przesadziłam z ilością pieczarek. Trzeba było je wykorzystać i tak powstały te pyszne zraziki. SKŁADNIKI: 0,5 kg. mięsa mielonego 2-3 marchewki z rosołu 1/3 szkl. wody 1 jajko 2 bułki czerstwe namoczone w mleku i wyciśnięte 2 ząbki czosnku 2 szalotki 3 łyżki masła klarowanego bułka tarta przyprawy:sól, pieprz, majeranek, lubczyk suszony 30 dag. pieczarek WYKONANIE(...)zeszkloną cebulę z czosnkiem, wodę, a następnie dobrze wyrobić, odstawić na 2-3 godz.(albo na noc), z wyrobionego mięsa formujemy zrazy z pieczarkowym nadzieniem, najpierw płaski placek, kładziemy farsz pieczarkowy i zamykamy zraza, zrazy obtaczamy w bułce i smażymy na wolnym ogniu około 15 min. z każdej strony
Kuchnia Beatysamą kapustą w którą był zawinięty gołąbek nie przepadałam. Choć uwielbiam kapustę w surówkach czy łazankach , to nie była ona moją faworytką w tej wersji. Tak więc jadłam sam farsz zostawiając na talerzu nietknięte liście kapusty. Dlatego wersja gołąbków bez zawijania tak przypadła mi do gustu. Lubię w nich wszystko i niczego już nie zostawiam na talerzu. Oczywiście większość(...)najważniejsze smaczny pomysł na obiad dla rodziny. Składniki: (na 10 sztuk) 500-550 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe) 1/2 białej kapusty 100 g ryżu 1 jajko L 1 mała cebula 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 2 łyżki bułki tartej 2 torebki sosu pieczeniowego jasnego + 700 ml wody* *można użyć gotowego domowego
Słodkie okruszkimówię, że możecie użyć innej ryby, kto jaką lubi taką dają. Sałatka przygotowana na nasz wigilijny stół :) SAŁATKA RYBNA Ciasto "naleśnikowe": 0,5 szkl. wody 1 szkl. mąki 1 jajko vegeta Sos: 1 słoik koncentratu pomidorowego 4 łyżki ketchupu 3 łyżki octu 2 łyżki cukru sól 0,5 szkl. oleju 1 szkl. wody Składniki sałatki: 1 kg filetów 1 słoik(...)smażę na złoto. W międzyczasie zagotowuję wszystkie składniki zalewy. Pozostałe składniki sałatki kroję w kosteczkę, pieczarki oczywiście podsmażam. Na koniec w głębokiej misce układam warstwami: ryba - farsz - zalewa - ryba - farsz - zalewa. Sałatkę dobrze jest oczywiście przygotować dzień wcześniej
Co w głowie piszczyCebulę pokroić w piórka i podsmażyć na oliwie na patelni na złoto. Zdjąć z patelni i odstawić do wystudzenia. Mozarellę oraz sery żółte zetrzeć na dużych oczkach tarki. Jajka zmiksować do jednolitej, puszystej konsystencji mikserem ze szczyptą soli. Dodać następnie do nich śmietanę oraz przyprawy do smaku. Wszystko razem krótko zmiksować do połączenia. Podpieczony i wystudzony spód tarty posypać(...)Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec około 20-25 minut do zarumienienia się sera z wierzchu. Tartę wyjąć z piekarnika i odstawić do lekkiego przestudzenia - farsz nie będzie się wtedy rozpadał przy krojeniu. Konsumować ze smakiem
Grunt to przepis!cukrem pudrem, polane miodem lub syropem owocowym. Cudowne Racuchy tradycyjnie przygotowuję z jabłkami (chyba każdy je zna! ) oraz z innymi dodatkami. Nie byłabym sobą gdybym nie eksperymentowała, zmieniała smaki, farsze, dodatki. Wypróbowałam i polecam (oprócz świeżych owoców, jak jabłka, gruszki, banany, sezonowe borówki, jagody, maliny czy wiśnie) wersje placuszków z suszonymi owocami, szczególnie rodzynkami, żurawiną czy miechunką, tartymi orzechami, makiem(...)wiórki kokosowe. Rozpusta? Czemu nie? Poniżej przepis, z którego wyczarowałam 19 niedużych placuszków. Składniki: szklanka mąki pszennej + 1 łyżka 35 g świeżych drożdży 0,5 szklanki mleka 1 jajko 2 łyżki cukru waniliowego szczypta soli 1 duży banan lub 2 mniejsze do podania: dżem truskawkowy Jamar olej do smażenia Przygotowanie: Drożdże pokrusz i wymieszaj z: ciepłym mlekiem, łyżką mąki
