jabłka - 25490 przepisów (strona:727/1700)

Babeczki o wielu smakach 162

się zagotuje wsypujemy 20 dkg wiórków.     Zmniejszamy ogień i mieszamy, aż mleko się wchłonie. To trwa tylko chwilę.   Wiórki pozostawiamy do wystudzenia.    Jabłka mamy gotowe w słoiku, ale orzechy musimy przygotować. Będzie potrzebne  ok. 25 dkg orzechów włoskich do  masy orzechowej. Mogą być mielone, ale jeśli lubimy  kawałki orzechów(...)cienko rozwałkowujemy a następnie wykrawamy krążki o średnicy nieco większej od średnicy foremek do pieczenia.    Foremki wypełniamy ciastem i ustawiamy na dużej blaszce.    Wypełniamy ciasto jabłkami i wstawiamy do pieca. Mamy 15 minut na przygotowanie bezy.     Ubijamy na sztywno 3 białka, wsypujemy 6 łyżek cukru, miksujemy i gotowe. Napełniamy bezą szprycę i upieczone

Maminek kulinarny
Surówka z białej rzodkwi 178

odchudzające, ale może przekonamy się później. Składników jest niewiele: -biała rzodkiew -marchew -por -jabłko -majonez -przyprawa warzywko Ilość składników zależna jest od tego, ile surówki jesteśmy w stanie zjeść. Proporcje można dobrać dowolnie. My proponujemy porcję dla dwóch osób. -1/3 rzodkwi -marchewka -1/4 jabłka -kilka cm pora -łyżka majonezu -warzywko do smaku Do wykonania mamy tylko kilka(...)czynności: -obrać składniki -pokroić pora -zetrzeć na grubych oczkach rzodkiew, marchew  i jabłko -dodać majonez i przyprawę warzywko -wymieszać -zjeść    Będzie smakować każdemu. Bałwanowi też smakuje:) Zjadł nam całą porcję dla dwóch osób a miał tylko przypilnować:) Smacznego

Maminek kulinarny
Herbatka owocowa 155

zimowe wieczory. Warto przygotować zapas herbatki z suszu owocowego.    Składniki: -10 dkg hibiskusa -10 dkg rodzynek -10 dkg suszonej żurawiny -2-3 dkg suszonych malin -garść suszonych jabłek -kilka suszonych śliwek Można dodać skórkę z cytryny oraz owoce czarnej porzeczki.    Rozdrabniamy hibiskus, maliny i jabłka, śliwki kroimy w drobną kostkę. Wszystko mieszamy i wsypujemy

Maminek kulinarny
Crumble 108

mąki (1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej) szczypta soli 1/2 kostki zimnego masła 1/2 szklanki cukru brązowego+ 2 łyżki do owoców 4 łyżki płatków owsianych   6 jabłek 1 szklanka borówek lub malin 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka soku z cytryny lody waniliowe do podania (opcjonalnie)   Przygotowanie: Mąkę, sól, cukier i płatki owsiane zagniatamy z masłem(...)pokrojonym w drobną kostkę aby powstała kruszonka. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, mieszamy z 2 łyżkami cukru i cynamonem, skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy borówki. Układamy ciasno w naczyniu do zapiekania (jednym dużym lub kilku małych). Owoce posypujemy kruszonką i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 45 minut. Podajemy gorące z kulką lodów waniliowych

Smakowity Blog Kulinarny
BARSZCZ WIGILIJNY- NAJLEPSZY, BEZ CUKRU 332

sól do smaku - 4,5l wody Można doać także kawałek selera w korzeniu, ja nigdy nie daję do rosołu. dodatkowo: - 2 kg ciemnych (najlepiej podłużnych) buraków - 1 duże, winne jabłko - 4-5 ząbków czosnku (dałam całą główkę) - 2 liście laurowe - 10 ziarenek czarnego pieprzu - 4-6 ziaren ziela angielskiego - garść suszonych grzybów - sól i pieprz do smaku - ksylitol do smaku(...)można wykorzystać do sałatki), dolać resztę wody, doprowadzić do wrzenia i gotować ok.5-10 minut. Obrane buraki pokroić w plastry, dorzucić do garnka z wywarem, dodać obrane pokrojone w plastry jabłko, 1 łyżkę ksylitolu i 2 łyżki octu. Zamieszać. Buraki powinny być całe zanurzone w wodzie. Garnek zestawić z palnika, przykryć i odstawić w chłodne miejsce na całą

Smaczne Zdrowe
Rodzina w formie i przepis na pełnoziarniste muffiny do odrywania z nadzieniem jabłkowo-cynamonowym 178

łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki soli 170 g jogurtu greckiego 3 łyżki oleju 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 1/2 szklanki pokrojonych w 1 cm kostkę jabłek (obranych i z usuniętymi gniazdami nasiennymi) 3 łyżki cukru Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw na 180 oC. Natłuść s formę na standardowej wielkości muffiny z 12 otworami. W misce miksera(...)posypanej mąką powierzchnię i rozwałkuj je na prostokąt o grubości około 0,5 cm. Pokrój je na kwadraty o szerokości i wysokości otworów w blaszce. W małej misce wymieszaj jabłka z 1 łyżeczką cynamonu i 3 łyżkami cukru. Ułóż po 4-5 kwadratów ciasta na sobie, umieszczając między każdą warstwą 1/2 łyżeczki nadzienia jabłkowego. Umieść tak powstałe konstrukcje

