pszennej * 1 szklanka cukru * 4 jajka * 2 łyżeczki kakao * 2 łyżeczki cynamonu * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 1 łyżeczka sody * 1/2 szklanki oleju * 1/2 szklanka posiekanych orzechów * 3 duże jabłka * 1/2 szklanki pokrojonych suszonych moreli * 1/2 szklanki(...)rodzynek Sposób wykonania Jajka ubić z cukrem,dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i kakao oraz olej i dokładnie wymieszać.Do ciasta dodać orzechy oraz pokrojone jabłka, morele i wymieszać.Przełożyć do formy(24/32 cm) lub tortownicy (27 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w temp. 180 stopni ok. 50 min do tzw suchego patyczka
Mix smakujajka * 2 jabłka * 1 gruszka Sposób wykonania Do jednego naczynia włożyć składniki suche (mąkę przesiać z sodą) i wymieszać, do drugiego składniki mokre i wymieszać. Jabłka i gruszkę obrać i pokroić na kawałki (mogą być też inne owoce i bakalie). Do składników suchych dodać mokre, wymieszać krótko tylko do połączenia składników, dodać owoce, wymieszać. Wyłożyć ciasto
Mix smakutego dania opiera się na szczegółach. Drobne "zabiegi kulinarne" sprawią, że zwykła soczewica stanie się świetnym daniem. Składniki: Soczewica 250 gr, Boczek wędzony, Buraczki 3 sztuki, Cebula 2 sztuki, Jabłko 1 duże, Czosnek niedźwiedzi, Sól. Gotujemy soczewicę. W tym samym czasie wstawiamy do piekarnika dwie całe, umyte cebule oraz pokrojone w grube plastry jabłko. W innym garnku gotujemy buraczki(...)rozgrzaną patelnię kładziemy plastry boczku i na wolnym ogniu podsmażamy go. Kiedy jabłko już zmięknie wyciągamy go z piekarnika. Cebulę pozostawiamy na dłużej, aby się pięknie przypiekła. Sprawdzamy soczewicę, jeżeli zaczyna mięknąc przyprawiamy ją czosnkiem niedźwiedzim i gotujemy jeszcze chwilę. Kiedy boczek się już przysmaży dodajemy troszkę tłuszczu do soczewicy. Buraczkowy krem: Ugotowane buraczki obieramy ze skórki i wkładamy
Kulinarna rozmowasody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia niecałe 100g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 jajko 300ml jogurtu greckiego (możemy zastąpić zwykłym jogurtem lub śmietaną) 1/3 szklanki oleju 1 duże jabłko, obrane i drobno pokrojone 100g drobno pokrojonych krówek Kruszonka: 100g mąki 80g masła 3 łyżki cukru 2 krople aromatu waniliowego 4 drobno pokrojone krówki 1. W misce zagniatamy składniki(...)kruszonkę. Odstawiamy do lodówki. 2. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem waniliowym. Wrzucamy drobno pokrojone krówki i pokrojone i obrane jabłko. Mieszamy. 3. W drugiej misce na niskich obrotach miksujemy jajko, jogurt, i cukier. Dodajemy olej i mieszamy. 4. Do suchych składników wlewamy mokre, mieszamy tylko do połączenia składników. 5. Ciasto przekładamy do foremki na muffinki wyłożonej papilotkami
Szefowa kuchniSkładniki: udka kurczaka 4 duże papryka ostra mielona 2 łyżeczki kucharek 1 łyżeczka olej rzepakowy 6 łyżek jabłka 2 duże przyprawa w płynie maggi - do smaku majeranek 1 łyżka rosół 1 szklanka uda kurczaka podgotować w rosole z włoszczyzną z połową kurczaka, podgotowane uda ale nie za bardzo wyjąć na ręcznik papierowy na oleju podsmażyć uda, posypać je papryką, kucharkiem(...)wsypać pokrojone w kostkę jabłka winne ze skórką do smaku polać maga kucharka, wlać rosół i pod przykryciem dusić z 20 minut wsypać majeranek i z 5 minut jeszcze dusić z jabłek zrobił się fajny sos i uda podać z ziemniakami tłuczonymi i np. buraczkami..........SMACZNEGO!!! popieram akcję: BLOGERZY JEDZĄ JABŁKA
