jajka panierowane - 1774 przepisów (strona:96/119)

Kotlety schabowe z serem i owocami 223

grubość 5mm. Posypujemy z obu stron solą oraz pieprzem ziołowym. Pozostawiamy na kilka(naście) minut. Jajko (żółtko razem z białkiem) rozbijamy dokładnie trzepaczką. Kotlety obtaczamy kolejno w mące pszennej, jajku i bułce tartej. Olej rozgrzewamy na patelni na średnim ogniu. Kotlety smażymy przez 8 minut, co 2 minuty odwracając je na drugą stronę. Powinny się lekko zarumienić. Na 2 minuty(...)float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery-44 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-44 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki Rozbite i przyprawione kotlety Panierowane kotlety gotowe do smażenia Kotlety smażymy na lekko złoto Dodajemy ananas i ser, po czym zapiekamy Podane z żurawiną, ziemniakami i rozmarynem Post Kotlety schabowe z serem i owocami pojawił

Kulinarna Pokusa
Piersi kurczaka- pieczone w chipsach 24922

często zdarza Wam się jeść piersi z kurczaka? Podejrzewam, że robicie je przynajmniej raz w tygodniu. Kiedy już Wam się znudzą w wersji panierowanej bułką tartą lub smażone z ziołami, spróbujcie tych- pieczonych w paprykowych chipsach.   Kurczak jest łatwo dostępny i tani. Szybko się go robi. Gorzej niż z dostępnością tego mięsa jest tylko z jego jakością. Jeśli tylko(...)potrzebne- to zależy od wielkości piersi) rozgniatamy jak najdrobniej. Ja zrobiłam to spodnią częścią łyżki, można potłuc w moździerzu, albo wrzucić do foliowej torebki i zbić tłuczkiem. Panierka gotowa. Jajko rozmącamy w głębokim talerzu z łyżką zimnej wody. Maczamy kurczaka w jajku, osączamy i obtaczamy go w płatkach, mocno dociskając je ręką. Nie martwcie się że część

Karo in the Kitchen
Dorsz skrei z risotto 175

arktycznego, a w smaku jak słodkowodna. Po usmażenia bardzo biała i błyszcząca. Idealna do risotto! Odkryłam dorsza skrei kilka lat temu. Skrei można kupić jedynie w lutym. Dorsza smażę panierowanego, polewam zrumienionym masłem i podaję z risotto lub ziemniakami. Bardzo często przyrządzam ryby na obiad . Łosoś , śledź czy dorsz to ryby, które najczęściej przyrządzam. Dorsz skrei Składniki: na 4 porcje(...)solą. Ugotuj groszek w lekko osolonej wodzie, odcedź. Usmaż plasterki cytryny na maśle. Dodaj miód. Smaż jeszcze przez 1 minutę. Dopraw kawałki dorsza solą i pieprzem. Zamocz w rozmąconym jajku i obtocz w zmielonych migdałach lub bułce. Smaż rybę na złoty kolor po obu stronach. Ryba w środku powinna być śnieżnobiała i błyszcząca. Podaj skrei z risotto, groszkiem i karmelizowaną

codojedzenia
Wiosenne roladki drobiowe 197

Wiosenne roladki drobiowe Wiosenne roladki , drobiowe to smakowite , zdrowe i bardzo ładne danie . Doskonale wpasuje się w Wielkanocny nastrój i ozdobi stół . Dzieci także powinny skusić

Ogrodnik w podróży
Kaczka w cieście z warzywami – lepsza niż ta od ‘Chińczyka’ 384

tutaj naszej zwykłej tartej bułki a zrobić z bułki płatki – zróżnicowana tekstura, więcej chrupkości. Tarta bułka dałaby gładką panierkę, a tutaj mamy efekt bardziej nieregularnej powierzchni.   Kaczkę przed panierowaniem należy usmażyć – to ciemne mięso, więc traktujemy je podobnie jak mięso na steki. Ma byś ścięta z wierzchu, lekko krwista w środku. Dojdzie do odpowiedniego stanu podczas smażenia w panierce(...)zupełności wystarczający. Jeśli Wasze piersi są większe i grubsze, wydłużcie o minutę czasy smażenia na skórce i mięsie.   Kaczkę zdejmujemy z patelni i dajemy mięsu przestygnąć i odpocząć. Jajko ubijamy widelcem razem z mlekiem, dodajemy oba rodzaje mąki, sodę, odrobinę soli. Mieszamy całość do uzyskania konsystencji gęstego ciasta. Musi być naprawdę megagęste i lepkie, po zamoczeniu w nim kaczki

