jajka panierowane - 1774 przepisów (strona:71/119)

Oszczędnościowe placuszki obiadowe. Mamowa koncepcja na obiad z niczego. Szybko, tanio i z sentymentem 178

moje chłopaki się tylko dziwią, że obiad bez przysłowiowego kotleta też może być super. Dodam jeszcze, że inspiracją do tych placuszków był placek z jajka i bułki, które zostawały jako produkt uboczny produkcji kotletów panierowanych. Takie bonusowe placki pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Okazuje się, że jeśli wzbogacimy ich skład o różne dodatki to mogą stanowić fantastycznie sycące, samodzielne danie obiadowe

Kuchnia po mojemu
Krokiety z marchewką, kapustą i pieczarkami 141

smaż enia , a następnie ciasto naleśnikowe. Farsz na łożyć na środek naleśnika i zwinąć. Gotowe krokiety wło żyć do lodówki ( schłodzone łatwiej się panierują ). Obtoczyć w mące, rozbełtanym i przyprawionym solą i pieprzem jajkiem , a na koniec w bułce tartej. Smażyć na złoty kolor , tak aby skórka była chr upka.... Smacznego

Gaździnka warzy
Kotlet schabowy dla alergika (bez glutenu, bułki, jajek) 350

Zanim odkryłam panierkę lnianą rzadko robiłam kotlety schabowe - bez mąki pszennej i jajek wydawały mi się zbyt suche i twarde. Na szczęście panierowanie w mielonym lnie zapobiega wysuszeniu i daje rewelacyjne rezultaty - kotlety są chrupiące na zewnątrz i soczyste w środku, smakują naprawdę świetnie.  Składniki: schab  4 plastry sięmię lniane mielone  3 łyżki mąka kukurydziana lub ryżowa

głodny alergik
Kotlety drobiowo-ryżowe z marchewką 184

przełożyć do miski. Marchewkę ugotować na parze i pokroić w kostkę. Dodać posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą i mięso mielone. Do masy wbić jajko i doprawić solą i pieprzem. Wszystkie składniki wymieszać i panierować w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.  Kotlety można podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie wybór padł na dip i świeże pomidory

Pasja Smaku
Coxinha de galinha, czyli brazylijskie pierożki z kurczakiem 155

ząbki czosnku 70 g miękkiego masła 1/2 szklanki bulion z drobiu (użyłam moje wcześniej zamrożone kostki ) sól i pieprz 500 g mąki pszennej 2 jajka 250 g kremowego serka (np. Philadeplhia, Tosca) bułka tarta do panierowania tłuszcz do smażenia (olej, smalec) przyprawy: papryka słodka, ostra (brak na zdjęciu) Wykonanie: Cebulę i czosnek posiekałam. Do garnka włożyłam filety, masło, cebulę(...)garnek z gazu. Masę zostawiłam do wystudzenia. Zimne mięso posiekałam na drobne cząstki. Oprószyłam natką pietruszki i pieprzem. Wymieszałam. Serek przyprawiłam papryką ostrą, słodką i delikatnie pieprzem. Wymieszałam. Wybiłam jajka i oddzieliłam żółtka od białek. Do zimnej masy wbiłam dwa żółtka i wymieszałam tak, żeby nie było grudek. Powstałe ciasto jest elastyczne i miękkie. Wyłożyłam je na blat, podsypałam mąką

Kuchnia u Krysi
Skrzydełka jak z KFC 897

nikt. Składniki: 1 kg skrzydełek słodka mielona papryka czosnek granulowany pieprz cayenne (chilli w proszku) sól ciasto 1 szklanka mąki pszennej 2 jajka 1/2 szklanki mleka słodka mielona papryka sól, pieprz cayenne dodatkowo mąka pszenna do panierowania olej do smażenia Wykonanie: Mięso dokładnie umyć, osuszyć. odciąć lotki. Można poprzecinać na pół, ja pozostawiłam w całości. Kurczaka wrzucić

magiczna kuchnia Kasi
Kotleciki z zielonego groszku 114

sosu pomidorowego albo curry. Składniki: 350-400 g mrożonego zielonego groszku 2/3 szklanki płatków owsianych (zwykłych nie górskich) 1 jajko 2-3 małe dymki (biała część) sól, pieprz 1 łyżka masła olej so smażenia bułka tarta do panierowania Przygotowanie: Groszek ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić i wystudzić. Zmiksować ręcznym blenderem. Dymkę posiekać i zeszklić na maśle

Kulinarne Inspiracje
Kotlet wołowy z ogórkiem 198

granulatu sojowego 2 łyżki mąki 1 duży ogórek kiszony 2 duże ząbki czosnku sól, pieprz do smaku bułka tarta do panierowania olej rzepakowy do smażenia Sposób przygotowania: Mięso mielone łączymy z posiekaną drobno cebulką, przepuszczonym przez praskę czosnkiem, jajkiem, mąką i ugotowanym i dobrze odcedzonym granulatem sojowym. Na końcu dodajemy pokrojonego drobno ogórka oraz przyprawy: sól i pieprz. Z przygotowanej

