jajka panierowane - 1774 przepisów (strona:97/119)

Madera, raj na Oceanie Atlantyckim 180

smaku owoce od tych, jakie są dostępne w polskich sklepach! Są słodsze, bardziej kremowe, absolutnie niesamowite! Są również dosatkiem do najbardziej charakterystycznej potrawy z ryb espada com banana , czyli panierowany filet ryby pałasz ze smażonym na maśle bananem i dodatkami. Danie absolutnie warte skosztowania. Kuchnia na maderze to doprawdy raj dla smakoszy. Lepiej niż słowa opowiedzą o niej zdjęcia regionalnych(...)Tapas Fot. Tuńczyk Fot. Ośmiornica w oleju z cebulą Fot. Ośmiorniczka z occie winnym z papryką ostrą Fot. Śledź w oleju Fot. Tradycyjna zupa chlebowa z tymiankiem i jajkiem w koszulce Fot. Ośmiornica na sposób tradycyjny :) czyli podana w gorącym naczyniu, w dużej ilości oliwy, z warzywami Fot. Zupa ze skorupiakami Fot. Szaszłyk z kalmarów oraz langustynki z grilla wraz

Taste Of My Day
Placki z cukinii 318

Cukinia jest bardzo wdzięczna do wykorzystania w kuchni. Jej smak pozwala na wykorzystanie niemal do wszystkiego. Placki, zapiekanki, cukinia panierowana czy ciasto z cukinii na słodko - długo można wymieniać. Wczoraj zapraszałam Was na zapiekaną z mięsem, suszonymi pomidorami i mozzarellą :) Mam nadzieję, ze smakowało? ;)  Na pewno każdy, kto lubi cukinię ma swoje ulubione potrawy. Placuszki(...)Wszystko zależy od naszej wyobraźni i smaku :) Składniki: około 1 szklanka startej razem ze skórką na grubej tarce cukinii , 150 ml maślanki (lub kefiru), 2 jajka , 1 szklanka mąki , gruby, świeżo zmielony pieprz , sól do smaku, olej do smażenia. Jajka roztrzepać z maślanką. Dodać sól, pieprz i mąkę. Dokładnie wymieszać. Dołożyć

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kotlety rybne z pieczonego dorsza 217

cebula, pokrojona w kostkę 40 g bułki tartej  3 ząbki czosnku, posiekane 1 łyżka posiekanej pietruszki 1 łyżka posiekanej koperku jajo pieprz sól płatki chili Bułka tarta do panierowania przygotowanie Jeżeli  mamy surowe filety zaczynamy od ich upieczenia. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Ułożyć  filety z dorsza w żaroodpornym naczyniu, skórą do dołu, polać(...)misce. Dodać zeszkloną cebulę z czosnkiem, bułkę tartą, pietruszkę i koperek. Wymieszać aż wszystko dobrze się połączy.Spróbować i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem, płatkami papryki. Dodać jajko i wymieszać. Uformować 5 - 6 kotletów.  Każdy obtoczyć w tartej bułce. Nadmiar bułki strząsnąć. Na patelni rozgrzać olej.  Smażyć kotlety na złoty kolor. Usmażone osączyć na ręczniku papierowym

Stare Gary
Rolki leśniczego - roladki z kurczaka z leśnymi grzybami, pleśniowym serem w panierce z orzechów laskowych 238

sera ple śniowego Blue (ser z niebieską pleśnią) 100 g orzechów laskowych 1 łyżka masła 150 g mrożonego szpinaku 50 g sera feta 1 ząbek czosnku 1 jajko 3 łyżki bułki tartej Leśne grzyby dokładnie oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy ok. 10 minut w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy. Cebule kroimy w drobną kosteczkę. Szklimy na maśle na rozgrzanej patelni(...)Zawijamy je w czystą ściereczkę i uderzamy o stół. Pozwoli to na pozbycie się łupin. Orzechy mielimy na drobny pył (użyłam blendera). Mieszamy je z bułką tartą. Każdą roladkę panierujemy w jaku i panierce z orzechów. Smażymy na złoty kolor na rozgrzanej patelni. W osobnym garnku rozgrzewamy masło, dodajemy szpinak. Dusimy pod przykryciem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy pieprzem