Karo in the Kitchen
Podróże kulinarne - Tunezja 218

tuńczykiem i limonką. Obok mini wersja brick'a W Tunezji spożywa się też zupy warzywne z dodatkiem makaronu, soczewicy, mięsa oraz zupy rybne. Zupa rybno-pomidorowa Bardzo popularne są jajka podawane na twardo jako dodatek do wielu dań lub jako przystawka. Kuchnia tunezyjska obfituje też w warzywa, przede wszystkim ostrą i słodką paprykę, pomidory, cukinie i bakłażany oraz roślin strączkowe(...)herbaty, zazwyczaj bardzo słodkiej, z dodatkiem mięty, podawanej w małych szklaneczkach. Warto spróbować tamtejszego alkoholu-pysznych win, wódki figowej boukha, likieru daktylowego Thibarine. Tunezyjskie przystawki-potrawka z owocami morza, panierowane kalmary, kotleciki z baraniny, mini brick'i Tunezyjskie desery z orzechami i miodem A czy ktoś z Was był w Tunezji? Jak Wam smakowała tamtejsza kuchnia

Zawsze głodna!
Moja CEWE FOTOKSIĄŻKA 195

poza tym, co jest już na rynku? Ciasto drożdżowe, naleśniki i pierogi z truskawkami? Nie kombinuję ze składnikami, gotuję proste potrawy, a eksperymentuję wtedy, kiedy w lodówce zabraknie mi jajek albo w szafce mąki. Mam też to szczęście, że dzieci nie są alergikami, a jedyny problem żywieniowy polega na tym, że nie lubią pomidorów ;) Nie mam też czasu na książkę(...)gotowy. Podzieliłam ją sobie na trzy rozdziały. Jeden z potrawami tylko dla mnie (czyli szpinak w roli głównej, sok z buraka itp.), drugi dla męża (tutaj mięso, mięso i panierowany camembert) i trzeci dla dzieci (pierogi z jagodami, pankejki, kotleciki). Wyszło pięknie! Najwięcej czasu zajęło mi sformatowanie przepisów, bo fotoksiążka kulinarna to jednak nie tylko zdjęcia, to też całkiem sporo

bistro mama
Kotlety drobiowe z warzywami 222

kilka(naście) minut. Panierkę przygotowujemy poprzez wymieszanie bułki tartej z ziołami prowansalskimi. Jajko (zarówno żółtko jak i białko) rozbijamy dokładnie trzepaczką. Następnie obtaczamy mięso kolejno w mące pszennej, jajku oraz panierce. Cukinię obieramy i kroimy na plasterki lub półplasterki (zależnie od ich rozmiaru) o grubości ok. 1,5 cm. Pomidory kroimy w „ósemki”. Pozostawiamy skórkę, ale usuwamy ewentualny nadmiar łykowatych(...)10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery-45 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-45 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Pokrojone warzywa Rozbite i przyprawione kotlety Panierowane kotlety gotowe do smażenia Warzywa podduszamy Kotlety smażymy na lekko złoto Gotowe danie Post Kotlety drobiowe z warzywami pojawił się poraz pierwszy w Kulinarna Pokusa

