zależy od wielkości ,2 łyżki masła, olej do smażenia, kaszka kukurydziana -ja daje na wyczucie zamiast bułki ,1 łyżeczka suszonego tymianku, kaszka kukurydziana do panierowania. WYKONANIE .Cebulę drobno posiekać.Mięso zmielić,przełożyć do miski,wbic jajko ,dodac pokrojoną drobno cebulkę. Dodać tymianek, sól i pieprz do smaku.Dosypać kaszki do masy. Wszystko wyrobić ręką na gładką masę. Na patelni rozgrzać
w mojej kuchnimiesa mielonego jak np. lasagne czy sos bolognese.Kotleciki sa wyjatkowo smaczne,sprobujcie sami. Skladniki: 500 g pieczarek 500 g miesa mielonego 1 czerstwa buleczka 1 jajko 1 cebula olej do smazenia bulka tarta do panierowania sol,pieprz peczek zielonej pietruszki lub innych ulubionych ziol Wykonanie: Oczyszczone pieczarki pokroic,potem drobno posiekac. Czerstwa bulke namoczyc w mleku lub goracej wodzie. Obrana
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!młode ziemniaczki i buraczki. Składniki: -ok. 1 kg mięsa wieprzowego -ok. 15 dkg żółtego sera -cebula -3 ząbki czosnku -1 czerstwa bułka -2 jajka -sól, pieprz i pieprz ziołowy -olej do smażenia -bułka tarta do panierowania Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy
Maminek kulinarnykawałki - za mało na gulasz - to zmieliłam. Czas : 30 minut Składniki : 1 szklanka drobnych kawałków kurczaka 1 jajko 1/5 szklanki śmietanki 2 suche kromki chleba tostowego mini kostka ,,Prażona cebulka " pieprz mielony przyprawa ,, Czerwona czubrica " ( lub np Gyros ) bułka tarta do panierowania olej 1 łyżki masła 1 łyżka(...)majonezu 4 kawałki żółtego sera ( kostka wielkości 1x2 cm ) Zmielić w malakserze mięso, namoczony w śmietance chleb . Dodać jajko i majonez . Zmiksować. Doprawić kostką cebulową , pieprzem , czubricą ( lub Gyros ) .Podzielić na 4 części . Formować kotleciki - wkładając w każdy kawałek sera . Panierować w bułce tartej. Rozgrzać olej i smażyć kotlety na rumiano z obu stron. Zmniejszyć gaz , dołożyć masło , skropić
Buniabaje w kuchniporcji wyjdzie 8 szt pół główki kapusty 400 g mięsa mielonego 1 szkl ryżu 2 jajka 1 cebula sól pieprz pieprz ziołowy łyżeczka oregano szczypta majeranku szczypta bazylii tłuszcz do smażenia i do formy bułka tarta do panierowania Kapustę poszatkować drobno i przeciąć w poprzek by kawałeczki nie były zbyt długie. Cebulę posiekać drobno podsmażyć w rondlu na tłuszczu, dodać(...)ugotować w 2 szkl osolonej wody i odstawić na ok 20 min pod przykryciem. Kiedy kapusta i ryż przestygnie dodać mięso, jajka i przyprawy, wyrobić masę. Masę podzielić na 8 części, wilgotnymi rękami formować duże owalne gołąbki, panierować w bułce tartej, ponownie nadać im kształt i ułożyć w natłuszczonej brytfance. Piekarnik nagrzać do 180 st . Przed wstawieniem wlać do brytfanki
Gotowanie jest łatwePiersi kurczaka pokroić na cienkie plastry w kształcie trójkąta (tak, żeby podobnie wyglądały jak ryba w zalewie octowej) Oprószyć każdy kawałek mięsa w przyprawie i panierować w mące (UWAGA! w samej mące bez jajka). Smażyć na oleju na złoty kolor ZALEWA: Wszystkie składniki zalewy, wraz z pokrojoną cebulą pogotować ok. 10 min na małym ogniu, tak aby cebula lekko zmiękła
IMPRESJA SMAKUmój mąż stwierdził że smakują dużo lepiej niż tradycyjne. Składniki: 0,5 kilogram mięsa z szynki 3 łyżki pestek dyni 1 jajko 2 łyżki bułki tartej razowej 1 łyżka musztardy Dijon Sól, pieprz Bułka tarta razowa do panierowania Olej do smażenia Sposób przygotowania: Szynkę kroimy na mniejsze kawałki, mielimy, przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą, pestki dyni oraz
