jabłka - 25490 przepisów (strona:724/1700)

Guacamole - przepis baza 140

przyspieszyć, pakujemy owoc w gazetę lub, jeszcze lepiej,  do papierowej torby razem z bananami, czy jabłkami i po dwóch dniach wyjmujemy gotowy do jedzenia okaz.  Jabłka, banany, a także morele, brzoskwinie i pomidory emitują etylen - hormon roślinny przyspieszający dojrzewanie. Przepis oryginalny  tutaj składniki 2 dojrzałe awokado cytryna do skropienia 2 łyżki drobno posiekanej białej

Stare Gary
Kompot z suszonych owoców z cytrusami 145

niedawna na naszym stole wigilijnym gościł tradycyjny kompot ugotowany tylko na bazie suszonych śliwek i jabłek. Od jakiegoś czasu urozmaicam go innymi suszonymi owocami i cytrusami. Może i Wam taka zmiana przypadnie do gustu ? Do przygotowania  kompotu nie użyłam cukru, bo owoce były, jak dla mnie,  wystarczająco słodkie. Przepis ten powstał w ramach projektu e-booka(...)tutaj . Kompot z suszonych owoców z  cytrusami Proporcje dla 4 osób Czas przygotowania:   z namoczeniem 6 godzin Składniki: 200 g suszonych śliwek 30 g suszonych jabłek 50 g suszonych gruszek 50 g suszonych moreli 50 g rodzynek królewskich 8 suszonych fig 3 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 laska wanilii 1 laska cynamonu 4 goździki Sok z cytryny

Kulinarne przygody Gatity
Barszcz na zakwasie 194

angielskiego 5 ziaren czarnego pieprzu ok. 500 ml wody z gotowania grzybów (np. po uszkach) ok. 500 ml zakwasu na barszcz (lub więcej) sok z cytryny (do smaku) ćwiartka jabłka 2 zgniecione ząbki czosnku 1-2 łyżeczki majeranku cukier sól morska świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Do dwóch litrów wody dodajemy obraną(...)dodajemy dwie szklanki wody po gotowaniu grzybów (po kapuście lub uszkach) oraz tyle samo zakwasu (jeśli barszcz ma być wyraźniejszy to więcej). Dodajemy zgniecione ząbki czosnku, majeranek oraz ćwiartkę jabłka – gotujemy barszcz bardzo powoli przez ok. 15 minut nie dopuszczając do jego wrzenia (inaczej straci kolor). Barszcz przyprawiamy solidnie cukrem, solą i świeżo mielonym pieprzem. Wyciskamy

Poezja smaku
Mango-Apfel Strudel z ciasta filo 101

porcji (2strudle): 250 g serka śmietankowego 2 żółtka (kl.M) skórka otarta z 1 limonki 2 łyżki soku z limontki 30 g cukru 1 łyżka mączki ziemniaczanej 2 kwaskowate jabłka 1 dojrzałe mango 100 g rozpuszczonego masła 1 op.ciasta filo (10 arkuszy(...)cukier puder Wykonanie: w miseczce wymieszać twarożek z 2 żółtkami,skórka otartą z limonki,2-ma łyżkami soku z limonki,30g cukru i 1 łyżką mąki ziemniaczanej obrać 2 jabłka i pokroić w kostkę.Miąższ dojrzałego mango odzielić od pestki i pokroić w kostkę rozpuścić 100 g masła rozłożyć na blacie kuchennym ściereczkę do naczyń.Na środku położyć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka z selerem naciowym 281

chrupiąca (seler i orzechy), i można ją sobie dowolnie modyfikować aby ją dopasować do indywidualnych upodobań. Serdecznie zapraszam. Sałatka z selerem naciowym – składniki: około 6 łodyg selera 1 jabłko kilka plasterków sera żółtego garść rodzynek garść orzechów natka pietruszki – opcjonalnie 3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego szczypta soli 1. Selera opłukać, osuszyć i pokroić na cienkie plasterki(...)Jabłko umyć, obrać i pokroić w kostkę. Ser żółty pokroić w kostkę. Orzechy posiekać na mniejsze kawałki. Rodzynki zalać gorącą wodą i odstawić na około 10 minut po czym odcedzić. Natkę opłukać i posiekać.   2. Wszystkie składniki połączyć dodając majonez, jogurt i szczyptę soli. Smacznego Post Sałatka z selerem naciowym pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
ZIELONE SMOOTHIE 178

