bardziej jak piernik - aromatyczny i pachnący, z nutą korzennych przypraw. Pasuje nie tylko do kawy czy na podwieczorek, świetnie nadaje się na smaczne i zdrowe śniadanie. Składniki: 600 g jabłek 300 g cukru cynamon rodzynki orzechy 1 szklanka oleju 2 łyżeczki sody 2 jajka 400 g mąki (może być krupczatka) Jabłka kroimy na ćwiartki, wykrawamy szypułki i trzemy
Ciastkozercyzdecydowałam się zrobić cukrową dekorację i w myśl zasady wyznawanej przez mojego męża, że każde ciasto jest lepsze z kremem dołożyć małe różyczki z kremu budyniowego . Składniki: 300 g jabłek 0,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki rodzynki orzechy 0,5 szklanki oleju 1 łyżeczka sody 1 jajk0 Jabłka kroimy na ćwiartki, wykrawamy szypułki i trzemy
CiastkozercyDESER Z KIWI I MALINAMI Składniki: - 1 kg jabłek - 1 kg bananów - 1 koszyczek kiwi - 200g dżemu malinowego - 400 ml jogurtu naturalnego greckiego (gęstego) Sposób przygotowania: Na początek obieramy wszystkie owoce, następnie kroimy na drobne kawałki jabłka, blendujemy i wkładamy do zamrażarki. To samo wykonujemy z bananami i kiwi. Gdy tylko nasze owoce się
Mentor Smakuotrąb owsianych, rodzynek, jabłek i pysznego sosu z mrożonych malin. Pychotka. SKŁADNIKI 20 dag. otrąb owsianych 10 dag. otrąb pszennych 20 dag twarogu chudego 1 jabłko 3 jajka pół szklanki rodzynek szczypta proszku do pieczenia Na sos: 15 dag. malin mrożonych ( latem świeże) pół szklanki jogurtu naturalnego pół łyżeczki słodziku typu Stevia WYKONANIE Otręby wsypujemy do miski(...)dodajemy pokruszony twaróg, rodzynki, jabłko pokrojone w kostkę, proszek, jajka. wszystko dobrze mieszamy tak, by składniki się połączyły. Piekarnik ustawiamy na termoobieg 150 stopni. jeśli nie ma to 180. Na blaszkę wyłożoną pergaminem wykładamy masę, formując kształt placków. Pieczemy w termoobiegu ok 20 min. Przygotowujemy sos z malin. Jeśli wcześniej nie rozmroziliśmy malin , to nie szkodzi. Wystarczy wrzucić
W kuchennym oknie EwyDESER OWOCOWY Składniki: - 1 kg jabłek - 1 kg bananów - 1 kg pomarańczy - słoiczek powideł śliwkowych - 1200 ml jogurtu naturalnego Sposób przygotowania: Na początek obieramy wszystkie owoce, następnie kroimy na drobne kawałki jabłka, blendujemy i wkładamy do zamrażarki. To samo wykonujemy z bananami i pomarańczami. Gdy tylko nasze owoce się zmrożą, a ich konsystencja
Mentor Smakułyżki na 1 kg. kapusty marchew 10 dag. na 1 kg. 1 łyżka cukru pół łyżki cukru liść laurowy, ziele angielskie 2 całe jabłka, jak mało kapusty jedno WYKONANIE Kapustę kisimy początkowo w małej beczce np. kamiennej . Jak nie mamy takowej można w dużym plastikowym pojemniku. nasza kapusta po trzech dniach będzie wkładana do słoików. Kapustę warstwami(...)soli, cukru i startej na grubych oczkach marchewki. Mieszamy. Każdą warstwę dobrze ugniatamy. Chyba ważna jest tu męska siła w ugniataniu. Kapusta powinna pościć sok. W środek wkładamy całe jabłka. Na wierzch kapusty kładziemy np. worek foliowy ( dobrze jest mieć okrągłą drewnianą pokrywkę , którą obciążamy ciężkim kamieniem. Tak przygotowana kapustę zostawiamy na trzy doby. W pierwszej dobie przebijamy
W kuchennym oknie EwyPieczemy w piekarniku nagrzanym do 170*C na programie do pieczenia biszkoptów (gdy mamy taki) lub góra - dół, ok. 30 minut. Składniki masy jabłkowej: - 1,3kg musu jabłkowego lub jabłek prażonych - 2 galaretki cytrynowe Obydwie galaretki rozpuścić w 0,5l gorącej wody, odstawić do wystudzenia. Przestudzone, prawie tężejące już galaretki mieszamy z musem jabłkowym (najlepiej schłodzonym, wówczas szybciej(...)śmietanowej: - 700ml kremówki 30% - 2-3 łyżeczki mielonego ksylitolu lub pudru - 3 op.śmietan-fix - 1 kostka gorzkiej czekolady Na wystudzonym biszkopcie wykładamy warstwę tężejącej masy jabłkowej, wyrównujemy. Na jabłka wykładamy warstwę śmietany ubitej ze śmietan-fixem i z mielonym ksylitolem. Wygładzamy. Można wyrysować widelcem wzór (np.fale itp.) wówczas zginą nam nierówności. Wierzch posypać startą kostką czekolady. Smacznego
