jajka panierowane - 1774 przepisów (strona:92/119)

Kurczak w panierce kokosowej 156

następnie panierowana w wiórkach kokosowych. Cudowne połączenie smaków Proponuję podawać z ryżem i surówką z białej kapusty. 350 g mięsa z piersi kurczaka sok z 1/2 cytryny 2 łyżki jasnego sosu sojowego 2 łyżki płynnego miodu 1/3 łyżeczki suszonego imbiru szczypta płatków chilli szczypta pieprzu szczypta soli 50 g wiórków kokosowych 2 łyżki bułki tartej 1 jajko + szczypta soli + szczypta

Bullio
Panierowane pieczarki z nadzieniem serowym. 146

klasyczne panierowane pieczarki postanowiłem nieco wzbogacić. Przecież ich środek aż prosi się o wypełnienie :) PPS Sos idealnie pasujący do dania jest dziełem syna i żony :) PPPS Rodzice upierają się, że dziadek nie potrafił nic ugotować i że mi się przyśniło ;) A jednak! Składniki: 500 g pieczarek 2 opakowania serka topionego np. tylżyckiego - nie kremowego słoiczek kaparów 2 jajka bułka tarta

zadanie-gotowanie
Panierowane krążki cebulowe z kminkiem 197

panierowaniem cebuli i jej smażenia, bo wydawało mi się, że wszyscy wokół będziemy pachnieć tylko i wyłącznie cebulą. Jednak tak nie było, smakują jak ziemniaczane chrupiące chipsy o delikatnym posmaku cebuli. Składniki: 3-4 większe cebule ciasto: 50 ml wody 50 ml mleka (jak nie macie może być łącznie 100 ml wody) 100 g mąki dowolnej 1 jajko sól

Zasmakuj Kuchni
Amerykański studencki obiad 157

jeszcze jajko, bułke tartą, pieprz i wyrabiamy ręka lub łyżką na jednolitą masę. Konsystencja powinna być na tyle gęsta by dało się swobodnie formować nierozwalające się kotlety a jednocześnie nie zbytnio sucha, jeśli więc potrzeba dodajemy więcej bułki tartej. Gdy mamy już taka odpowiednią konsystencję formujemy z mięsa kulki które następnie delikatnie rozgniatamy tak aby były płaskie i panierujemy dokładnie

Tanie przepisy studenckie
Naleśniki z kurczakiem w sosie parykowo-pomidorowym 174

skórki 250 g sól , pieprz i suszone oregano do smaku 1 łyżka masła Dodatkowo: 150 g gęstej śmietany listki pietruszki Ciasto na naleśniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 1 jajko szczypta soli 1,5 szklanki gazowanej wody olej do smażenia Sposób wykonania(...)blendera, dodać pomidory i przyprawy. Zmiksować. Rozgrzać niewielki rondelek, dodać masło i rozdrobnione warzywa, delikatnie zagotować, przykryć i odstawić. Filety z kurczaka, umyć, osuszyć i pokroić w drobną kosteczkę. Panierować w mące i wrzucić na rozgrzany na patelni olej, lekko zrumienić. Dorzucić pokrojoną drobno cebulę, pomidory w puszce i kukurydzę. Dodać wszystkie przyprawy i wymieszać. Dusić pod przykryciem aż pomidory

Gosia gotuje
Sznycel z indyka w panierce pełnoziarnistej 173

swoje walory smakowe, jak również łatwość jego przetwarzania. Z piersi indyka bardzo łatwo i szybko można przygotować smaczny i zdrowy obiad. Tym razem przygotowałam sznycle z indyka, do których panierowania użyłam zdrowszej mąki pszennej pełnoziarnistej, zamiast zwykłej pszennej i bułki tartej. Taka forma bardziej mi odpowiada, a dodatkowo taka panierka mniej się przypala i mniej wchłania tłuszczu podczas(...)sznycli z indyka w panierce pełnoziarnistej świetnie pasuje ryż pełnoziarnisty oraz surówka z pomidora i papryki. Danie proste, zdrowe i smaczne. Składniki: 500 g piersi z indyka 2 jajka 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej pieprz sól 1 - 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego lub natki pietruszki masło klarowane lub olej do smażenia dodatkowo: ryż pełnoziarnisty (u mnie Uncle Ben's) Przygotowanie: Mięso