początek dnia polecam Wam orzeźwiające zielone smoothie. Przygotowałam je z liści szpinaku, ogórka, świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy oraz soczystego jabłka oraz nektarynek. Jeśli nie przepadacie za szpinakiem nie musicie się go tu obawiać, jego smak jest praktycznie niewyczuwalny, stanowi on głównie bazę koktajlu. Zielone smoothie to witaminowa bomba, która doda Wam energii na cały dzień. Szczególnie wskazane jest(...)zdrowie! SKŁADNIKI (porcja dla dwóch osób): 2 garści liści szpinaku 4-5 cm świeżego ogórka sok wyciśnięty z 4 pomarańczy lub 1,5 szklanki 100 % soku pomarańczowego 1 duże jabłko 2 nektarynki (opcjonalnie) WYKONANIE: Liście szpinaku opłucz dokładnie w wodzie. Ogórka i nektarynki obierz ze skórki. Jabłko również obierz  i wykrój gniazdo nasienne.  Wszystko przerzuć do blendera

Słodko-Słony Świat Ilony
Surówka z marchewki z chrzanem 152

jabłko 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżki majonezu 2 łyżeczki chrzanu sól pieprz cukier do smaku   Marchewki i jabłko obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić na drobną kostkę. Dodać do marchewki i jabłka. Doprawić śmietaną, majonezem, chrzanem, solą i pieprzem oraz cukrem. Odstawić na 1 godzinę, tak żeby smaki

Świat Domowej Kuchni
Surówka z kapusty czerwonej i chrzanu 254

mała główka czerwonej kapusty 1 cebula 1 pęczek szczypiorku 2 jabłka pół małego słoika chrzanu pół małego jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu sok z 1 cytryny sól, pieprz Nie ma dobrego obiadu bez dobrej surówki. Są też tacy, którzy nie wyobrażają sobie w ogóle obiadu bez dodatkowej porcji warzyw. Tym samym im więcej pomysłów na surówki - tym lepiej(...)czerwonej i chrzanu - z bogatej kolekcji przepisów siostry Anastazii. Kapustę oczyścić, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Skropić sokiem z cytryny. Cebulę i szczypiorek drobno posiekać. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jogurt, majonez, chrzan wymieszać i dodać do pozostałych składników. Przyprawić. linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site

Świat Domowej Kuchni
MAKOWIEC JAPOŃSKI W WERSJI DE LUXE - Z KASZĄ JAGLANĄ, NA KRUCHYM ORKISZOWYM SPODZIE 246

pszennej ok.270g) - 170g zimnego masła - 3 żółtka - 70g ksylitolu (lub cukru) - 1 łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią (lub cukru waniliowego) Składniki masy makowej: - 200g mielonego maku - 400g obranych, startych jabłek (najlepiej winnych) - 125g stopionego masła - 40g rozdrobnionych orzechów laskowych - 20g płatków migdałów - 4 łyżki surowej kaszy jaglanej - 4 łyżki mielonych migdałów - 5 jajek - kilka kropli aromatu migdałowgo - 150g ksylitolu(...)dolewamy stopione, ciepłe masło, dosypujemy stopniowo, mieszając kaszę jaglaną, rozdrobnione orzechy laskowe, płatki migdałów, proszek do pieczenia, aromat i lekko przestudzony mak, dokładnie zamieszać. Na samym końcu dodajemy starte jabłka (u mnie na dużych oczkach tarki). Gotową masę wylewamy na schłodzony spód, wyrównujemy i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy 30 minut na termoobiegu

Smaczne Zdrowe
Omlet biszkoptowy z musem jabłkowym 349

jabłkowym! Łatwy … szybki … smaczny! Składniki: Omlet : - jajko – 2 szt – mąka pszenna – 2 łyżki – sól – 1 szczypta – masło – 1 łyżka Mus: - jabłka prażone(...)cukier puder – 1 łyżka – laska wanilii – 1 szt Sposób przyrządzenia : Mus: Laskę wanilii wydrążamy. Dodajemy do cukru pudru. Delikatnie mieszamy z prażonymi jabłkami. Omlet: Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je ze szczyptą soli na sztywną pianę! Dodajemy żółtka i mąkę i mieszamy aż dokładnie się połączą. Na patelni rozpuszczamy masło i wlewamy ciasto. Smażymy po kilka

