jabłka - 25490 przepisów (strona:735/1700)

PUT(IN) jabłko do koszyka! czyli gdzie dwóch się bije, tam Tesco korzysta 162

znam. Polityka się nie interesuję. Nawet codzienna indoktrynacja Korwinem przez Stwórcę nie jest w stanie tego zmienić.  Im mniej wiesz, tym spokojniej śpisz.   Ale na blogach wysyp jabłek. Woow! Wszyscy szarlotkują na potęgę. A ja całkiem niewzruszona, wiem, że ktoś komuś coś i wtedy on nam na złość. Ciach! A pierwsze były świniaki. I wiem jeszcze jedno(...)łyżki cukru 2 łyżeczki cynamonu niepełna szklanka mąki ok. 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 szklanki cukru (+ na posypkę) 5 łyżek masła 3/4 szklanki śmietany kremówki (+ do posmarowania) Jabłka obrałam, pokroiłam w cząstki. Wymieszałam z cukrem, cynamonem i wyłożyłam na dnie żaroodpornego naczynia. Składniki ciasta połączyłam i zagniotłam. Palcami uformowałam cienki placek na wielkość naczynia. Przykryłam nim owoce

bastalena
1466. Babka z jabłkami 185

jabłka Suche składniki wymieszać w jednej misce, a mokre w drugiej. Mokre składniki dodać do suchych i łyżką wymieszać do połączenia składników. Dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłka ,lekko zamieszać. Ciasto  przełożyć do foremki [ u mnie keksowka] wyłożonej papierem Saga ..  Ciasto piec ok. 1 godziny w 170-180 stopniach.Dowolnie udekorować

Moje domowe kucharzenie
1480.Kompot jabłkowo-"ananasowy" 102

Robiąc  cukinię ala ananas  zostało zalewy..wylać aż żal, pięknie pachniała wanilią  , słodka...więc trochę dolałam wody , dodałam jabłka ..i kompot gotowy.. zalewa z  cukinii ala ananasowej woda kilka jabłek Jabłka obrać i pokroić w plasterki, wrzucić do zalewy, dolać wodę i gotować do miękkości jabłek

Moje domowe kucharzenie
Szarlotka z okruchów 135

szarlotka to idealne rozwiązanie dla pokruszonych ciastek, herbatników, biszkoptów, wafelków itp. 35 dkg okruchów ciast,herbatników, biszkoptów 4 łyżki cukru 8 łyżek stopionej margaryny [ około 13 dkg] 1 kg jabłek 1/2 szk.cukru 50 g rodzynków Kresto 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich  BackMit Okruchy ciast pokruszyć , dodać cukier i wymieszać.Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Dodać cukier, rodzynki , posiekane orzechy i wymieszać.Układać w tortownicy natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy na przemian okruchy i jabłka [sumie ma być 7 warstw -4 okruchów i 3 jabłek].Każdą warstwę skropić 2 łyżkami roztopionej margaryny.Piec 40 minut w temperaturze 200 stopni.Dowolnie udekorować

Moje domowe kucharzenie
Cygańskie ścieżki po mojemu -biszkopt z olejem rzepakowym 208

proszku do pieczenia 1 szkl.oleju rzepakowego 1 łyżka kakao 3 łyżki suchego maku 1 opakowanie kisielu wiśniowego Masa z galaretek i jabłek 2 galaretki 3 szkl.wody 5-6 jabłek 5 dkg rodzynek Masa ze śnieżki 1 op.śnieżki 200 ml+ 50 ml wody 5 łyżek cukru pudru Polewa 1 łyżka kakao 2 łyżki wody 3 łyżki cukru(...)miejsce, tworząc kręgi. Piec 40 - 45 minut w 180 st. C. Ostudzić, przekroić na 2 blaty. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce, galaretki rozpuścić w 3 szkl.wody.Dodać jabłka , rodzynki.Wymieszać i odstawić do lekkiego stężenia,a następnie wylać na jedną cześć ciasta.Odstawić aż galaretka stężeje,następnie przykryć drugą częścią ciasta. Śnieżkę ubić z 200 ml wody

Moje domowe kucharzenie
Tarta z rabarbarem i jabłkami 148

łyżka wody szczypta soli Nadzienie: 2-3 jabłka 5 łodyg rabarbaru 1/2 szkl.wody 2 łyżeczki cukru waniliowego cukier do smaku Zagnieść kruche ciasto i schłodzić godzinę w lodówce.Jabłka i rabarbar obrac i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, wlać wodę , dodać cukier. Wszystko gotować około 20-25 min, co jakiś czas mieszając. 3/4 ciasta wyłożyć na formę