Zasmakuj Kuchnispisanym naprędce przepisem na faszerowane pieczarki, pochodzącym z amerykańskiej edycji programu Gotuj i chudnij, który dość mocno podbił moje serce. Przepis można wzbogacić w kapary, oliwki i ugotowane jajka ja jednak przygotowałam go w wersji podstawowej. Szkoda, że nie wydano książki w polskiej wersji językowej, bo jako pierwsza ustawiłabym się po nią w kolejkę :(( Zapiekane pieczarki z tuńczykiem duże pieczarki(...)stopni piekarniku. Odcedzonego tuńczyka wymieszać z 2-3 łyżkami oliwy do połączenia składników. Dodać sok z cytryny, pokrojonego selera, posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszać. Tak przygotowany farsz nałożyć na podpieczone pieczarki, na wierzch ułożyć po plasterku żółtego sera i zapiec przez 5 minut w 180 stopniach. Na wierzch ułożyć gruby plasterek pomidora i sporo sałaty. Smacznego. Artykuł Zapiekane pieczarki
Pieguskowa Kuchniajajo około pół szklanki ciepłej wody, ale dolewajcie ją powoli i sami ocenicie ile jej wystarczy, gdyby ciasto było za rzadkie dodajcie mąki, gdy za twarde - dodajcie wody farsz: 470 g filetów z dorsza 100 g żółtego startego na większych oczkach 1 marchewka starta na większych oczkach 1 cebula 1 jajo garść posiekanej drobno natki pietruszki garść posiekanego drobno koperku(...)papierowym, pokrój w drobną kostkę i dodaj do warzyw na patelni, przesmaż przez kilka minut aż ryba będzie lekko gotowa, mieszaj; w blenderze umieść wszystkie składniki z patelni, dodaj jajko i żółty ser i zmiksuj razem na gładką masę; do masy dodaj koperek i natkę pietruszki, przypraw do smaku, dobrze wymieszaj; składniki na ciasto połącz ze sobą, ma być elastyczne
Zasmakuj Kuchniupychamy w piersi, dzięki czemu nie będą one zbyt wysuszone. Moje nadzienie składało się z mięsa mielonego. Przygotowałam je standardowo jak na kotlety mielone, czyli mięso wymieszałam z jajkiem, 1/2 startej cebuli, 1 startym ząbkiem czosnku, przyprawami, bułką tartą. Niestandardowo dodałam 1/2 startej brukwi i garść rodzynek (uprzednio wymoczonych we wrzątku, tak 5-10min.). Wszystko dobrze wymieszałam(...)korpusu. Trochę dziwne uczucie ;) Skóra jest dość elastyczna i trudno ją przebić, ale nie zmienia to faktu, iż należy wykonywać to ostrożnie. W tak przygotowanej kieszonce delikatnie umieściłam mięsny farsz. Wejście zapięłam wykałaczką. Zapętlona pomarańcza Pieczone prosiaczki mają w ryjku jabłko, a nasz indor będzie miał w dupce pomarańczkę ;) A dlatego, by nadała ona aromat mięsu od wewnątrz. Przed
bastalenaTakie śniadania lubimy najbardziej, szczególnie w weekendy kiedy możemy dłużej pospać a potem zjeść na ciepło coś przygotowanego na świeżo. Królują obok jajek na miękko, jajecznicy, omletów, kanapek z rozmaitościami. Do tego kakao lub delikatna zielona herbata z cytryną i miodem...;) Naleśniki nie tylko na słodko, ale także na słono - dziś z twarożkiem i dodatkiem świeżo grubego posiekanego(...)Składniki: Na ciasto: 2 szklanki mąki 1,5 szklanki mleka 0,5 szklanki wody 2 jaja szczypta soli 1 pakowanie cukru wanilinowego 2 łyżki oleju do smażenia Na serowy farsz: 500 g twarogu półtłustego pęczek grubego szczypioru 1 żółtko 3 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: W misce wymieszaj wszystkie składniki na ciasto - albo zmiksuj albo mieszaj
