stolnicę, dodać mąkę graham, posiekane masło oraz sól i szybko połączyć wszystkie skłądniki w "okruchy". Jajko rozstrzepać razem z mlekiem/wodą. Po środku ciasta zrobić dołek, wlać do niego jajka z mlekiem i szybko zagnieść ciasto. Owinąć folią spożywczą i włożyć na 30 min do lodówki. Czosnek przecisnąć przez praskę, listki rozmarynu drobno posiekać. Umieścić w kubeczku razem z pozostałymi(...)cukinię i mozarellę. Całość posypujemy cebulką, tartym serem grana padano i świeżozmielonym pieprzem. Zawijamy brzegi ciasta, tworząc tym samym rant naszej tarty. Lekko dociskamy brzegi z wierzchu do farszu. Wstawiamy tartę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45-55 minut. Upieczoną tartę posypujemy roszponką lub rukolą i podajemy z ulubionym sosem. Smacznego
DefinicjaSmakuDrobiowe mięso nigdy się nie nudzi pod warunkiem że zostaje nadziane różnymi farszami, tym razem z dodatkiem delikatnego kalafiora i aromatycznymi ziołami, jakimi dostałam od firmy Rafex to propozycja na obiad zarówno ten codzienny jak i niedzielny. Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka kilka różyczek kalafiora 4 duże liście sałaty 1 kulka sera mozzarella 1/2 pęczka szczypioru(...)wrzątku, odcedzamy, zostawiamy do wystygnięcia. Na mięsie układamy po liściu sałaty, pokrojonego kalafiora i ser mozzarella, posypujemy szczypiorem zawijamy ciasno w roladki. Obtaczamy mięso w mące kukurydzianej rozkłóconym jajku z solą oraz w pokruszonych drobno płatkach kukurydzianych. Tak przygotowane roladki smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na złocisto. Podajemy gorące. Taką bogatą mieszankę otrzymałam od firmy :-) zapas starczy
Wanilia i Kardamondrugą. Gotowe. Polecam ślicznie przepis, korzystajcie i ulepszajcie go! Pięknie pozdrawiam :) K.K. SKŁĄDNIKI : 3 szklanki mleka (może być woda gazowana bądź zwykła) 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 1/2 łyżki miękkiego masła szczypta soli 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cukru (2 łyżki więcej w wersji deserowej) tłuszcz do smażenia Z tej ilości składników wyjdzie ok. 20 naleśników PRZYGOTOWANIE(...)przekładamy go na talerz i gotowe. NALEŚNIKI Z SEREM Przygotowujemy ciasto wg. przepisu powyżej, smażymy tylko z jednej strony. Kiedy wszystkie naleśniki będą już gotowe, podsmażoną stronę smarujemy farszem serowym, składamy w kształcie książki i podsmażamy z dwóch stron. Na nadzienie : 200 g gładkiego twarogu, dodajemy ok. 2 łyżki lekko rozpuszczonego masła, 2 żółtka, 1 łyżkę cukru i szczyptę soli
Moja Książka Kucharskadrożdżowe z jabłkami i bakaliami :) , ma przepiękny aromat i idealne ciasto drożdżowe. Wyrosło ,,ponad miarę,, :) ,a jak smakowało.... Składniki na ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 3/4 szklanki mleka 1 jajko 5 dag drożdży 8 dag masła 10 dag cukru Składniki nadzienia: 4 jabłka - ja daje szarą renetę szczypta kwasku cytrynowego orzechy włoskie marakuja (oczyścić z pestek) kantalupa migdały(...)pozostałymi składnikami. Wyrabiać ciasto do czasu aż lśniące i zacznie odstawać od ręki. odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt, wyłożyć farszem z jabłek i bakali, zwinąć jak na struclę, a następnie pokroić na 10 równych części i układać w okrągłej tortownicy. Odstawić raz jeszcze do wyrośnięcia. Piec ok 50-60 minut
