jabłka - 25490 przepisów (strona:718/1700)

Naleśniki z nadzieniem owocowym 125

nawet te na słodko i z owocowymi farszami jada się na obiad, ale z powodzeniem można je serwować również na deser. Dziś proponujemy naleśniki z farszem owocowym, na bazie jabłek i mandarynek. Naleśniki  z nadzieniem owocowym SKŁADNIKI: 1 szklanka mąki pszennej 1,5 szklanki mleka 1 jajko szczypta soli olej do smażenia 1 pomarańcza 2 jabłka

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie Środy - Sypana szarlotka z brzoskwiniami 324

brzoskwiniami  SKŁADNIKI : 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanka kaszy manny 3/4 szklanki cukru 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego 1 1/4 kg jabłek 1/4 kg brzoskwiń 150 g masła cynamon cukier puder do dekoracji  PRZYGOTOWANIE : Do miski wsypujemy suche składniki - mąkę, kaszę mannę, cukier, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Całość mieszamy(...)Dzielimy na trzy równe porcję.  Jabłka z brzoskwiniami obieramy i ścieramy na tarce do jarzyn na dużych oczkach. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem, wsypujemy pierwszą część suchych składników następnie połowę starych owoców i drugą część suchych składników, ponownie owoce które oprószamy cynamonem.  Następnie wysypujemy trzecią część suchych składników.  Na wierzch ścieramy masło.  Wkładamy do nagrzanego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Powidło z dyni i pomarańczy 95

Powidło z dyni i pomarańczy   Składniki : 2 kg dyni  2 kg jabłek 2 szt. pomarańcza 1 cytryna 2 szklanki cukru 1 szklanki wody 2 szt. pektyny   ( może to być np.dżemix ) Sposób wykonania : Dynię umyć,obrać ze skórki i pokroić na drobne kawałki.Wsypać do garnka,wlać pół szklanki wody i gotować pod przykryciem aż będzie(...)miękka. Mieszamy co kilkanaście minut. Gdy dynia jest już miękka zdejmujemy z ognia,studzimy i mielimy w maszynce o drobnych oczkach. Podobnie postępujemy z jabłkami,obieramy kroimy na kawałki,wsypujemy do garnka wlewamy pół szklanki wody i prażymy aż będą miękkie. Gdy ostygną mielimy w maszynce tak jak dynię i mieszamy razem z dynią. Pomarańcze gotujemy całe z skórką

Przepisy i porady kulinarne
Sok ( 100% ) z jabłek na zimę. 79

Składniki : 4 kg jabłek Sposób wykonania : Jabłka umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Przepuścić przez sokowirówkę. Ewentualnie przecedzić przez gęste sitko lub gazę. Sok jabłkowy przelać do czystych słoików lub butelek i szczelnie zamknąć. Pasteryzować w temperaturze 85 C przez 15 minut. Przechowywać w zacienionym i chłodnym miejscu. Jest to naturalny, zdrowy sok , dostarcza naszemu organizmowi wiele

Przepisy i porady kulinarne
Sałatka z sosem wiśniowym 125

też tak bardzo lubię je tworzyć i się nimi "zajadać". Dziś prosta sałatka z sosem wiśniowym. Składniki: 2 banany 2 jabłka 3 łyżki sosu wiśniowego Przygotowanie: Banany i jabłka obieramy, kroimy na małe kawałeczki. Każdą porcję sałatki polewamy sosem wiśniowym. Mieszamy, aby sos pokrył wszystkie owoce. Smacznego

Słodkie okruszki
Salceson, ciasto amerykańskie: 133

Czas na jakieś przepisy, trochę mnie nie było, więc zaniedbałam systematyczne umieszczanie postów. Od dzisiaj nadrabiam zaległości. Dzisiaj na słodko- Ciasto amerykańskie lub salceson. Przepis pachnący cynamonem, wypełniony jabłkami i  orzechami. Polecam. SKŁADNIKI: 1/2 szklanki oleju  5 jajek ok 2 szklanki cukru kryształ 1  cukier  waniliowy 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki kakao 2 łyżeczki cynamonu(...)szklanki maki pszennej 1 kg. jabłek garść orzechów włoskich cukier puder  do posypania WYKONANIE Żółtka  ucieramy z cukrem na biały kolor, dodać cynamon i przesiane kakao. Do tego wlewamy olej lekko miksujemy.  Masę przekładamy do większej miski, dodajemy pokrojone w kostkę jabłka, dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Następnie wsypujemy przesianą mąkę, sodę.  Wsypujemy posiekane orzechy, pokrojone

W kuchennym oknie Ewy
Elwirka Cake - Apple Penaut 86

Składniki: 8 jabłek - najlepiej takich kwaśnych 3 jajka 1 cukier waniliowy 1 proszek do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 160 g orzechów włoskich 1/2 szklanki oleju 2 szklanki mąki Przygotowanie: Piekarnik 180 stopni, na termoobieg. Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę. Zasypujemy to jedną szklanką cukry u mieszamy. Odstawiamy na 1 godzinę  tak aby wyszedł sok z jabłek(...)Odcedzamy jabłka z soku i dodajemy cala resztę składników i mieszamy ( najlepiej ręką). Całość przekładamy na blaszkę i umieszczamy w piekarniku na jakieś 35 minut