Kuchcik gotuje
Ogórki w cieście nadziewane kaszą i mięsem 103

jajka 4 dag oleju kilka łyżek wody Wykonanie ciasta: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Wykonanie: Kaszę ugotować w osolonej wodzie i połączyć ze zmielonym mięsem. Cebulę obrać , posiekać i usmażyć na odrobinie tłuszczu razem z koperkiem i pieprzem do smaku, po czym połączyć z kaszą. Ogórki obrać, wydrążyć nasiona. Pustą przestrzeń napełnić farszem i pokroić na 2-3 części. Następnie panierować

Tradycyjna Kuchnia
Kotlety mielone z kaszą jęczmienną 197

jajko, natkę pietruszki. Dodać przyprawy, wyrobić masę i dodać kaszy manny / bułki tartej i kilka łyżek zimnej wody tyle, aby masa zwarta i się nie rozsypywała. 4. Z mięsa uformować dowolnej wielkości kotleciki, smażyć na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron. Na patelnię dodać kilka łyżek zimnej wody i dusić kotlety pod przykryciem ok 10 minut. Nie ma potrzeby panierowania

Kuchnia domowa Ani
Krokiety z kapustą i pieczarkami 156

Krokiety to z pewnością dość czasochłonne danie, najpierw to całe smażenie naleśników, później oczywiście farsz, zawijanie, panierowanie i ponowne smażenie otrzymanych krokietów... jednak choć szybkość wykonania nie należny do najkrótszych, to w moim domu krokiety są robione bardzo często. Do wykonania krokietów używam własnej, domowej kapusty, najpierw kiszonej w beczce, później przekładanej do litrowych słoików. Kapusta jest bez marchewki, średnio(...)twarda.  Naleśniki (najprostszy sposób jaki znam, zawsze wychodzą) 3 szklanki mleka 3 szklanki mąki 3 jajka oliwa do smażenia Składniki zmiksować na jednolitą masę, patelnię rozgrzać, wysmarować olejem (osobiście używam do tego celu pędzelka), wylewać ciasto (nie za dużo, tak aby naleśniki były cienkie) Farsz:   1 litrowy słoik kapusty kiszonej, nie kwaszonej   0,5 kg pieczarek (mogą

Kuchenne aromaty
Czy z tej mąki będzie chleb? 151

panierowania, zagęszczania sosów, * ziemniaczana – powstaje poprzez wypłukanie skrobi z świeżych ziemniaków, a następnie osuszenie i czyszczenie uzyskanego krochmalu, dając w efekcie postać sypkiego proszku. Wykorzystywana do przygotowywania kisielów, klusek, ciast, sosów, * z soi – zawiera dwa razy więcej białka niż mąka pszenna, niewielką ilość skrobi, ma lekko orzechowy smak, doskonała do wypieków, przygotowywania sosów, może również być używana jako substytut jajek

Pyry na Gaz
Krokiety z mięsem i kiszoną kapustą 193

trochę pracy ale tak raz na jakiś czas można poświęcić trochę więcej czasu i wysiłku na ich przygotowanie. Jeżeli chcemy zamrozić krokiety to pamiętajcie aby zrobić to jeszcze przed panierowaniem.  Krokiety podałam z czerwonym barszczem .  Składniki: 4 cebule połowa 1,5 litrowego słoika domowej kapusty 2 marchewki  1 pietruszka domowa wegeta do smaku  sol do smaku(...)smaku. Jeżeli masa na farsz będzie za mokra należy dodać bułki tartej.  Na środek każdego naleśnika nakładamy porcję farszu i zwijamy w rulonik, następnie obtaczamy naleśnik w jajku i bułce tartej- smażymy na złoty kolor.  Naleśniki: 2 szklanki mąki pszennej  pół łyżeczki soli 2 jajka szklanka mleka szklanka przegotowanej wody  2 łyżeczki oliwy z oliwek Wykonanie