Apetyczna babeczkajeszcze gorące ciasto (kręciołki a nie śmigła). Gdy podczas tego ucierania ciasto przestygnie, to wbijamy po jednym całym jajku i dalej ucieramy. I tak stopniowo po kolei wbijamy kolejne jajko, gdy poprzednie jest już wchłonięte przez ciasto. Dalej ucieramy. 5. Na samym końcu dodajemy szczyptę soli i proszek do pieczenia. Dalej ucieramy. Powinniśmy słyszeć charakterystyczne "strzelanie" ciasta, to oznacza(...)stopni. Cały proces zajmuje około dwóch godzin. Po tym czasie ptysie są fajnie wysuszone z wierzchu i lekko wilgotne w środku, co umożliwia przecięcie ich w połowie i nakładanie farszu. 7. Upieczone ptysie wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do ostudzenia. Zabieramy się za krem. 8. Do misy miksera wrzucamy miękkie masło i cukier puder i śmigłami ucieramy je na puszystą
Kawa z mlekiemFaszerowane patisony – to idealny pomysł na przystawkę, zachwyca nie tylko kolorem ale przede wszystkim pięknym kolorem i smakiem. Faszerowane patisony to połączenie klasycznego, aromatycznego farszu z
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Cukiniowe klopsiki Składniki: na 50 sztuk 2 cukinie, ok. 500 g 1 cebula 3 ząbki czosnku 150 g sera ricotta 150 g pestek słonecznika 4 łyżki mąki lnianej 2 jajka 70 g zmielonych orzechów włoskich 1 łyżeczka suszonej bazylii ½ łyżeczki czarnego pieprzu sól do smaku ghee do smażenia Sos pomidorowy 2 puszki pomidorów 3 dymki ze szczypiorkiem 2 ząbki czosnku(...)gruboziarnistą masę. Wymieszaj z mąką lnianą, zmielonymi orzechami, przyprawami i solą. Dodaj do mokrych składników i wymieszaj na jednolitą masę. Na koniec ubij pianę z białek i wymieszaj z farszem. Formuj małe klopsiki i smaż na rozgrzanym maśle na złoty kolor. Ugotuj sosu. Cebulę i czosnek pokrój, następnie zeszklij na oliwie. Dodaj pomidory, przecier pomidorowy, przyprawy, bulion i gotuj
codojedzeniaJest wiele przepisów na krokiety – jedne z kapustą, inne z pieczarkami, albo z mięsem. Postawiłam na wegańską wersję z kapustą i pieczarkami, jednak użyłam kapusty
Via Gustocebule 1/3 szkl. wina białego wytrawnego 1 łyżeczka cukru brązowego 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonego tymianku sól pieprz oliwa sos jogurtowy : 200 g jogurtu greckiego, 1 jajko, 1 łyżeczka ostrej musztardy, 50 g startego parmezanu, sól Wykonanie: Kaszę ugotować w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Bakłażany przekroić na pół, ponacinać miąższ nie uszkadzając skórki, nasmarować oliwą(...)końcu dodać ugotowaną kaszę, wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Z podanych składników przygotować sos jogurtowy (wszystkie składniki umieścić w misce, wymieszać i doprawić solą). Przygotowanym farszem nadziać połówki bakłażana. Wierzch pokryć sosem jogurtowym. Wstawić do piekarnika i piec przez
zadanie-gotowanieOdchudzone ciasto naleśnikowe - bez jajek, bez mleka, bez cukru! Były już Dietetyczne naleśniki bez jajek . Smażyłam także Dietetyczne naleśniki na kefirze . Wychodzę z założenia, że naleśników nigdy w życiu za wiele, więc tym razem przedstawiam naleśniki z serem, wanilią i bananem . Nadal dietetyczne - bez jaj, bez tłustego mleka, bez cukru . Przygotowywane głównie z mąki żytniej razowej z dodatkiem mąki owsianej(...)się ją poprzez zmielenie łyżki płatków owsianych górskich w młynku do kawy 1/3 szkl. maślanki 1/4 szkl. wody szczypta soli szczypta sody - na czubek noża oliwa - do smarowania patelni FARSZ: 1 banan 100g twarogu chudego 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki pasty waniliowej 1 łyżeczka syropu z agawy - opcjonalnie, jeśli słodycz banana tu nie wystarczy Płatki owsiane zmiksować
