jajka z farszem - 6811 przepisów (strona:362/455)

Naleśniki z cukinią i pieczarkami zapiekane z serem 156

pora 1 łyżka klarowanego masła 15 dag ostrego żółtego sera np. cheddar Sól morska do smaku Pieprz świeżo mielony do smaku Wiórki zimnego masła Sposób przygotowania:   Ciasto naleśnikowe: Jajka zmiksować krótko, dodać szczyptę soli, wlewać mleko na przemian wsypywać mąkę , wlać kremówkę oraz łyżeczkę oleju, zmiksować do otrzymania gładkiego ciasta. Odstawić na 40 minut w temp pokojowej . Patelnię posmarować(...)skórki. Chwilę dusić aż warzywa zmiękną około 5 -7 minut , zestawić z ognia, doprawić do smaku solą oraz pieprzem, do ciepłych warzyw dodać połowę startego żółtego sera, wymieszać. Farsz rozłożyć na naleśnikach zawijać w trójkąty, ułożyć w formie do zapiekania, wcześniej wysmarowanej delikatnie masełkiem, posypać resztą startego sera , posypać wiórkami masła, włożyć naczynie do nagrzanego piekarnika zapiekać 10 minut

Wanilia i Kardamon
Sałatka z pierożkami tortellini 143

Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 300g Tortellini u mnie z farszem mięsnym 1 puszka kukurydzy Dawtona 1 puszka zielonego groszku Dawtona 1 puszka czerwonej fasolki Dawtona 1 średni zielony ogórek 3-4 ogórki kiszone Kawałek białej części pora Ćwiartka czerwonej papryki(...)pokroić bardzo drobno. Warzywa z puszek odcedzić na sicie i wrzucić do miski razem z pierożkami i pozostałymi warzywami. Można również dodać szczypiorek czy natkę pietruszki a nawet posiekane jajko ugotowane na twardo. Tylko od nas zależy jakich składników użyjemy. Całość wymieszać z majonezem połączonym z jogurtem i przyprawić do smaku. Przed podaniem schłodzić

W garach u Gosi
Pierożki „Pałki” na głębokim tłuszczu z kurczakiem 341

jako przystawka podana z różnymi sosami. Składniki: 3 pojedyncze filety z kurczaka 4 szklanki wody 2 ząbki czosnku 2 kostki drobiowe 3 szklanki mąki 25 dag żółtego sera 2 jajka sól i pieprz do smaku bułka tarta do panierki tłuszcz do głębokiego smażenia Wykonanie: Wodę wlać do garnka, rozpuścić kostki drobiowe, dodać posiekany czosnek, sól i pieprz do smaku, zagotować(...)mięso połączyć z starym serem i w razie potrzeby doprawić do smaku. Gotowe ciasto wyłożyć na stolnicę, obficie posypanej mąką i rozwałkować. Wycinać szklanką kółka jak na pierogi, nakładać farsz mięsno-serowy i zlepiać formując małe udka drobiowe.  Moczyć w roztrzepanych białkach i panierować w bułce tartej. Smażyć na głębokim tłuszczu na ciemno żółty kolor, co jakiś czas obracając

Tradycyjna Kuchnia
Kotlety ziemniaczane z farszem z twarogu 161

Dzisiaj trochę inne kotlety ziemniaczane. Kotlety z twarogowym farszem. Idealne na bezmięsny obiad. Tak samo dobre jak mięsne i tak samo syte. Z początku może być dylemat z czy je podać. Bo kotlety to zwykle w parze idą z ziemniakami. Ale ziemniaczane kotlety z ziemniakami? Nieee... Idealnie pasuje do nich lekka sałatka z pomidorów koktajlowych lekko skropionych oliwą. To wystarczy(...)temperaturze (czyli nie UHT). My tak robimy od lat i zawsze wychodzi idealny.       Potrzebujemy: 7 średniej wielkości ziemniaków 0,5 szklanki mąki 200 g twarogu 2 jajka sól olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w łupinach w lekko osolonej wodzie. Gdy będą miękkie obieramy z łupin, studzimy i mielimy. Dodajemy 1 jajko, mąkę i sól. Porządnie mieszamy

