobiowy 1 litr sól i pieprz do smaku śmietana(...)mielimy.Do miski wbijamy jaja , wsypujemy sól,pieprz i paprykę zmieloną suszoną, mieszamy. Do zmielonego mięsa dodajemy ugotowany i ostudzony ryż, mieszamy i przekładamy do miseczki z jajem i przyprawami. Farsz dokładnie mieszamy. Krok 2 Kapustę nacinamy nożem by wyjąć głąb ze środka ,a następnie wkładamy do garnka z gotującą się wodą i sparzamy kapustę. Wyjmujemy liście, obcinamy twarde końcówki
Różowa kuchniaogrzewamy ciągle mieszając, aż otrzymamy zwartą kulę (około 1 minuty), odstawiamy na 5 minut do ostygnięcia. Po tym czasie miksujemy przestudzone ciasto i do jeszcze ciepłego wbijamy pierwsze jajko i dokładnie miksujemy, następnie wbijamy drugie i znów miksujemy. Powstałe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wyciskamy nieduże ciasteczka. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni(...)Nadzienie. Twaróg mieszamy z majonezem, dodajemy pokrojonego, zimnego kurczaka, odsączoną kukurydzę, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Chłodzimy. Zimne ptysie nadziewamy farszem i gotowe! Ptysie możemy również nadziać ulubioną sałatką
Rozpustne gotowaniecoś z jabłkami. Coś innego. Coś co wyjdzie każdemu i smakuje wyśmienicie.Dla mnie szarlotka sypana, która wyszła rewelacyjna- to kulinarny eksperyment, który się powiedzie każdemu. Bez miksera, bez jajek, bez stresu! Szybko i przyjemnie i nie ukrywam, że bardzo smacznie. Z nutką egzotyki..z dodatkiem skórki pomarańczowej, kandyzowanej. Do wykonania wystarczy szklanka o pojemności 250 ml, okrągła tortownica, tarka(...)mnie Mlyn Kopytowa 2 łyżeczki proszku do pieczenia, tak od serca łyżka cukru waniliowego- u mnie cukier biały+kawałek laski wanilii ze sklepu Skworcu Jabłkowy farsz około 2 kg anotnówek 2 łyżki cukru do wypieków 80 g skórki pomarańczowej kandyzowanej u mnie ze sklepu SKWORCU -garstka rodzynek Jumbo Skworcu cynamon około 1 łyżeczki -3 łyżeczki galaretki
Z Kuchni Do Kuchnimąki orkiszowej szczypta soli Jajko 100 g oleju kokosowego lub masła 50 ml zimnej wody + kajmak + rabarbar W misce wymieszaj mąkę ryżową z mąką orkiszową, dodaj szczyptę soli, jajko, olej kokosowy oraz zimną wodę. Całość szybko zagniataj, aby powstało elastyczne ciasto. Ciasto obwiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 1 h. Rabarbar obierz, opłucz i pokrój(...)pieczenia. Na środku ciasta wyłóż 3 łyżki kajmaku, , tak aby zostawić ok 2 cm od brzegu ciasta. Na kajmak wyłóż rabarbar. Brzegi ciasta zagnieć tak, aby nachodziły delikatnie na farsz. Piecz ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Smacznego Artykuł Galette z kajmakiem i rabarbarem pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni
365 dni dookoła kuchnimleka zwykłego lub roślinnego - odrobina soli Nadzienie - 150 - 200 g pieczarek - 1/ 4 czerwonej cebuli - pół kuli mozzarelli Dodatkowo - kilka pomidorków koktajlowych Wykonanie Do miski wsypujemy obie mąki. Wbijamy jajko. Wsypujemy sól oraz sodę oczyszczoną. Wlewamy mleko oraz dodajemy majonez. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto można delikatnie przyprawić do smaku solą i pieprzem. Nadzienie Cebulkę kroimy w kostkę. Pieczarki myjemy(...)pokrojoną mozzarellę i mieszamy. Wcześniej przygotowane ciasto wykładamy do foremek na muffiny: na dno kładziemy łyżkę masy, którą delikatnie rozsmarowujemy po dnie i bokach foremek, wykładamy łyżkę farszu i przykrywamy znowu ciastem. Na wierzchu układamy pokrojone na kawałki pomidorki koktajlowe. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20-25 minut . Muffiny można podawać z odrobiną keczupu
