jajka panierowane - 1774 przepisów (strona:70/119)

Kotlety z jajek (kotlety jajeczne) 672

smażenia Przygotowanie: Ugotowane na twardo jajka, obieramy ze skorupek, jajka drobno kroimy w kosteczkę, masę jajeczną mieszamy z surowym jajkiem, roztartą bułką, posiekaną pietruszką lub szczypiorkiem, jeśli masa jest za rzadka można dodać trochę bułki tartej. Formujemy owalne kotlety, które panierujemy w bułce tartej i smażymy na rumiano z obu stron. Podajemy kotlety jajeczne z puree ziemniaczanym. Można podać

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
KOTLETY Z JAJEK I KASZY JAGLANEJ (WEGETARIAŃSKIE) 173

jaglanej 1,5 szklanki wody 1 surowe jajko 1 średnia cebula 2 łyżki oleju (użyłam kokosowego) 1 pęczek szczypiorku, natki pietruszki albo koperku (użyłam pół na pół szczypiorek i natkę) 1/3 szklanki słonecznika łuskanego 0,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki sól i świeżo zmielony pieprz do smaku DODATKOWO: bułka tarta do panierowania (polecam bułkę z siemieniem lnianym) olej do smażenia(...)drobną kosteczkę cebulę. Szczypiorek (natkę lub koperek) posiekaj drobno. Do jajek i kaszy dodaj słonecznik, cebulę i szczypiorek, ostrą paprykę, surowe jajko, sól i pieprz do smaku. Wymieszaj dokładnie. Z masy formuj kotlety (możesz dłonie zwilżyć w wodzie), panieruj je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor po 2-3 minuty . Kotlety możesz

Słodko-Słony Świat Ilony
Kotleciki brokułowe 175

Składniki brokuł, 1 szt około 500g cebula czerwona, 1 sztuka jajka, 3 sztuki bułka tarta, około 100g sól, pieprz, maggi olej do smażenia bułka tarta do panierowania Przygotowanie Brokuł dzielimy na różyczki, blanszujemy w lekko osłodzonej wodzie, ale tylko do momentu zagotowania się wody. Odcedzamy, studzimy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do brokułów dodajemy drobno posiekaną cebulę, jajka

Gotowanie moimi oczami
Kotleciki z mintaja 189

Składniki na około 14 sztuk: 6 kostek mrożonego mintaja (około 600g) 1 duża cebula 1 jajko 1 mała sucha bułka 300 ml mleka do namoczenia bułki (ewentualnie dodajemy wody) 2 łyżki masła 1 łyżka mąki sól i pieprz do smaku bułka tarta do panierowania olej do smażenia Kotleciki z mintaja Rybę rozmrażamy i odciskamy, by nie było w niej(...)można też dodać bez mielenia, ale nie wszystkie dzieci to lubią). Do zmielonej masy dodajemy odciśniętą bułkę, jajko, mąkę oraz sól i pieprz. Dobrze wyrabiamy. Masa będzie dość luźna, ale za to kotleciki będą smaczniejsze. Wyrabiamy małe kotleciki (średnica około 4 cm ), panierujemy je w bułce tartej i lekko spłaszczamy. Smażymy na złoty kolor z dwóch stron na rozgrzanym oleju

Trzeci talerz
Kotlety rybne mielone 164

białej ryby (użyłam dorsza atlantyckiego) - waga filetu bez głowy, ogona itp. 1 mała bułka kajzerka 0,5 szkl. mleka 1 cebula 1 jajko sól i pieprz do smaku 1 duża łyżka drobno posiekanego koperku bułka tarta do panierowania olej do smażenia Bułkę porwać na małe kawałeczki i namoczyć w mleku. Cebulę pokroić w piórka i udusić na oleju. Rybę pozbawić

Posadzone i zjedzone
Kotleciki z fasoli i kapusty 295

całą noc. W tej samej wodzie ugotować do miękkości, ostudzić, zmiksować na gładki mus. Kapustę dobrze odcisnąć z soku i drobno posiekać. Fasolę, kapustę, jajko i mąkę wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Formować okrągłe kotleciki, panierować w bułce tartej i smażyć na rumiano z obu stron

Smakołyki Asi
Karp smażony w migdałach 171

wilgotność mięsa karpia. Jeśli chcecie odmienić swój wigilijny stół, koniecznie spróbujcie karpia smażonego w migdałach. Składniki: 1 kg karpia sprawionego, w kawałkach mąka do panierowania sól, pieprz olej do smażenia 100g migdałów w płatkach 2 jajka 80 g rodzynek 200 ml czerwonego słodkiego wina, ewentualnie półsłodkiego; dobrze sprawdza się porto skórka pomarańczowa z 1/2 pomarańczy sok z połowy pomarańczy (razem