Marder&Marder Manufacture
Spanakopita 181

Powinno pozostać nam około 150 g szpinaku.  Jeżeli używamy świeżego to po umyciu siekamy go w blenderze.  Przygotowany szpinak mieszamy z pokruszoną fetą, serem i ubitymi jajkami.  Odstawiamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia.  Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Przygotowujemy płaty ciasta.  Ja używałam takich o wymiarach 47 x 35 cm, więc użyłam sześciu przekrojonych(...)sposób masło na całej powierzchni, ale w każdym miejscu na innym płacie.  Na tak przygotowane ciasto wykładamy 2 - 3 cm od mniejszego brzegu ok pół szklanki przygotowanego farszu.  Zawijamy ten brzeg, a następnie zawijamy dłuższe boki do środka tak, aby farsz nie wypływał.  Zawijamy ciasto wzdłuż dłuższych brzegów na wierzch farszu i pod spód tak, aby powstała

Sto kolorów kuchni
Roladki schabowe z ricottą 308

Roladki schabowe z ricottą to bardzo prosty przepis z kilku składników (za to bardzo dobrych!). Ricotta z rozmarynem tworzą ciekawy farsz, który sprawia, że schab nie jest suchy, natomiast dodatek dojrzewającej szynki sprawia, że danie nie jest mdłe. Roladki najlepiej przygotować i ugotować wcześniej, a usmażyć przed samym podaniem. Świetne danie dla osób, którym znudziły się tradycyjne schabowe. Roladki najlepiej(...)rozmarynem oraz solą. Składniki: 4 plastry dobrej jakości schabu 4 czubate łyżki ricotty 4 plastry szynki parmeńskiej lub serrano kilka gałązek świeżego rozmarynu lub około 2 łyżeczki suszonego 1 jajko 1/2 szklanki bułki tartej 1/4 szklanki parmezanu sól morska świeżo mielony pieprz ulubiony sos: grzybowy, serowy lub winny listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Schab rozbijamy bardzo

Poezja smaku
Placek Ziemniaczany po Węgiersku 253

pieczarek przyprawa do marynowania mięsa 50 ml czerwonego wina olej rzepakowy do marynaty jogurt naturalny gęsty Ziemniaki obieramy i ścieramy na tartce o drobnych oczkach, dodajemy przyprawy, mąkę i jajko. Mieszamy i na rozgrzanej patelni smażymy z dodatkiem oleju rzepakowego na małym ogniu aż góra placka nie będzie surowa. Patelnie przykrywamy pokrywką mniejszą od patelni tak aby zasłoniła(...)chilli w paseczki i smażymy wraz z mięsem i marynatą. Pod koniec dodajemy kieliszek wina i chwilę smażymy aż wino się zredukuje o połowę. Na usmażony placek przekładamy nasz farsz polewamy jogurtem

NaKońcuJęzyka
Tarta szpinakowa z kurczakiem i pieczarkami 231

wodę. Pod koniec dołożyć śmietanę, przyprawić do smaku, wymieszać i chwilę podsmażyć do "przegryzienia się" smaków. Zdjąć patelnię z ognia i odstawić do wystudzenia. Rozbełtać w oddzielnym naczyniu widelcem jajko i białko. Usmażonego kurczaka i masę jajeczną wymieszać z wystudzoną zawartością patelni . Następnie wyłożyć całość na podpieczony i wystudzony spód tarty. Mozzarellę zetrzeć na dużych oczkach tarki i rozsypać(...)obiadowe i herkulesowym wysiłkiem odciągnąć Pana Męża od sportowych rozgrywek w telewizji. Było to 20-25 minut bardzo produktywnie spędzone :) Tartę wyjąć z piekarnika i odstawić do lekkiego przestudzenia - farsz nie będzie się wtedy tak rozwalał przy krojeniu . Konsumować ze smakiem. Resztę zachować do odgrzania na dzień następny

