jajka panierowane - 1774 przepisów (strona:87/119)

Smalec (czysty) 217

oleju kokosowego, gdy jego zapach i słodkawy smak dobrze się komponuje, czyli np. do panierowanych ryb i drobiu albo też naleśników paleo . Do smażenia wołowiny, niezależnie czy jako stek czy na gulasz, używam właśnie smalcu (domowego). Placki ziemniaczane, czy jajecznica tylko na smalcu, ale jajka sadzone czasem robię na maśle klarowanym. Zalecam jednak umiar w używaniu smalcu , chyba że masz

PaleoSMAK
Krokiety ziemniaczane z oscypkiem + film 105

przeciskamy przez praskę lub przekręcamy przez maszynkę ugotowane i przestudzone ziemniaki, dodajemy podduszoną cebulkę, jajka, mąkę oraz natkę pietruszki, na końcu ścieramy na tarce o dużych oczkach oscypka. Całość doprawiamy czarnym pieprzem i solą, masę dokładnie mieszamy. Następnie wilgotnymi dłońmi formujemy nieduże owalne krokiety, panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Usmażone

Smakowite Dania
Zapiekańce ziemniaczane z mięsem 144

oleju, dodajemy do niego przyprawę do mięsa i natkę pietruszki. Do ziemniaków dodajemy mąkę, jajko, sól, pieprz i zagniatamy ciasto. Do mięsa dodajemy pokrojone drobno ogórki i keczup i całość mieszamy. Nabieramy na rękę ciasto, na środek nakładamy farsz mięsny i zlepiamy tworząc kotlety. Panierujemy w bułce tartej i smażymy na oleju na złoty kolor z obu stron. Przed podaniem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Panierowane pulpeciki rybne 245

SKŁADNIKI 600 g mrożonych lub świeżych płatów z dorsza, mintaja lub innej ryby 2 jajka ( jedno zużyć do panierki ) bułka tarta pół cebuli olej do smażenia

zielonacukinka
Placki ziemniaczane z sosem grzybowym 186

części, jedną odkładamy a w powstałą lukę wsypujemy mąkę. Wbijamy 2 jajka, dokładamy podsmażoną cebulkę i wyrabiamy masę.    Przygotowujemy tackę posypaną bułką tartą i talerz z bułką tartą do obtaczania placków.    Moczymy dłonie w wodzie, nabieramy porcje masy ziemniaczanej, formujemy placki,  panierujemy w bułce i układamy na tacy.    Na patelni rozgrzewamy olej

Maminek kulinarny
Kotlety mielone z papryką 147

podsmażyć, bułkę namoczyć w wodzie. Cebule i odsączoną bułkę dodać do mięsa mielonego. Wbić jajko, dodać pokrojoną w kostkę paprykę i posiekaną natkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Z mięsnej masy formować kotlety i smażyć na rozgrzanej patelni z małą ilością tłuszczu. Nie panierować. Można dodatkowo dopiec w piekarniku

Pasja Smaku
Pierś w migdałach i pomidorowym sosie 170

zawsze musi być nudno.Tym razem do panierowania piersi do bułki tartej dodałam tarte migdały.Do tego pomidorowy sos i makaron,wyszło smacznie . Składniki: pierś z kurczaka 2 szt bułka tarta 3 łyżki migdały mielone 2 łyżki jajko 1 szt pomidory w puszce 1 szt cebula mniejsza 1 szt czosnek 3 ząbki olej z pomidorami 3 łyżki sól ,cukier,bazylia ,pieprz

Ala piecze i gotuje
Krokiety ze szpinakiem i kurczakiem 366

każdym usmażonym naleśniku położyć porcję farszu i zawinąć w formę krokieta, obtoczyć w jajku, a  następnie w bułce tartej i smażyć na złoto na mocno rozgrzanym tłuszczu.  Uwaga: u mnie standardowo był to obiad na dwa dni, a drugiego dnia żeby coś zmienić nie panierowałam i nie smażyłam krokietów tylko ułożyłam je w naczyniu żaroodpornym, obsypałam żółtym serem