Krakowskie smaki Ani
Pierogi z mięsem i pietruszką czyli pomysł na mięso z rosołu. 178

sól i pieprz do smaku Usuwam tłuszcz, skórę, oddzielam od kości i miksuję na gładką masę. Można dodać ugotowane warzywa z zupy. Doprawiam do smaku solą i pieprzem, wbijam jajko, wsypuję 2 łyżki kaszy manny i miksuję na gładko. Kto nie ma czym zmiksować, może drobno pokroić nożem. Na koniec dodajemy natkę pietruszki, mieszamy. Taką masą nadziewamy pierogi, gotujemy bardzo(...)wolno, pięć minut od wypłynięcia na wierzch. Mnie smakują same, ale kto chce może jeszcze polać jakimś tłuszczykiem. Natka pietruszki nadaje innego smaku nadzieniu, tak samo jak dodana do panierowania kotletów, smakuje całkiem inaczej. Często słyszę teksty....a z pierogami to tyle roboty. Trochę jest, ale bez przesady. a jak się skorzysta z produktów już w części przygotowanych

Dieta moja pasja
Tortille z sezamowym kurczakiem 178

ketchupu pikantnego 1/2 szklanki majonezu 1/4 szklanki przegotowanej zimnej wody Sposób przygotowania: 1.  Pierś kurczaka myjemy, kroimy na ok 4cm słupki. Oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące, jajku (również doprawionym) i sezamie.  2. Sałatę, ogórka i pomidora myjemy. Sałatę targamy na mniejsze kawałki, ogórka w słupki, a pomidora w większą kostkę.   3. Kukurydzę odsączamy(...)dużych oczkach. Majonez łączymy z ketchupem i wodą. Mieszamy aż znikną wszystkie grudki.   4. Olej wlewamy do niewielkiego garnka i do rozgrzanego wrzucamy po kilka kawałków panierowanego mięsa. Smażymy często przewracając na lekko złotawy kolor.  5. Dużą patelnię rozgrzewamy i delikatnie rumienimy nasze tortille. Ciepłe smarujemy odrobiną sosu i układamy nasze warzywa.  6. Układamy kawałki kurczaka

Kuchnia w czekoladzie
SCHABOWE KĄSKI 179

ukrywam, że jeśli chodzi o kotlet schabowy to u mnie w domu sprawdza się jego  naj, naj, najbardziej tradycyjna wersja: panierowany i smażony :( Inne formy są ... tolerowane ale bez prośby o ... dokładkę.  Tak więc staram się wymyślać trochę inne formy dla "starego dobrego kotleta" .  Dziś przybrał postać długich kąsków i podany został w towarzystwie frytek i surówki(...)nawet ... wywołało pomruk zadowolenia: dooobry był obiad... Echhh... nie jest łatwo mieć 2 facetów w domu :))) Składniki: 1kg schabu przyprawa do gyrosa jajko bułka tarta oliwa do smażenia Wykonanie: Schab pocięłam na długie paski. Obtoczyłam w przyprawie do gyrosa. Przełożyłam na miseczkę i wstawiłam do lodówki na 3h. Następnie schłodzone kąski obtoczyłam kolejno w rozkłóconym jajku i bułce tartej. potem

Walijskie Pichcenie
KROKIETY Z MIĘSEM I KAPUSTĄ KISZONĄ 213

krokiety to coś co chodziło za mną już od dłuższego czasu.Wspaniały sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu czy resztek jakiegoś pieczonego mięska.Wystarczy usmażyć naleśniki,zrobić pyszny farsz,zwinąć,panierować i usmażyć.Gotowe - wiem,wiem,trochę czasochłonne...ale jakie smaczne.Można zjeść z pyszną surówką,pysznym czerwonym barszczykiem...idealne na różnego rodzaju przyjęcia.Tym razem użyłam mięsa z rosołu(...)kaczki i kury rosołowej oraz resztkę mięsa wieprzowego surowego,które usmażyłam. Ciasto naleśnikowe(ok 16 szt) 1 szklanka mąki 1 szklanka mleka 1 szklanka gazowanej wody mineralnej 3-4 jajka szczypta soli 1 łyżka oleju Jajka posolić,wymieszać z płynem.Cały czas mieszając,dodawać stopniowo mąkę.Ciasto możemy odstawić na 30 min,ale nie jest to konieczne.Patelnię rozgrzać,posmarować

Niespełnione zdolności kulinarne

Proponowane wyszukiwania