Grunt to przepis!
Baba ghanoush – pasta z opiekanego bakłażana 202

jeśli nie opiekaliśmy uprzednio bakłażana, włączmy opcję grilla. Gdy bakłażan jest już miękki (ok. 40-50 minut), wyjmujemy go i przestudzamy (można upiec go np. dzień wcześniej). Wyjmujemy łyżką farsz (skórka nie będzie potrzebna) i wkładamy do malaksera lub blendera. Dodajemy tahini, wyciśnięty czosnek, sok z cytryny, zmielony kmin rzymski, oliwę oraz sporą szczyptę soli. Miksujemy – możemy pozostawić niewielkie(...)Książęcych Mistrzostwach Smaku". W... Pasztet drobiowy - dwuwarstwowy Pasztet drobiowy jest znacznie mniej tłusty od tradycyjnego ... Chipsy z jarmużu Chipsy z jarmużu znajdziecie chyba na każdym blogu kulinarny... Jajka faszerowane w skorupkach Smażone jajka faszerowane w skorupkach to obowiązkowy punkt ... Post Baba ghanoush – pasta z opiekanego bakłażana pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Kakaowa tarta z gruszkami 131

kakaowa tarta z karmelizowanymi gruszkami, cynamonem i kardamonem – do porannej kawki będzie jak znalazł Składniki: - 125g schłodzonego masła - 225g mąki pszennej - 65g cukru pudru - 10g kakao - 1 jajko - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki soli - 80g powideł śliwkowych - 40g orzechów włoskich - 600g gruszek - 80g cukru trzcinowego - 1 pomarańcza - 1 łyżeczka cynamonu - 1/2 łyżeczki kardamonu Forma do tarty(...)malakserze). Z ciasta formujemy kulę, którą spłaszczamy (żeby się lepiej ciasto schłodziło), zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Kolejnym krokiem jest nasz „farsz” czyli gruszki Najpierw ścieramy skórkę z pomarańczy (po uprzednim wyszorowaniu) oraz wyciskamy sok. Następnie obieramy gruszki, kroimy na ósemki, a te ósemki jeszcze dzielimy na 2 części i wrzucamy

Kuchenne Wariacje
Ravioli czekoladowe z owocowym serkiem i sosem czereśniowym 131

oliwy  woda  serek Almette Fruit jagoda-malina Mąkę i kakao wymieszać i przesiać. Na stolnicy lub w misce wsypać mąkę i uformować kopiec. Do środka kopca wbić jajka, wlać oliwę. Zagniatać ciasto, dolewając w razie konieczności niewielką ilość wody. Ciasto zagniatać, aż stanie się jednolite i sprężyste. Odłożyć ciasto na min. 20 min pod przykrycie, np pod miskę(...)gotowania dodać rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody mąkę ziemniaczaną. Zagotować. Ciasto wałkować na cienki placek. Na połowie placka ułożyć po 1/2 łyżeczki serka, w niedużych odstępach. Nakryć ciasto z farszem, pozostałym ciastem. Dokładnie docisnąć ciasto między nadzieniem. Kroić w kwadraty. Ravioli gotować w lekko osolonej wodzie, około 4-5 minut od wypłynięcia. Podawać z z gorącym sosem czereśniowym. Smacznego