Simply Food
Dietetyczne nuggetsy czyli kurczak w płatkach kukurydzianych 154

kurczaka myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miski. Jogurt mieszamy z jajkiem i  przyprawami, zalewamy kawałki kurczaka, mieszamy, tak aby każdy kawałek był dobrze pokryty jogurtem. Całość odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny. Płatki kukurydziane rozgniatamy lub mielimy w malakserze, następnie panierujemy każdy kawałek kurczaka. Układamy na blasze wyłożonej papierem. Pieczemy przez 30-35 minut

Czerwona Porzeczka
DROBIOWE PULPETY Z UDEK KURCZAKA 326

piersi, a z wyluzowanych można przyrządzać tysiące pysznych potraw.  Pyszne są sporządzone z udek  roladki , faszerowane czym tylko dusza zapragnie, bardzo lubimy także gulasz czy tradycyjne kotlety panierowane w bułce tartej.  Dziś zapraszam na kolejne danie z tego smacznego kawałka drobiu: klasyczne pulpety w sosie pomidorowym :)) Składniki: 500 g mięsa z wyluzowanych udek kurczaka 1 cebula(...)olej                                         1 jajko sól pieprz majeranek ziele angielskie 1 łyżka kaszy manny 2 marchewki bulion puszka pomidorów w sosie własnym słodka papryka śmietana 18% koperek Wykonanie:  Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną drobno cebulę, aż do zezłocenia. W misce mieszamy

Walijskie Pichcenie
Klasyka na trzy sposoby: Kotlet schabowy. Klasyczny, ziołowy, owsiany. 162

schabowy nie musi być nudny! W ramach odświeżania klasyki postanowiłam więc zaproponować trzy wersje panierowanego schabowego :) A jak to wygląda u Was? Może macie inne propozycje? Jakiś szczególny schabowy, który często gości na Waszym stole? 1. KLASYCZNY KOTLET SCHABOWY Składniki: - schab wieprzowy - mąka - bułka tarta - jajko - pieprz - sól - olej Przygotowanie: Mięso kroimy na plastry dowolnej grubości, według upodobań. Zawijamy

Życie zamknięte w smaku
Kotlety z selera 133

Seler to jeden z najtańszych i najpopularniejszych afrodyzjaków na świecie . Panierowany i obsmażony może być zdrowym pomysłem na fajną  przekąskę albo stanowić dodatek do ziemniaków z  surówką i być wegetariańską wersją kotleta schabowego . składniki na 4 porcje 1 duży seler 2 jajka 1,2 szklanki bułki tartej olej do smażenia sól i pieprz tymianek bazylia lubczyk przepis Seler

Smakowite Dania
Grzyby suszone panierowane 133

Grzyby suszone panierowane stanowią doskonałą przystawką lub można je podawać do gorącego barszczu zamiast pasztecików. Mogą być fajną przekąską na sylwestra i karnawał .  składniki na 2 porcje 10 suszonych grzybów ( z dużymi kapeluszami ) jajko cebula 4 ziarenka pieprzu 3 łyżki mąki 5 łyżek bułki tartej 3 łyżki oleju sól przepis Grzyby myjemy w letniej wodzie i gotujemy do miękkości

Smakowite Dania
kotlety mielone z ziołami i parmezanem 183

dużo świeżego koperku i pietruszki, a do bułki w której je panierowałam, dodałam tarty parmezan. Wyszły smaczne, nieco inne od tradycyjnych, kotlety. Polecam ! składniki ok 16 kotletów 1000 g mielonego mięsa  wieprzowo- wołowego ( u mnie karkówka i łopatka ) 2 - 3 cebule 2  jajka 1 czerstwa bułka, lub zamiennie bułka tarta (pół na pół)  sól

