jajka z farszem - 6811 przepisów (strona:355/455)

Uzbekistan – przewodnik kulinarny 147

zielony domowy makaron shuvit oshi, ale są też pierogi z masą jajeczną (tuhum barak). Wyglądają prawie jak nasze pierogi, ale wyróżnia je to że napełnia się je surowym płynnym jajkiem, które zastyga dopiero podczas gotowania. Buchara była najmniej zrusycyzowana, więc jest tu najmniej rosyjskich wpływów typu soljanka czy pielmieni. Taszkient to nowoczesna metropolia, gdzie młodzi ludzie częściej sięgają po fast(...)nawet surówkę z surowych ziemniaków, którą jadłam w Chiwie. Kolejną typową przekąską podawanę przed jedzeniem, na śniadanie lub w podróży jest samosa, czyli bułeczka nadziewana mięsnym lub zielonym farszem. Dania z ręcznie robionym makaronem to moim zdaniem główny powód dla którego warto wybrać się do Uzbekistanu. Są bardzo czasochłonne, więc raczej trudno będzie powtórzyć je w domu czy w restauracji

Ugotowane pozamiatane
Jagodzianki 169

nawet sceptycznie nastawionym Inspiracja tutaj Składniki na 16 jagodzianek: 500 g mąki pszennej chlebowej 7 g suchych drożdży lub 14 g świeżych drożdży szczypta soli 250 ml mleka 1 jajko 80 g masła, roztopionego (lub 60 ml oleju słonecznikowego) pół szklanki cukru 8 g cukru waniliowego Jagodowe nadzienie: 300 g jagód 3 łyżki cukru 1 łyżka skrobi ziemniaczanej Składniki(...)części, około 60 g każda. Formować okrągłe bułeczki, następnie z każdej z nich uformować placek (można rozwałkować, ja to robię dłonią) i na jego środku umieścić kopiastą łyżkę jagodowego farszu. Zlepić placki jak pierogi, dokładnie dociskając i uważając, by na łączeniu nie znalazła się odrobina mąki (bułeczki się nie skleją i otworzą podczas pieczenia). Każdą bułeczkę umieścić złączeniem w dół

dom-agi.pl
Kapuśniaczki drożdżowe do barszczu 198

czym chcecie i jak tylko chcecie :). Dobrze jest zrobić ich więcej, żeby można je zajadać jeszcze w drugi dzień, można je również mrozić i wyjąć jak mamy gości :) Farsz: mała główka kapusty 2 cebule 3-4 ząbki czosnku 3-4 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka majeranku oliwa 3-4 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego sól pieprz Wszystkie przyprawy(...)drożdży Zrobić  rozczyn z drożdży, 1/4 szk mleka i 2 łyżkami mąki, odstawiać w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski wlać resztę mleka, margarynę, 1 jajko, sól, wyrośnięte drożdże. Wyrabiać ciasto, partiami dodając mąkę, tyle mąki ile zabierze ciasto, ma być miękkie i plastyczne. Wyrobione ciasto cienko wałkować, na brzegu wzdłuż nakładać kapustę, zwijać w rulon, odcinać i nakłuwać

Apetyczna babeczka
Kruche ciasto z jabłkami, bakaliami i miodem 344

tartej Wykonanie: Tortownicę o średnicy 23- 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykonanie ciasta: Do miski wsypujemy mąkę, wanilię mieloną, cukier i wkrajamy masło, które siekamy nożem. Dodajemy jajko i całość zagniatamy, aż składniki się połączą.   Ciasto wykładamy na blaszkę i wylepiamy nim spód oraz boki, do wysokości około 2,5 cm. Ciasto ma strukturę plastyczną, więc(...)Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy 15 minut w 175 stopniach. Ja piekę na grzałkach: dolna + termoobieg.  Podpieczone ciasto równomiernie posypujemy bułką tartą. Na bułkę wykładamy jabłkowy farsz. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy, w tej samej temperaturze i na tych samych grzałkach, przez 45 minut. Smacznego :) Ciasto można posypać cukrem pudrem

Smak mojego domu
Naleśniki z mięsem mielonym pod pomidorowym beszamelem 719

takim sosie dodatkowo zmiękną, a sos z wierzchu się przypiecze. Zapiekanka jest nie tylko smaczna, ale też bardzo sycąca. NALEŚNIKI: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mleka 2 jajka 1/2 szklanki wody 2 łyżki oleju rzepakowego duża szczypta soli NADZIENIE: 300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki gęstego przecieru pomidorowego 1 łyżka koncentratu(...)przecier pomidorowy, koncentrat i dobrze przyprawić. Dusić do momentu uzyskania gęstego sosu. Wykładać porcje na naleśniki i zawijać w ruloniki. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem i ułożyć naleśniki z farszem. Na patelni rozpuścić masło i dodać mąkę, dokładnie połączyć. Smażyć ok 2 min, nie dopuszczając, aby mąka się zrumieniła. Cały czas mieszając wlewać powoli mleko. Najlepiej użyć trzepaczki, bo będą

