jabłka - 25490 przepisów (strona:705/1700)

Miętowy smoothie z kantalupy i jabłka 52

smoothie to nie tylko doskonałe połączenie łagodnego smaku kantalupy z lekko kwaśnymi jabłkami i odświeżającym dodatkiem mięty(...)też skarbnica witamin i mikroelementów. Kantalupa zapewnia dzienne zapotrzebowanie na witaminę A i C, oraz zawiera duże ilości beta-karotenu i potasu, a wszystko to przy bardzo niewielu kaloriach. Jabłka zapewniają antyoksydanty, tofu dostarcza mangan, selen i żelazo a mięta poza odświeżeniem smaku wspomaga trawienie

Milion Smaków
Szarlotka bezglutenowa 92

Szarlotka w wersji fit. Jej większą część stanowi mieszanka jabłek i różnego rodzaju ulubionych bakalii. U mnie są to: migdały, orzechy, pestki słonecznika oraz płatki migdałowe. Warstwa ciasta jest nie za gruba i zrobiona ze zdrowych rodzajów mąk: gryczanej, jaglanej i orkiszowej, a smaku całości dodaje oczywiście cynamon, którego nie mogło zabraknąć w połączeniu z jabłkami. Przepis podpatrzony

Milion Smaków
Pierś kaczki duszona z jabłkami i żurawiną 99

Uwielbiam kaczkę z jabłkami. Idealnie soczyste(...)mięso, które przesiąknęło delikatną słodyczą z owoców. Czasami jednak nie chcemy piec lub nie mamy całej kaczki. Na szczęście podobny efekt możemy osiągnąć używając tylko piersi, które udusimy w jabłkach z dodatkiem żurawiny. Jeszcze tylko nutka miodu i tymianku i mamy wyśmienity obiad, który ucieszy nawet wybredne podniebienia

Milion Smaków
Racuchy z prażonymi jabłkami 82

jedno z moich ulubionych dań śniadaniowych. Puszyste, słodkie i z różnymi dodatkami. Z dzieciństwa pamiętam je przede wszystkim ze świeżymi jabłkami. Można też je zrobić z prażonymi jabłkami - takimi jak się używa do wielu ciast. Wychodzą pyszne

Milion Smaków
Wyciskarka Sana Omega + przepisy i dużo zdjęć 237

formowania makaronu (z dużym otworem), ale było to niepotrzebne i wręcz przeszkodziło w pracy bo jabłko mi się na początku zapchało, po wyjęciu jej wszystko poszło sprawnie i po chwili cieszyłam się pysznym musem. Cała praca polegała na umyciu owoców, pokrojeniu jabłka na mniejsze kawałki i wyciśnięciu ich. Ważne jest żeby nie wkładać za dużych porcji

Co na wege obiad?
Surówka z pora i jabłka 250

Składniki: 1 duży por ( biała część) 2 jabłka sól, pieprz 2-3 łyżki majonezu szczypta cukru Sposób wykonania: 1. Pora umyć i drobno pokroić. 2. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. 3. Całość wymieszać, dodać majonez i doprawić do smaku solą, szczyptą cukru i pieprzem. Odstawić do lodówki do przegryzienia się smaków. Smacznego!!! Źródło: Tak sobie pichcę

Kuchnia domowa Ani
Kompot z jabłek i rabarbaru 102

Zapraszam na pyszny kompocik jabłkowo , rabarbarowy z odrobiną kwasku cytrynowego firmy   RAFEX   :) Składniki : około 4 słodkich jabłek około 4 pałek rabarbaru 1 łyżeczka cynamonu cukier do smaku szczypta kwasku cytrynowego firmy   RAFEX około 1,5 do 2  litrów  wody Wykonanie : Jabłka umyć, pokroić w ćwiartki  wycinając gniazda nasienne. Rabarbar umyć i obrać

Sama słodycz i szczypta chili
Szarlotki z kruszonką i brandy 211

super! Składniki (na 4-6 tartaletek): Ciasto: 1/2 kostki zimnego masła (100 g) 1 i 1/3 szklanki mąki (200 g) 1 żółtko 1 łyżka brandy Farsz jabłkowy: 4 duże jabłka 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka cukru waniliowego 50 ml brandy Kruszonka: 1/4 kostki masła (50 g) 8 łyżek mąki 8 łyżek cukru Dodatkowo: cukier puder(...)ciasto dzielimy na 4-6 części (w zależności od wielkości tartaletek) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 15 minut - aż spod się delikatnie podpiecze. Farsz jabłkowy Jabłka obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy w kostkę i mieszamy z cynamonem, gałką muszkatołową, cukrem waniliowym i brandy. Dokładnie mieszamy i przekładamy na podpieczony spód. Kruszonka Masło topimy