Kuchnia w czekoladzie
Kotlety mielone z pokrzywą 148

zielonymi plamkami. składniki: 800 g łopatki wieprzowej 150 g listków młodej pokrzywy 2 jajka 1 sucha zwykła bułka z przedziałkiem+mleko do namoczenia 1 łyżeczka słodkiej papryki ostra papryka wedle smaku sól,pieprz masło klarowane olej rzepakowy bułka tarta i siemię lniane złote do panierowania Suchą bułkę namoczyć wcześniej w mleku. Listki pokrzywy przesiekać i podsmażyć na maśle klarowanym(...)obiętość, wystudzić. Łopatkę zmielić, ja zmieliłam na grubych oczkach. Do zmielonego mięsa dodać odciśniętą namoczoną bułkę, jajka oraz pokrzywę. Masę dokładnie wyrobić. Do smaku doprawić słodką i ostrą papryką, solą i pieprzem. Następnie z masy formować kotlety, u mnie wyszło 16 kotlecików. Panierować w bułce tartej wymieszanej z ziarnami siemienia. Smażyć na oleju na wolnym ogniu na ciemnozłoty kolor. Podawać

Monia miesza i gotuje
Kotlety schabowe 137

kilograma schabu wychodzi ok 8 kotletów. Umyte mięso kroimy i każdy kotlet rozbijamy tłuczkiem. Jeśli kotlety mają mieć chrupiąca skórkę odpowiednio je panierujemy: każdy kotlet posypujemy szczyptą soli i pieprzu, obtaczamy w mące, następnie w rozmieszanym surowym jajku i w tartej bułce. Tak przygotowane mięso smażymy na rozgrzanym na patelni oleju. Do panierki możemy użyć dowolnej mąki, warto też dosypać

prawdziwe jedzenie
Kotlety 160

kilograma schabu wychodzi ok 8 kotletów. Umyte mięso kroimy i każdy kotlet rozbijamy tłuczkiem. Jeśli kotlety mają mieć chrupiąca skórkę odpowiednio je panierujemy: każdy kotlet posypujemy szczyptą soli i pieprzu, obtaczamy w mące, następnie w rozmieszanym surowym jajku i w tartej bułce. Tak przygotowane mięso smażymy na rozgrzanym na patelni oleju. Do panierki możemy użyć dowolnej mąki, warto też dosypać

prawdziwe jedzenie
Mielone kotlety rybne 134

Składniki: - ok. 80 dag filetów z dorsza - 1 czerstwa bułka - 1 jajko - 1 cebula - 1- 2 ząbki czosnku - koperek, natka pietruszki - sól - pieprz (dałam cytrynowy, ale może być zwykły) - 2 łyżeczki słodkiej papryki (dałam wędzoną) - skórka z cytryny (opcjonalnie) - mleko do namoczenia bułki - bułka tarta do panierowania - olej do smażenia   Czerstwą bułkę moczymy w mleku. Rybę kroimy na kawałki(...)razem z odciśniętą bułką. Dodajemy sól, pieprz, paprykę – wyrabiamy masę. Siekamy koperek i natkę pietruszki. Do masy dodajemy jajko oraz posiekaną zieleninę, ponownie dokładnie wyrabiamy. Jak kto lubi (ja tak) może dodać trochę skórki cytrynowej. Z masy formujemy owalne kotleciki, panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju, z obu stron na rumiano. Mielone kotlety rybne, to dobra alternatywa

mojewypiekiinietylko
Krokiety ziemniaczane z kapustą,boczkiem i sosem pieczarkowym 131

jajka 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku bułka tarta do panierowania olej do smażenia Farsz: 20 dkg kapusty kiszonej 10 dkg wędzonego boczku 1  mała cebula sól i pieprz do smaku szczypta majeranku(...)pieczarek 1 łyżka masła 100 ml słodkiej śmietany 1 łyżeczka mąki 1 szklanka wody sól do smaku Sposób przygotowania: Ziemniaki ugotować poprzedniego dnia, przepuścić przez praskę, dodać jajka i wszystkie przyprawy.Wymieszać ręką lub mikserem na gładką masę. Cebulę obrać, pokroić w drobniutką kosteczkę i poddusić na złoto na łyżeczce oleju, dodać  cieniutko pokrojony boczek  i smażyć

Gosia gotuje
Kotlety pożarskie panierowane w grzankach z chleba 157

karczmarza o nazwisku Pożarski, u którego miał się zatrzymać Mikołaj I. Danie zasmakowało władcy, który kazał je włączyć do dworskiego menu. Kotlety pożarskie panierowane w grzankach z chleba.   Składniki: - ok. 750g piersi drobiowych - 2 jajka - 2 łyżki rozpuszczonego masła - 2 małe czerstwe bułki - mleko do namoczenia bułek - 1-2 ząbki czosnku - sól morska - pieprz - kromki chleba na grzanki - masło(...)dokładnie wyrabiamy masę. Białka ubijamy na sztywno – dodajemy do masy, delikatnie mieszamy. Łyżką nabieramy owalne porcje masy mięsnej (jeżeli masa jest zbyt luźna możemy dodać trochę bułki tartej), panierujemy w grzankach i kładziemy na rozgrzaną patelnię z masłem klarowanym.. Smażymy z obu stron na złoty kolor, dosmażamy pod przykryciem. Osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i podajemy

mojewypiekiinietylko
Klopsy z ziołami. 121

pokrojonego lubczyku lub 2 łyżki suszonego 1 łyżeczka suszonego majeranku 1 łyżeczka świeżego rozmarynu lub 0,5 łyżeczki suszonego mąka do panierowania olej do smażenia      Mięso mielone przekładamy do sporej miski, dodajemy lekko roztrzepane jajka, cebulę, namoczone i odciśnięte bułki, musztardę, sól, pieprz, lubczyk, majeranek, rozmaryn i dokładnie wyrabiamy. Z masy formujemy małe klopsy, które obtaczamy

Rozpustne gotowanie

Proponowane wyszukiwania