VioletoweKucharzenie
Chrupiące kalmary 169

kilka chwil je przyrządzić.  Najlepsze w nich jest to, że tak  szybko  je się robi - nastawiamy w rondlu olej, a w tym czasie kroimy i panierujemy. Oczywiście do kalmarów nie może zabraknąć czosnkowego majonezu w postaci pysznego  sosu aïoli . To co szykujecie się ze mną wieczorem na kalmary? :) Składniki  (na danie główne(...)mały ogień. W tym czasie kroimy tuszki kalmarów na  pierścionki o szerokości 1 cm . W miseczce łączymy mąkę z papryką i solą. Kalmarowe pierścionki zanurzamy najpierw w jajku, a później w mące. (Podobnie postępujemy z mackami). Na koniec wrzucamy wszystko  partiami  (to bardzo ważne!) na  dobrze rozgrzany olej  i smażymy około  2 minuty

Food Square
Pierożki „Pałki” na głębokim tłuszczu z kurczakiem 352

jako przystawka podana z różnymi sosami. Składniki: 3 pojedyncze filety z kurczaka 4 szklanki wody 2 ząbki czosnku 2 kostki drobiowe 3 szklanki mąki 25 dag żółtego sera 2 jajka sól i pieprz do smaku bułka tarta do panierki tłuszcz do głębokiego smażenia Wykonanie: Wodę wlać do garnka, rozpuścić kostki drobiowe, dodać posiekany czosnek, sól i pieprz do smaku, zagotować(...)stolnicę, obficie posypanej mąką i rozwałkować. Wycinać szklanką kółka jak na pierogi, nakładać farsz mięsno-serowy i zlepiać formując małe udka drobiowe.  Moczyć w roztrzepanych białkach i panierować w bułce tartej. Smażyć na głębokim tłuszczu na ciemno żółty kolor, co jakiś czas obracając

Tradycyjna Kuchnia
Pierożki brazylijskie coxinha de galinha 139

kostki bulionu wołowego  sól pieprz ok. 4 szklanki wody 3 szklanki mąki 200 g serka topionego ja używam z ziołami hochland, może być też inny  2 jajka tarta bułka tłuszcz do smażenia(...)Wycinamy kółka przy użyciu szklanki. Na każdym kółku układamy porcje kurczaka oraz serka. Zlepiam brzegi koła.  Panierujemy je w białku, a następnie w bułce tartej.Smażymy w głębokim oleju (lub innym tłuszczu), przewracając co jakiś czas, aby z każdej strony były rumiane. Trwa to ok. 10 minut. Najlepiej smakuje oczywiście z sosem moim ulubionym czosnkowym

Kubki smaku
Kurczak w panierce 390

Czytając „Służące” (Kathryn Stockett) natknęłam się na opis smażonego kurczaka w panierce. Ameryka, lata sześćdziesiąte, służąca przygotowuje znanego i lubianego przez całą rodzinę panierowanego smażonego kurczaka. Opis był tak kuszący, że natychmiast nabrałam ochoty na to danie. Za pierwszym razem zrobiłam kurczaka dokładnie tak jak wynikało z opisu w książce. Wyszedł smaczny, ale dla mnie zbyt łagodny. Teraz(...)ostrej 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka kolendry w proszku 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka kozieradki 1 szklanka oleju do smażenia 200 ml mleka 1 jajko WYKONANIE Mąkę przesiewamy do głębszego naczynia i dodajemy wszystkie przyprawy. Mieszamy i odstawiamy. Kurczaka myjemy, skrzydełka kroimy na części jedno i dwu kostne. Kawałki posypujemy niewielką ilością soli i pieprzu

OstryKęs
Nuggets z dorsza z pieca 151

pieczonymi ziemniaczkami i surówką z białej kapusty. Lubicie nuggets? Nie, nie te kupne tylko domowe nuggets! Często robię nuggets z kurczaka . Dzisiaj przełamałam trend i przyrządziłam nuggets z dorsza. Panierowany dorsz uwielbiam, więc pomyślałam, że zamiast stać przy patelni i smażyć rybę zrobię nuggets z pieca. Czasami z lenistwa wynikają dobre rzeczy. Ryba była wyśmienita. Poza tym jej przyrządzenie razem(...)odfiletowanego dorsza 50 g utartego parmezanu 40 g tartej bułki 1 łyżka mieszanki suszonych ziół, dowolnie wybranych 1 łyżka przyprawy do grilla 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka soli 2 jajka 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka musztardy 1 łyżka oleju Podziel rybę na kawałki. Wbij jajka do miski, dodaj musztardę, olej, sól i przyprawę z grilla. Rozmąć trzepaczką. Dodaj

codojedzenia
Coxinha de galinha- brazylijskie kotleciki po mojemu 189

kostki rosołowe Pieprz 5 szklanek wody 2,5 szklanki mąki pszennej 250 g warzyw na patelnię z ziołami i papryką Hortex 1 łyżka keczupu 125 g serka Brie 2 jajka Bułka tarta Ok. 1 l oleju lub smalcu Filet z kurczaka myjemy i umieszczamy w garnku. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, posiekany czosnek oraz masło. Całość zalewamy 5 szklankami wody(...)grubo mąką. Wycinamy koło o średnicy 11 cm i grubości 2-3 mm. Na środku każdego układamy farsz z kurczaka i warzyw oraz plaster serka Brie. Zlepiamy dokładnie brzegi. Panierujemy w pozostałym białku oraz bułce tartej. Smażymy na rumiano około 8-10 minut na głębokim oleju lub smalcu, często przewracając

