jabłka - 25490 przepisów (strona:723/1700)

Karmelizowane owoce pod kruszonką z płatkami owsianymi. 143

podstawowe produkty. Czego użyłem: -200 g mąki TYP405 przesiana -100 g masła -garść cukru trzcinowego -garść płatków owsianych -kakao -łyżka migdałów -garść mixu orzechów zgniecionych w moździerzu -4 duże jabłka -2 duże gruszki -mało dojrzały, twardy banan Mąkę zagniatamy z masłem(...)połową przygotowanego cukru. Rozdzielamy na pół. Do pierwszej dodajemy kakao i płatki migdałów, do drugiej płatki owsiane i orzechy. Mieszamy i zagniatamy osobno, by utrzymać konsystencję kruszonki. Obrane jabłka i gruszki wrzucamy na cukier, który uprzednio karmelizujemy na patelni. Podsmażamy kilka minut. Na naczynie do tarty wykładamy owoce, dodajemy pokrojonego na połówki świeżego banana i przykrywamy wg uznania kruszonką

BaRepas
Odchudzający koktajl ananasowy 263

przepis w ramach koktajli na drugie śniadanie :)   SKŁADNIKI 1 nieduży ananas 1 banan 1/2 cytryny 300ml soku z jabłek cynamon PRZYGOTOWANIE Do blendera wlewamy sok wyciśnięty z jabłek. Wyciskamy sok z cytryny. Ananasa obieramy  i kroimy w kostkę. Dodajemy pokrojonego banana. Przyprawiamy łyżeczką cynamonu. Miksujemy i od razu  podajemy.  Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Zimowe ciasto żurawinowo-jabłkowe 133

szklanki mąki pszennej  3 duże jajka 1 szklanka cukru pudru 200 ml śmietany 18% 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego  3 duże jabłka ½ szklanki rodzynek 1/2 szklanki świeżej żurawiny 1/2 szklanki orzechów włoskich grubo posiekanych Sposób przygotowania: Na sam początek masło ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę, ciągle miksując dodajemy(...)Białka ubijamy i połowę dodajemy do ciasta - łączymy delikatnie łopatką. Następnie dodajemy drugą połowę białek i świeżą żurawinę. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Wierzch dekorujemy obranymi jabłkami  w kształcie półksiężyców, posypujemy wszystko resztą orzechów i kilkoma przekrojonymi żurawinami. Pieczemy około 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180`C, do suchego patyczka. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Muffiny marchewkowe z musem gruszkowo-jabłkowym 147

prawdziwą wanilią 300 g mąki tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szklanka jogurtu naturalnego szczypta soli 1/2 szklanki oleju 150 g startej na małych oczkach marchewki 1/2 dużego jabłka 1/2 dużej gruszki Sposób przygotowania: Jajka i cukier wrzucamy do malaksera i miksujemy na najwyższych obrotach, następnie dodajemy olej(...)jogurt i dalej miksujemy. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę z solą i proszkiem do pieczenia, przesypujemy do masy jajecznej i mieszamy łyżką.  Marchewkę ścieramy na małych oczach, jabłko i gruszkę obieramy, a  następnie blendujemy na  mus. Wszystko przekładamy do ciasta i ponownie mieszamy. Masę przekładamy do foremek na muffiny wyłożonych papilotkami ( do 3/4) wysokości. Pieczemy około

Słodkie Przyjemności
Cynamonowe ciasto ze śliwkami 135

fioletem i zielenią. Dynie, śliwki, gruszki i jabłka, to zdecydowanie to co najczęściej spotykamy we wrześniu na bazarkach. Co z tego lubię najbardziej? Hmm.. wszystkiego po trochu? Jabłka i gruszki jedynie przetworzone, na surowo są dla mnie jakoś za ciężkie (?) nie wiedzieć czemu. Jedynie śliwki mogę jeść i jeść. Kto z Was również lubi śliwki? Jeżeli należycie

