pokojowej 1 łyżeczka soli kminek lub czarny sezam do posypania Nadzienie: 350 gram kapusty kiszonej 100 gram suszonych podgrzybków 1/3 szklanki świeżej żurawiny 1/3 szklanki suszonej żurawiny 1/3 jabłka sól i pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 cebuli 150 ml wywaru grzybowego Nadzienie Kapustę kiszoną gotuję w wodzie przez 1 i 1/2 godziny do miękkości, odcedzam(...)przez godzinę moczę suszone grzyby we wrzątku, następnie gotuję je w tej samej wodzie przez godzinę. Odcedzam, pozostawiam 150 ml wywaru a resztę wylewam. Grzyby i kapustę drobno kroję, jabłko ścieram. Cebulkę drobno siekam i smażę na oliwie z oliwek, dodaję starte jabłko, grzyby oraz kapustę i smażę całość 5-7 minut. Dodaję świeżą oraz suszoną żurawinę, wlewam wywar grzybowy
Mango Papajatylko zobaczyłam kaszę jaglaną z jabłkami od razu pomyślałam o pasztecie. Na początku miał być z soczewicy(...)szafce jej nie znalazłam, stało za to zapomniane pudełko soi. Pogotowałam, zmiksowałam, przyprawiłam, upiekłam i tak powstało to cudo :) 1 szkl suchych ziaren soi 1 szkl kaszy jaglanej z jabłkami EcoBlik 1 cebula
Polska ZupaDzisiaj super koktajl, o kolorze tak pięknym, że aż szkoda pić ;) - 1 granat , razem z białymi skórkami, - 1 surowy burak, - 2 słodkie jabłka , żeby złagodzić gorycz skórek granatu, - 1 czerwony grejpfrut, żeby podkręcić smak (ale już bez białych skórek), - sok z połówki cytryny, żeby koktajl nie tracił koloru i żelazo z buraka lepiej się wchłaniało (wit.C), - woda do pożądanej(...)karty" jako sposób podania sobie granatu bez większego babrania się, a przy okazji buraka, bo mnie akurat ten smak nie przeszkadza. Grejpfrut i cytryna dają fajną kwaskowość, a jabłko słodycz, więc cała kompozycja jest naprawdę pyszna! Jeśli nie macie wstrętu do buraka, różowo POLECAM! :)) Inny koktajl z buraków znajdziecie tutaj , więcej buraków, jabłko, pietruszka, też dobry
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEzagląda do mnie na Cafe Amaretto ten pewnie zauważył, że ostatnio dominują tam przepisy łączące jabłka z karmelem. Można tam znaleźć t artę z jabłkami i sosem karmelowym oraz roladę jabłkową z polewą karmelową . Wszystko w związku z poszukiwaniem idealnego przepisu na karmel i metody jego przygotowania. Udało mi się w końcu to osiągnąć i spieszę wobec tego
Wiem co jemSkładniki : 2 kg jabłek 2 kg gruszek 1 kg cukru 1 szklanka wody Sposób wykonania : G ruszki i jabłka dokładnie umyj, obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne, pokrój na małe kawałki. Wsyp do garnka, wlej wodę. Gotuj na małym ogniu do momentu, aż owoce się rozpadną. Wsyp cukier i gotuj jeszcze około 25 minut. Mieszaj co kilka
Przepisy i porady kulinarneZawsze o tej porze roku najbardziej smakują mi pasztety. Ten jest wyjątkowy. Po pierwsze dlatego, że jest bardzo aromatyczny. Pachnie mocno pieczonymi pomidorami, paprykami, bakłażanem i jabłkiem, ponadto jest przesmaczny. Ostatnio na pewnej imprezie wszyscy byli oczarowani tym właśnie wypiekiem, podobno jeden z lepszych jaki jedli. Całość uwieńczona pistacjami, które w ogóle sprawiają, iż pasztet staje się bardzo wykwintnym daniem(...)gram białej fasoli "Piękny Jaś" z puszki lub suchej, wymoczonej przez noc i ugotowanej do miękkości 2 pomidory malinowe 3 papryki: zielona, czerwona i żółta 1 bakłażan 1 kwaśne jabłko 2 jajka 1 łyżeczka majeranku i oregano sól i pieprz garść solonych pistacji Warzywa i jabłko myjemy, kroimy na ćwiartki i umieszczamy na blaszce do pieczenia. Blachę wkładamy do piekarnika
Mango PapajaSkładniki: 500 ml mleka pół szklanki ryżu 2 laski cynamonu 3 ziarna kardamonu szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka miodu Karmelizowane owoce: 1 łyżeczka klarowanego masła 1 jabłko pół mango 2 łyżeczki cukru plaska łyżeczka cynamonu Przygotowanie: Mleko podgrzać w rondlu razem z laskami cynamonu, ziarnami kardamonu i startą gałką muszkatołową. Gdy zacznie się gotować zdjąć rondel(...)przez sitko, wlać z powrotem do rondla, dodać ryż i gotować na małym ogniu zgodnie z czasem podanym na opakowaniu (u mnie ryż arborio 15 min.). W międzyczasie obrać jabłko i mango, pokroić na plasterki. Na rozgrzanej małej patelni rozpuścić masło, dodać cukier i mieszać, aż się rozpuści. Następnie dodać kawałki owoców, zasypać cynamonem i dusić na małym ogniu