Smaczne ZdroweUwielbiam musy owocowe, a ten trójwarstwowy był na prawdę pyszniasty ^^ ~ Piętrowy, trójwarstwowy mus z jabłka, śliwki i banana ~ Skłądniki: mocno dojrzały banan dwie śliwki (u mnie śliwka gigantka) jabłko Jabłko kroimy, miksujemy i przekładamy do szklanki. Tak samo postępujemy ze śliwkami i bananem
Kuchenny Skrawek NiebaSkładniki: 1 szklanka cukru 4 jajka 1 łyżeczka cynamonu 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia ¾ szklanki oleju 2 szklanki mąki tortowej 5 śliwek suszonych garść orzechów włoskich 3 jabłka Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Nadal miksując dolewamy po trochu(...)olej. Do osobnej miski przesiać mąkę z proszkiem i cynamonem. Do masy jajecznej dodajemy stopniowo po łyżce mąki i łączymy delikatnie mieszając łyżką. Na koniec dodajemy orzechy, śliwki i jabłka. Przekładamy do keksówki o wymiarach 12x32. Pieczemy w 160 stopniach z termoobiegiem przez 60 minut do tzw. suchego patyczka. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomikaszy jaglanej 5g świeżo zmielonego siemienia lnianego pół małej cukinii jabłko słodzidło + miód, cynamon, jagody goji Kaszę prażymy i przepłukujemy zimną wodą. Gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 15 minut. Dodajemy słodzidło, cynamon, siemię, starte na grubych oczkach cukinię i połowę jabłka i gotujemy jeszcze 5 minut. Całość przekładamy do miseczki, dodajemy drugą połowę startego
Kuchenny Skrawek NiebaKolejne ciasto jakie wymyśliłam. Miałam wielką ochotę na truskawki, jabłka. Nie do końca wiedziałam(...)smaki udałoby mi się połączyć w jeden, który oddałby to co miałam na myśli? Więc postąpiłam inaczej zamiast łączyć zrobiłam dwa odmienne ciasta. Pierwsze już opublikowane tarta z jabłkami i mój HIT: połączenie musu truskawkowego, budyniu waniliowego, bitej śmietany i czekolady. Obiecuję Wam nie zawiedziecie się na tym cieście. Osobiście nie potrafiłam się od niego oderwać
Malinowe Pocałunkifacebook .com/majonezkielecki. Sałatka jarzynowa SKŁADNIKI: marchewka -2 szt pietruszka -1 szt seler -0,5 szt cebula -0,5 szt ziemniaki -2 szt ogórki kwaszone -3 szt jabłka kwaśne -2 szt kukurydza -1 puszka sól i pieprz musztarda kielecka -1 łyżka majonez -3 łyżki jajka -5 szt PRZYGOTOWANIE: Warzywa umyć włożyć(...)rondla, osolić, zalać wodą, ugotować do miękkości. Następnie wyjąc warzywa, ostudzić, obrać. Warzywa ugotowane pokroić w drobną kostkę Jajka ugotować we wrzącej i osolonej wodzie na twardo Następnie obrać jabłka, wydrążyć gniazda nasienne i razem z cebulą, jajkami, ogórkami pokroić w kostkę. Przełożyć składniki do garnka, dodać ugotowane i pokrojone warzywa, musztardę, kukurydzę, sól i pieprz, wymieszać Sałatkę wymieszać
Kuchnia Danusikapusty pekińskiej 1 marchewka 2 kwaśne jabłka sok z połowy cytryny 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego WYKONANIE Kapustę szatkujemy nożem. Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach tarki, jabłka obieramy i ścieramy na grubszych oczkach. Wyciskamy sok z cytryny. Z majonezu i jogurtu robimy sos, zalewamy surówkę, mieszamy i gotowa. SMACZNEGO
W kuchennym oknie Ewygłówki jabłka 2 szt marchewka -1 szt por -1 szt sól pieprz majonez PRZYGOTOWANIE: Kapustę drobno poszatkować. Marchewkę obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce. Pora umyć, osączyć, pokroić w piórka. Wszystkie składniki surówki przełożyć do miski, dodać majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem. (function
Kuchnia Danusi