karmelowy
Happy birthday to You... 91

jabłkowe są tak dobre, że zawsze wygrywają... Chipsy jabłkowe Składniki: (na 2 blachy z piekarnika) 4 duże jabłka sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kardamonu Jabłka umyć, wytrzeć do sucha i pokroić w jak najcieńsze plastry. Ułożyć plastry ciasno jeden obok drugiego na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić sokiem z cytryny, posypać przyprawami. Suszyć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Imbirowe śledzie z musem chrzanowo-żurawinowym 152

lodówki na min. 24 godz.  Jabłko pociąć w słupki, skropić sokiem z cytryny żeby nie zbrązowiało, żurawinę namoczyć w ciepłej wodzie na kilkanaście minut.  Przygotować mus: serek Almette zmiksować z 2 łyżkami żurawiny i 4 łyżkami soku z cytryny. Dodać sos tatarski, sól i pieprz, wymieszać.  Śledzie i jabłka ułożyć na talerzu, posypać paseczkami marynowanego imbiru

SzczyptaSmaQ
Muffinki jabłkowe z chałwową kruszonką 135

dwóch osobnych miskach umieszczamy składniki suche i mokre. W każdej z misek mieszamy składniki do ich połączenia. Jabłko kroimy w kostkę. 3. Składniki mokre przelewamy do składników suchych. Niedokładnie mieszamy, tylko do połączenia składników. Na koniec dodajemy pokrojone jabłka. 4. Ciasto przekładamy do foremki na muffinki wyłożonej papilotkami. Całość obficie posypujemy kruszonką. 5. Pieczemy przez 20-25 minut

Szefowa kuchni
Sałatka wielowarstwowa 155

naturalnego 4 łyżki majonez Wykonanie Jabłko, jajko i cebulę kroimy w drobną kostkę. Ser ścieramy na małych oczkach.  Jogurt i majonez mieszamy razem.  Sałatka ma kilka warstw .   Zaczynamy od wsypania na dno salaterki groszku. Na to dajemy cebulę i smarujemy połową sosu majonezowego. Kolejna warstwa, to kukurydza, na którą rozkładamy jabłka. Smarujemy ketchupem, który przygotowaliśmy

W kuchennym oknie Ewy
746. Żądza spełniona. 183

Kawalek szarlotki, jogurt Naturalny  Chciałam szarlotki, miałam jabłek, CZAS(...)czas się zawsze znajdzie. Pierwszego Raz ja piekłam, jeszcze troche do dopracowania, choc i tak Nigdy nie nie dorównam szarlotce którą piecze moja ciocia (ciasto dzieciństwa )ale miała dużo jabłek, tak jak lubię, choć muszę pamiętać by nie zostawiać ich na sitku, bo dziwnego koloru nabierają xd  Ps. Wie ktoś od czego "wariuje" tekst(robią się jakieś nieskończone

More food, love and dreams
BABCINE CIASTO Z KRATKĄ 116

łyżki mąki ziemniaczanej 3 żółtka 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 olejek waniliowy 1 łyżka śmietany 18% 1/2 kostki margaryny 250 g słoik szklankowy borówek z jabłkami Wykonanie: Do mąk wymieszanych z proszkiem do pieczenia dodajemy pokrojoną na kawałki margarynę. W rękach ,,ucieramy" Żółtka(...)ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy do przetartego w rękach ciasta. Dodajemy olejek, śmietanę. Zagniatamy ciasto. 1/6 ciasta odkładamy, resztę wykładamy na wyścieloną papierem blachę. Wykładamy borówki z jabłkami, rozsmarowujemy. Z odłozonego ciasta formujemy wałeczki, na cieście układamy w kształt kratki. Pieczemy w 170 stopniach przez 40 minut, aż do zrumienienia kratki na cieście

Z Majeczką w kuchni
MAŚLANKOWY JABŁECZNIK Z RABARBAEM 114

szkl cukru cukier waniliowy 3,7 szkl maki 3/4 szkl oleju 4 łyżeczki proszku do pieczenia kruszonka: 3/4 szkl mąki, 3/4 szkl cukru 1/2 kostki masła dodatkowo; 1/2 kg jabłek 30 dag rabarbaru cukier do obsypania rabarabaru-jaużyłam cukier cytrynowy Wykonanie: Cukier i jajka ubijamy.Dodajemy maślankę,oliwę,.Make mieszamy zproszkiem do pieczenia dodajemy do ciasta,dodajemy tez cukier waniliowy.Miksujemy.Ciasto(...)wylewamy na blache 24x35.Na wierzch układamy pokrojone jabłka na talarki,nie wciskamy owoców,a na nie pokrojony w kosteczkę rabarbar obficie obsypany cukrem cytrynowym.na wierzch posypujemy kruszonke.Pieczemy ok 40 minut w temp 170 st.Ciasto musi sie ładnie zazłocić

Z Majeczką w kuchni
TROSZKĘ INNY RABARBAREK 88

też jet pysznie... Składniki: 3 jabłka 2litry wody pęczek rabarbaru(ok.10 łodyzek) pół cytryny 3 gałązki mięty cukier cytrynowy-do smaku,ja sypię 4 łyżki Wykonanie: Rabarbar kroimy, jabłka obieramy,kroimy w cwiartki, wrzucamy do garnka zwodą. Zagotowujemy. Dosypujemy cukier, mieszamy, wrzucamy listki miety, dodajemy sok z cytryny. Gotujemy ok.5 minut, Przelewamy do dzbanka, chłodzimy

Z Majeczką w kuchni