wszystko jest weselsze. Dzień jest dłuższy, poranek przyjemniejszy, a i pobyt w kuchni bardziej owocowy. Do mojej dzisiejszej propozycji można dorzucić dowolne ulubione owoce. Ja zrobiłam ją głównie z jabłkami, ale dodałam kawałek banana i kilka malin. Słodycz sosu śmietanowo – waniliowego łamie idealnie cierpkość jabłek, czy malin. Efekt końcowy… mogłabym jeść bez końca! Składniki (3 tarty
dom-agi.plJeśli odpowiada Wam smak chrzanu, to warto połączyć go ze śledziem. Ostrość chrzanu jest nieco zredukowana dodanym jabłkiem. 6 małosolnych płatów śledziowych 1 łyżka chrzanu 1 jabłko 1 łyżka soku z cytryny 1 - 2 łyżki śmietany lub jogurtu greckiego pieprz Śledzia spróbować, zbyt słonego wymoczyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na mniejsze kawałki. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce(...)najmniejszych oczkach. Śledzia skropić cytryną, dodać jabłko, śmietanę lub jogurt, chrzan i doprawić pieprzem. W przepisie jest podana 1 łyżka chrzanu, jednak ilość zależy od jego mocy. Wszystko wymieszać i na około 20 minut odstawić, aby składniki się połączyły (zamieszać ze 2 razy
Kuchcik gotujedroższa hass - z grubą, ciemną skórką. Najlepiej kupić twarde awokado i dać mu spokojnie dojrzeć w papierowej torbie. Jeśli bardzo nam się śpieszy, włóżmy do torby również banany, brzoskwinie, jabłka czy pomidory. Od czasu do czasu należy kontrolować stan owocu poprzez delikatne naciśnięcie palcem - w dojrzałym skórka wraca do pierwotnego kształtu, w przejrzałym nie. Możemy też kupić w sklepie(...)sokiem z cytryny i schować do lodówki. Co zrobić z owocem? Możliwości jest mnóstwo. Pamiętajcie, że słowo owoc jest w tym przypadku mylące. Daleko mu do słodkich bananów czy jabłek. Samo w sobie jest dość nijakie i tłuste, ale doprawione sokiem z cytryny, solą i pieprzem smakuje świetnie.Awokado jemy na surowo, nie wymaga gotowania. Dobrze sprawdza się jako
Powiedz dietom nie1 kopiasta łyżka rodzynek 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego - może być grecki sok z cytryny szczypta cukru sól, pieprz Sposób wykonania: 1. Umyte i oczyszczone z gniazd nasiennych jabłka i obrany seler ścieramy na tarce jarzynowej. 2. Skrapiamy sokiem z cytryny, łączymy z jogurtem, przyprawiamy cukrem, solą i pieprzem do smaku. 3. Dodajemy rodzynki i mieszamy. Przed podaniem
Kuchnia domowa Aninależy z odrobiną wody karmelizować, następnie wrzucić pocięte w kosteczki jabłko, dolać ocet i sos sojowy. Marchewkę obieramy i tniemy w wąskie paseczki, blanszujemy. Po czym dorzucamy do jabłek. Pomidora tniemy w kosteczkę i na sam koniec dodajemy do sosu. Gotujemy jeszcze około 5 minut. Smacznego
Luźna Kuchniajabłka 2 łyżki miodu po 6 suszonych śliwek i moreli rodzynki i orzechy włoskie Przygotowanie: żółtka ucieramy na puch z cukrem, Białka ze szczyptą soli na pianę Jabłka zcieramy na tarce z drobnymi oczkami do jajek dokładamy masę makową, mannę i bakalie, mieszamy na koniec do masy makowej dokładamy pianę z białek, delikatnie mieszamy pieczemy ok 50 minut
Luźna KuchniaSkładniki: na 12 porcji 1 kubek suszonych śliwek bez pestek 0,5 kubka rumu cynamon 3 kwaśne jabłka goździki 0,5 kubka rodzynek 3 plastry ciasta filo 0,5 kostki masła 1 kubek mleka przygotowanie: śliwki oraz rodzynki wrzucamy do miseczki, zalewamy(...)rumem, odstawiamy najlepiej na całą noc z ciasta filo wycinamy niewielkie krążki o średnicy kokilek do zapiekania lub filiżanek, możemy je wyciąć nożyczkami piekarnik nagrzewamy do temperatury 175*C jabłka obieramy, kroimy w kosteczki, mieszamy z pijanymi śliwkami i rodzynkami, dosypujemy goździki oraz cynamon kokilki smarujemy masłem, wsypujemy owoce, przykrywamy ciastem, nakłuwamy widelcem, wstawiamy do piekarnika pieczemy około