Bajeczna Kuchniadrobną kostkę (najlepiej podsmażyć) - dodać do jajek. Doprawić solą, pieprzem i posiekanym koperkiem. Wszystko razem wymieszać dodając 3 łyżki bułki tartej i 1 surowe jajko. Każdego kotleta uformować mokrymi rękoma a następnie panierować w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na małym ogniu do uzyskania złotego koloru. Kotlety najlepiej smakują z ziemniakami posypanymi koperkiem
Alutka-GotujeMłodą kapustę można dodać do wszystkiego Składniki 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego 1/4 główki młodej kapusty 1/2 pęczka koperku 1 jajko 1 kromka czerstwego chleba sól, pieprz do panierowania: mąka … Czytaj dalej Kotlety mielone z młodą kapustą
czarrna od kuchnibyłam zaraz po śniadaniu) :). Składniki na dużych 10 kotletów 1,3 kg schabu środkowego (tj. o dużym przekroju) sól i pieprz do smaku 4 jajka rozmącone z 4 łyżkami mleka bułka tarta do panierowania mąka do panierowania 10 łyżeczek masła Przygotować żaroodporne naczynie o wymiarach np. 20 cm na 30 cm, wysmarować masłem. Mięso umyć, pokroić na jedno centymetrowe plastry(...)dwóch stron. W miseczkę nasypać mąki (na początek pół szklanki, jak będzie potrzeba to dosypać, radzę nie chować mąki do szafki, tylko trzymać pod ręką ), w kolejnej miseczce rozmącić jajka z mlekiem, do kolejnej miseczki , wsypać bułkę tartą (na początek pół szklanki, jak będzie potrzeba to dosypać, radzę nie chować bułki do szafki, tylko trzymać pod ręką ). Każdego kotleta dokładnie
moj przepis nakurczaka sól sos chrzanowy Dodatkowo: bułka tarta i olej do smażenia Ugotowane i ostudzone jajka zetrzeć na tarce na grubych oczkach.Dodać surowe jajko, bułkę tartą, sos chrzanowy .Doprawić.Formować kotlety,panierować w bułce tartej i smażyć na oleju na złoty kolor
Moje domowe kucharzenieKaszę opłukać w ciepłej wodzie, odsączyć, zalać wrzącym mlekiem i na słabym ogniu gotować ok. 15 minut. Następnie ostudzić, dodać starty ser, posiekaną zieleninę i jajka. Przyprawić do smaku i formować owalne krokieciki. Panierować w bułce tartej i smażyć na oleju. Podawać do obiadu najlepiej z sosem pomidorowym i surówkami lub z ketchupem
Tradycyjna Kuchniasmażenia sól do smaku Sposób przygotowania: Pęczak gotujemy w osolonej wodzie (nie może być zbyt miękki-sprężysty lepiej smakuje). Schładzamy,dodajemy startą,czerstwą bułkę,jajko i podsmażoną na oleju i miodzie cebulkę.Panierujemy w bułce tartej i obsmażamy na rozgrzanym oleju. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytsamo tofu nie ma wyrazistego, dominującego smaku. 1 kalafior 150 g tofu 1 puszka czerwonej fasoli ½ pęczka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka roztopionego masła 1 jajko 1/3 szklanki bułki tartej + kilka łyżek do panierowania 2 ząbki czosnku sól, pieprz olej do smażenia Kalafior umyć, podzielić na różyczki i ugotować do miękkości w posolonej wodzie. Dobrze odcedzić. Tofu rozdrobnić widelcem. Fasolę
Trzeci talerztradycyjnych kotletach mielonych , aby przygotować pyszne, nietypowe kotlety z kaszanki. Kotlety z kaszanki nie muszą być nudne: Składniki: 50 dag kaszanki 1 jajko, 1 cebula, 1 bułka kajzerka sól i pieprz do smaku bułka tarta do panierowania, 1 łyżka majeranku Kaszankę wyjmujemy z osłonek, dodajemy odciśniętą bułkę (wcześniej namoczoną w mleku) przekładamy do miski, dodajemy jajko, drobno pokrojoną cebulę, doprawiamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię