jabłka - 25490 przepisów (strona:690/1700)

Zakręcone drożdżówki z jabłkami (do odrywania) 226

soli 1 jajko pół szklanki puree z dyni Nadzienie: 2 łyżki roztopionego masła 3/4 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu pół łyżeczki przyprawy do piernika 5 jabłek pokrojonych na plasterki Dodatkowo: pół szklanki cukru pudru trzcinowego pół łyżeczki mielonego cynamonu 2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Przygotować rozczyn z drożdży: drożdże pokruszyć, dodać ciepłe mleko(...)podzielić na kilkanaście równych części (u mnie 13).  Każdą część rozwałkować, posmarować roztopionym masłem, następnie posypać mieszanką cukru trzcinowego z przyprawami, a na koniec ułożyć na cieście plasterki jabłka (uprzednio zanurzone w mieszance cukru trzcinowego z przyprawami). Zwinąć w rulon i układać w przygotowanej formie. Po zwinięciu wszystkich ruloników pozostawić je w formie

Domowa Cookierenka Agi
Placki jabłkowo - bananowe bez jajek z dodatkiem płatków owsianych i miodu 433

placków 1 szklanka mąki pszennej typ 500 (można dodać wyższy typ, aby były bardziej zdrowsze) 4 łyżki płatków owsianych 1 szklanka mleka 1 średni banan 1 średniej wielkości jabłko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżki miodu 1 łyżka oliwy/ oleju szczypta soli Przygotowanie: Myjemy jabłko, obieramy, kroimy na ćwiartki i wykrajamy środek. Na tarce o dużych oczkach zetrzyj jabłko(...)Zblenduj banana. Do jednej miski dodajemy suche skłądniki - mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia, sól i mieszamy. W drugiej łączymy mokre - mleko, banana, jabłko, miód, oliwę. Do miski z suchymi dodajemy mokre i mieszamy. Odstawiamy na około 10 minut. Rozgrzewamy patelnię i nakładamy ciasto na placki.  Zmniejszamy ogień na średni i smażymy z dwóch stron. Podajemy z ulubionymi składnikami

Gotowanie, czyli hobby dla każdego
Lawendowe Sconsy z brzoskwinią i karmelizowanymi jabłkami 154

postanowiłam wykorzystać suszoną lawendę, która nadała bułeczkom delikatnego, lawendowego i ciekawego smaku, i świetnie się skomponowała z użytą do bułeczek dojrzałą brzoskwinią. Lawendowe sconsy z brzoskwinią podałam z karmelizowanymi jabłkami i serkiem śmietankowym. Składniki: 200 g mąki pszennej 1/4 szklanki cukru trzcinowego (60 g) 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli (polecam domową sól waniliową) 3/4 płaskiej(...)około 15 minut na złoty kolor. Ciepłe sconsy studzić na kratce. Podawać z ulubioną konfiturą, dżemem, serkiem śmietankowym lub karmelizowanymi owocami. The post Lawendowe Sconsy z brzoskwinią i karmelizowanymi jabłkami appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne

Moja Delicja
Naleśniki z prażonymi jabłkami 113

Bardzo smaczne naleśniki z jabłkowym nadzieniem. Teraz gdy zaczęła się jesień, jabłka są wyjątkowo smaczne i tanie. Nadzienie to jest … Przeczytaj cały artykuł Post Naleśniki z prażonymi jabłkami pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Surówka z dynią 104

jabłka 1 mały jogurt naturalny sól do smaku sok z cytryny do smaku 1 łyżeczka posiekanego koperku Wykonanie: Dynie zetrzeć na tarce o grubych oczkach razem z obranymi jabłkami. Dodać pokrojone w kostkę pomidory, przyprawić do smaku, wymieszać z jogurtem i posypać koperkiem

Tradycyjna Kuchnia
Placuszki z jabłkami idealne na jesienne śniadanie 238

macie planów na niedzielne śniadanie? Idealne proponuję placuszki z jabłkami posypane cukrem pudrem, idealne na jesienne śniadanie :) Czytaj więcej

Ana Mari's world
Jesienny sernik z mlekiem w proszku i musem jabłkowym 167

szklanki cukru 16 g cukru z prawdziwą wanilią 1 szklanka mleka w proszku 1 szklanka mleka 3,2% 4 jajka 1 budyń śmietankowy Oetker Mus jabłkowy: 70 dag jabłek po obraniu 1 galaretka cytrynowa 2-3 łyżki wody 3 łyżki cukru z cynamonem Dekoracja: bita śmietana posypka cytrynowa beza Oetker serduszka z białej czekolady Oetker Sposób wykonania: Ciasto: Wszystkie(...)nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy 15 minut, po czym temp zmniejszamy do 160*c i pieczemy jeszcze 30 minut.Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach. Mus jabłkowy: Obrane jabłka kroimy na kawałki, zasypujemy cukrem, podlewamy wodą i dusimy w rondelku na ogniu aż zaczną się rozpadać.Wtedy zdejmujemy z ognia i do gorącej masy wsypujemy galaretkę i mieszamy

