jajka panierowane - 1774 przepisów (strona:79/119)

Kulki marchewkowe 135

łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego Warzywa, oprócz groszku, zetrzeć blenderem na jednolitą masę. Dodać groszek, przyprawy, jajko i wymieszać. Bułkę namoczyć w wywarze, odcisnąć, dodać do marchewek i wymieszać. Z masy tworzyć kulki, panierować w bułce tartej lub kaszy mannie. Smażyć na oleju z dodatkiem masła obracając, tak by były usmażone ze wszystkich stron. Wyciągać

Czerwony Gupik
Pulpety w sosie ze świeżych pomidorów 138

Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego 1 jajko 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki kaszy manny sól, pieprz, chili mąka do panierowania sos: 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku … Czytaj dalej Pulpety w sosie ze świeżych pomidorów

czarrna od kuchni
Kotlety mięsno - ziemniaczane 113

smakowało i dlatego Wam też polecam. Składniki 500 g mięsa mielonego 4 średnie ugotowane ziemniaki 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko sól gałka muszkatołowa pieprz płatki chilli 1 łyżka masła klarowanego olej do smażenia bułka tarta do panierowania Na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę drobno pokrojoną, a na koniec dodać posiekany czosnek. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Dodać

O kuchni z uczuciem
Ryba po japońsku 399

dać ogórki też pokrojone w słupki smażyć jeszcze  chwilkę aż odparuje woda odłożyć do przestygnięcia. 4. Do miski wbić jajko dodać mąkę mieszać wlewając mleko zrobić takie  gęste ciasto naleśnikowe dodać przyprawę do ryby i pieprz panierować rybę i smażyć  na rozgrzanym oleju odsączyć na papierowym ręczniku 5. Do miski włożyć warzywa poukładać rybę przełożyć warzywami

W królestwie smaków Beaty
Kotlety brokułowe + film 186

rozgrzanym maśle rumienimy cebulę, od czasu do czasu mieszamy . Przestudzone brokuły rozgniatamy widelcem i przekładamy do miski , dodajemy zrumienioną cebulkę, jajko oraz kaszę manną , doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Z masy brokułowej formujemy kotleciki i panierujemy je w bułce tartej. Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Usmażone kotleciki odsączamy z nadmiaru tłuszczu

Smakowite Dania
Chipsy cebulowe + film 157

plastry o grubości około 5 mm. Następnie cebulę rozdzielamy na pojedyncze krążki. Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy mleko, wbijamy całe jajka. Dodajemy sól oraz ostrą i słodką paprykę, wszystko dokładnie mieszamy. W cieście maczamy krążki cebuli i panierujemy w rozgniecionych płatkach kukurydzianych. Pojedyncze krążki cebuli smażymy na złoty kolor w dosyć sporej ilości rozgrzanego oleju, po usmażeniu odsączamy na papierowym

Smakowite Dania
Wiener Schnitzel (sznycel wiedeński) 310

przez nas sałatką ziemniaczaną (Kartoffelsalat) , często też z kawałkiem cytryny. Natomiast bodajże polskim wynalazkiem jest dodatkowe podanie go z sadzonym jajkiem – zwłaszcza w wersji „podrabianej” z wieprzowiny. Sznycel wiedeński teoretycznie nie jest trudny do przyrządzenia – to w końcu tylko panierowany kotlet, prawda? Tyle teorii, w praktyce jednak zwłaszcza jego usmażenie wymaga nieco wprawy. Robimy to na raczej głębokim tłuszczu rozgrzanym(...)świecie klasyka wśród kotletów i narodowe danie Austriaków. Niebanalna alternatywa dla popularnego „schabowego”. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 2 sznycle cielęce (po ok. 180g) 1 duże (L) jajko bułka tarta mąka pszenna sól czarny pieprz świeżo mielony 3 czubate łyżki masła klarowanego olej rzepakowy Do podania sałatka ziemniaczana (Kartoffelsalat) cytryna Instrukcje Sznycle rozbijamy tłuczkiem na grubość

Kulinarna Pokusa
Kotlety mielone z czosnkiem i natką pietruszki. 160

Składniki : 0,65 dkg mięsa wieprzowego (można kupić już zmielone) 1 całe jajko 1 sucha bułka 1 średnia cebula 4 ząbki czosnku sól pieprz czarny (mielony) natka pietruszki (może być suszona) majeranek 1 przyprawa do mięsa mielonego (możemy dodać swoje przyprawy według gustu) bułka tarta do panierowania (około 8 dkg) olej (do smażenia około1/3 szklanki) Sposób wykonania : Suchą bułkę moczymy(...)jajko,sól,pieprz,przyprawy,posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wszystko razem mieszamy na jednolitą masę. Gdy nasze mięso jest zbyt rzadkie możemy dodać trochę bułki tartej aby zgęstniało. Robimy 5 kulek (waga około 20 dkg jedna) i formujemy nasze kotlety w kształcie owalnych placków grubości około 1 1/2 cm i lekko całe obsypujemy bułką tartą. Nie należy zbyt grubo panierować