W Mojej Kuchni Lubiętylko fish and chips ... Zobacz do jakich potraw wykorzystałam brytyjski cydr : Żeberka duszone z cydrem i jabłkami Klops wieprzowy z cydrem i leśną nutą Chleb z cydrem, jabłkami i cebulą ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaChoć nasz domowy jabłkowy tydzień już dobiegł końca nadal kochamy jabłka pod każda postacią! to przecież oczywiste! z tejże przyczyny wykonałam bajecznego łososia będącego kolejnym testem książki "O jabłkach" Liski. Marynata pachnie cudownie, łosoś jest delikatny i smakowity. Powiadam Wam przepis wart wypróbowania! Łosoś marynowany w cydrze kawałek łososia ze skórą
Dzieje kuchennej Wiewiórymąki pszennej 15 dag cukru 15 dag margaryny 4 żółtka 4 łyżki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 9 dużych jabłek 1/2 galaretki np. jabłkowej lub gruszkowej 10 dag cukru Masa kokosowa: 4 białka 15 dag cukru 15 dag wiórków kokosowych 1 łyżeczka mąki(...)śmietanę i proszek do pieczenia. Zagnieść kruche ciasto i włożyć je na dno natłuszczonej prostokątnej formy o wymiarach 25 x 36 cm (fot.1) . Teraz czas na masę jabłkową. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać cukier i dusić na małym ogniu około 15 minut. Następnie dodać galaretkę w proszku i zagotować. Ostudzić. Zimną masę wyłożyć
Świat CiastaOdświeżamy racuchy! i zrobimy je w zupełnie nowej odsłonie :). Zamiast mąki pszennej kukurydziana, zamiast jabłek pieczony bakłażan na górę kleks ze śmietanki i posypka z podsmażonego słonecznika. To będzie świetna kolacja pod warunkiem że wcześniej sobie podpieczemy bakłażana. Bakłażan to jak każde niemal warzywo magazyn dobrych składników dla organizmu. Co ciekawe bakłażan pomaga w trawieniu tłustych potraw, ma więcej(...)błonnika niż jabłka i nie mało fosforu i potasu więc szykujmy patelnie i do dzieła! Czas przygotowania 15-20 minut Dla około 3-4 osób Składniki: 1 bakłażan pokrojony i upieczony w piekarniku z solą i pieprzem 6 łyżek mąki kukurydzianej 6 łyżek jogurtu greckiego 0% tłuszczu 2 jajka EKO Słonecznik łuskany 50g Przyprawy: sól himalajska, czosnek granulowany, lubczyk
Kuchnia PROzdrowotnaSkładniki: Gruszka 1szt Jabłko 2szt małe Banan zielony 1szt średni Żurawina suszona mała garstka Aronia suszona mała garstka Miód 1 duża łyżeczka Herbata rooibos (najlepiej firmy Astra) napar z 2 saszetek pół kubka (125ml) Maca korzeń sproszkowany 1 łyżeczki Guarana 1 łyżeczka Dekoracja: Plaster klementynki, suszona morwa biała Przygotowanie: 1/ Obieramy: banana, jabłka, gruszkę następnie je kroimy na małe