Pociąg Do Kuchni
Kotlety schabowe w parmezanowej panierce / Parmesan-Crusted Pork Chops 215

trzeci talerz wysyp starty parmezan. Dopraw kotlety solą i pieprzem i obtocz w parmezanie. Uklep aby dobrze przywarł po czym zanurz w jajku i obtocz w bułce tartej. Można je delikatnie rozbić przed panierowaniem, ja jednak lubię takie „naturalne”:). W dużej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej, włóż kotlety i podsmaż z do ładnego zarumienienia z każdej strony

karmelowy
Kotlety z brokułem i fasolką 261

Składniki: 1 średni brokuł 1 puszka czerwonej fasoli 1 mała cebula 1 jajko 2-3 łyżki kaszy manny sól, pieprz bułka tarta do panierowania Przygotowanie: Brokuła podzielić na różyczki, ugotować, dodać fasolkę … Czytaj dalej Kotlety z brokułem i fasolką

czarrna od kuchni
FISHCAKE CZYLI KLOPSY RYBNO- ZIEMNIACZANE 254

mięsa. Ziemniaki ugotować, wystudzone przecisnąć przez praskę. Do miski dać rybę, ziemniaki, startą na tarce o drobnych oczkach cebulkę, koperek, sól, jajko, bułkę tartą i paprykę. Dokładnie wymieszać. Z masy formować klopsy, panierować w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej, smażyć klopsy z obu stron na złoty kolor na małym ogniu.  Najlepiej smakują gorące

Zrób to smacznie
Naleśniki z pieczarkami 292

Naleśniki nadziewane niepanierowane :) Składniki na ciasto naleśnikowe: 0,5 litra mleka mąka 1 jajko 2 łyżki oleju sól zioła prowansalskie czosnek granulowany dodatki: 0,5 kg pieczarek 1 duża cebula 1/2 … Czytaj dalej Naleśniki z pieczarkami

czarrna od kuchni
Pierś z kurczaka w miodzie i czosnku 173

następnie je posolić oraz popieprzyć, na koniec polać miodem. Tak przygotowane piersi odstawić na co najmniej 15 minut lub na całą noc do lodówki. Jajko rozmącić z mlekiem, w tym roztworze moczyć kotlety a następnie panierować w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu

Pychotkaaa
Pieczarki faszerowane 174

patelni rozpuścić masło dać pokrojone  trzonki i kiełbasę przyprawić  - Smażyć aż odparuje woda przełożyć wszystko  do miski Gdy ostygnie dodać jajko i starty ser 2. - Powstałym farszem faszerować  kapelusze pieczarek  - Pieczarki panierować w jaku i bułce smażyć  na głębokim oleju

W królestwie smaków Beaty
Filety z kurczaka w chrupiącej panierce z serem wędzonym i żurawiną 310

lodówki. W  tym czasie w malakserze mielimy na drobniejsze kawałki płatki kukurydziane lub przekładamy płatki do woreczka i za pomocą wałka rozdrabniamy. Jajko roztrzepujemy w misce i dokładnie obtaczamy w nim kurczaka. Następnie panierujemy piersi w płatkach. Na blaszce z piekarnika rozkładamy papier do pieczenia, smarujemy go niewielką  warstwą oleju. Piekarnik razem z blachą rozgrzewamy do 180 stopni

Mania Gotowania
Kotlet de volaille zwany "dewolajem":) 226

Ułożyć ser na jednej połowie piersi i zwijać od tej strony, gdzie ser został ułożony  Zrolowane piersi opanierować najpierw w mące, potem w jajku z dodatkiem przypraw, a na końcu w bułce tartej (ja panieruję dwa razy, pomijając za drugim mąkę) Kotlety smażyć na małym ogniu z czterech stron  Dzisiaj podałam z brokułami oraz ziemniakami posypanymi szczypiorkiem

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Sałatka z kurczaka w torebeczkach z tortilli z ziarnami słonecznika prażonymi na oleju rzepakowym 400

kapusty pekińskiej 1/2 cebuli 2 łyzki kukurydzy 2 łyzki majonezu sól i pieprz 1 pierś z kurczaka 1 łyżka oleju rzepakowego ulubione zioła do panierowania kurczaka 2 łyzki ziaren słonecznika 1 plaster sera feta 1 jajko 1 pomidor kawałek ogórka zielonego 2 placki tortilli kilka sztuk oliwek Pierś z kurczaka kroimy w plastry obtaczamy w przyprawach,  podsmażamy

NaKońcuJęzyka