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Tarta z mascarpone i owocami 121

formę ok. 26 cm): 200 g mąki, 100 g masła, 2 kopiaste łyżki cukry pudru, 1 żółtko, szczypta soli, (lub gotowe opakowanie ciasta), masa serowo owocowa: 350 g obranych jabłek, 1 duży, dojrzały banan, 4 łyżki cukru brązowego, 1 jajko, 250 g serka mascarpone, 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią (lub opakowanie cukru wanilinowego), 1 opakowanie budyniu śmietankowego(...)Ciasto wyjmujemy i pozostawiamy do przestygnięcia. Migdały prażymy na suchej patelni, odstawiamy do przestygnięcia i mieszamy z cukrem. Masa serowa: Banana miksujemy, dodajemy pokrojone w drobną kostkę jabłka, cukier brązowy, cukier z prawdziwą wanilią i ponownie miksujemy tylko tyle , żeby powstała jednolita masa. Jajko ubijamy, mieszamy z mascarpone, budyniem, solą i proszkiem do pieczenia. Ser dodajemy do owoców

Moniki Smakołyki
Fitness deser z gruszkami i jabłkami pod kruszonką z płatków owsianych i orzechów z nutą waniliową. 170

plaży morsów nie wystraszyć. Czego użyłem? -dwa litry zimnej wody z sokiem z połowy cytryny do obranych owoców -4 duże gruszki pokrojone w ósemki i na pół -4 duże jabłka pokrojone w ósemki i na poł -kilka listków bazylii posiekanej -dwie łyżki(...)miodu -1/4 kostki masła -4 duże garście płatków owsianych pszennych -1 garść:orzechów laskowych, włoskich, migdałów (zagniecione w moździerzu) -1 garść słonecznika -ziarna z 1/2 laski wanilii Odsączone jabłka i gruszki wrzucamy na patelnię bez tłuszczu, smażymy kilka minut, gdy puszczą sok, dorzucamy bazylię. Odstawiamy. Masło topimy w rondelku, dorzucamy miód i doprowadzamy do jednolitej konsystencji. Orzechy mieszamy

BaRepas
Amerykańskie naleśniki ze świeżym musem jabłkowo-cynamonowym 202

temperatura pokojowa) - 1,5 szklanki mąki pszennej - szczypta sody oczyszczonej - 2 szczypty soli - olej lub masło klarowane do smażenia naleśników - gorzka czekolada do dekoracji Składniki na mus jabłkowy: - 5 jabłek - duża łyżka masła - sok z połowy cytryny - 1 łyżka cukru - 1 łyżeczka cynamonu Ciasto: Żółtka ucieramy/miksujemy z cukrem i dodajemy aromat wanilinowy, następnie dodajemy roztopione(...)masło, mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, wszystko mieszamy. Dodajemy ubite białka, sól i delikatnie mieszkamy łyżką. Masę smażymy na patelni w formie małych naleśników. Mus: Obieramy 5 jabłek, wydrążamy pestki, blendujemy na ciapkę. Podsmażamy na rozgrzanej masłem patelni. Dodajemy cukier, sok z cytryny oraz cynamon, dusimy 10 minut od czasu do czasu mieszając. Podajemy udekorowane startą gorzką

upichcona
Apple Pie (najlepszy placek z jabłkami) 92

Blueberry Corner by "jagodzianka" Lubię to ciasto. Wyczuwalne kawałki jabłek z dodatkiem cienkiego, kruchego ciasta, potrafią doprowadzić do szaleństwa kubeczki smakowe. Zawsze znika w … Przeczytaj cały artykuł Post Apple Pie (najlepszy placek z jabłkami) pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Surówka z marchewki i jabłka 153

surówka to wspomnienie z dzieciństwa, ale do dziś jem ją z przyjemnością, bo smak marchewki i jabłka nie może … Przeczytaj cały artykuł Post Surówka z marchewki i jabłka pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Gryczane racuchy z jabłkami 177

zwykła pszenną mąką, ale oczywiście są zdrowsze! :) Składniki: 4 łyżki mąki gryczanej 1 jajko 1 łyżka cukru trzcinowego  1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki mleka 1 średnie jabłko  cukier puder do posypania olej Sposób przygotowania: Do miski wbijamy jajko, miksujemy je. Następnie dodajemy cukier i proszek do pieczenia. Ponownie miksujemy, aż jajko będzie "puszyste". Dodajemy mąkę(...)mleko. Wszystko dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłko. Mieszamy łyżką. Każdy placuszek nakładamy łyżką i smażymy na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu przekładamy na talerz wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby odsączyć tłuszcz. Opcjonalnie można racuszki posypać cukrem pudrem. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
delikatne placuszki z jabłkami 82

tartych jabłek(ja używam LOBO) cukier wanilinowy szczypta soli 2 szklanki mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia jajko mleko,woda(ile potrzeba) Sposób przygotowania: Do utartych jabłek dodajemy jajko i suche składniki.Dokładnie wszystko mieszamy.Następnie dodajemy płyn. Konsystencja powinna być ciut gęstsza od ciasta naleśnikowego.Smażymy placuszki na rozgrzanym oleju roślinnym.Podajemy wg.uznania z cynamonem,cukrem,śmietaną

Wielki apetyt