ORZECHY NERKOWCA - orzech nanerczowy należy do rodziny nanerczowate, pochodzi z Ameryki Płd., obecnie uprawiany głównie w Indiach. Drzewo nerkowca to wiecznie zielona roślina, która wydaje owoce, czyli jabłka nerkowca oraz nasiona czyli orzechy nerkowca. Owoce są nerkowatego kształtu i osiągają długość do ok. 4 cm. Ich miękka zielona okrywa(...)podczas dojrzewania odpada, odsłaniając twardą skorupę, pod którą znajduje się nasiono, również o nerkowatym kształcie. Solone lub prażone nerkowce podaje się jako przekąski, świeże przeznacza się np. do sałatek. Jabłka nanerczowe sa bardzo soczyste i słodkokwaśne, przeznaczone do spożycia bezpośredniego i w postaci soku; Składniki odżywcze: tłuszcz (45%), białko łatwostrawne (20%), witaminy z grupy B, cynk, wapń, magnez, potas
Codzienna kuchnia niecodziennaDobry kompot, bo z jabłek, z dodatkiem cytrusów i kilka lisków melisy oraz mięty. Ochładzam dodatkowo lodem i słońce może grzać ile chce :) Składniki 0,5 kg jabłek1,5 l wodywyciśnięty sok z cytryny1 limonkakilka listów melisy oraz mięty Sposób przygotowania Jabłka umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Zalać wodą i gotować pod przykrywką
Pink EnvelopeSkładniki: 1 kg żeberek wieprzowych 2 jabłka 2 łyżki ketchupu 3 łyżki oleju 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/2 szklanki wody sól Wykonanie Przygotować marynatę. Do miseczki wlać ketchup,olej i 1 łyżkę wody. Dodać słodką paprykę, pieprz i sól.Wszystko dokładnie połączyć. Żeberka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym . Nasmarować marynatą dokładnie z każdej strony(...)naczynia żaroodpornego , wlać 1/2 szklanki wody i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C bez przykrycia. Co jakiś czas polewać żeberka sosem. W razie potrzeby uzupełniać wodę. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pół godziny przed końcem pieczenia dodać je do żeberek. Smacznego
O kuchni z uczuciemprawdziwą wanilią 1 płaska łyżeczka sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 300ml gęstego jogurtu naturalnego/śmietany (lub jogurtu zmieszanego ze śmietaną) 1/3 szklanki oleju 1 średnie jabłko (obrane i drobno pokrojone) 100g kruchych krówek (drobno pokrojonych) Kruszonka: 100g mąki (dałam troszkę więcej) 80g masła 3 łyżki cukru 4 drobno pokrojone krówki 1. Zagnieść kruszonkę i odstawić do lodówki(...)misce wymieszać suche składniki (mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia). Dodać pokrojone drobno krówki i jabłko, wymieszać. 3. W drugiej misce roztrzepać razem składniki mokre (jajko, olej i jogurt/śmietanę). Wlać do składników suchych i wymieszać. 4. Ciasto przełożyć do silikonowych foremek (lub do blaszki na muffinki wyłożonej papierowymi papilotkami) do 2/3 wysokości, obficie posypać kruszonką i piec
Kto ugości moich gości?dojrzały banan 2 brzoskwinie (bez pestek) miąższ z połówki świeżego ananasa (bez skóry i zdrewniałego środka) 2 szklanki soku z jabłek lub tyle samo wody i 1 jabłko (ze skórką, bez gniazda nasiennego) 3 łyżki nasion chia Truskawki rozmrozić (choć nie muszą być całkowicie rozmrożone). Banana i ananasa obrać ze skórki, pokroić na kawałki. Razem z brzoskwiniami, sokiem(...)wodą i jabłkiem) oraz truskawkami umieścić w malakserze i zmiksować na mus. Pod koniec dodać nasionka chia i poczekać kilka minut aż napęcznieją. Przelać do szklanek i od razu podawać
Czerwień i błękitszkl.mąki kukurydzianej 1 szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki cukru pudru 100 g masła 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 2 żółtka masa kajmakowa jabłka tarte Z obu mąk, cukru, masła, żółtek , proszku do pieczenia i ekstraktu zagnieść ciasto(...)schłodzić. Foremki do tartaletek wysmarować masłem, wyłożyć ciastem,nakłuć widelcem. Piec przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Na wystudzone tartaletki wyłożyć trochę masy kajmakowej, przykryć jabłkami i dowolnie udekorować. * Coint
Moje domowe kucharzeniejabłka (ja użyłam championów) łyżka cukru, cynamon 200 ml śmietanki 30% cukier puder i cukier waniliowy do smaku Przygotowanie Pierniki pokruszyć (ja zrobiłam to w malakserze). Jabłka pokroić w drobne kawałki, włożyć do garnka, dosypać cukier i cynamon, pogotować pod przyktyciem przez 5-7 minut, aż staną się miękkie i puszczą sok. Masę jabłkową zmiksować
Kulinarne Inspiracjezdrową przekąskę :) Składniki na 2 porcje: garść jarmużu pół gruszki pół jabłka pół awokado pół pomarańczy gałązka natki pietruszki 2 łyżki nasion chia (opcjonalnie) Owoce myjemy, z jabłka i gruszki usuwamy gniazda nasienne, pomarańczę i awokado obieramy. Wszystkie składniki wkładamy do misy blendera i blendujemy na gładki mus. Przekładamy do pucharków, Mozemy również dodać wody mineralnej lub zielonej