Słodkie Przyjemności
Crumble bananowo-jabłkowe z kukurydzianą skorupką 134

osób je przygotowujących. Dziś mam dla Was propozycje jabłkowo bananową z owsiano-kukurydzianą kruszonką. I choć składniki mało oryginalne, smak niesamowity.  Przepis na crumble bananowo-jabłkowe Składniki : 2 jabłka 4 banany cukier trzcinowy 60 g masła 100 g cukru garść płatków owsianych 40 g mąki  kukurydzianej 40 g mąki pszennej Sposób przygotowania: Na początek przygotowujemy(...)kruszonkę - do miseczki wrzucamy miękkie masło, które rozgniatamy opuszkami palców z wymieszanymi mąkami, cukrem i płatkami owsianymi tworząc małe okruszki. Miseczkę przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki. Owoce obieramy (jabłka wydrążamy z gniazd nasiennych) i kroimy na małe kawałki, który wypełniamy kokilki. Wierzch owoców posypujemy szczyptą cukru trzcinowego a następnie posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką. Wstawiamy do nagrzanego

Słodkie Przyjemności
Ciasto marchewkowe z kremem z białej czekolady 319

Może to tylko moje spostrzeżenie, ale jego wygląd tez powali nie jednego na kolana. Nam spodobało się bardzo. A jak będzie z Wami? Składniki : 210 g marchewki 100 g jabłka 4 jajka 250 g cukru 250 g mąki  2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki kakao szczypta soli Sposób przygotowania(...)początek ubijam jajka do podwojenia objętości. Dodaję cukier i dalej ubijam aż masa będzie gładka i puszysta.  Do powstałej masy dodaję startą na małych oczkach marchewkę i  jabłko i delikatnie mieszam. Dodaję wcześniej połączone - (przesianą!) mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, kakao i sól, delikatnie łączę ze sobą wszystkie składniki.  Ciasto przekładam do małej formy

Słodkie Przyjemności
Strudel wiedeński z jabłkami, gruszką i nutą goździkową. 104

potrzeba? Do ciasta: -dwa i trochę kubka mąki krupczatki przesianej -jajo -dwie łyżki oleju rzepakowego -pół kubka ciepłej wody z łyżeczką octu jabłkowego -szczypta soli Do farszu: -8 małych jabłek -2 gruszki -garść rodzynek -łyżeczka cynamonu -2/3 kubka cukru brązowego -sok z 1/2 cytryny -kilka goździków zgniecionych w moździerzu -mix orzechów; dwie garście, zgniecione w moździerzu(...)wyrabiamy kilka minut. Zagniatamy w kulę smarujemy olejem. Garnek zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na chwilę, wylewamy wodę, suszymy (uwaga gorące), wkładamy doń ciasto i przykrywamy płótnem. Odstawiamy na pół h. Jabłka, gruszki obrane i pozbawione gniazd nasiennych kroimy w kostkę. Dodajemy soku z cytryny, orzechów, goździków, cynamonu, cukru i rodzynek. Mieszamy. Ciasto na posypanym mąką blacie wałkujemy. Przekładamy na płótno

BaRepas
Kompot z suszu / Compote with dried fruits 95

dried figs 100 g suszonych moreli / 100 g of dried apricots sok z cytryny / lemon juice sk órka z cytryny / lemon peel 300 g suszonych jabłek / 300 g of dried apples 300 g suszonych gruszek / 300 g of dried pears 3 łyżki cukru brązowego / 3 tablespoons brown sugar Sposób przygotowania /  Preparation: Przygotowanie: 10 min, gotowanie(...)namoczonych śliwek dodajemy łyżkę cukru i tylko je zagotowujemy. Do fig i moreli dodajemy łyżkę cukru, sok z cytryny, skórkę z cytryny i gotujemy przez 5 minut. Do jabłek i gruszek dodajemy łyżkę cukru i gotujemy około 15 minut. Oddzielnie ugotowane składniki kompotu łączymy (usuwamy skórkę z cytryny) i odstawiamy do schłodzenia. Kompot można przecedzić. Podajemy go w temperaturze

Projekty ze smakiem
112. Rozgrzewający napój czyli: lemoniadka imbirowo-cynamonowa na gorąco. 199

tego świetnie spełni się w przeziębieniu, bo niesamowicie ogrzewa :)  Zapraszamy: Składniki (dla 2 osób): 400ml wrzącej wody,  3 cm obranego, świeżego imbiru,  kilka plastrów jabłka(opcjonalnie), 100ml naparu z czarnej herbaty zaparzonej z jednej torebki,   1 mandarynka,  pół cytryny,  2 łyżki miodu,  szczypta cynamonu, nasionka z jednej wanilii, szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie(...)siekamy nożem) go do uzyskania bardzo rozdrobnionej konsystencji pasty. Do dzbanuszka wyciskamy sok z jednej mandarynki oraz połowy cytryny. Wlewamy do niego wrzącą wodę, dodajemy rozdrobniony imbir, plasterki jabłka, miód oraz napar herbaciany. Całość przyprawiamy nasionkami wanilii, cynamonem i gałką muszkatołową, finalnie mieszamy i rozgrzewamy się (:  Prawda, że proste? Spróbujcie koniecznie!  (function

