Chatka Baby Jagi/ Chatka Puchatka 6. Ciastka Amerykanki 7. Ciasto drożdżowe z rabarbarem 8. Ciasto na kwaśnym mleku 9. Ciasto wuzetka 10. Galareta z kurczakiem 11. Galaretka z jabłek z bitą śmietaną 12. Jabłuszka pod pierzynką 13. Kluski śląskie 14. Kokosanki 15. Kompot z rabarbaru 16. Kotlety mielone z kapustą 17. Makaron z jajkiem 18. Makaron z sosem(...)Mazurskie Farszynki 20. Mielone z ryżem, marchewką i groszkiem 21. Polędwiczki wieprzowe z cebulką 22. Ryż z jabłkami 23. Smak z dzieciństwa czyli "Gołąbki z grzybami" 24. Torcik Wuzetka 25. Tradycyjny krupnik staropolski 26. Truskawki zapiekane w koglu moglu 27. Wuzetka rodem z PRLu 28. Żurek
Tradycyjna Kuchniaposmakuje, natomiast dzieciom nie przyzwyczajonym do cukru jak najbardziej - Oskar wyjadą go garściami. Potrzebujemy: 1 kg truskawek 300 g soku z jabłek (najlepiej świeżo wciśniętego ze słodkiej odmiany jabłek) 1,5 łyżeczki agar agar Truskawki traktujemy przez chwilę blenderem. Następnie przełóżcie je do garnka, najlepiej z grubym dnem, dolejcie do nic soku jabłkowego i doprowadźcie do zagotowania
MamaOskarkadobry humor gwarantowane , a tajna broń zmiksowana sprytnie z całością sprawi, że koktajl podziała również jako POGROMCA WIRUSÓW! Składniki duża natka pietruszki- nie kilka gałązek, ale porządny wiecheć 3 jabłka duży soczysty ząbek młodego czosnku kopiasta łyżka miodu rzepakowego, u mnie(...)Miody Polskie łyżka oleju kokosowego u mnie ZIELONY NURT pół cytryny – kroimy w plastry szklanka wody mineralnej lub napar z czystka wychłodzony kilka jagód goji Umyj, obierz jabłka i włóż do blendera razem z natką pietruszki. Dodaj miód i cytrynę. Dodaj olej kokosowy. Ząbek czosnku. Wlej napar z czystka lub wodę. Zamknij, zmiksuj. Rozlej do 2 szklanek
Z Kuchni Do Kuchnisłodkości, nawet u tych dbających o linię :) Można do nich wrzucić wszystko na co mamy ochotę, ja zdecydowałam sie na morele, śliwki, rodzynki, orzechy włoskie, wiórki kokosowe i jabłko. Ale już mam pomysły na kolejne smaki :) SKŁADNIKI (ok. 20 sztuk) 2 szklanki płatków owsianych 2 jajka 2 łyżki miodu (można więcej) 1 duże jabłko 1/3 szklanki wiórków kokosowych 1/3 szklanki(...)orzechów włoskich / nerkowca/ pecan/ lub innych ulubionych 1/3 szklanki rodzynek 8 suszonych moreli 8 suszonych śliwek 1/4 łyżeczki cynamonu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Jabłko razem ze skórką zetrzeć na tarce o małych oczkach. Orzechy przesiekać. Morele i śliwki pokroić w dość drobną kostkę. W misce umieścić płatki, rodzynki, morele, śliwki, orzechy oraz wiórki kokosowe. Wszystko wymieszać. Dodać miód, jabłko oraz jajka
DefinicjaSmakumusli! SKŁADNIKI (1 duży słój) 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka płatków żytnich 1 szklanka otrębów pszennych 1/3 szklanki pestek słonecznika 1/3 szklanki wiórków kokosowych 2 duże słodko- kwaśne jabłka (np. ligole) 4 łyżki ulubionego miodu (lejącego) 1 kopiasta łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego po upieczeniu 1/2 szklanki ulubionych orzechów (u mnie migdały, laskowe, włoskie) 1/2 szklanki suszonej(...)pestki słonecznika. Na drobniutkiej tarce ścieramy jabłuszka ( ma powstać mus jabłkowy). Dodajemy go do płatków, dolewamy miód, ekstrakt waniliowy oraz dosypujemy cynamon. Wszystko dokładnie mieszamy, tak aby miód i jabłka obkleiły wszystkie płatki, a cynamon równomiernie się rozprowadził. Gotową masę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rozkładamy dość cienko na całej blaszce. Wkładamy do piekarnika nagrzanego
DefinicjaSmakusię po obejrzeniu filmu pt. " The Mistress of Spices ". Najwyższy zatem czas na ich przygotowanie :) Dodatkiem do nich były domowej roboty konfitura z czerwonej cebuli i chutnej z dyni, jabłek i chili. Składniki : Nadzienie 7 małych młodych ziemniaków 3 łyżki mrożonego groszku marchew pół cebuli ok. 2 cm świeżego imbiru płaska łyżeczka mielonej kolendry łyżeczka garam masala łyżka rozdrobnionych(...)tłuszczu. Podawać ciepłe ze zdecydowanymi w smaku dipami lub chutneyami. Ja zaserwowałam je z konfiturą z czerwonej cebuli wymieszaną z sosem sambal oelek.oraz z chutneyem z dyni, jabłek i chili. I jeszcze zdjęcie pierożka, o którym pisałam we wstępie