Zasmakuj Kuchnicieście na naleśniki bez większego problemu można pominąć jajko, należy jednak pamiętać o odpowiedniej proporcji mleka i mąki. Dodałam też dwie duże łyżki dobrze utartego puree z dyni pozostałego po przyrządzaniu domowego sosu serowego do makaronu, dzięki czemu naleśniki zyskały piękny żółty kolor, jednak myślę, że nic się nie stanie, jeśli pominiesz ten krok. Nie ma potrzeby obawiać się wegańskich(...)roślinnego mleka 2 duże łyżki puree z dyni 200 g mąki szczypta soli 2 łyżki cukru pudru skórka starta z 1 cytryny 50g rozpuszczonego oleju kokosowego Farsz jabłkowy: 1 kg jabłek 2łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka oleju kokosowego 4 łyżki syropu klonowego (lub wedle uznania) 1 łyżeczka cynamonu Aby przygotować ciasto, wlej mleko do dużej miski, dodaj puree
Roślinna - blog wegańskiWykonanie : Do miski wlać ciepłą przegotowaną wodę , dodać drożdże i 1 łyżeczkę cukru , mąki tyle aby miało konsystencję gęstej śmietany. Przykrywamy ściereczka i odstawiam do podrośnięcia. Następnie dodajemy jajko , oliwę i resztę mąki. Wyrabiamy ciasto .Ma odchodzić od ręki , jeśli wyda Wam się za rzadkie dodajcie troszkę mąki , jeśli za gęste wody , zależy jaką mąkę dodacie , bo wiadomo mąka(...)łagodny ketchup to proponuję odrobinę chili . Mieszamy razem z serem . Ciasto przekładamy na stolnicę , wałek lekko smarujemy oliwą i wałkujemy . Wykrawamy koła od spodka filiżanki . Na środek układamy farsz po bokach robimy nacięcia i na przemian przeplatamy. Druga wersja to kwiatek . Też wykrawamy od spodka po dwa koła. Na jednym rozsmarowujemy farsz i przykrywamy drugim. Na środek przykładamy malutką
Sama słodycz i szczypta chilitwardego słodkiego jabłka 2 ogórki konserwowe 2 jajka 3-4 łyżki płatków migdałowych 1-1,5 łyżki majonezu sok z cytryny, do smaku sól, pieprz, szczypta cukru krakersy/mini sucharki Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy je i kroimy w drobną kostkę. Śledzie osuszamy ręcznikiem papierowym, pozbawiając je nadmiaru oleju. Kroimy w drobną kostkę. Cebulę, obrane ze skórki jabłko oraz(...)związać składniki, nie powinno go być zbyt dużo), skrapiamy kilkoma kroplami soku z cytryny oraz doprawiamy szczyptą cukru, solą oraz pieprzem do smaku. Mieszamy. Sałatkę schładzamy. Przed planowanym podaniem farsz śledziowy nakładamy na krakersy i mini sucharki. Dodatkowo na farsz śledziowy można wyłożyć gałązkę koperku lub posypać drobno posiekanym szczypiorkiem
Smaki Na Talerzujajo około pół szklanki ciepłej wody, ale dolewajcie ją powoli i sami ocenicie ile jej wystarczy, gdyby ciasto było za rzadkie dodajcie mąki, gdy za twarde – dodajcie wody farsz: 470 g filetów z dorsza 100 g żółtego startego na większych oczkach 1 marchewka starta na większych oczkach 1 cebula 1 jajo garść posiekanej drobno natki pietruszki garść posiekanego drobno(...)papierowym, pokrój w drobną kostkę i dodaj do warzyw na patelni, przesmaż przez kilka minut aż ryba będzie lekko gotowa, mieszaj; w blenderze umieść wszystkie składniki z patelni, dodaj jajko i żółty ser i zmiksuj razem na gładką masę; do masy dodaj koperek i natkę pietruszki, przypraw do smaku, dobrze wymieszaj; składniki na ciasto połącz ze sobą, ma być elastyczne
Zasmakuj Kuchniduże cebule - 2 marchewki - 3 łodygi selera naciowego - 3 cukinie - 4 ząbki czosnku - 690g przecieru pomidorowego - 1 opakowanie szpinaku - 1 opakowanie (250g) ricotty - 3 opakowania (375g) mozzarelli - 1 jajko - oliwa z oliwek - 1 papryczka chili - sól, pieprz, papryka słodka, bazylia - lampka czerwonego, wytrawnego wina Mięso zmielić. Cebulę pokroić w drobną kostkę, marchewkę i seler zetrzeć na tarce. Przygotowanie(...)dodać również słodką paprykę. Smażyć przez kilka minut i zalać czerwonym winem. Dusić około 10-15 min po czym dodać przecier, bazylię i gotować przez około 30 min. Przygotowanie farszu szpinakowego: Pozostałą 1/3 cebuli zeszklić na osobnej patelni. Dodać kolejne 2 ząbki czosnku przeciśniete przez praskę oraz szpinak. Ja uzyłam mrożonego, w sezonie można wykorzystać świeży. Gdy cała woda odparuje
Zgrabne Gotowanie