Kuchnia PROzdrowotnaswoją wersję. Bez względu na dodatki sałatka ta zawsze smakuje i często pojawia się na stołach, nie tylko świątecznych. składniki: 4-5 marchewek 1 pietruszka 1 seler 2 kwaskowe jabłka 3 kiszone ogórki 2 ziemniaki 1 puszka groszku konserwowego, użyłam gotowany na parze Bonduelle 1-2 łyżki musztardy delikatesowej majonez świeżo zmielony czarny(...)pieprz Warzywa-marchewkę, selera, pietruszkę i ziemniaki ugotować. Warzywa możemy ugotować obrane gdy chcemy wykorzystać potem wywar lub też razem ze skórką. Ugotowane warzywka ostudzić i pokroić w kostkę. Jabłka obrać ze skórki i również pokroić w kostkę. Kiszone ogórki również pokroić w kostkę. Pokrojone warzywa wymieszać z osączonym groszkiem. Dodać musztardę i majonez, dokładnie wymieszać. Do smaku
Monia miesza i gotujecząstki jabłko i rozgnieciony czosnek. Solimy, pieprzymy i posypujemy majerankiem. Dusimy pod przykryciem ok. 15 minut. Kiedy wystygnie kroimy wątróbkę w kostkę i ugotowane na twardo jajka razem ze wszystkimi składnikami. Doprawiamy do smaku wg własnego uznania. Gotową wątróbką smarujemy grzanki, tosty. Dekorujemy świeżymi ziołami, cząstkami jabłka albo żółtkiem. wątróbka
Bon Appetit Małgorzatydziecka jadam tę zupę, może dlatego mnie nie obrzydza bo nauczyli mnie rodzice ją wielbić :) Wg moich rodziców profanacją jest dodawać do zupy rodzynki, oryginalnie powinien być susz owocowy (jabłka, śliwki i gruszki). Czerninę przygotowałam wraz z moimi rodzicami :) Składniki: cała kaczka z podrobami włoszczyzna jak na rosół ziela angielskie, liście laurowe około 6-10 suszonych grzybków około(...)suszonych śliwek około 6-10 suszonych ćwiartek jabłek około 6-10 połówek gruszek 400 ml krwi z octem, wodą i solą sól, pieprz śmietana do zabielenia zupy 2-3 łyżki mąki Jak przygotować krew? Do słoika nalewamy około 70 ml przegotowanej, zimnej wody, oraz łyżkę stołową octu (by krew nie skrzepła) i pół łyżeczki soli. Do takiego roztworu bezpośrednio
Bon Appetit Małgorzatypieczoną kaczkę: 1 cała kaczka 2 ząbki czosnku 2 łyżki suszonego majeranku 1 łyżka suszonego tymianku 100 ml czerwonego, wytrawnego wina sól, pieprz 4 słodkie jabłka Farsz: gotujemy drobiowe wątróbki, po ugotowaniu, drobno siekamy. Żółtko ucieramy z roztopionym masłem. Białko miksujemy na sztywno. Natkę pietruszki siekamy. Do wątróbek dodajemy, żółtka utarte z masłem(...)tymiankiem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do środka kaczki dajemy farsz. Najlepiej od strony kuperka. Następnie spinamy wykałaczkami. Kaczkę przekładamy do brytfanny, po bokach układamy ósemki jabłek. Pieczemy około 1,5 h w piekarniku nagrzanym na 180 stopni. Gdy w trakcie pieczenia wytopi się już trochę tłuszczu, polewamy kaczkę winem. Następnie co kilkanaście
Bon Appetit Małgorzatyjajek 1 szklanka mąki krupczatki (można pół na pół z zwykłą pszenną) 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1 litrowy słoik prażonych jabłek 1 dowolna galaretka (u mnie brzoskwiniowa) Sposób przygotowania: 1. Ż ół tka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywno, dodajemy po jednym żółtku, po trochę cukru, mąk i z proszkiem(...)pieczenia. Ciasto przekł a damy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 30 minut w 180 st. C. 2. Jabłka przekładamy do rondelka, podgrzewamy, jak będą gorące to dosypujemy galaretkę , ściągamy z ognia i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia gal a retki. Masę odstawiamy by trochę ostygła. 3. Wystudzony biszkopt przekrawamy, wykładamy ciepłą, ale nie gorącą masę jabłkową
Kuchnia domowa Ani