https:KKuchniaMniam
Serowo – cynamonowe zawijańce 175

ciepłym smakiem i aromatem , niczym najcudowniejszą kojącą kołderką Składniki : 2 szklanki mleka 4 szklanki mąki pszennej 550 1 czubata łyżka masła 2 saszetki suszonych drożdży 5 łyżek cukru 1 jajko nadzienie : 2 kostki twarogu półtłustego 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 cukier waniliowy 5 kropli aromatu waniliowego 6 łyżek cukru 5 łyżek gęstej, śmietanki 30 % W naczyniu o wysokich brzegach ,drożdże mieszamy(...)cukier waniliowy , śmietankę i aromat miksujemy na gładka masę . Ciasto wałkujemy , rozsmarowujemy na nim masę cienką warstwą , rolujemy jak dywan do trzepania i kroimy ostrożnie na kawałki ( ostrożnie bo farsz lubi się rozjeżdżać ) . Gotowe zawijaski , układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i przyprószonej mąką . Wsuwamy ją do rozgrzanego do 180 C piekarnika i pieczemy bez termoobiegu przez około

Ogrodnik w podróży
Kotlety ryżowe i fasolka szparagowa w pomidorach. 143

noże hihi    Ryżowe kotlety, a na dodatek fasolka z pomidorach (4-5 osób) Składniki kotlety : 200 g ryżu długoziarnistego 10 średnich pieczarek 2 małe ogórki korniszony 1 jajko otręby żytnie bułka tarta pieprz, ostra papryka, tymianek, grzybowy sos sojowy Składniki sos : 300 g fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej) 500 ml passaty 2 ząbki czosnku szczypior pieprz, estragon Zaczynamy(...)zwróćcie uwagę na wodę, która zapewne wypłynie Wam z pieczarek. Należy ją odlać, żeby nie rozwodniła nam kotletów. Następnie kroimy w drobną kosteczkę ogórki korniszony i dodajemy do farszu. Na koniec jeszcze jedno surowe jajo, pieprz, tymianek (sporo), ostra papryka. Składniki dobrze mieszamy i wyrabiamy na zwartą masę. Panierkę my zawsze robimy z bułki tartej wymieszanej z otrębami. Smażymy kotlety

vegetanie
ciasto na pierogi 302

pierogi, nie dodaj ę  jajka. Wydaje mi się, ż e ciasto na bazie samej maki i wody jest lepsze i miększe, jak ciasto z dodatkiem jajka. Przygotowanie: 1. Do miski przesiewamy mąkę 2. Do  mąki dodajemy bardzo ciepłą wodę. 3. Wszystko razem dokładnie zagniatamy, aż będzie gładkie ciasto. Nasze cisto na pierogi nie może być(...)walka - podsypujemy wtedy troszkę m ą k ą .   W naszym rozwałkowanym cieście wykrawamy (za pomocą specjalnej foremki do pierogów lub szklanki), kolka.  Na środek każdego kółka nakładamy farsz, zginamy na pól i dokładnie sklejamy brzegi naszego pieroga. Nie może być ani jednej dziurki, ponieważ w trakcie, gdy będziemy nasze pierogi gotować

Kulinarnie z Polką na Kresach
Kotlety mielone z boczniakami 251

solą oraz pieprzem i smażyć na średnim ogniu, aż do wyraźnego skurczenia się grzybów. Boczniaki ostudzić. Kromkę chleba lub bułkę zalać niewielką ilością wrzącej wody. Do mięsa mielonego wbić jajka, dodać boczniaki z cebulką i namoczone pieczywo. Całość przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do mięsa mielonego. Wszystkie składniki bardzo dokładnie ze sobą wymieszać. Jeśli masa będzie zbyt rzadka to wsypać(...)wyłożyć sos boczniakowy i na nim ułożyć usmażone kotlety mielone. Takie mięso najlepiej smakuje podane z ziemniakami i buraczkami.  Od lewej strony: boczniaki przed i po usmażeniu (jako farsz do mięsa mielonego lub jako baza do sosu grzybowego) Od lewej strony: mięso mielone przed i po wymieszaniu Smażenie kotletów mielonych

Ugotować
Polędwiczki wieprzowe a’la Wellington 186

Polędwica Wellington – potrawa kuchni brytyjskiej w postaci polędwicy wołowej, otoczonej warstwą pasztetu (np. foie gras) lub farszu grzybowego (często obiema), zapiekanej w cieście francuskim. W obiegowej opinii potrawa nazwana została na cześć księcia Wellingtona, generała, zwycięzcy bitwy pod Waterloo (1815). W rzeczywistości jednak pochodzenie nazwy nie jest jasne. Nie pojawia się ona bowiem w XIX-wiecznych książkach kucharskich. Najwcześniejsze(...)suszonych podgrzybków - 1 duża cebula - kilka ząbków czosnku - 24 plastry szynki szwarcwaldzkiej (po 12 na jedną) - musztarda - wędzona sól morska cypryjska - świeżo, grubo zmielony pieprz - oliwa do smażenia - 1 jajko do posmarowania ciasta Polędwiczki pozbawione błon i tłuszczu oprószamy wędzoną solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Pieczarki dokładnie oczyszczamy i ścieramy na tarce jarzynowej. Przekładamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju

