jabłka - 25490 przepisów (strona:699/1700)

Jabłecznik z truskawkową pianką. 170

Uwielbiam takie połączenia. Biszkopt z rodzynkami i chrupiącymi orzeszkami, kwaskowata słodycz jabłek i puszysta, kremowa pianka, wszystko to oblane czekoladą.... Każdy kęs jest jak mały kroczek w stronę nieba... Uwielbiam!!! Składniki na jabłecznik z truskawkową pianką 6 jajek 3/4 szklanki(...)cukru 1 łyżka kakao 10 dag orzechów 5 dag rodzynek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 płaskie łyżki mąki pszennej 1 litrowy słoik musu jabłkowego (lub 1,5 kg jabłek startych na tarce o grubych oczkach, przesmażonych z 2 łyżkami cukru) 1 galaretka agrestowa lub cytrynowa (ewentualnie truskawkowa) 1 galaretka truskawkowa 1 opakowanie Śnieżki w proszku mleko do przygotowania

Rozpustne gotowanie
Gęś pieczona. 234

początek polecam ten przepis z racji tego, że przygotowanie gąski jest mało absorbujące, a efekt niesamowity. Składniki na gęś pieczoną 1 gęś (moja miała 3,6 kg) 2 kwaśne jabłka np. reneta sól pieprz majeranek 3 ząbki czosnku      Gęś rozmrażamy pomału (w temperaturze pokojowej około 10 godzin, lub w lodówce około(...)godzin), wyjmujemy woreczek z podrobami (w tym przepisie nam się nie przydadzą) i nacieramy (na zewnątrz i w środku) solą, pieprzem, czosnkiem przetartym przez praskę oraz posypujemy majerankiem. Jabłka myjemy, kroimy w ósemki, wycinamy gniazda nasienne i umieszczamy w gęsi, następnie otwór zszywamy lub spinamy wykałaczkami (ja idąc za sposobem mojej mamy przekładam kość kończącą udko przez otwór wycięty

Rozpustne gotowanie
Szarlotka z bułki tartej. 125

szklanki cukru 3/4 szklanki bułki tartej 1/4 szklanki kaszy manny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 kostki dobrze schłodzonej (a nawet zamarzniętej) margaryny NADZIENIE: 1 i 1/2 kg jabłek 1/4 szklanki cukru 1 łyżeczka cynamonu garść rodzynek      Przygotowujemy nadzienie. Jabłka myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i drobno kroimy, przekładamy do rondla i dusimy pod przykryciem

Rozpustne gotowanie
Biało-czarne babeczki z jabłuszkiem. 94

margaryny 5 jajek 30 dag mąki pszennej (około 2 i 1/4 szklanki) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 2 łyżeczki kakao (ciemne) 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 jabłka       Margarynę ucieramy z cukrem na puch dodając po jednym jajku, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Połowę ciasta przekładamy(...)foremek wyłożonych papierem do pieczenia (jedna łyżka ciasta na jedną foremkę). Do drugiej połowy ciasta dodajemy kakao i śmietanę, miksujemy i wykładamy na jasne ciasto (również po jednej łyżce). Jabłka kroimy w ćwiartki, obieramy i wycinamy gniazda nasienne, kroimy na małe kawałeczki, a następnie wciskamy je w ciasto na sztorc. Wkładamy do nagrzanego do temperatury 180 stopni C piekarnika

Rozpustne gotowanie
Szarlotka sypana z orzechami. 124

orzeszków ziemnych solonych) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 175 g dobrze schłodzonej (a nawet zamarzniętej) margaryny DODATKOWO: 1/2 szklanki mielonych fistaszków (orzeszków ziemnych solonych) NADZIENIE: 1 i 1/2 kg jabłek 1/4 szklanki cukru 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)      Przygotowujemy nadzienie. Jabłka myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i drobno kroimy, przekładamy do rondla i dusimy pod przykryciem

Rozpustne gotowanie
Babeczki red velvet z kremem i potłuczonym szkłem. 126

kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 150 g cukru pudru 4 łyżki oleju 200 ml mleka lub maślanki kilka kropel czerwonego barwnika spożywczego 1 szklanka musu z jabłek (starte jabłka i przesmażone, jak na szarlotkę) KREM: 90 g masła 170 g cukru pudru 250 g serka mascarpone DODATKOWO: 100 g landrynek (najlepsze będą lodowe lub przeźroczyste

Rozpustne gotowanie
Jesienny jabłecznik. 111

szklanka oleju 2 jajka 3 łyżki dżemu (najlepiej domowego) 1 łyżka kakao 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki domowego cukru waniliowego (przepis tutaj ) NADZIENIE: 1,5 kg jabłek i 2-3 łyżki cukru lub 1 litr gotowego jabłkowego musu 1 galaretka cytrynowa MASA BUDYNIOWA: 0,5 litra mleka 1 niepełna szklanka cukru 2 łyżki cukru waniliowego(...)całość do nagrzanego do 160-170 stopni C piekarnika. Pieczemy do zarumienienia, przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto się upiekło, studzimy.       Nadzienie. Jabłka myjemy, obieramy, wycinamy gniazda nasienne, ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy do garnka, dodajemy cukier i smażymy około 5-10 minut, po tym czasie wyłączamy grzanie, dodajemy suchą