Health-Fit-Lifestandardowo na szerokiej patelni, upiekliśmy frittaty w foremkach do mufinek. Wyglądają ładnie i co ważne wymagają mniej zachodu niż klasyczna frittata z patelni. Wystarczy po prostu wrzucić do kokilek farsz i zalać masą jajeczną. Frittata w takiej formie doskonale nadaje się do mrożenia. Owijamy ją szczelnie folią kuchenną i wstawiamy do zamrażalnika. Później, po rozmrożeniu i odgrzaniu smakują naprawdę pysznie(...)Pieczarki Żółty ser (rodzaj sera jest właściwie dowolny, najlepiej zgodnie z naszymi zasadami wykorzystaj ser, który zalega w Twojej lodówce. Dobrze sprawdzą się cheddar, bursztyn lub parmezan) Szczypiorek 8 jajek (jajka są składnikiem niezbędnym) Pół szklanki mleka (jeśli ktoś nie przejmuje się kaloriami może użyć opakowanie śmietany 18 proc.) 2 łyżki lubczyku Łyżka tymianku Przygotowanie: Krok 1 Nagrzej piekarnik
Niedzielny kucharzNaleśnikom mówię stanowcze.. czemu nie??!! :)) Jeśli bezglutenowe to zawsze! :) Oto mój przepis : CIASTO NALEŚNIKOWE ; 8 łyżek mąki kukurydzianej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka pół łyżeczki soli 300 - 350 ml zimnej wody lub mleka (zazwyczaj daję pół na pół) 5-7 łyżek oleju Ciasto nigdy nie będzie idealne jak to z mąki pszennej. Składniki mieszam razem(...)moje składniki, który wsypuję do miski :) Naleśnik nie może być zbyt gruby ponieważ pęka. Po usmażeniu najlepiej przechowywać przykryte ścierką kuchenną ponieważ nie wyschną i nie wysuszą się. FARSZ do moich naleśników składał się z sera białego kilku łyżek jogurtu naturalnego cukru waniliowego Polałam go z rozpuszczoną czekoladą oraz gałką loda
BezglutenowaIzabelakształcie, szybka i prosta. Brzmi smacznie i kusząco? Cieszę się:) Do tego aromatyczny ser i lubczyk... Szybka w przygotowaniu przekąska, która zasmakuje na ciepło i na zimno. Idealna przystawka, farsze dowolne, choć dziś padło na szynkę i pieczarki. Dodatki? Koncentrat pomidorowy (zamienne passata, ketchup, przetarte świeże pomidory), parmezan, siemię lniane i mak - możecie użyć także ziaren słonecznika, czarnuszki, sezamu(...)czosnkowo-koperkowym. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego kilka plasterków szynki 3 pieczarki tarty parmezan 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego przyprawy mielone: lubczyk, ostra i słodka papryka 1 małe jajko siemię lniane i mak do posypania Przygotowanie: Ciasto rozkładamy na blacie, smarujemy koncentratem, posypujemy serem i przyprawami. Układamy plasterki szynki oraz równomiernie umyte i starte na tarce o dużych oczkach pieczarki
Zasmakuj Kuchniłyżeczki cukru 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżka, ciemnego, sosu sojowego kawałek korzenia imbiru , startego na drobnej tarce ( kawałek około 1 cm ) sól do smaku białko z jednego jajka do sklejania płaty do sajgonek olej do smażenia Marchewkę , szalotkę i seler naciowy , tniemy w małe , cienkie słupki ( jak zapałki ) . Czosnek drobniutko siekamy . Mięso także siekamy drobno .Na patelni rozgrzewamy nieco(...)gdyż niektóre się gotuje , inne tylko zalewa wrzątkiem ) . Podsmażamy jeszcze minutkę , odstawiamy do wystygnięcia . Płaty do sajgonek wyciągamy z opakowania i moczymy pojedynczo w ciepłej wodzie , od razu nakładamy farsz , smarujemy brzegi , cienko białkiem i zwijamy . Odkładamy na talerz i tak do wyczerpania farszu . Nie namaczajcie zbyt wielu płatów , bo szybko miękną i zaczynają się rwać , lepiej robić to pojedynczo
Ogrodnik w podróżycukru pudru plus dwa żółtka. Młody stwierdził, że to przepis podstawowy na kruche ciasto i żadna rewelacja, ale mnie bardzo przypadło do gustu. Farsz dyniowy natomiast z serkiem mascarpone jest bardzo aksamitny i aromatyczny. Dla mnie rewelacja, ale ja uwielbiam dynię więc nie jestem wiarygodna, ale Pumpkin pie jeszcze nieraz zagości(...)masła • 100 g cukru pudru • 2 żółtka • szczypta soli Masa dyniowa • 2 szklanki puree z dyni • 250 g serka mascarpone • 3/4 szklanki cukru • 2 żółtka • 1 jajko • 1/2 łyżeczki cynamonu • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru Wykonanie: Ciasto kruche • Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i zagnieść jak najszybciej z masłem i żółtkami. • Kulę ciasta wstawić