Moje domowe kucharzenie
Crumble z jabłkami 107

małe jabłka 50g masła 1,5 łyżeczki syropu ryżowego 3 łyżki płatków owsianych 50g cukru 150g mąki Odrobinę octu balsamicznego Odrobinę przyprawy do piernika Ciut wiórek kokosowych Obrałam jabłka ze skórki, pokroiłam w kostkę, skropiłam octem balsamicznym, posypałam szczyptą przyprawy do piernika wymieszałam i przełożyłam do kokilek, przykryłam połową łyżeczki syropu ryżowego (na każdą kokilkę). Masło razem

Emcia Pichci
Pleśniak jabłkowy 119

Składniki: 4 jajka 2 szklanki mąki pełnoziarnistej Lubelli 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka cynamonu 1,5 kg jabłek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 kostki masła Przepis: Żółtka oddzielamy od białek. Do miski przesypujemy mąkę, 3/4 szklanki cukru, proszek do pieczenia, dodajemy masło pokrojone na mniejsze kosteczki oraz żółtka. Zagniatamy ciasto. Po zagnieceniu zawijamy(...)folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do zamrażarki. Następnie obieramy jabłka ze skórki i trzemy na grubych oczkach. Do jabłek d odajemy cynamon i mieszamy.  Białka z dodatkiem jednej łyżki cukru pudru ubijamy na sztywną pianę. Po 30 minutach wyciągamy ciasto i dzielimy je na dwie części (3/4 i 1/4). Większą część ścieramy na dużych

Emcia Pichci
Jabłecznik z budyniem 392

masłem i obsypujemy bułką tartą. Do tak przygotowanej formy ścieramy na tarce na grubych oczkach pierwszą część ciasta (z lodówki). Wierzch startego ciasta posypujemy bułką tartą. Następnie nakładamy pokrojone jabłka. W garnku przygotowujemy budyń - dwa opakowania proszku wraz z 4 łyżkami cukru dodajemy do 100 ml mleka i dokładnie mieszamy. Przygotowany proszek wlewamy do gotującego się pozostałego mleka ciągle(...)mieszając. Budyń odstawiamy do lekkiego przestygnięcia, następnie nakładamy go na jabłka. Z zamrażalnika wyciągamy drugą część ciasta i ścieramy je na grubych oczkach. Tak przygotowane ciasto umieszczamy w nagrzanym do 180C piekarniku i pieczemy przez 50 minut. Po upieczeniu ciasto pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. insertCookd("0ecc986821ed04273e28f143533e3836

Emcia Pichci
Torcik orzechowo-jabłkowy 256

których będę często powracać. Składniki: ( na tortownicę średnicy  20 cm ) * 3 jajka * 1/2 szklanki cukru * 1/2 szklanki mielonych orzechów laskowych * 2 łyżki ( czubate ) mąki pszennej * 1 kg jabłek - u mnie papierówki * 1 galaretka cytrynowa * 120 g czekolady ( 70 g gorzkiej + 50 g mlecznej ) * 250 ml śmietanki 30% * 70 g małych bez Wykonanie: Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek(...)wyjąć z tortownicy. Zimny biszkopt ponownie umieścić w tortownicy i spiąć rant. Przygotować mus jabłkowy. Jabłka obrać, pokroić w cząstki i rozgotować w rondlu, podlewając 1/5 szklanki wody. Jabłka dusić, aż zupełnie się rozpadną i przybiorą konsystencję musu. Jeśli pozostają kawałki nierozgotowane, można zmiksować. Do gorących jabłek wsypać galaretkę - mieszać do momentu rozpuszczenia składników. Powstały mus ostudzić

kolorowotorcikowo
Owsiane dietetyczne racuchy z jabłkiem! ŚNIADANIE FIT! 1145

Dzisiejszego ranka robimy racuchy!  Dietetyczne! Smaczne! Z dużym i grubym plastrem jabłka! Dzień dobry! SKŁADNIKI NA 3 PORCJE RACUCHÓW: - 2 jabłka wydrążone z gniazd nasiennych - 1/2 szklanki płatków owsianych - 2 białka - 1 żółtko - 2 słodziki - 50 ml mleka - wrzątek do zalania płatków - łyżka mąki pełnoziarnistej - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Płatki owsiane zalej wrzątkiem i odstaw(...)minut. Po tym czasie zmiksuj blenderem z pozostałymi składnikami. Jabłka kroimy na grube plastry. Maczamy w cieście i smażymy na patelni teflonowej najlepiej bez dodatku tłuszczu lub na minimalnej ilości oleju rzepakowego! Podajemy gorące! DZIEŃ DOBRY! ;-)) Zapraszam na Facebooka SmykWKuchni

