Pieczone jabłka to jeden z niewielu deserów na jaki(...)sobie pozwalam. Nie przedstawię tu konkretnego przepisu, a jedynie zdjęcia, jak zrobić takie jabłuszka krok po kroku i czym można je nadziać. Osoby lubiące lody będą zadowolone, bo gorące jabłka smakują z nimi wyśmienicie. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku
Przepisy Aleksandrypotrzebujemy: 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru pudru 3/4 kostki prawdziwego masła 1 jajko 2 łyżki gęstej śmietany szczyptę soli Dodatkowo: porcję domowego budyniu ( przepis tutaj ) 2 spore jabłka ewentualnie: galaretkę cytrynową lub 3 łyżki cukru Najpierw mieszamy mąkę, cukier i sól, a następnie wgniatamy w to zimne masło. Kiedy całość zacznie przypominać konsystencją mokry piasek, dokładamy jajko(...)lodówki. Po upływie tego czasu rozwałkowujemy ciasto dość cienko lub po prostu równomiernie wylepiamy nim formę do tarty. Podpiekamy je ok. 7-8 min. w 180 stopniach Celsjusza. Jabłka myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy. Najpierw w ósemki, a później w dość cienkie plasterki. Na podpieczony spód wykładamy budyń, a na wierzch układamy jabłka. Całość pieczemy jeszcze
Ratunku obiadpodała. Jak się później okazało jej przepis nie różni się za bardzo od innych, które udało mi się znaleźć, ale gofry wychodzą z niego naprawdę dobre. Gofry z prażonymi jabłkami(...)ciasta na gofry potrzebujemy: 2 jajka 2 szklanki mleka 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 łyżki oleju szczyptę soli Dodatkowo: 3-4 jabłka cukier cynamon kakao Jabłka kroimy na spore kawałki, np. w kostkę. Prażymy je w garnku z cukrem i cynamonem. Można do nich dodać orzechy lub rodzynki, a zamiast
Ratunku obiaddomowego" musli (płatki owsiane, kukurydziane, rodzynki, migdały itp...); 100 g masła + 1 łyżka na owoce; 1/4 szklanki brązowego cukru + 2 łyżki do posypania owoców; 220 g jeżyn; 200 g jabłek pokrojonych drobno. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. Zagniatamy palcami: masło, mąkę i musli, aż powstaną grube okruchy. Dodajemy cukier i mieszamy krótko. Do kokilek wsypujemy jeżyny wymieszane(...)jabłkami; układamy na nich masło i posypujemy cukrem. Przykrywamy ten misz-masz kruszonką (luźno - nie dociskamy) i zapiekamy w piekarniku przez około 30 min. Do czasu aż kruszonka będzie złocista. Podałam do nich śmietankę 30% wymieszaną z łyżką cukru pudru. Pyszności!!! Ciepłe owoce i chrupiąca, słodka kruszonka - mniam!!! Polecam i smacznego
Miksturownikjest ? Moja taka improwizacja - odpowiem :) Nazwijmy sobie "mini-szarlotka" Słodka i smaczna - a o to chodziło. Mini-szarlotki - przepis Składniki: 2 jabłka, 2 łyżki cukru, cynamon Jabłka obrać, pokroić w kostkę, posypać cukrem i cynamonem. 1 szkl. otrąb granulowanych Sante - ja dodałam z jabłkami 4 łyżki cukru brązowego 2 łyżki mąki pełnoziarnistej 2 łyżki mąki pszennej(...)takowych i musiałam dalej improwizować. Użyłam papilotek - niestety ciasteczka mocno do nich przywarły od spodu - trudno odkleić papier. Muszę kupić foremki :) Do foremek/papilotek włozyc trochę ciasta, ułożyć na nie jabłka i posypać znowu ciastem. Zapiekac około 25 min. w 180 stopniach. Są pyszne - polecam ! Smacznego
kolorowotorcikowomigdałowego Alpro 0,5 szkl. wody 3-4 łyżki margaryny - rozpuszczonej - można dodać tradycyjnie olej - ale mi takie bardziej smakują :) Składniki połączyć - smażyć naleśniki. Przełożenie: powidła śliwkowe - słoiczek oraz jabłka smażone z rabarbarem; 0,5 kg jabłek 3-4 łodygi rabarbaru cukier - ilość wg upodobań Rabarbar oczyścić, jabłka obrać - pokroić. Smażyć do momentu, aż owoce się rozpadną - dosłodzić cukrem. Przygotować naczynie żaroodporne lub tortownicę wielkości odpowiadającej naleśnikowi. Wyłożyć papierem do pieczenia. 10 - 12naleśników układać kolejno: naleśnik - jabłka z rabarbarem - naleśnik - powidła śliwkowe. Ostatni naleśnik posypać kawałkami masła, migdałami tartymi lub w płatkach i cukrem. Piec około 20-25 min w 150 stopniach. Proponuję podć z sosem
kolorowotorcikowocukru 3 żółtka 250 g margaryny lub masła Margarynę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki połączyć i zagnieść ciasto. Schłodzić min. 40 minut. Do środka: około 1,5 - 2 kg jabłek - ja użyłam letnich papierówek łyżeczka cynamonu 5 łyżek cukru Jabłka obrać, kroić(...)plastry, kawałki - jak wygodniej. Posiekać - nie za drobno - nożem. Posypać cynamonem i cukrem - odstawić na czas chłodzenia ciasta. 3/4 ciasta rozwałkować, wyłożyć blachę. Na ciasto kłaść odciśnięte z soku jabłka. Ubić 3 białka z 2/3 szkl cukru - pianą przykryć jabłka. Resztę ciasta zetrzeć na tarce - posypać pianę. Piec w 170 stopniach, przez 30 minut. Zmniejszyć temperaturę