To co kochamzestawu mojego zespołu. Menu do ugotowania przygotowane przez szefa marki składało się z 12 potraw, rozdzielone na 4 zespoły. Mój zespół przygotował: Chinkali, czyli duże kołduny z mięsnym farszem zatopionym w aromatycznym rosołku. Aby je spożyć należy je umiejętnie nadgryźć, wypić sączący się rosół ze środka i zakończyć zjedzeniem pozostałej reszty. Jest to tradycyjne danie kuchni kaukaskiej popularne zwłaszcza(...)bardzo słodki za sprawą syropu cukrowego, ma bardzo dużo bakalii, głównie orzechów ukrytych pomiędzy warstwami ciasta filo. fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl Piccata alla Milanese, czyli sznycel mediolański panierowany w mieszance jajka, parmezanu i bułki tartej i usmażony na maśle podany z sosem pomidorowym. Zespół Piotra zaś: – Vitello tonnato , czyli pieczoną cielęcinę na ziołowych grzankach z sosem pomidorowym z tuńczykiem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzestawu mojego zespołu. Menu do ugotowania przygotowane przez szefa marki składało się z 12 potraw, rozdzielone na 4 zespoły. Mój zespół przygotował: Chinkali, czyli duże kołduny z mięsnym farszem zatopionym w aromatycznym rosołku. Aby je spożyć należy je umiejętnie nadgryźć, wypić sączący się rosół ze środka i zakończyć zjedzeniem pozostałej reszty. Jest to tradycyjne danie kuchni kaukaskiej popularne zwłaszcza(...)bardzo słodki za sprawą syropu cukrowego, ma bardzo dużo bakalii, głównie orzechów ukrytych pomiędzy warstwami ciasta filo. fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl Piccata alla Milanese, czyli sznycel mediolański panierowany w mieszance jajka, parmezanu i bułki tartej i usmażony na maśle podany z sosem pomidorowym. Zespół Piotra zaś: – Vitello tonnato , czyli pieczoną cielęcinę na ziołowych grzankach z sosem pomidorowym z tuńczykiem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękostkę u dodać do kapusty i gotować na średnim ogniu ok. 50-60 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz dodać kilka ziarenek kminku. Pierogi nadziewać wystudzonym farszem. Ciasto: 500 g mąki 250 g margaryny 2 żółtka 50 g świeżych drożdży 180 ml mleka 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto, przełożyć(...)kółka. Na środek każdego pieroga nałożyć po łyżeczce nadzienia i zalepić. Gotowe pierogi ułożyć na blaszce i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ok. 1 godzina). Wyrośnięte posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 20 minut w 200*C. Smacznego
Chocolate Muffin Blogmoim widelcu znów pojawia się soczewica, tym razem zielona. Ma ona niezwykle delikatny smak, a po ugotowaniu nie rozpada się jak czerwona. Będąc zamiennikiem mięsa idealnie nadaje się jako farsz do pierogów oraz krokietów, a także dobrze komponuje się z sałatkami. Oprócz witamin z grupy B zawiera potas, magnez, wapń oraz żelazo. Bardzo lubię soczewicę, dlatego często gości w mojej(...)suchej); 2 szklanki wody; 100 g pieczarek (małych); 50 g sera feta; 1 cebula; 1 ząbek czosnku; pieprz, kminek. Naleśniki: 1 szklanka mąki gryczanej; 1 szklanka mleka 2%; 1 jajko; gałka muszkatołowa, czosnek niedźwiedzi, sól; 1 łyżeczka oliwy z oliwek. Zaczynamy ! Na samym początku płuczę soczewicę i gotuję
Życie na widelcuwiecie uwielbiam kaszę jaglaną ! Na słodko , na ostro … do obiadu .. w postaci kotlecików … jako farsz … itd. Można z niej zrobić takie cuda, dzięki którym miłością do kaszy jaglanej zarazimy nawet tych, którzy do tej pory za nią nie przepadali! Dziś mam dla Was zapiekankę z dodatkiem śliwek. Typowo letnio/jesienna … niesamowicie smaczna .. sycąca … no i zdrowa(...)borówki – 100 g * cukier wanilinowy – 1 op * olejek waniliowy do ciast – 1 łyżeczka * cukier – do smaku – ok. 0,5 szkl * jajko – 1 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Kaszę jaglaną dwukrotnie płuczemy,by usunąć gorycz, a następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie. Dodajemy cukier, cukier wanilinowy, olejek waniliowy i jajko, a następnie dokładnie mieszamy. Naczynie do zapiekania
Ostra na Słodko