ClauditteMissCooking
Cramble z odrobiną Rumu 118

Składniki: jabłka rodzynki ban any cukier kieliszek rumu Kruszonka: 200g mąki 100g masła 100g cukru Przygotowanie: Jabłka obrać i posiekać w kostkę, rodzynki namoczyć w rumie, banany posiekać w plasterki. Posiekane jabłka włożyć do garnka, wlać troszkę wody ( żeby się nie spaliły ) na wolnym ogniu mieszać do momentu, aż puszczą swoje soki.Wsypać cukier ( według smaku ). Dołożyć rodzynki i jeszcze(...)chwilę trzymać na ogniu ( rum niech odparuje ). Na samym końcu dodać banany-wymieszać. Do osobnej miski przesiać mąkę, wsypać cukier i posiekane zimne masło, wyrobić kruszonkę rękami. Jabłka przełożyć na blachę ( naczynie żaroodporne ) posypać kruszonką i piec w 160st C do momentu, kiedy kruszonka się ładnie zrumieni ( jakieś 15 - 20 min )   Smacznego Świetnie smakuje na ciepło z lodami

Gaździnka warzy
Tarta z jabłkami i miodem 146

Składniki: 1 szklanka mąki 1/2 kostki zimnego masła 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany 3 łyżki cukru 4 jabłka( najlepiej kruche - użyłam jabłek lobo) 1,5 łyżki miodu Sposób przygotowania: 1. Jabłka obrać i pokroić na mniejsze cząstki.  2. Składniki na ciasto szybko połączyć. Rozwałkować na okrągły placek o średnicy 2 cm większej niż podstawa formy do tarty. Przełożyć(...)formy i nakłuć ciasto widelcem . 3. Jabłka ułożyć na spodzie i polać miodem. 4. Piec w temp 190 st. C do zrumienienia ciasta

A Ty Smakuj Mnie
Asfalt 98

Składniki: 5 dużych słodkich jabłek agrest ( użyłam z kompotu ; można dodać drylowane wiśnie, rodzynki itp.) 3 jajka 3/4 szklanki cukru 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżka kako Sposób przygotowania: 1. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Agrest odcedzić i dodać do jabłek. 2. Na jabłka równomiernie rozsypać cukier, proszek do pieczenia, sodę, kakao

A Ty Smakuj Mnie
Kompot z jabłek 90

Składniki: 4 jabłka 3 litry wody 1-2 łyżki cukru Sposób przygotowania: 1. Jabłka przekroić na ćwiartki ( nie obierać ), wykroić gniazda nasienne i dokładnie umyć. 2. Przygotowane jabłka przełożyć do garnka, wlać wodę i gotować do momentu aż jabłka będą miękkie. 3. Wyłączyć gaz, dodać cukier, wymieszać i odstawić do wystygnięcia

A Ty Smakuj Mnie
Vendemmiamo. Wrześniowy wernisaż, winobranie i concord grapes zatrzymane w lodach. 94

Wrześniową wystawę. Wstęp wolny. Dla każdego. Wybieram krzesło pod drzewem, na lekkim wzniesieniu.  Ogrodowa loża.  Drzewo jest starsze od domu. Silne, mocne, choć ugięte pod ciężarem jesiennych jabłek. Na jednym z muskularnych konarów wciąż jeszcze rozciąga się hamak kołysząc leniwe wrześniowe promienie.    Wrzesień. Wielki impresario . Wszędzie wokół rozkłada swe dzieła, prezentuje artystów.  Martwa natura jabłek(...)poprosić go o autograf na drewnianej tacy, na której stygnie mi kawa. A wrzesień? A wrzesień jest malarzem. Czubkiem pędzla zmoczonego w złocistej farbie powoli przemalowuje świat. Zaczął od jabłek, potem zatrzymał się na dyniach, teraz czekają na niego drzewa. Za parę tygodni obraz będzie gotowy. Zawiśnie w jesiennej galerii i będzie się suszył zanim wiatr nie strąci ostatnich liści

KUCHARNIA
Culinary Heritage - Czym jest Sieć Kulinarnego Dziedzictwa Mazowsze - relacja z wyjazdu studyjnego, cz. I 169

liście produktów tradycyjnych są 73 produkty ( w całej Polsce jest ich ponad 1300), w tym papryka radomska (wiedzieliście, że w Polsce jest prawdziwe zagłębie paprykowe?!), likier radziwiłowski, kapłony staropolskie, jabłka grójeckie czy sójka mazowiecka, czyli ... pieczony pieróg. Pełną listę produtków tradycyjnych można obejrzeć na stronie Dziedzictwa Kulinarnego - Culinary Heritage (klik) oraz na stronie Ministerstwa Rolnictwa (klik) .    Podczas(...)Dworze Mościbrody mieliśmy okazję do poznania producentów należących do sieci oraz próbowania ich wyśmienitych wyrobów. Byli z nami: Robert i Basia Zawistowscy   - właściciele "Ekoturystyki w Raju" oraz hodowcy jabłek i producenci tłoczonego soku jabłkowego, naturalnego octu jabłkowego oraz miodu z mniszka (klik) Piotr i Anna Kuniccy - właściciele Pasieki Nadbużańskiej , gdzie powstaje wpisany na listę produktów tradycyjnych Miód Nadburzański

KUCHARNIA
Surówka z pory i jabłka 139

Składniki: 1 średni por 2 jabłka 1 łyżkę suszonej żurawiny 1 łyżeczkę soku z limonki i cytryny(...)łyżeczka cukru 3 łyżki jogurtu 1 łyżka śmietany sałatkowej sól pół łyżeczki startego świeżego imbiru Wykonanie: Por przekrawamy na pół następnie kroimy w plasterki, posypujemy solą aby zmiękł. Jabłka obieramy, kroimy w cieniutkie talarki, skrapiamy cytryną. Wszystkie składniki łączymy z sobą dodajemy, śmietanę oraz jogurt. Mieszamy razem dodajemy sok z limonki, cukier, imbir oraz żurawinę polewamy sosem surówkę delikatnie

kgwjanczewo