Weekendy w domu i ogrodzieFacebooku. Tutaj. Składniki na vege jarski bigos 6 porcji: 0,5 kg kapusty kiszonej, 2 cebule, 1 szklanka bulionu z warzyw, 2 kwaśne jabłka, 1/2 szklanki przecieru pomidorowego, kminek, 2 ząbki czosnku, liść laurowy, sól himalajska, świeżo zmielony pieprz, nasiona czarnuszki ( tutaj(...)zrobić vege bigos jarski? Kapustę pokrój, cebulę posiekaj. Zalej bulionem i duś z liściem laurowym i kminkiem. Pod koniec duszenia dodaj drobno pokrojone jabłka, przecier pomidorowy i resztę przypraw. Gotuj jeszcze przez chwilę, skosztuj i w razie potrzeby dopraw. Gotowe! 1 porcja vege jarskiego bigosu zawiera: 38 kcal, 1,6g białka
IzaGotujeśliwkami. Bardzo, ale to bardzo mile wspominam pierogi z jabłkami. Jeszcze ich nie robiłam w moim dorosłym życiu i jestem bardzo ciekawa reakcji męża i dzieci. Mama jabłka ścierała na tarce, dodawała obowiązkowo cynamon i trochę cukru. Takie nadzienie nakładała na wycięte szklanką kółka i zręcznie lepiła kształtne pierogi. Podawała je polane stopionym masełkiem. Dziś zapraszam
bistro mamaszarlotce. Do wypieku użyłam jabłek champion ale muszą być one twarde a w sezonie jesiennym idealna będzie szara reneta. Szarlotka jest piękna a potem jest pyszna, ma mnóstwo jabłek zamkniętych w kruchym cieście, dosłownie zamkniętych. Nie przekaże Wam smaku, mogę tylko zapewnić że jest niebiański. Przypomina mi dzieciństwo i szarlotki mojej babci. Zachęcam do zabawy w pieczenie
Moje Małe Czarowaniełyżka soku z limonki lub cytryny 6 - 7 posiekanych listków mięty sól, pieprz Przygotowanie Składniki sosu wymieszać w dużej misce widelcem. Kalarepkę i jabłko obrać, pokroić na ćwiartki ( z jabłek usunąć gniazda nasienne) , zetrzeć na tarce o małych oczkach. Przełożyć do miski z sosem, wymieszać, doprawić solą i pieprzem, podawać. Smacznego
Stare Garyzmieszanej z kminem i nasionami kopru 1 łyżka soli 1/2 jabłka Wodę przegotować dodać sól i ostudzić. Buraki obrać i pokroić w cienkie plastry lub zetrzeć na szatkownicy. Jabłko pokroić na mniejsze kawałki. Do naczynia, w którym będzie dochodził zakwas dodać buraki, jabłko, cebulę i czosnek oraz przyprawy. Zalać wodą z solą. Zamieszać. Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić
Jemy Pijemywłożyć farsz i "zszyć" go wykałaczkami. Ja użyłam do tego długich patyków do szaszłyków i na nich tak jak sznurowadła zaplątałam sznurek. 180-200 g wątróbki drobiowej 2 małe jabłka 1 cebula 3-4 ząbki czosnku 1,5 szklanki kaszy gryczanej 4 gałązki selera naciowego 1 łyżka oleju(...)sól świeżo zmielony czarny pieprz ok 1/2 l bulionu grzybowego ( lub wody po namoczonych grzybach ) Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oleju, dodać wątróbkę i pokrojone w ćwiartki jabłka oraz pokrojony w plasterki seler. Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu. Usmażoną wątróbkę drobno pokroić i dodać do ugotowanej kaszy. Wszystkie składniki ze sobą połączyć i podlewać wodą
Jemy Pijemyciasto: 3 jajka 2 szklanki mąki pszennej 150g cukru 150ml oleju 150ml mleka 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki mleka 350g pokrojonych na kosteczkę jabłek (lub innych owoców, np. wiśni, śliwek) Wykonanie ciasta: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka(...)mleka, wymieszać. Do drugiej części nic nie dodawać. Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć jasne ciasto, na górę wyłożyć ciasto z kakao, a na wierzch pokrojone w kosteczkę jabłka. Piec ok. 30 minut w temperaturze 180ºC. Wystudzić. Składniki na krem: 400ml mleka 2 łyżki cukru budyń waniliowy w proszku (40g) 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g) 2 łyżki soku
Mania Wypiekaniatakietampichcenie.blogspot.com/2012/08/fasola-po-bretonsku-pikantna.html Nagrody niespodzianki wyślę do : Joanna Gralik za Zupa szczawiowa - http://takietampichcenie.blogspot.com/2014/07/zupa-szczawiowa.html Jolanta Okonek - Łatwe ciasto z kakao kokosem i jabłkami - pyszne ciasto z jabłkami - http://takietampichcenie.blogspot.com/2014/06/atwe-ciasto-z-kakao-kokosem-i-jabkami.html Zwycięzców proszę o podanie danych do wysyłki + nr tel dla kuriera, na maila takietampichcenie@gmail.com Gratuluję i dziękuję raz jeszcze
Takie tam pichcenie