Luźna Kuchniarównież gorąco polecam, jest to bowiem niezwykle proste i szybki danie) w wersji na słono jest jednak równie pyszny! Składniki: na 4 porcje 4 plastry schabu bez kości 2 jabłka 2 pomidory kilka gałązek świeżej kolendry 1 czerwona cebula 2 łyżki miodu 1 łyżka oliwy z oliwek sól pieprz 0,5 kubka mąki 1 jajko 0,5 kubka śmietany(...)pomidorki przekładamy do dwóch niewielkich naczyń żaroodpornych, zalewamy ciastem piekarnik nagrzewamy do 200"C w międzyczasie myjemy i osuszamy kotlety, lekko je rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem umyte jabłka kroimy w kosteczki, podobnie jak pomidory, cebulę szatkujemy, wszystkie składniki salsy wrzucamy do miseczki, oprószamy posiekaną kolendrą, doprawiamy solą i pieprzem foremki z clafoutis wstawiamy do piekarnika na około
Luźna Kuchniatyle suszonych co i wędzonych owoców. Wiem, wiem, że już długo po Świętach ale w okresie zimowym nie raz robię ten pyszny kompot. W niedzielę znalazłam zamrożone śliwki, jabłka i gruszki, pachnące wędzonką i postanowiłam ugotować go znowu, tym razem na deser. Lubicie??? Kompot z suszonych i wędzonych owoców na garnek 2 litry: dwie garści suszonych jabłek solidna
Dzieje kuchennej Wiewiórysłoninki, ze skwarkami, cudownie pachnący z dodatkiem cebuli, czosnku i winnych jabłek- poezja! SKŁADNIKI: 30 dag. słoniny 30 dag. boczku świeżego 3 ząbki czosnku, cebula, jabłko przyprawy: sól, pieprz, majeranek (majeranek sprawia, że skwarki nie są twarde) WYKONANIE: słoninę i boczek pokroić w małą kostkę, bądź zmielić na grubych oczkach kiedy skwarki zaczną się rumienić dodać(...)przyprawy, czosnek, cebulę i pokrojone w drobną kosteczkę jabłko! Dajcie znać czy smakowało
Kuchnia Beatywrzącej wody 20 dag. cukru 8 dag. mąki tortowej 8 dag. mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego Masa jabłkowa: 1,5 kg. kwaskowych jabłek 5 dag. żurawiny 2 galaretki (ja daję np. malinę+ agrest) 1 łyżka żelatyny cukier do smaku(ja nie dodaję) Masa śmietanowa: 1/2 l. śmietany 30 % 4 łyżeczki żelatyny(...)wrzącą wodę- po łyżce, mieszamy mąki z proszkiem do pieczenia-wszystko delikatnie mieszamy, wlewamy na blachę, wkładamy do nagrzanego do 280 stopni piekarnika i pieczemy 30 min.studzimy, Masa jabłkowa: jabłka kroimy na kawałki wrzucamy do garnka z odrobiną wody - smażymy, kiedy otrzymamy mus, dodajemy galaretki, żurawinę i żelatynę, mieszamy dokładnie odstawiamy do wystygnięcia, wykładamy na biszkopt, Masa śmietanowa: żelatynę
Kuchnia Beatyreszta! SKŁADNIKI: 4 gruszki "konferencja" 4 jabłka 10 dag. masy marcepanowej WYKONANIE: ciasto drożdżowe rozkładamy na blachę, posypujemy startą na dużych oczkach masę marcepanową, gruszki i jabłka kroimy na ósemki i układamy na przemian, przygotowujemy kruszonkę(pamiętajcie jeśli chcemy, aby była miękka, to bierzemy krupczatkę, bądź mieszamy mąki pół na pół), posypujemy ciasto i pieczemy
Kuchnia Beatypuszka ananasów 2 jabłka sól pieprz majonez Kalafior dzielimy na kawałki i wrzucamy na wrzątek na kilka minut, później przekładamy na sitko. Seler, ananasy drobno kroimy, a jabłka kroimy w kostkę. Wszystko mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy majonez. Sałatkę schładzamy w lodówce. Smacznego
Salonik smakówłyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 30gr proszku budyniowego szczypta soli ok 2kg jabłek 1,5 opakowania galaretki truskawkowej 500 ml śmietany kremówki 30% 2 śmietan-fixy 1 łyżka cukru pudru Przygotowanie(...)pieczenia (tylko dno) i piec około 35 min w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka Po upieczeniu szybko wyjąć biszkopt i upuścić go z około 60cm na podłogę. Jabłka zetrzeć na grubych oczkach i gotować około 10 minut. Następnie dodać galaretkę i dokładnie wymieszać. Pozostawić do lekkiego wystygnięcia. Biszkopt przekroić na pół i wyłożyć masę jabłkową, przykryć drugim biszkoptem
Amatorka kuchennaPrzepis można zmodyfikować mieszając ciasto np. z jabłkami startymi na tarce o dużych oczkach. Placuszki będą wtedy bardziej mokre w środku. Można też, zamiast jabłek, dać więcej cukru pudru. Albo, zamiast miodu, podać z owocami, dżemem lub posypać cukrem pudrem. Składniki na 10 sztuk: 125 g mąki 125 g jogurtu naturalnego 25 g cukru pudru
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com