kolorowotorcikowo
Prosiaczek w koronie #1 159

Karkówka po królewsku płaty karkówki bez kości  przyprawy (sól, pieprz, czosnek) bułka tarta roztrzepane jajko oliwa Karkówkę umyłam, obiłam tłuczkiem. Płaty mięsa natarłam przyprawami, a następnie panierowałam w jajku i bułce tartej. Smażyłam na oliwie. W międzyczasie przygotowałam sobie warzywny dodatek, który ma urozmaicić nasze "nudne" mięsiwo ;) Może on być dowolny- pieczarki, kurki, papryka, ogórek kiszony... czego dusza zapragnie(...)żółtego sera. Zmniejszyłam nieco ogień i pod przykryciem smażyłam jeszcze 5-10min. do rozpuszczenia sera.  Oczywiście nie jest to jedyna wersja tak przyrządzonej karkówki. Ja już wspomniałam farsz może stanowić, co tylko nam się podoba. A całość na koniec można zapiec, aby ser był zarumieniony i chrupiący.  Niestety karkówka do najchudszych mięs nie należy. Swój tłuszczyk wytapia

bastalena
Rolada szpinakowa z nadzieniem ziemniaczano-serowym 169

przygotowane roladki to świetna przekąska lub dodatek do obiadu. Smakuje na cieplo, jak i na zimno. Składniki: Szpinak mrożony 30 dag Jajka 3 szt. Mąka tortowa 3 łyżki Mleko 2 łyżki Masło 1 łyżka Sól do smaku Składniki na nadzienie: Ziemniaki ugotowane ½ kg Twaróg 20 dag Cebula biała 1 szt. Sól i pieprz do smaku Olej do smażenia Tłuszcz(...)stopni na 20 minut. W międzyczasie przysmażyć  na oleju posiekaną cebulę i wymieszać z ziemniakami, zmielonym serem i przyprawami do smaku. Upieczone ciasto szpinakowe posmarować przygotowanym farszem i szybko zwinąć

Tradycyjna Kuchnia
Papryka faszerowana mięsem wołowym 208

jeszcze wspaniale się prezentuje na talerzu. Przygotowanie takiego posiłku nie zajmuje bardzo dużo czasu, trzeba tylko zaopatrzyć się w dobrej jakości mięso wołowe i mięsistą, o grubych ściankach paprykę. Farsz przygotowałam ze zdrowszego mięsa mielonego wołowego, ale mięso może być również wieprzowe lub drobiowe. Pieczona papryka faszerowana jest bardzo aromatyczna i powinna zachwycić zarówno smakiem jak i apetycznym wyglądem. Papryki(...)dużych czerwonych papryk 1 pęczek natki pietruszki 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego tymianku lub rozmarynu (świeżego więcej)  1 łyżeczka majeranku 2 łyżeczka pieprzu 1 jajko 1/2 bułeczki kajzerki 1/3 szklanki mleka 2 płaskie łyżeczki soli oliwa z oliwek do posmarowania papryki Przygotowanie: Bułeczkę rozdrobnić i namoczyć w mleku. Cebulę obrać, drobno pokroić i zeszklić

Kuchcik gotuje
Chałka z kruszonką 111

sobotni poranek? Ciepła chałka ze szklanką mleka to rozkosz dla podniebienia bez dwóch zdań. W sumie kiedyś próbowałam robić taką z innego przepisu, ale pod wpływem zbyt dużej ilości farszu (bo chciałam mieć duuuuuużo nadzienia, jak się okazało zbyt dużo) trochę mi się zdeformowała i niestety za smaczna to ona nie była. Ten przepis jest genialny, mam na komputerze mnóstwo(...)proponowała autorka, chociaż według mnie lepiej jest zmniejszyć proporcje, bo ta ilość jest przynajmniej jak dla mnie aż za duża, ale przynajmniej obdarowałam też babcię :)   Składniki : 2 jajka 100 g drożdży - cała kostka 2 garści cukru zapach do ciasta (ja dałam migdałowy) 1/2 kostki margaryny 3,5  szkl ciepłego mleka ok. 1 kg mąki (musiałam dodawać więcej

charlotte gotuje

Proponowane wyszukiwania