Rozpustne gotowanie
Proteinowo-warzywne muffiny / Protein-veggie muffins 193

Ultra szybkie i pyszne muffiny, które nie pójdą w boczki! :))) Składniki: - 3 duże jabłka - 2-3 marchewki - pół żółtej cukinii - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3 miarki odżywki(...)białkowej (u mnie ciastko z kremem) - 3 białka jaj - ok. 2 szklanki wody - 2 łyżki obrębów owsianych - 2 łyżki siemienia lnianego złotego - 2 łyżki mąki kokosowej Do dzieła: Pokrojone jabłka, marchew i cukinię  miksujemy partiami na gładki mus dolewając szklankę wody. Później łączymy z pozostałymi składnikami i wodą, mieszamy i pakujemy do papilotek! :) Pieczemy około

Spektrum Smaku
Ciasto z truskawkami 146

zakalec, przy innych owocach, np. jabłkach można ułożyć gęściej). Całość pieczemy około 40-45 minut w 180 stopniach. RADY: Do tego ciasta można wykorzystać różne owoce, np. truskawki, jabłka, czereśnie, maliny, śliwki, agrest, porzeczki, wiśnie, itp. Z każdym owocem smakuje wyśmienicie! Świeże owoce z powodzeniem zastępują marynowane (trzeba odpowiednio wcześniej odsączyć). Do ciasta można dodać odrobinę kakao - będziemy

Kolorowy Przepisownik
Jabłka na szarlotkę w słoikach 95

szarej renety 3 cytryny 400 g cukru 3 łyżeczki cynamonu Przygotowanie Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. W garnku rozpuszczamy cukier ,wrzucamy starte jabłka ,smażymy około 30 min. Dodajemy startą skórkę cytrynową ,cynamon ,po czym dokładnie mieszamy. Gorące przekładamy do słoików ,zakręcamy ,układamy na ściereczce do góry dnem i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia

R'n'G Kitchen
Jabłkowy zamęt 112

bardzo delikatny w smaku ,jednocześnie bardzo orzeźwiający. Składniki 2 łyżki cukru 2 łyżki wody sok z cytryny 2 jabłka 100 ml wódki lód Przygotowanie Cukier rozpuszczamy w wodzie. Jabłka obieramy ,kroimy w kostkę ,miksujemy razem z cukrem rozpuszczonym w wodzie i sokiem z cytryny. Do shakera wlewamy wódkę ,sok i kostki lodu. Przelewamy do "longerów

R'n'G Kitchen
Surówka z czerwonej kapusty (do słoików) 111

Smaczna surówka w sam raz nada się jako dodatek do obiadu. Składniki 2,5 kg czerwonej kapusty 700 g jabłek 4 duże cebule Zalewa: 200 ml octu 300 ml wody 200 g cukru 2 łyżki soli łyżeczka pieprzu ziarnistego kilka liści laurowych łyżeczka ziaren ziela angielskiego Przygotowanie Kapustę szatkujemy. Cebulę kroimy w kostkę i sparzamy. Ze składników przygotowujemy zalewę(...)zacznie się gotować ,dodajemy poszatkowaną kapustę i cebulę. Zmniejszamy płomień i gotujemy 30 min. Obrane i starte na dużych oczkach jabłka dodajemy do całości i gotujemy jeszcze kilka minut. Tak przygotowaną surówkę przekładamy do słoików , pasteryzujemy we wrzątku

R'n'G Kitchen
Babeczki z rabarbarem 144

czekolady. Te ostatnie dodatki dodałam podczas pieczenia, bo babeczki wydały mi się jakieś smutne. Wykorzystałam do tego przepisu ciasto na kruche babeczki z przepisu na babeczki z jabłkami , jabłka zastąpiłam rabarbarem, wyszły przepyszne, kruche i lekko kwaskowe babeczki. Idealne do kawy, czy herbaty. Przepis na Babeczki z rabarbarem : Składniki, na 15 sztuk: 100 g masła ½ szklanki mąki pszennej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pyyyszna pasta fasolowa (Smalec?) 161

smaczna). Z pewnością jest dużo zdrowsza i lżejsza niż zwykły smalec. Składniki: 400 g ugotowanej białej fasoli oliwa do smażenia 3 łyżki duszonej cebulki lub 1 duża cebula duże jabłko łyżeczka soli, pieprzu, po pół łyżeczki majeranku i lubczyku Przygotowanie: Fasolę zmiksować razem  z przyprawami na gładką masę Cebulę pokroić (ja miałam już gotową duszoną cebulkę), jabłko zetrzeć(...)tarce o grubych oczkach Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulkę i dusić na małym ogniu aż zmięknie, pod koniec duszenia dodać starte jabłko (jabłko ma się dusić około minuty). Następnie dodac do zmiksowanej fasoli Wszystko razem dokładnie wymieszać, jeśli uważasz, że jest zbyt gęste można dodać wody  Najlepiej smakuje schłodzone - pycha!  Smacznego

pyszne zdrowości
Buchty z nadzieniem 255

takie buchty według mnie są najsmaczniejsze. Przed podaniem warto dodatkowo oprószyć je cukrem pudrem. Jako nadzienie wybrałam trzy rodzaje przetworów owocowych: domowy dżem truskawkowy , frużelinę z czarnej porzeczki oraz jabłka prażone. Wy możecie wykorzystać ulubione dodatki - twaróg, budyń, nutellę, świeże owoce, itp. Z każdym nadzieniem buchty będą smakować wybornie, a jeśli tak jak ja, ułożycie w formie koło siebie(...)łyżki cukru (u mnie domowego cukru waniliowego) 50g masła szczypta soli około 100g dowolnych przetworów owocowych w różnych smakach (u mnie domowy dżem truskawkowy, frużelina z czarnej porzeczki oraz jabłka prażone) cukier puder do oprószenia gotowych bułeczek Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej - przygotować rozczyn: do miseczki przełożyć rozkruszone drożdże, dodać 1/2 łyżki cukru, 50ml letniego

Smakołyki Bereniki