Zawsze głodna!roślinnymi i było to doskonałe posunięcie, bo racuchy wyszły smaczniejsze niż zazwyczaj. Przypominają mi najlepsze jabłkowe ciacha. Gorąco polecam! ;) Składniki (na około 20 sporych racuchów) : 4 spore jabłka 2 szklanki mąki orkiszowej 1 szklanka mleka roślinnego (ja użyłem kokosowego pół na pół z owsianym) 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego + 80 ml wrzątku 5 g suchych drożdży(...)dość gęste, ale jeszcze trochę lejące, w razie potrzeby dolej więcej mleka. Teraz odstaw je na co najmniej 30 minut by drożdże zaczęły pracować. W tym czasie możesz obrać jabłka i pokroić je na kawałki. Dodaj je następnie do ciasta, wymieszaj i odstaw jeszcze na kolejne 10 minut . Na patelni dobrze rozgrzej olej i kładź po 2 łyżki ciasta
Food Squarewspaniała sałatka, którą proponuję do obiadu, pochodząca z przepisu siostry Anastazji z książki 123 sałatki i surówki:) Gorąco polecam. Składniki: 3-4 średniej wielkości buraki czerwone 3 marchewki 2 jabłka 1 cebula 1/2 pęczka szczypiorku 2-3 łyżki oliwy z oliwek(...)cytryny sól pieprz cukier Wykonanie: Buraki gotuję do miękkości, studzę i ścieram na tarce o dużych oczkach. Marchew myję, obieram i ścieram na tarce o średnich oczkach. Jabłka i cebulę obieram i kroję w drobną kostkę. Szczypiorek drobno siekam. Wszystkie składniki mieszam razem, dodaję przyprawy do smaku oraz sok wyciśnięty ze sparzonej cytryny
Bea(u)ty kitchenpietruszki, więc nie będzie tego jadł. Reszta przyjęła to nieco lepiej. Sami więc musicie ocenić, czy Wam smakuje, czy też nie :) Składniki: 2 selery korzeniowe 4-5 marchewek 3 jabłka(...)gram rodzynek 1/2 pęczka szczypiorku 1 szklanka śmietany 12% sok z 1 cytryny sól pieprz Wykonanie: Marchew i seler obieram i ścieram na tarce o drobnych oczkach. Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne i i ścieram na tarce o dużych oczkach, od razu skrapiam sokiem z cytryny. Mieszam z selerem i marchewką. Dodaję sparzone rodzynki i posiekany szczypiorek. Wszystko
Bea(u)ty kitchenmyśl jakaś surówka, a że w oko wpadł mi Ten przepis , więc postanowiłam go wykorzystać. Surówka wyszła przepyszna. Polecam !!! Składniki: 1/2 główki kapusty włoskiej 2 jabłka 2 marchewki 1 cebula 1 puszka kukurydzy(...)konserwowej sól pieprz 2 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu Wykonanie: Oczyszczoną kapustę szatkuję, solę i odstawiam na 20-30 min.. Marchew obieram i ścieram na tarce. Cebulę i jabłka obieram i kroję w kostkę. Kukurydzę osączam na sicie i dodaję do warzyw. Wszystkie warzywa mieszam ze sobą, doprawiam solą i pieprzem. Majonez mieszam z ketchupem i polewam surówkę
Bea(u)ty kitchenzdrowa. Składniki: 1/2 kg kiszonej kapusty 2 marchewki 2 cebule 2 jabłka sól pieprz cukier olej kukurydziany Wykonanie: Opłukana kapustę szatkuję, obraną marchew ścieram na tarce, cebulę i jabłka obieram i kroje w kostkę. Wszystkie składniki przekładam do salaterki, doprawiam solą, pieprzem i cukrem, skrapiam oliwa i ....smacznego:) SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchengdyby nie parzenie i mielenie maku, to piekło by się je szybko:) Składniki: 40 dkg maku; 20 dkg masła; 20 dkg cukru pudru; 20 dkg kaszy manny; 80 dkg jabłek; 10-15 dkg rodzynek (sparzonych); 8 jajek; kilka kropli olejku migdałowego; 1 łyżka proszku do pieczenia; Wykonanie: Mak sparzyć, odcedzić, wystudzić i i 3 razy przepuścić przez maszynkę(...)mielenia mięsa. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Ucierając, dodawać kolejno po jednym żółtku, następnie dodać mak, obrane i starte na tarce na grubych oczkach jabłka, kaszę manną, proszek do pieczenia, olejek migdałowy i rodzynki. Wszystkie składniki wymieszać. Na końcu dodać do masy ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszać. Przygotowane ciasto wyłożyć do wyłożonej papierem pergaminowym formy do pieczenia
In my kitchenPierożki z jabłkami... od lat są u mnie furorą i cieszą się ogromnym uznaniem wśród moich przyjaciół:) Przepis znalazłam w "Przyjaciółce" ponad 20 lat temu. O tym jak te pierożki są pyszne świadczy fakt, że mimo tylu różnych przepisów nadal i wciąż je piekę. Spróbuj i Ty je upiec, nie pożałujesz:) Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej(...)minimum 2 godziny (można na całą noc). Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 1/2 cm (nie za cienko) i wykrawać szklanką krążki. Na każdy krążek ciasta układać ósemkę jabłka i krążek zlepiać tylko na środku, boków nie zlepiamy. Każdy pierożek moczyć z jednej strony w białku, a następnie w cukrze krysztale. Formę do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym
In my kitchen