kolorowotorcikowoSkładniki - 2 porcje: 1,5 szkl. mleka 4 łyżki płatków owsianych górskich 2 łyżeczki cukru trzcinowego 2 łyżki rodzynek 2 jabłka posiekane migdały(...)Wykonanie: W rondelku zagotuj mleko. Na gotujące się mleko wsyp płatki owsiane. Gotuj 6-7 minut. Dodaj rodzynki i cukier - gotuj jeszcze 2 minuty. W tym czasie obierz jabłka i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Owsiankę zdejmij z ognia, dodaj tarte jabłka - wymieszaj. Przełóż do owsiankę do miseczek, posyp siekanymi migdałami. Smacznego
kolorowotorcikowołyżeczka sody 1/2 łyżeczki soli 1/4 szkl. oleju rzepakowego 2 jajka 3 jabłka ( lub 3/4 szkl. gotowego musu jabłkowego 130 g jogurtu naturalnego 125 g borówek Wykonanie: Jabłka obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry. Do rondelka wlać 2 łyżki wody, wsypać jabłka - dusić pod przykryciem, aż się rozpadną. Zdjąć pokrywę i smażyć jabłka
kolorowotorcikowoPlacuszki wychodzą pulchne i dobre. Składniki: 3 jajka 2 łyżki cukru szczypta soli 2 łyżeczki sody oczyszczonej 4 szklanki zsiadłego mleka lub kefiru 3 szklanki przesianej mąki pszennej 2 jabłka olej do smażenia cukier puder do posypania Wykonanie: 1. Żółtka utrzeć(...)cukrem, solą, sodą i zsiadłym mlekiem. 2. Wsypać mąkę, cały czas ucierając. 3. Utartą masę ostrożnie wymieszać z ubitą pianą z białek. 4. Dodać pokrojone w małe kawałki jabłka (choć tu jest dowolność, mogą tez być inne owoce). 5. Na patelni rozgrzać tłuszcz i łyżką nałożyć ciasto formując nieduże placuszki. 6. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać
Pasja Smakujajka 4 papierówki (lub 2 większe jabłka) łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru Wykonanie: 1. Kefir zmiksować z mąką, jajkami, cukrem i proszkiem do pieczenia. 2. Jabłka obrać i pokroić na kawałki. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. 3. Na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju smażyć placki na złoty kolor. Rada: podać posypane cukrem pudrem
Pasja Smakuużyć świeże jabłka , ale można też wykorzystać sprawdzony, najlepiej własnej produkcji mus jabłkowy( wówczas pomijamy ksylitol do jabłek). Mus powinien być dość gęsty. Znalezione tutaj . Składniki: -5 jabłek -3 łyżki ksylitolu -1 płaska łyżeczka cynamonu(nie trzeba) Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać ksylitol i cynamon( nie trzeba), wymieszać i zaraz wyłożyć na blaszkę
Smaczne ZdroweZupę z cukinii robiłam już nie raz. Po raz pierwszy zrobiłam z dodatkiem jabłka. No i powiem Wam, że od teraz innej robić nie będę. Jest bardzo smaczna, jabłko nadało charakterystyczne smaku. Jednym słowem dla nas pyszna, a Was zapraszam do wypróbowania. Składniki: 450 g cukinii (oczyszczonej) 70 g ziemniaków 1 jabłko mniejsze 2 ząbki czosnku 0,5 cebuli(...)kawałek pietruszki 1 łyżka masła 800 ml bulionu warzywnego do smaku sól sól ziołowa imbir curry pieprz kolorowy Przygotowanie: Cukinię oczyścić z nasion (zostawić skórkę) pokroić w kostkę. Ziemniaki, jabłko, cebulę,czosnek, pietruszkę umyć, obrać z skórki i pokroić w kostkę. Rozpuścić masło, dodać cebulę i zeszklić. Do cebuli dodać pokrojone warzywa, różyczki kalafiora, jabłko, gałązkę rozmarynu i całość chwilkę
Ala piecze i gotujeSezon jabłkowy w pełni, u mnie jeszcze dwie skrzynki jabłek czekają na swoją kolejkę. Dziś, na swoje imieniny zrobiłam torcik z musem jabłkowym i gotowymi biszkoptami(...)Lekki i bardzo pyszny! Zapraszam)) Pomysł z tej strony. Składniki na tortownicęe 22 cm( ja użyłam plastikowej regulowanej obręczy): Biszkopty do wyłożenia dna formy 2,5 kg jabłek 1/2 szklanki wody cukier - do smaku( 2 łyżki) 2 galaretki czerwone, 1 żółta 4 płatki ż elatyny Dno formy (talerza z obręczą) wykładamy biszkoptami. Obrane i pokrojone w ósemki
Mia Cucina Sofietawaniliowego serka (użyłam Danio) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego szczypta soli 5 jabłek (u mnie Rubin, zmieściło się 9 połówek) cynamon (do posypania jabłek) Przygotowanie Mąkę z proszkiem i cukrem pudrem przesiewamy do miski, dodajemy cukier wanilinowy, szczyptę soli i serek. Wszystko mieszamy, następnie dodajemy miękkie masło pokrojone na kawałki. Zagniatamy miękkie(...)trochę mąki, bo ciasto wyszło zbyt klejące). Formę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na pół- jedną część rozwałkowujemy i wykładamy na spód formy, na cieście układamy wydrążone połówki jabłek i lekko posypujemy cynamonem. Tak ułożone jabłka przykrywamy drugą rozwałkowaną częścią ciasta. Ja posmarowałam wierzch ciasta białkiem jaja w trakcie pieczenia- w ogóle nie chciało mi się
Symfonia Smaków