jabłka - 25490 przepisów (strona:729/1700)

Jabłkowe babeczki z bakaliami 114

zdecydowałam się zrobić cukrową dekorację i w myśl zasady wyznawanej przez mojego męża, że każde ciasto jest lepsze z kremem dołożyć małe różyczki z kremu budyniowego . Składniki: 300 g jabłek 0,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki rodzynki orzechy 0,5 szklanki oleju 1 łyżeczka sody 1 jajk0 Jabłka kroimy na ćwiartki, wykrawamy szypułki i trzemy

Ciastkozercy
DESER Z KIWI I MALINAMI 408

DESER Z KIWI I MALINAMI Składniki: -  1 kg jabłek -  1 kg bananów -  1 koszyczek kiwi - 200g dżemu malinowego -  400 ml jogurtu naturalnego greckiego (gęstego) Sposób przygotowania: Na początek obieramy wszystkie owoce, następnie kroimy na drobne kawałki jabłka, blendujemy i wkładamy do zamrażarki. To samo wykonujemy z bananami i kiwi. Gdy tylko nasze owoce się

Mentor Smaku
Owsiane placuszki otrębowe z sosem malinowym 133

otrąb owsianych, rodzynek, jabłek i pysznego  sosu z mrożonych malin. Pychotka. SKŁADNIKI 20 dag. otrąb owsianych 10 dag. otrąb pszennych 20 dag twarogu chudego  1 jabłko 3 jajka pół szklanki rodzynek szczypta proszku do pieczenia Na sos: 15 dag. malin mrożonych ( latem świeże) pół szklanki jogurtu naturalnego pół łyżeczki słodziku typu Stevia WYKONANIE Otręby wsypujemy do miski(...)dodajemy pokruszony twaróg, rodzynki, jabłko pokrojone w kostkę, proszek, jajka. wszystko dobrze mieszamy tak, by składniki się połączyły. Piekarnik ustawiamy na termoobieg 150 stopni. jeśli nie ma to 180. Na blaszkę wyłożoną pergaminem wykładamy masę, formując kształt placków. Pieczemy w termoobiegu ok 20 min. Przygotowujemy sos z malin. Jeśli  wcześniej nie rozmroziliśmy malin , to nie szkodzi. Wystarczy wrzucić

W kuchennym oknie Ewy
DESER OWOCOWY 337

DESER OWOCOWY Składniki: -  1 kg jabłek -  1 kg bananów -  1 kg pomarańczy -  słoiczek powideł śliwkowych -  1200 ml jogurtu naturalnego Sposób przygotowania: Na początek obieramy wszystkie owoce, następnie kroimy na drobne kawałki jabłka, blendujemy i wkładamy do zamrażarki. To samo wykonujemy z bananami i pomarańczami. Gdy tylko nasze owoce się zmrożą, a ich konsystencja

Mentor Smaku
Kiszona domowa kapusta 216

łyżki na 1 kg. kapusty marchew  10 dag. na 1 kg. 1 łyżka cukru pół łyżki cukru  liść laurowy, ziele angielskie 2 całe jabłka, jak mało kapusty jedno WYKONANIE Kapustę kisimy początkowo w małej beczce np. kamiennej . Jak nie mamy takowej można w dużym plastikowym pojemniku. nasza kapusta po trzech dniach będzie wkładana do słoików. Kapustę warstwami(...)soli, cukru i startej na grubych oczkach marchewki. Mieszamy. Każdą warstwę dobrze ugniatamy. Chyba ważna jest tu męska siła w ugniataniu. Kapusta powinna pościć sok. W środek wkładamy całe jabłka. Na wierzch kapusty kładziemy np. worek foliowy ( dobrze jest mieć okrągłą drewnianą pokrywkę , którą obciążamy ciężkim kamieniem. Tak przygotowana kapustę zostawiamy na trzy doby. W pierwszej  dobie przebijamy

W kuchennym oknie Ewy
CIASTO PIASTOWSKIE CZYLI SZARLOTKA NA ORKISZOWYM BISZKOPCIE, Z BITĄ ŚMIETANĄ 421

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170*C na programie do pieczenia biszkoptów (gdy mamy taki) lub góra - dół, ok. 30 minut. Składniki masy jabłkowej: - 1,3kg musu jabłkowego lub jabłek prażonych - 2 galaretki cytrynowe Obydwie galaretki rozpuścić w 0,5l gorącej wody, odstawić do wystudzenia. Przestudzone, prawie tężejące już galaretki mieszamy z musem jabłkowym (najlepiej schłodzonym, wówczas szybciej(...)śmietanowej: - 700ml kremówki 30% - 2-3 łyżeczki mielonego ksylitolu lub pudru - 3 op.śmietan-fix - 1 kostka gorzkiej czekolady Na wystudzonym biszkopcie wykładamy warstwę tężejącej masy jabłkowej, wyrównujemy. Na jabłka wykładamy warstwę śmietany ubitej ze śmietan-fixem i z mielonym ksylitolem. Wygładzamy. Można wyrysować widelcem wzór (np.fale itp.) wówczas zginą nam nierówności. Wierzch posypać startą kostką czekolady. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Piętrowy, trójwarstwowy mus owocowy ^^ 100