Stare Gary
Sałatka jarzynowa z papryką i majonezem (tradycyjna sałatka) 1290

marchwi, selera, pietruszki, gotowanych na twardo jajek, ogórków kiszonych, soli i pieprzu, odrobiny musztardy oraz obowiązkowo majonezu Winiary. Taka sałatka jarzynowa jest u nas obowiązkowa podczas Świąt i różnych uroczystości, u mnie w rodzinnym domu też tak było. Po prostu dlatego, że nam ta sałatka bardzo smakuje, szczególnie jak ją się poda do panierowanych kotletów schabowych lub do domowej wędliny(...)kotletów schabowych, które Piotrek również usmażył, Warzywa wykorzystywane do sałatki gotowane są ze skórą, a ziemniaki w tzw. mundurkach. Ugotowane warzywa, kiszone ogórki dokładnie są krojone w drobną kostkę. Jajka na twardo rozdrabnia się za pomocą specjalnego siekacza do jajek. Czasami dodajemy do sałatki groszek konserwowy lub mrożony (ja nie lubię, ale Piotrek uwielbia), bywa, że dodajemy gotowaną szynkę, albo

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
kotlety z grochu 142

Gotujemy groch... Oprócz grochu potrzebujemy jajka, cebulę, przyprawy... Cebulę podsmażamy i dodajemy z jajkami i przyprawami do ugotowanego grochu... Z przypraw  zalecam dodać dużo majeranku, pieprz ziołowy lub czarny i sól. Połączone składniki mielimy w maszynce do mięsa lub blendujemy... Z przygotowanej masy lepimy kotlety... Panierujemy w bułce tartej lub w mące i pieczemy... Upieczone kotlety serwujemy na gorąco

chleba naszego
Pałki z kurczaka panierowane, soczyste i chrupiące, z piekarnika. 218

kurczaka - czosnek mielony - papryka mielona - bułka tarta Wykonanie W misce mieszam ( bełtam ) jajka z mlekiem i przyprawami, do mieszaniny zanurzam kawałki kurczaka  i odstawiam w chłodne miejsce ( do lodówki ) na co najmniej pół godziny. Po tym czasie zamarynowane pałki przekładam do bułki tartej, dokładnie panieruję w niej, nadmiar strzepuję. Opanierowane kawałki mięsa przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia

Kuchnia z widokiem na ogród
Oponki z mięsa mielonego 143

najmniejszych oczkach do mięsa i dodajemy :1 łyżkę bułki tartej, otręby, pieczarki i jajka. Masę mięsną mieszamy i doprawiamy do smaku. Dużą deskę oprószamy bułką tartą i wykładamy na nią masę mięsną, ręką przyklepujemy na grubość około 1-1,5cm. Szklanką i kieliszkiem wykrawamy oponki. Panierujemy je w bułce tartej i smażymy na złoty kolor z obu stron. Wykładamy

Kubki smaku
Domowa Kanapka Drwala; Hamburger z mięsa wołowego z serem zapiekanym w panierce i bekonem 264

grillowej, bądź normalnej- używamy niewielkiej ilości oleju. Ser wyjąć z zamrażalnika, obtoczyć w jajku i bułce po 2 razy, smażyć na tłuszczu z obu stron aż ser się roztopi. Bułki kroimy, obie połówki delikatnie podgrzewamy na patelni, tylko po stronie miąższu. Od spodu układamy ser panierowany, 2 plastry boczku, hamburger, sałata lodowa, prażona cebula, wierzchnią bułkę smarujemy sosem Smacznego

KreatywnePiny
Filet z dorsza na dwie panierki 152

Lubię to. Zrobiony klasycznie i po mojemu. Co kto lubi ;)) Najlepiej smakuje jednak panierowany i stąd ta propozycja. Filety mam dosyć cienkie, więc wzbogacenie o "kołderkę"w tym przypadku jest wskazane. - 4 filety z dorsza - pół szklanki startego parmezanu - pół szklanki bułki tartej  - 2-3 jajka - sól - olej do smażenia Filety posolić z obu stron i zostawić na około

Pasje Jolki

Proponowane wyszukiwania