Ostra na Słodko
Tort naleśnikowy z wątróbką 178

szkl * proszek do pieczenia -1 łyżeczka * sól – 1 szczypta * olej rzepakowy – 100 ml FARSZ: * wątróbka drobiowa – ok. 500 g * cebula – 3 szt *małe jabłko – 1 szt * mąka pszenna – do obtoczenia wątróbki * mleko – do zamoczenia wątróbki * olej rzepakowy – 125 ml * sól – do smaku * pieprz – do smaku * majeranek – dm smaku * papryka(...)piórka cebulę i smażymy na złoto. Dodajemy wątróbkę i cały czas mieszając smażymy do momentu aż wątróbka rozpadnie się i zrobi się masa. Dodajemy obrane i starte na tarce jabłko. Doprawiamy do smaku solą , pieprzem , majerankiem i papryką – dokładnie mieszamy. CAŁOŚĆ: Na talerzu układamy naleśnik , smarujemy farszem , przykrywamy kolejnym naleśnikiem. Powtarzamy do wykończenia składników , dociskamy , odstawiamy na chwilę. Przed

Ostra na Słodko
Wypasione crumble jabłkowe 253

Wszędzie widzę crumble, zmobilizowało mnie to do zrobienia własnego, bo co się będę do cudzych zdjęć ślinić .... :) Do brytfanki wrzucilam resztki ugotowanej kaszy jaglanej, na to obrane i pokrojone jabłka, na to sos truskawkowy dla słodkości, na to kruszonke, na to płatki owsiane. Do pieca na 30 miut mniej wiecej w temperaturze 180-190 stopni. Żeby było bardziej(...)kubku albo palcami w miseczce, mają być grudki, nie miksujemy i nie wczuwamy się, im mniej wyrabiania tym lepsza kruszonka. Kruszymy nad potrawą w palcach - i gotowe ;) jaglanka-jabłka-sos truskawkowy: zasypane dodatkami: i wreszcie można jeść

Z butelką mleczka w tle
Makowiec japoński 419

pokusić się o zrobienie własnej. Jednak czasami można śmiało iść na skróty i oszczędzić sobie czasu w kuchni. Składniki: 3 łyżki miodu 700 g gotowej masy makowej 3 szt jabłek 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 7 łyżek kaszy manny 50 g bakalii (płatki migdałowe, rodzynki) 1 łyżka cukru pudu Wykonanie: Obrane jabłka ścieramy na grubych oczkach

Malinowe Pocałunki
Rysiu, dzisiaj już nie ma uczciwej słoniny! Boczek pieczony 156

dijon, jaką lubicie) łyżeczkę miodu łyżkę sosu sojowego łyżeczkę octu balsamicznego sól, pieprz naczynie do zapiekania Piekarnik nagrzewamy do maksymalnej temperatury. Dno naczynia smarujemy lekko olejem, układamy obrane: cebulę, jabłko, papryczkę i poprzecinane, nieobrane ząbki czosnku. Z musztardy, miodu, sosu i octu robimy emulsję. Boczek solimy, pieprzymy, nacieramy emulsją i posypujemy kminkiem. Układamy na cebulach. Wsadzamy do nagrzanego piekarnika(...)folią aluminiową, robimy dziurki na ujście pary i zostawiamy go na 1,5 – 2h. Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki, ściągamy folię i dajemy mu dojść w piekarniku. PS.: Z cebul, jabłka i czosnku tworzy się coś tak fajnego, że u mnie wyżerają to z chlebem i raz mnie mało nie zlinczowali jak chciałam to wywalić

ladykitchen
Sos Słodko-Kwaśny 126

łyżki cukru ok. 4 łyżki syropu spod ananasów łyżeczka octu ryżowego (opcjonalnie) pieprz odrobina soli Sos Słodko-Kwaśny - Sposób przygotowania: Wszystkie warzywa pokroić w drobną kostkę. Jabłko zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cebulę zeszklić, wsypać czosnek i chwilę razem podsmażać uważając, aby składniki nie przypaliły się. Do garnka wrzucić paprykę, chwilę smażyć, po czym połączyć z pomidorami(...)dusić pod przykryciem przez ok. 3 minuty. Następnie dodać marchew, ananasy, starte jabłko, sok z cytryny, cukier i dusić wszystko przez ok. 30 minut. W połowie duszenia dodać musztardę, ocet, syrop z ananasów, pół łyżeczki słodkiej papryki, odrobinę papryki ostrej oraz szczyptę soli i pieprzu.  Moje posty

Słodka Strona