SMYKWKUCHNI
Marchewkowe muffinki z musem jabłkowym 172

łyżki jogurtu   naturalnego 1 łyżka miodu 2 szklanki startej marchewki (około 3-4 marchewki) 100 g orzechów włoskich Mus jabłkowy: około 4-5 kwaśnych sezonowych jabłek 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki cukru brązowego  Krem na 6-7 babeczek: 200 g serka kremowego z Pątnicy 3 łyżki miękkiego masła 1/3 szklanki cukru(...)Zaczynamy od przygotowania musu. Jabłka obieramy i kroimy w małą kosteczkę. Przekładamy do garnka i podsmażamy na małym ogniu. Dodajemy przyprawy oraz cukier. Garnek przykrywamy pokrywką i prażymy jabłka, do momentu, aż całkowicie się rozpadną i uzyskamy konsystencję musu. Jabłka mieszamy co jakiś czas, uważając aby nam się nie przypaliły. Wszystkie składniki na babeczki powinny być

Mania Gotowania
Ciasteczka owsiane z jabłkiem 168

Mięciutkie ciasteczka owsiane, marchewkę, którą dodaję często do tego typu ciastek zastąpiłam jabłkiem.  Ciasteczka wyszły bardzo smaczne, smak jabłka idealnie komponuje się z kokosem i migdałami. Niestety nie dałam rady zrobić ładnych zdjęć, gdyż ciasteczka piekłam wieczorem i była to jedyna okazja na ich fotografowanie. Rano już zniknęły:)  Ciasteczka owsiane z jabłkiem Składniki: 2   szklanki płatków(...)owsianych błyskawicznych 1 jajko ¼ szklanki otrębów owsianych 1/2 szklanki kokosu 1/3 łyżeczki sody 2 łyżki miodu 1 opakowanie cukru waniliowego 5 łyżek mąki (użyłam owsianej) 1 starte jabłko 1/3 szklanki płatków migdałowych 40 g roztopionego, ostudzonego masła Przygotowanie: Jabłko ścieramy na tarce na grubych oczkach. Płatki migdałowe rozdrabniamy na nieco mniejsze kawałki.   Wszystkie suche składniki łączymy w misce . Dodajemy

Mania Gotowania
Pieczona owsianka jagodowa - truskawkowa z ukrytym jabłkiem 197

szklanki jagód  1 łyżeczka miodu 2 łyżki jogurtu greckiego cynamon  Sposób przygotowania:  Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut lub całą noc, aby napęczniały. Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tartce o grubych oczkach. Przekładamy do garnka i dusimy, aż puści sok. Na koniec dodajemy cynamon (według swojego uznania). W oddzielnym garnku podgrzewamy płatki(...)niewielką ilością wody i czekamy, aż się zagotują. Wlewamy do miski, dodajemy jogurt naturalny, duszone jabłka, miód, trochę jagód i truskawek. Mieszamy do jednolitej masy. Wszystko przekładamy do naczynka żaroodpornego i na wierzch dodajemy owoce. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 25 - 30 minut. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Placuszki z jabłkami na jogurcie 8379

Placuszki z jabłkami sprawdzą się na śniadanie, podwieczorek lub deser. To zdecydowanie jedno ze wspomnień mojego dzieciństwa. Sama robię je chyba drugi albo trzeci raz w życiu, bo jakoś tak na starość nie są już na liście moich ulubionych potraw :) Aż nadeszła ta ostatnia niedziela i nabrałam okropnej ochoty na te placuszki. Szybki przegląd działkowych szafek i... wszystko jest(...)robić ciasto i... przypomniało mi się, że rano skończył się gaz! Na szczęście udało się zdobyć "nowy" i placki uratowane ;) Mama robiła je trochę inaczej, bo kroiła jabłka w cienkie plasterki. Jakoś o tym zapomniałam (w końcu parę lat już minęło) i pokroiłam je w kostkę. W każdym razie w smaku różnica żadna ;) Możesz je podać

Kraina Tysiąca Smaków