mojewypiekiinietylko
Pyzy z mięsem. Bezglutenowe 162

Pyzy z mięsem Składniki: 300 g mięsa mielonego 4 cebule 10-12 ziemniaków mąka ziemniaczana, 1/4 objętości ziemniaków oliwa z oliwek sól pieprz majeranek Ziemniaki obrałam

nietadieta
Orkiszowa tarta z cukinią, pomidorami i świeżymi ziołami 215

stolnicę, dodać mąkę graham, posiekane masło oraz sól i szybko połączyć wszystkie skłądniki w "okruchy". Jajko rozstrzepać razem z mlekiem/wodą. Po środku ciasta zrobić dołek, wlać do niego jajka z mlekiem i szybko zagnieść ciasto. Owinąć folią spożywczą i włożyć na 30 min do lodówki. Czosnek przecisnąć przez praskę, listki rozmarynu drobno posiekać. Umieścić w kubeczku razem z pozostałymi(...)cukinię i mozarellę. Całość posypujemy cebulką, tartym serem grana padano i świeżozmielonym pieprzem.  Zawijamy brzegi ciasta, tworząc tym samym rant naszej tarty. Lekko dociskamy brzegi z wierzchu do farszu. Wstawiamy tartę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45-55 minut. Upieczoną tartę posypujemy roszponką lub rukolą i podajemy z ulubionym sosem. Smacznego

DefinicjaSmaku
Roladki na zielono z kalafiorem 272

Drobiowe mięso nigdy się nie nudzi pod warunkiem że zostaje nadziane różnymi farszami, tym razem z dodatkiem delikatnego kalafiora i aromatycznymi ziołami, jakimi dostałam od firmy   Rafex  to propozycja na obiad zarówno ten codzienny jak i niedzielny. Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka kilka różyczek kalafiora 4 duże liście sałaty 1 kulka sera mozzarella 1/2 pęczka szczypioru(...)wrzątku, odcedzamy, zostawiamy do wystygnięcia.  Na mięsie układamy po liściu sałaty, pokrojonego kalafiora i ser mozzarella, posypujemy szczypiorem zawijamy ciasno w roladki. Obtaczamy mięso w mące kukurydzianej rozkłóconym jajku z solą oraz w pokruszonych drobno płatkach kukurydzianych. Tak przygotowane roladki smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na złocisto. Podajemy gorące. Taką bogatą mieszankę otrzymałam od firmy :-) zapas starczy

Wanilia i Kardamon
STAROPOLSKIE NALEŚNIKI ZWYKŁE - cała prawda o naleśnikach 532

drugą. Gotowe. Polecam ślicznie przepis, korzystajcie i ulepszajcie go!  Pięknie pozdrawiam :) K.K. SKŁĄDNIKI : 3 szklanki mleka (może być woda gazowana bądź zwykła) 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 1/2 łyżki miękkiego masła szczypta soli 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cukru (2 łyżki więcej w wersji deserowej) tłuszcz do smażenia Z tej ilości składników wyjdzie ok. 20 naleśników PRZYGOTOWANIE(...)przekładamy go na talerz i gotowe. NALEŚNIKI Z SEREM Przygotowujemy ciasto wg. przepisu powyżej, smażymy tylko z jednej strony. Kiedy wszystkie naleśniki będą już gotowe, podsmażoną stronę smarujemy farszem serowym, składamy w kształcie książki i podsmażamy z dwóch stron. Na nadzienie : 200 g gładkiego twarogu, dodajemy ok. 2 łyżki lekko rozpuszczonego masła, 2 żółtka, 1 łyżkę cukru i szczyptę soli

Moja Książka Kucharska
Ciasto jabłkowo bakaliowe 181

drożdżowe z jabłkami i bakaliami :) , ma przepiękny aromat i idealne ciasto drożdżowe. Wyrosło ,,ponad miarę,, :) ,a jak smakowało.... Składniki na ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 3/4 szklanki mleka 1 jajko 5 dag drożdży 8 dag masła 10 dag cukru  Składniki nadzienia: 4 jabłka - ja daje szarą renetę szczypta kwasku cytrynowego  orzechy włoskie marakuja (oczyścić z pestek) kantalupa migdały(...)pozostałymi składnikami. Wyrabiać ciasto do czasu aż lśniące i zacznie odstawać od ręki. odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt, wyłożyć farszem z jabłek i bakali, zwinąć jak na struclę, a następnie pokroić na 10 równych części i układać w okrągłej tortownicy. Odstawić raz jeszcze do wyrośnięcia. Piec ok 50-60 minut

Apetyczna babeczka