jajka panierowane - 1774 przepisów (strona:69/119)

Kotlety mielone z pokrzywą 173

zielonymi plamkami. składniki: 800 g łopatki wieprzowej 150 g listków młodej pokrzywy 2 jajka 1 sucha zwykła bułka z przedziałkiem+mleko do namoczenia 1 łyżeczka słodkiej papryki ostra papryka wedle smaku sól,pieprz masło klarowane olej rzepakowy bułka tarta i siemię lniane złote do panierowania Suchą bułkę namoczyć wcześniej w mleku. Listki pokrzywy przesiekać i podsmażyć na maśle klarowanym(...)obiętość, wystudzić. Łopatkę zmielić, ja zmieliłam na grubych oczkach. Do zmielonego mięsa dodać odciśniętą namoczoną bułkę, jajka oraz pokrzywę. Masę dokładnie wyrobić. Do smaku doprawić słodką i ostrą papryką, solą i pieprzem. Następnie z masy formować kotlety, u mnie wyszło 16 kotlecików. Panierować w bułce tartej wymieszanej z ziarnami siemienia. Smażyć na oleju na wolnym ogniu na ciemnozłoty kolor. Podawać

Monia miesza i gotuje
Kotlety schabowe 180

kilograma schabu wychodzi ok 8 kotletów. Umyte mięso kroimy i każdy kotlet rozbijamy tłuczkiem. Jeśli kotlety mają mieć chrupiąca skórkę odpowiednio je panierujemy: każdy kotlet posypujemy szczyptą soli i pieprzu, obtaczamy w mące, następnie w rozmieszanym surowym jajku i w tartej bułce. Tak przygotowane mięso smażymy na rozgrzanym na patelni oleju. Do panierki możemy użyć dowolnej mąki, warto też dosypać

prawdziwe jedzenie
Kotlety 198

kilograma schabu wychodzi ok 8 kotletów. Umyte mięso kroimy i każdy kotlet rozbijamy tłuczkiem. Jeśli kotlety mają mieć chrupiąca skórkę odpowiednio je panierujemy: każdy kotlet posypujemy szczyptą soli i pieprzu, obtaczamy w mące, następnie w rozmieszanym surowym jajku i w tartej bułce. Tak przygotowane mięso smażymy na rozgrzanym na patelni oleju. Do panierki możemy użyć dowolnej mąki, warto też dosypać

prawdziwe jedzenie
Mielone kotlety rybne 180

Składniki: - ok. 80 dag filetów z dorsza - 1 czerstwa bułka - 1 jajko - 1 cebula - 1- 2 ząbki czosnku - koperek, natka pietruszki - sól - pieprz (dałam cytrynowy, ale może być zwykły) - 2 łyżeczki słodkiej papryki (dałam wędzoną) - skórka z cytryny (opcjonalnie) - mleko do namoczenia bułki - bułka tarta do panierowania - olej do smażenia   Czerstwą bułkę moczymy w mleku. Rybę kroimy na kawałki(...)razem z odciśniętą bułką. Dodajemy sól, pieprz, paprykę – wyrabiamy masę. Siekamy koperek i natkę pietruszki. Do masy dodajemy jajko oraz posiekaną zieleninę, ponownie dokładnie wyrabiamy. Jak kto lubi (ja tak) może dodać trochę skórki cytrynowej. Z masy formujemy owalne kotleciki, panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju, z obu stron na rumiano. Mielone kotlety rybne, to dobra alternatywa

mojewypiekiinietylko
Krokiety ziemniaczane z kapustą,boczkiem i sosem pieczarkowym 162

jajka 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku bułka tarta do panierowania olej do smażenia Farsz: 20 dkg kapusty kiszonej 10 dkg wędzonego boczku 1  mała cebula sól i pieprz do smaku szczypta majeranku(...)pieczarek 1 łyżka masła 100 ml słodkiej śmietany 1 łyżeczka mąki 1 szklanka wody sól do smaku Sposób przygotowania: Ziemniaki ugotować poprzedniego dnia, przepuścić przez praskę, dodać jajka i wszystkie przyprawy.Wymieszać ręką lub mikserem na gładką masę. Cebulę obrać, pokroić w drobniutką kosteczkę i poddusić na złoto na łyżeczce oleju, dodać  cieniutko pokrojony boczek  i smażyć

Gosia gotuje
Kotlety pożarskie panierowane w grzankach z chleba 193

karczmarza o nazwisku Pożarski, u którego miał się zatrzymać Mikołaj I. Danie zasmakowało władcy, który kazał je włączyć do dworskiego menu. Kotlety pożarskie panierowane w grzankach z chleba.   Składniki: - ok. 750g piersi drobiowych - 2 jajka - 2 łyżki rozpuszczonego masła - 2 małe czerstwe bułki - mleko do namoczenia bułek - 1-2 ząbki czosnku - sól morska - pieprz - kromki chleba na grzanki - masło(...)dokładnie wyrabiamy masę. Białka ubijamy na sztywno – dodajemy do masy, delikatnie mieszamy. Łyżką nabieramy owalne porcje masy mięsnej (jeżeli masa jest zbyt luźna możemy dodać trochę bułki tartej), panierujemy w grzankach i kładziemy na rozgrzaną patelnię z masłem klarowanym.. Smażymy z obu stron na złoty kolor, dosmażamy pod przykryciem. Osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i podajemy