Przepisy i porady kulinarne
Aromatyczne kotlety mielone 246

Bardzo lubię wyraziste smaki, więc nie szczędzę ziół i innych przypraw w swoich daniach. Tak było i tym razem. Polecam! :) Kotlety mielone: 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1 jajko 3/4 szklanki bułki tartej 1/3 szklanki mleka + 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 duża cebula lub 2 mniejsze 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek i 1 łyżka masła do smażenia cebuli(...)miski, w której jest już cebula i czosnek, dodajemy mięso, wbijamy jajko i mieszamy. Gdy bułka tarta nasiąknie już płynem dodajemy ją także do mięsa i dokładnie mieszamy.     Do mięsa dodajemy następnie wszystkie przyprawy i zioła oraz sól i pieprz i dokładnie mieszamy. Polecam przed panierowaniem usmażenie odrobiny mięsa, by sprawdzić czy jest wystarczająco doprawione. Na talerz wsypujemy

Cooking Monster
Karp w kukurydzianej panierce 139

karpia niemal wszystkich ości, co bywa problemem w przypadku jedzenia panierowanej ryby pokrojonej w dzwonka. Pozostaje zaledwie jedna poprzeczna linia drobniutkich ości, z którą łatwo sobie poradzić. Zapraszam na pysznego karpia w kukurydzianej panierce! :) Składniki: 1 karp (wypatroszony, oczyszczony z łusek, z odciętymi zbędnymi częściami) 2 jajka 2/3 szklanki bułki tartej 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 2 łyżeczki vegety 1 łyżeczka(...)bułkę tartą wymieszać w drugim talerzu. Każdy kawałek ryby zamoczyć w jajku, a następnie opanierować w mieszance mąki kukurydzianej i bułki tartej. Wystarczy pojedyncza warstwa panierki. Olej rozgrzać dobrze na patelni (oleju nie powinno być ani za mało, ani za dużo; około 0,5 cm ) i panierowane kawałki obsmażyć najpierw z jednej strony, potem z drugiej. W przypadku grubych kawałków

Trzeci talerz
KROKIECIKI MIELONE ZE SZPINAKIEM 423

brykiet Hortex 8 brykietów szczypta soli i pieprzu bułka tarta do panierowania masło 1 łyżka czosnek 1 ząbek mozzarella ser tarty ok. 50 gram  ~~METODA~~ Filety myjemy, osuszamy i mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Cebulę obieramy i szklimy na oleju. Dodajemy do mięsa wraz z jajkiem, kaszą manną, bułką tartą, solą i pieprzem. Dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy do lodówki

Kuchnia Paulettes
Kotlety mielone w stylu włoskim 146

żeby to co znane zmieniło całkowicie smak”. Składniki: - 600g zmielonej wieprzowiny - 2 jajka - 3 kromki chleba tostowego (lub 2 małe kajzerki) - mleko do namoczenia bułek - 1 cebula - 1 szklanka białego wina półsłodkiego - 2 łyżki startego sera Grana Padano (lub Parmezan) - sól i świeżo mielony pieprz - mąka do panierowania kotletów - olej do smażenia   Kromki chleba tostowego bez skórki (lub kajzerki

mojewypiekiinietylko
Kotlety pożarskie vel Pożarskiego czyli drobiowy mielony z kostką. 477

zagęścić masę. Na koniec dodajemy pianę z dwóch jajek, delikatnie mieszamy. Tak mówi stary przepis, ja  dałam całe jajko, bez piany, dodałam też łyżkę suszonej cebuli, nadała ciekawego smaku. Formujemy owalne kotleciki, w środek wciskamy kostkę. Panierujemy  bułce tartej, obsmażamy na maśle. Gdy się lekko zrumienię obracamy, podsmażamy kilka minut i podlewamy odrobiną wody. Przykrywamy i dusimy około