Wanilia i Kardamon
Sałatka jarzynowa 144

Marchewka- 4-5 szt pietruszka -2 szt seler- 1 mały jajka - 5 szt jabłka- 2 szt cebula -1 mała groszek zielony kons. - 1 puszka ogórki kiszone -2- 3 szt majonez- wg uznania sok z cytryny sól pieprz skórka z pomidora(...)ogórka  Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać. Marchew, seler i pietruszkę umyć, ugotować w osolonej wodzie, ostudzić i obrać ze skórki. Groszek odsączyć z zalewy na sicie. Jabłka umyć, obrać, pokroić w drobną kosteczkę, skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały. Cebule obrać, posiekać w kosteczkę. Jajka, marchew, pietruszkę i seler oraz ogórki kiszone pokroić w kosteczkę

Camilla w kuchni
BŁYSKAWICZNE, PYSZNE DROŻDŻÓWKI ORKISZOWE Z JABŁKIEM I CYNAMONEM 176

dałam trzcinowy, by nie było w szkole sensacji żołądkowych, dla domowników przygotowuję z ksylitolu z dodatkiem trzcinowego) - 1 łyżka ksylitolu z wanilią (lub cukier waniliowy) - szczypta soli Dodatkowo: - ok.500g jabłek prażonych ze słoika (lub musu jabłkowego) - 1-2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej - cynamon (opcjonalnie) Lukier marcepanowy: - kilka łyżeczek pudru trzcinowego lub zwykłego - kilka kropli dobrego aromatu migdałowego - kilka łyżeczek kremówki(...)się kleić (u mnie każdy miał ok.63-65g), formujemy kulkę, odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozpłaszczamy dłońmi na płaski, okrągły placek. Na każdy kawałek wykładamy pełną łyżeczkę jabłek wymieszanych ze skrobią ziemniaczaną, posypujemy delikatnie cynamonem (gdy dajemy) i kruszonką. Wstawiamy blaszkę do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy ok.10 minut, na termoobiegu, do lekkiego przyrumienienia boczków

Smaczne Zdrowe
Kotlety z soczewicy i marchewki z surówką z pora 137

podania: jogurt grecki z wyciśniętym dużym ząbkiem czosnku, posiekanym koperkiem i odrobiną soku z cytryny oraz solą i pieprzem Surówka z pora: 1 duży por 1 mała marchewka 1 jabłko 1 kalarepa 1 łyżka soku z cytryny 3-4 łyżki oliwy z oliwek 1 płaska łyżeczka musztardy sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content(...)zdejmujemy wierzchnią warstwę – nie będą potrzebne. Resztę kroimy na półplasterki. Wrzucamy na sitko i przelewamy wrzątkiem z czajnika. Zostawiamy na chwilę, aby woda odciekła. W tym czasie marchewkę, jabłko i kalarepę obieramy i trzemy na tarce jarzynowej. Dodajemy do nich pora. Mieszamy. Do malutkiego słoiczka wlewamy oliwę, sok z cytryny, musztardę oraz dodajemy po szczypcie soli i pieprzu. Zakręcamy

Poezja smaku
Brzoskwiniowiec 150

trzeba było je podbierać. Część poszła w słoiki, trochę się zjadło. A na resztę trzeba było coś wymyślić. Myślałam, myślałam i wymyśliłam. Jakiś czas temu robiłam szarlotkę z połówkami jabłek. Wszystkim bardzo smakowała. Więc postanowiłam zamienić jabłka na brzoskwinie. I powiem Wam, że wyszło bardzo smaczne ciacho. Znikło bardzo szybko. Dobrze, że zapas brzoskwiń jeszcze jest. Długo zastanawiałam

Passion of Cooking
Placek amerykański 141

kawy lub herbaty Składniki: 4 jaja 3/4 szklanki cukru 2 szklanki mąki 2/3 szklanki oleju 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4-5 jabłek Jajka ubijamy z cukrem do momentu aż powstanie biała puszysta masa, wsypujemy mąkę, proszek, sodę i cynamon, wlewamy olej i całość dokładnie mieszamy. Dodajemy pokrojone w plasterki jabłka

Cynamonowe szczęście
Ciasteczka kawowe 152

Było święto jabłka i było coś z jabłkami- ruchanki. ..a dziś święto kawy ..więc jest i kawa i coś do kawy z dodatkiem kawy...Szybko zrobione..a w smaku takie..mhm..niby dobre, ale mi jakoś nie posmakowały za bardzo...Przepis miałam zapisany dawno temu, ale niestety nie zapisałam skąd..Chciałam zrobić wzorek ..no i zrobiłam

Moje domowe kucharzenie
Zapiekana chałka – pudding z pieczywa z owocami 106

wyjąć formę z chłodziarki i całość zapiec. Na sobotnie i niedzielne śniadanie, kiedy mamy więcej czasu na wspólne gotowanie i wspólny posiłek, to danie idealne.   Możecie użyć samych jabłek lub samych brzoskwiń. Ważne, żeby owoce użyte do puddingu nie były wcześniej mrożone albo bardzo wodniste, bo mocno rozcieńczą masę mleczno-jajeczną i całość się dobrze nie zetnie. SKŁADNIKI(...)jajka M 1/8 kostki masła, rozpuszczona, plus łyżeczka masła do wysmarowania formy 2 łyżki cukru 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 garść rodzynek 1 duża brzoskwinia 1 średnie jabłko kilka kropli ekstraktu waniliowego

Karo in the Kitchen