Symfonia Smaków
CIASTO CZEKOLADOWE Z GRUSZKAMI I BRZOSKWINIAMI 236

Czekoladowego ciasta kawałek. I dzień staje się lepszy. CIASTO CZEKOLADOWE Z JABŁKAMI I BRZOSKWINIAMI /źródło(...)pamiętam;/ 1 kostka masła (250g) 1 szklanka wody 1,5 szklanki cukru 3 czubate łyżki kakao 4 jajka 2 szklanki mąki  1 torebka proszku do pieczenia 2 duże jabłka 3 brzoskwinie Masło, wodę, kakao i cukier zagotowuję, aby masło się rozpuściło.  Odstawiam do całkowitego wystudzenia.  Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia. Owoce obieram, kroję w cząstki

W kuchni Karmel-itki
szarlotkowe drożdżówki z ciasta francuskiego 115

przy kubku ciepłej czekolady i domowych drożdżówkach.  Składniki: Gotowy rulon ciasta francuskiego 5 jabłek cukier puder Wykonanie: Ciasto dzielimy na kwadraty i układamy na nich plasterki jabłek. Przykrywamy drugim kawałkiem ciasta i dociskamy brzegi widelcem. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Gdy ostygnie posypać cukrem pudrem

ciastkarnia na kruchym spodzie
Biszkopt z masą jabłkowo-kisielową 167

szklanki mąki pszennej *1 niepełna łyżeczki proszku do pieczenia *3 łyżeczka soku z cytryny wierzch i przełożenie *2 kisiele czerwone *6 łyżek cukru *1 i 1/2 szklanki tartych jabłek *500 ml śmietany kremówki *2 zagęstniki do śmietany *1 cukier wanilinowy *1 galaretka czerwona Sposób wykonania biszkopt Oddzielić białka jaj od żółtek.Białka ubić z sokiem z cytryny na sztywno(...)stopni około 30 min. Ciasto do przekrojenia na dwa placki. wierzch i przełożenie Kisiel ugotować w 650 ml wody z 4-6 łyżkami cukru.Do ugotowanego gorącego kisielu dodać utarte jabłka i odciśnięte z nadmiaru soku (na tarce z grubymi otworami) i wymieszać.Blat biszkoptu włożyć do tortownicy lub blaszki. Masę wyłożyć na jeden blat biszkoptu i przykryć drugim

Mix smaku
Szarlotka w cieście kruszonkowym 124

szklanki mąki pszennej * 1/3 szklanki cukru * 1 cukier wanilinowy * 1 proszek do pieczenia 16 g (4 płaskie łyżeczki) * 250 g margaryny * 5 żółtek nadzienie jabłkowe * 1 i 1/2 kg jabłek * 6-8 łyżek cukru * 3-4 łyżki suszonej żurawiny (niekoniecznie) * 1/2 łyżeczki cynamonu Sposób wykonania nadzienie jabłkowe Jabłka obrać pokroić w kostkę lub poszatkować w słupki, włożyć

Mix smaku
Pyszny i prosty Mulatek 121

pszennej * 1 szklanka cukru * 4 jajka * 2 łyżeczki kakao * 2 łyżeczki cynamonu * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 1 łyżeczka sody * 1/2 szklanki oleju * 1/2 szklanka posiekanych orzechów * 3 duże jabłka * 1/2 szklanki pokrojonych suszonych moreli * 1/2 szklanki(...)rodzynek Sposób wykonania Jajka ubić z cukrem,dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i kakao oraz olej i dokładnie wymieszać.Do ciasta dodać orzechy oraz pokrojone jabłka, morele i wymieszać.Przełożyć do formy(24/32 cm) lub tortownicy (27 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w temp. 180 stopni ok. 50 min do tzw suchego patyczka

Mix smaku