Dieta moja pasja
Chrupiace, panierowane kotleciki z boczniakow 141

inne. Naturalnie odparły, że z mięsa...  Przygotowałam więc dwie wersje i co się okazało? Grzybowe zniknęły, schabowe zostały!!! Chrupiące, panierowane kotleciki z boczniaków 250 g małych boczniaków, lub dużych porwanych na kawałki 2 łyżeczki sosu sojowego 1 jajko 2 łyżki wody po 1 łyżce mąki i startego sera typu Bursztyn 1/2 łyżeczki wędzonej papryki bułka tarta sól olej

Dzieje kuchennej Wiewióry
Siekane kotleciki drobiowe z serem + RECENZJA Wielkiej Księgi Kuchni Polskiej 193

kotlecików: 450-460 g filetów z kurczaka 160-170 g sera żółtego 1 łyżka majonezu 1 mała cebula 1 jajko 1 łyżka mąki pszennej ok 3/4 łyżeczki soli ziołowej 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego bułka tarta do panierowania Przygotowanie: Ser żółty w kostce zetrzyj na drobnych oczkach, a jeśli masz w plastrach, pokrój najdrobniej i najcieniej, jak potrafisz. Cebulę obierz

Anioszek w kuchni
Stripsy a’la KFC 151

dobrze doprawione. 700 g filetu z piersi kurczaka Przyprawa do kurczaka Ostra czerwona papryka Suszona natka pietruszki Kurkuma Ciasto: 2 jajka 3/4 szklanki mąki pszennej 1 ząbek czosnku 1/4 szklanki mleka 2 łyżki śmietany 18% Sól Pieprz Do panierowania: Mąka pszenna 1 łyżka mąki ziemniaczanej Ok. 1 litr oleju Filet z piersi kurczaka kroimy w większe kawałki. Doprawiamy według uznania

VioletoweKucharzenie
Cukinia w otrębach 135

Cukinia jest bardzo pyszna na różne sposoby , i zapraszam na wypróbowanie mojego przepisu , zawsze swego czasu panierowałam w bułce tartej , a tu proponuję spróbować w otrębach zmielonych , bardzo fajnie smakuje . Składniki  1 cukinia  2 jajka 1 szklanka otrąb mielonych  sól  pieprz  Wykonanie  Cukinie kroję na plastry 2 centymetrowe , solę i pieprzę po obu stronach

Mój Smak
Kotleciki z jajek i sos koperkowy 109

śmietany 1 szkl mleka 2 łyżki mąki sól pieprz kilka kropel soku z cytryny Jajka na twardo posiekać , dodać jajko surowe , zmiażdżony czosnek, szczypiorek i koperek, doprawić solą i pieprzem i wymieszać masę jajeczną. Formować małe kotleciki panierować w bułce tartej i usmażyć na rumiany kolor. sos; Koperek posiekać drobno. W rondelku roztopić masło i przyrumienić króciutko szczypiorek. Śmietanę

Gotowanie jest łatwe
Miruna panierowana na piatkowy obiad 212

Miruna . Pierwszy raz kupiłam rybkę i powiem szczerze, bardzo nam zasmakowała. Filety były grube,świeże, więc postanowiłam na tradycyjnie panierowana rybkę do obiadu. Przepis prosty i szybki, a efekt murowany. Składniki - filety z miruny 60 dkg. - mąka, jajko,bułka tarta - sól, pieprz,czosnek granulowany,cytryna Wykonanie Filety rozmroziłam na sitku, skropiłam sokiem z cytryny i porządnie osuszyłam . następnie posypałam delikatnie

Kuchnia z widokiem na ogród
Super smaczne kotlety 133

ugotować w osolonej wodzie, przecisnąć przez praskę. Przepłukaną fasolę rozgnieść widelcem, wraz z pokrojonym szczypiorem dodać do ziemniaków. Dodać surowe jajko, przyprawy, dobrze wymieszać. Można dosypać trochę bułki tartej, jeśli ciasto będzie zbyt luźne. Formować średniej wielkości kotlety, panierować w bułce zmieszanej z otrębami. Smażyć na złoty kolor na oliwie. Gorące kotleciki polać sosem, posypać pokrojonym szczypiorem. Podawać z czerwoną

vegetanie
Swojskie jadło :) 142

samą myśl zapewne przypominają się Wam najlepsze smaki.  Naszym takim smakiem są młode ziemniaki z kalafiorem. Najczęściej podawane z jajkiem sadzonym i kefirem itp. W rożnych domach rożnie. Oto nasza dzisiejsza wersja : Młode ziemniaki z kalafiorem i panierowanymi boczniakami. Co Wy na to ?? Przepis oczywiście jest niezwykle prosty. Chyba nie musimy szczegółowo go podawać. Zapewne każdy z Was dokładnie

vegetanie