VioletoweKucharzenie
Ziemniaki w popiele, z piekarnika – a smakują jak te z ogniska! 240

typu użytkowego minimum B, ale najlepiej będą smakowały te z grupy ziemniaków C ( TUTAJ pisałam o ziemniakach więcej).   Powinny być tej samej wielkości, raczej mniejsze (trochę większe od jajka L, mniej więcej wielkości mandarynki) niż duże. Ziemniaki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą szczoteczką, zalewamy je świeżą gorącą wodą, solimy i gotujemy około 20-30 minut na średnim ogniu(...)Taką panierkę przekładamy do foliowego woreczka lub głębokiej miseczki. Wyjmujemy z gorącej wody po jednym ziemniaku, wrzucamy go takiego mokrego, wilgotnego, ale nie cieknącego do worka, szybko i dokładnie panierujemy (szybko, bo gorące ziemniaki bardzo szybko odparowują i skórka wysycha, a musi być wilgotna!), lekko otrząsamy nadmiar „popiołu”, a następnie wykładamy kartofle na kratkę. I tak do wykończenia ziemniaków. Panierki

Karo in the Kitchen
Parmigiana z selera korzeniowego (zapiekanka z serem i sosem pomidorowym) 159

temu jedna z Czytelniczek zapytała mnie, z czym jeszcze można przygotować to danie. Wtedy wymyśliłam tę jesienno-zimową wariację, w której bakłażana zastąpiłam selerem korzeniowym.  Kotlety z selera, panierowanego niczym kotlety schabowe, to popularny wegetariański przysmak. Zapieczone z serem i sosem pomidorowym przeobrażają się we wspaniały comfort food na włoską nutę . Wiem, że seler korzeniowy nie jest zbyt(...)zapiekanki. Spróbuj również innej wariacji: parmigiany z patisonów . Parmigiana z selera korzeniowego Składniki / na 4 porcje: 1 duży seler korzeniowy (ok. 800 g) ok. 50 g mąki 2-3 jajka 2 ząbki czosnku ok. 75 g bułki tartej 1 łyżeczka suszonego majeranku,  spora szczypta soli i pieprzu olej do smażenia na sos pomidorowy: 800 ml przecieru pomidorowego (lub krojonych

Chilli Czosnek i Oliwa
Devolay czy de volaille? A może schabowy z kurczaka? 509

kurczaka są dość popularne w naszym kraju. Rzadko w którym domu nie jada się ich. Jest to prosta i dość szybka potrawa. I tutaj pojawia się pytanie: czy każdy panierowany filet z kurczaka jest de volaille'm? Muszę Was zmartwić: nie każdy. Tylko ten, który podajemy w formie roladki z masłem i ewentualnie pietruszką lub koperkiem w środku. Żadne sery(...)Boże! - smalcu, lecz prawdziwe, klarowane masło.  Tyle teorii :) To może teraz zaproszę Was do stołu? :) Składniki: średnia pierś z kurczaka , masło , sól , pieprz - do smaku, jajko , bułka tarta , klarowane masło do smażenia lub ewentualnie olej. Pierś rozbijamy tłuczkiem na dość cienki filet. Najlepiej robić to przez woreczek lub umieszczając mięso między dwiema warstwami folii spożywczej. Unikniemy poszarpania mięsa

Codzienna kuchnia niecodzienna
Regionalne Smaki - GRUDZIEŃ. ZAPROSZENIE. 144

Karp smażony z sosem szarym będzie tematem kolejnego spotkania w kuchni Regionalnych Smaków. Myślę, że to odpowiednie danie na grudzień;)  Karp w sosie piernikowym, szarym

Codziennik Kuchenny
Fish and chips czyli angielski obiad u nas 193

Fish and chips czyli angielski obiad u nas Fish and chips czyli ryba i ziemniaki – bardzo często spotkany obiad na Wyspach, dzisiaj u nas. 

Kuchnia na wzgórzu

Proponowane wyszukiwania