Grunt to przepis!Kotlety z serem i bazylią pieczone w piekarniku, podobnie jak kotlety mielone z prażoną cebulką . Często piekę kotlety w piekarniku, aby ułatwić sobie życie i nie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępożądany kształt. Aby uzyskać dobry makaron należy pamiętać o kilku zasadach: mąka nie może być stara, w przeciwnym razie trudno będzie rozwałkować ciasto, które będzie się zwyczajnie rwać; jajka muszą być świeże; w trakcie rozwałkowywania ciasta przewróć ciasto na drugą stronę i wałkuj w przeciwnym kierunku; ciasto, które przepuszczasz przez maszynkę do makaronu powinno być bardzo gęste i zwarte(...)bokach 12 cm lub w prostokąty o bokach 12x16 cm tortellini - krój ciasto na kwadraty o bokach 3 cm lub wykrawaj niewielkie krążki specjalną foremką. Na środek nakładaj farsz, sklejaj i zawijaj dokładnie brzegi, by podczas gotowania nie wypłynął farsz. Rada co do gotowania ciasta faszerowanego: Wrzucaj je do wody, gdy zauważysz już lekkie pierwsze bąbelki świadczące o zbliżającym się
Zasmakuj KuchniSzukając inspiracji na smaczne i zdrowe śniadanie, Madzia znalazła przepis na pyszne naleśniki Jamiego. W oryginalnym wydaniu naleśniki były robione z mąki pszennej, my jednak postanowiliśmy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!masełkiem jak również odsmażane z barszczem czerwonym i nigdy nie wiem, które są lepsze. Pierogi z kapustą i grzybami Składniki: - 500 g mąki - 1/8 kostki masła(25g) - 1 jajko - 250 ml gorącej wody - 500 g kapusty kiszonej - 150 g suszonych grzybów - 1 cebula - 3 ziela angielskie - 2 liście laurowe - sól - pieprz - olej - 2 łyżki masła Przygotowanie: Grzyby zalewamy gorącą wodą(...)części, jedną część rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy a pozostałe kawałki przykrywamy ściereczką, aby nie wyschły. Z bardzo cienko rozwałkowanego ciasta wykrawamy krążki szklanką. Po środku każdego krążka nakładamy farsz uważając, aby nie znalazł się na brzegu ciasta. Składamy ciasto na pół, zlepiamy brzegi, przesuwając ciasto między kciukiem a palcem wskazującym. Zlepione pierogi przykrywamy serwetką. Gotujemy wodę z solą
Kulinarne życiewegetariański i dla mięsożerców. Ciasto (ok.12 naleśników) 200 g kaszy jaglanej 500 ml mleka 2 % 10 łyżek mąki kukurydzianej (myślę, że razowa pszenna też by się nieźle sprawdziła) 2 jajka 3 łyżki oleju rzepakowego (do ciasta, nie smażenia) ½ łyżeczki proszku do pieczenia sól Nadzienie szpinakowe na 6 naleśników 300 g szpinaku w liściach 6 ząbków czosnku 100 g fety pieprz(...)metodą prób i błędów wypracowałam odpowiednie proporcje i pod koniec wszystko szło jak należy. Nie zrażajcie się więc początkowym niepowodzeniem;) Trzeba bardzo delikatnie odwracać, ponieważ naleśniki mogą się rozwalać. Farsz szpinakowy Szpinak myjemy dokładnie, odcinamy ogonki, dusimy na małym ogniu bez dodatku tłuszczu, dodajemy posiekany czosnek i pieprz. Gdy woda odparuje, ściągamy z ognia, smarujemy naleśniki i posypujemy je drobno
Powiedz dietom nie