mojewypiekiinietylko
Klopsy z ziołami. 154

pokrojonego lubczyku lub 2 łyżki suszonego 1 łyżeczka suszonego majeranku 1 łyżeczka świeżego rozmarynu lub 0,5 łyżeczki suszonego mąka do panierowania olej do smażenia      Mięso mielone przekładamy do sporej miski, dodajemy lekko roztrzepane jajka, cebulę, namoczone i odciśnięte bułki, musztardę, sól, pieprz, lubczyk, majeranek, rozmaryn i dokładnie wyrabiamy. Z masy formujemy małe klopsy, które obtaczamy

Rozpustne gotowanie
Burgery rybne 200

miski. Połączyć z serkiem Apetina. Dodać skórkę z limonki, zioła i sól, wymieszać. Następnie dodać bułkę tartą rozmieszaną z wodą i wbić jajko. Całość wyrobić na w miarę jednolitą masę odchodzącą od miski. Formować płaskie okrągłe kotlety. Panierować w dodatkowej bułce tartej. Usmażyć z obu stron na rozgrzanej oliwie na złoto-brązowy kolor (po ok. 3 minuty na każdą stronę

Pełny talerz
Kotleciki jajeczne smaczne, chrupiące i złociste 416

Kotleciki jajeczne to propozycja na tani obiad, czy też kolację. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kotleciki jajeczne – Składniki: 12 jajek (10 do ugotowania i 2 na surowo) 1 cebula pęczek szczypiorku bułka tarta (3 łyżki do masy jajecznej + bułka do panierowania) sól, pieprz do smaku czosnek do smaku olej do smażenia   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kotleciki jajeczne – Wykonanie: Na twardo

Kulinarne Przeboje
Kotlety ziemniaczane z wędzonym boczkiem 214

zimno. składniki: 800 g letnich ugotowanych ziemniaków 1 duża cebula 250 g chudego wędzonego boczku parzonego bez skóry 1 jajko 3-4 łyżki mąki pszennej sól, pieprz majeranek gałka muszkatołowa bułka tarta do panierowania olej do smażenia Ziemniaki przepuścić przez praskę i odstawić do całkowitego wystudzenia. Cebulę i boczek pokroić w drobną kostkę. Na patelni lekko zrumienić pokrojony boczek. Następnie

Monia miesza i gotuje
Kotleciki z dorsza z sosem koperkowym 173

Zastanawiam się tak po cichutku czy nadejdzie dzień, w którym na sole już na stałe zagoszczą tylko dania wegetariańskie... Niestety pan M. kiepsko się na to

Magiczna kuchnia Darii
CHRUPIĄCE STRIPSY Z KURCZAKA JAK KFC, z sosem curry + FILMIK 987

panierowania sól, słodka i ostra papryka do smaku olej do smażenia                                                                            CIASTO :  1 szklanki mąki pszennej 2 jajka 1 łyżeczka papryki(...)kroimy na paski, doprawiamy je solą, paprykami i mieszamy.  Do miski wlewamy mleko, jajka i sok z cytryny, wsypujemy przyprawy, mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy ciasto. Będzie konsystencji ciasta naleśnikowego tylko troszkę gęstsze.  Do miski wsypujemy mąkę do panierowania. Kawałki mięsa maczamy dokładnie w cieście a później w mące. Układamy je na desce i rozgrzewamy

Kulinarne Fantazje Marioli
Pulpety w sosie koperkowym. 158

mięsa mielonego 3 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka mąki (do sosu) 2 łyżki maki (do panierowania pulpecików) 2 łyżki oleju 1 cebula pokrojona w kostkę i przyrumieniona na oleju Przygotowanie; Do miski dodać mięso, jajko, wcześniej namoczoną i wyciśniętą bułkę, cebulę, sól i pieprz a także łyżkę koperku. Dokładnie wyrobić. Formować małe pulpety mokrymi rękami (wtedy

Radość kipiąca uśmiechem.
Placuszki z kurczakiem i serem żółtym 252

Kolejny przepis z zeszytu mojej mamy. Pyszne panierowane pulpeciki z kurczaka z ciągnącym się serem. Czas wykonania: 20 min Ilość porcji : 12 sztuk (3-4 porcje) Składniki: 500 g fileta z kurczaka 300 g sera żółtego 1 jajko 3 łyżki majonezu 3 łyżki mąki ½ łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka Vegety bułka tarta Przygotowanie: Pierś

KuchniaWeDwoje.pl
Kotleciki rybne 251

coś innego na talerzu i dzieciaki chętniej zjedzą. składniki: 900 g filetów z ryby, u mnie morszczuk 2 duże jajka 4 łyżki bułki tartej lub pół bułki namoczonej w mleku 3 łyżki koperku przyprawa do ryb bułka tarta do panierowania olej do smażenia dodatki tłuczone ziemniaki surówka z białej kapusty z koperkiem Filety ryby zmielić na grubych oczkach. Do zmielonej

Monia miesza i gotuje