Uwielbiam musy owocowe, a ten trójwarstwowy był na prawdę pyszniasty ^^ ~ Piętrowy, trójwarstwowy mus z jabłka, śliwki i banana ~ Skłądniki: mocno dojrzały banan dwie śliwki (u mnie śliwka gigantka) jabłko Jabłko kroimy, miksujemy i przekładamy do szklanki. Tak samo postępujemy ze śliwkami i bananem

Kuchenny Skrawek Nieba
Ciasto amerykańskie 242

Składniki: 1 szklanka cukru 4 jajka 1 łyżeczka cynamonu 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia ¾ szklanki oleju 2 szklanki mąki tortowej 5 śliwek suszonych garść orzechów włoskich 3 jabłka Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Nadal miksując dolewamy po trochu(...)olej. Do osobnej miski przesiać mąkę z proszkiem i cynamonem. Do masy jajecznej dodajemy stopniowo po łyżce mąki i łączymy delikatnie mieszając łyżką. Na koniec dodajemy orzechy, śliwki i jabłka. Przekładamy do keksówki o wymiarach 12x32. Pieczemy w 160 stopniach z termoobiegiem przez 60 minut do tzw. suchego patyczka. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Cynamonowa kasza jaglana z tartym jabłuszkiem i cukinią ^^ 124

kaszy jaglanej 5g świeżo zmielonego siemienia lnianego pół małej cukinii jabłko słodzidło + miód, cynamon, jagody goji Kaszę prażymy i przepłukujemy zimną wodą. Gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 15 minut. Dodajemy  słodzidło, cynamon, siemię, starte na grubych oczkach cukinię i połowę jabłka i gotujemy jeszcze 5 minut. Całość przekładamy do miseczki, dodajemy drugą połowę startego

Kuchenny Skrawek Nieba
Truskawkowy szał. 42282

Kolejne ciasto jakie wymyśliłam.  Miałam wielką ochotę na truskawki, jabłka.  Nie do końca wiedziałam(...)smaki udałoby mi się połączyć w jeden, który oddałby to co miałam na myśli?  Więc postąpiłam inaczej zamiast łączyć zrobiłam dwa odmienne ciasta. Pierwsze już opublikowane tarta z jabłkami i mój HIT: połączenie musu truskawkowego, budyniu waniliowego, bitej śmietany i czekolady.  Obiecuję Wam nie zawiedziecie się na tym cieście. Osobiście nie potrafiłam się od niego oderwać

Malinowe Pocałunki
Sałatka jarzynowa 133

facebook .com/majonezkielecki. Sałatka jarzynowa  SKŁADNIKI: marchewka -2 szt pietruszka -1 szt seler -0,5 szt cebula -0,5 szt ziemniaki -2 szt ogórki kwaszone -3 szt jabłka kwaśne -2 szt kukurydza -1 puszka sól i pieprz musztarda kielecka -1 łyżka  majonez -3 łyżki jajka -5 szt PRZYGOTOWANIE: Warzywa umyć włożyć(...)rondla, osolić, zalać wodą, ugotować do miękkości. Następnie wyjąc warzywa, ostudzić, obrać. Warzywa ugotowane pokroić w drobną kostkę Jajka ugotować we wrzącej i osolonej wodzie na twardo Następnie obrać jabłka, wydrążyć gniazda nasienne i razem z cebulą, jajkami, ogórkami pokroić w kostkę. Przełożyć składniki do garnka, dodać ugotowane i pokrojone warzywa, musztardę, kukurydzę, sól i pieprz, wymieszać Sałatkę wymieszać

Kuchnia Danusi
Pyszna surówka z kapusty pekińskiej 155

kapusty pekińskiej 1 marchewka 2 kwaśne jabłka sok z połowy cytryny 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego WYKONANIE Kapustę szatkujemy nożem. Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach tarki, jabłka obieramy i ścieramy na grubszych oczkach. Wyciskamy sok z cytryny. Z majonezu i jogurtu robimy sos, zalewamy surówkę, mieszamy i gotowa. SMACZNEGO

W kuchennym oknie Ewy
Surówka z kapusty pekińskiej 460

główki jabłka  2 szt marchewka -1 szt por -1 szt sól pieprz majonez PRZYGOTOWANIE: Kapustę drobno poszatkować. Marchewkę obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce. Pora umyć, osączyć, pokroić w piórka. Wszystkie składniki surówki przełożyć do miski, dodać majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem. (function

Kuchnia Danusi
"Silver dollar pumpkin soup" - zupa dyniowo-jabłkowa 115

moim przyjaciółkom i bardzo im posmakowała.  Podawały mi nawet opisy tej zupy, jakie mam zawrzeć we wpisie, ale oczywiście zapomniałam.     Składniki: 500 g dyni 1 jabłko 500 ml wody lub bulionu 1 cebula 1 łyżka przyprawy curry 1 łyżka masła 100 ml soku jabłkowego (lub cydru) ziarnka dyni do podania     Wykonanie: Posiekaną cebulę zeszklić(...)maśle w garnku.  Dodać przyprawę curry, dynię pokrojoną w kostkę i obrane i pokrojone jabłko.  Zalać wodą lub bulionem i gotować przez około pół godziny.  Zupa powinna lekko bulgotać.  Kiedy dynia jest już miękka, zmiksować całość. Dodać sok jabłkowy, wymieszać.  Zupę podgrzać przed podaniem i udekorować pestkami dyni

Sto kolorów kuchni