Kulinarna Pokusa
Rzecz o gubieniu kilogramów :) 221

muszlą klozetową. Nie umiem się zmuszać do jedzenia posiłków, na które nie mam najmniejszej ochoty i nie umiem trzymać się sztywnych diet. Nie chciałam przez dwa tygodnie jeść tylko jajek i szpinaku, żeby po tym czasie pochłonąć tabliczkę czekolady w ciągu trzech minut. Byłam gotowa na duże zmiany nawyków żywieniowych. Byłam gotowa na długą i wyboistą drogę po własne zdrowie(...)Dzięki temu, że jem konkretny posiłek w pracy, do domu wracam syta i nie zaczynam od podjadania. Zaczynam po prostu przygotowywać obiad. I tutaj różnie: mięso (w tym też panierowane), spaghetti, zapiekanki z dodatkiem warzyw, naleśniki (ja wtedy jem ze szpinakiem, reszta rodziny najczęściej na słodko).  KOLACJA (19.00 - 19.30) Kolacja to taka zapchaj dziura. Za późno na wszystko

bistro mama
Ramen z makaronem konjac i smażonym tofu 278

Pradziadkiem zupki błyskawicznej powszechnie nazywanej chińską, był Ramen. W jego skład wchodzą 3-4 grupy produktów: bulion + makaron + warzywa + mięso, ryby, owoce morza

Codziennik Kuchenny
Mąki roślinne – bezglutenowe. Mąki niechlebowe, rodzaje i zastosowanie mąk bezglutenowych 224

lekko orzechowy smak. Przydatna do panierowania. Popping z amarantusa (amarantus ekspandowany, jak popcorn, pod wpływem gorącego powietrza) można wykorzystać do ciasteczek podobnych do szyszek z preparowanego ryżu i do panierowania, a także jako wypełniacz mas mięsnych i warzywnych przy nadziewaniu makaronu czy zapiekanych warzyw. Kilka z tych mąk bez problemu znajdziecie w pobliskim sklepie – to z pewnością mąka ziemniaczana, gryczana(...)szklanki cukru pudru – ½ łyżeczki soli   Wszystko razem przesiewamy i wsypujemy do dużego hermetycznego słoika. Do zrobienia 10 średniej wielkości pancakes potrzebna nam szklanka (250ml) mieszanki mąk, 1 jajko rozmiaru M i 1 do 1 ½ szklanki dowolnego mleka oraz 2 łyżki oleju lub roztopionego masła. Wszystkie składniki mieszamy rózgą lub mikserem, dajemy im odpocząć 10 minut na blacie, następnie

Karo in the Kitchen
Pasztet klasyczny pieczony, nie tylko na święta – kruchy i soczysty 261

szklankach mleka pokrojone czerstwe kajzerki.   Wątróbkę kroimy w dwucentymetrowe plastry i namaczamy w pozostałym mleku. Po godzinie jedno i drugie odcedzamy, wątróbkę osuszamy na papierowym ręczniku, panierujemy w mące i szybko obsmażamy z obu stron na mocnym ogniu po dwie minuty na stronę, nie więcej. Powinna zostać w środku mocno krwista . Na drobnym sitku mielimy ugotowane mięso z zawartością(...)ziaren czarnego pieprzu 1/3 kostki smalcu do smażenia 1,2l wody II dzień – wykańczanie 500g wątróbki wieprzowej (nie drobiowej, bo będzie za sucha) 150-200g słoniny wędzonej 4 jajka M 2 małe czerstwe pszenne kajzerki 3 szklanki mleka 5-6 łyżek mąki 2-3 łyżki smalcu do smażenia DO DOPRAWIENIA sól (u mnie 3 płaskie łyżeczki) pieprz (2 płaskie

Karo in the Kitchen
Wesele w restauracji - rady i małe sekrety Christophera. 314

stole .Przy dobrze ułożonym menu, tak nie będzie.  Każdy chce spróbować  nowych dań, czy też zakąsek. Skoro już się uprzemy, żeby podać te dania, podajmy np. te panierowane, a z sosami pozostawmy na poprawiny. Jeszcze kilka słów o obiedzie .Cały czas piszę o weselu na około 100 osób. To, żeby sprawnie i szybko obiad był wydany, w dużym(...)tego kiść winogron, orzechy;  4.dwa  rodzaje sałatek  np. tradycyjna jarzynowa - zawsze bardzo popularna, dla osób uważającą tę sałatkę za bardzo pospolitą ,proponuję podać na niej pół jajka owiniętego szynką i już będzie to się nazywało jajko z szynką na sałatce, poza tym   grecka, francuska, z kurczakiem, tuńczykiem . Przy wyborze sałatek należy pamiętać, żeby nie zamawiać

Kulinarny karnet Christophera