Domowa Cookierenka Agijabłka, 1 cebula, 1-2 garście natki pietruszki, sól, pieprz, mała śmietana 18% ( 175g). Przygotowanie: Kapustę pokroić. Do kapusty dodać pokrojoną w kostkę cebulę, posiekaną natkę pietruszki. Jabłka obrać, wykroić twarde części ze środka, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do kapusty. Wcisnąć sok z cytryny, posolić, popieprzyć, dodać śmietanę i wymieszać
W kuchni u Monikiatrakcyjnie i nie wymaga dużo pracy. Składniki: 4 twarde jabłka Około 400 g mieszanki dowolnych owoców ( banany, mandarynki, winogron, kiwi) Sok z cytryny 4 wykałaczki Wykonanie: Na każdym jabłku robimy nacięcia promieniście do ogonka. Nacięcia robimy zagłębiając nóż dwa razy w tym samym miejscu pod różnym kątem. Odcinamy ponacinane czapeczki. Wycinamy trójkątne kawałki spomiędzy nacięć. Jabłko wydrążamy w środku
Podróż w kulinariasosem śmietanowo-musztardowym.Od kilku lat gości na moim świątecznym stole,moja rodzina zajada się nią ze smakiem. Składniki: 8 filetów śledziowych 8 buraków 4 ziemniaki 4 marchewki 4 jabłka 1 seler 8 ogórków kiszonych 1 cebula 1 słoik grzybów marynowanych sok z cytryny Sos: 2 szklanki śmietany 18 % 1,2 słoika musztardy(...)rosyjskiej sól,pieprz cukier Sposób przygotowania: Buraki dokładnie myjemy i gotujemy bez obierania.Marchew,selera i ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy osobno bez obierania.Ugotowane warzywa kroimy w kostkę. Ogórki i jabłka obieramy i również kroimy w kostkę. Śledzie kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy. Grzyby odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę. Pokrojone składniki , oprócz ziemniaków i śledzi mieszamy.Skrapiamy sokiem
Bajeczna Kuchniaszklanki mąki pszennej 2 szklanki cukru 4 jajka 4 łyżki kakao 2 łyżki cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 kostka margaryny 1 litr duszonych jabłek Dodatkowo: polewa czekoladowa posypka cukrowa Sposób przygotowania: Jajka ucieramy z cukrem,dodajemy margarynę,wszystko razem ucieramy razem.Dodajemy kakao,cynamon, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą ,ucieramy.Na końcu dodajemy(...)duszone jabłka i dokładnie mieszamy.Dwie duże keksówki wykładamy papierem do pieczenia ,przelewamy do nich ciasto.Pieczemy ok. godziny w temperaturze 180 stopni.Po upieczeni ciasto polewamy polewą czekoladową i posypujemy posypką cukrową
Bajeczna Kuchniadoskonale gasi pragnienie. Składniki: 250 gram malin 250 gram czarnej porzeczki 200 gram wiśni 3 jabłka Cukier do smaku Sposób przygotowania: Maliny, porzeczki, wiśnie myjemy, przekładamy do garnka. Jabłka myjemy nie obierając, kroimy na mniejsze kawałki, usuwając gniazda nasienne, dodajemy do pozostałych owoców. Owoce zalewamy 3-4 litrami wody, wsypujemy cukier do smaku, zagotowujemy i gotujemy na małym
Bajeczna KuchniaPyszne i zdrowe cieciorkowe ciasteczka kokosowo-bakaliowe (na płatkach jaglanych) Cynamonowy deser sernikowy chia z jabłkami Jaglane pucharki chałwowo-owocowe na słodkie zdrowie. Zdrowa słodycz każdego dnia. Grillowane jabłka z cynamonem i musli Kokosowo-owocowy deserniczek śniadaniowy - smacznie, lekko i pożywnie Trójwarstwowy deser kawowo-bananowy Truskawkowy pucharek pod cytrynowo-serową chmurką z nutą orzeźwiającej mięty Letni poranek, czyli
Słodkie okruszkiCIASTO: Mąka krupczatka – 3 szkl Drożdże – 3 dag Mleko – 1 szklanka Cukier – 1/2 szkl Jajka – 3 szt Sól – szczypta Margaryna – 13 dag Cukier waniliowy – 1 łyżeczka NADZIENIE: Jabłka – 50 dag Cynamon – 1 łyżeczka DODATKOWO: Cukier puder Normal 0 21 Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy cukier, sól(...)rozpuszczoną przestudzoną margarynę, jajka i zaczyn z mleka letniego i drożdży., wyrabiamy ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość wyłożyć je na natłuszczona blachę. Posmarować jajkiem Obłożyć jabłkami obranymi ze skórki i pokrajanymi na cząstki. Posypać cynamonem. Odstawić na 20 minut jeszcze do wyrośnięcia i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 35 minut. Po upieczeniu posypać cukrem
Camilla w kuchniśniadanie i w domu i do pracy (są świetne na ciepło i na zimno!). Składniki: 200 g serka wiejskiego 2 jajka 5-6 łyżek mąki krupczatki 1 duże jabłko 1 płaska łyżeczka cukru 1 łyżka miodu 1 łyżka oleju 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta kardamonu Sposób przygotowania: Białka ubijamy z cukrem na sztywno, następnie dodajemy żółtka, miód i serek wiejski (wraz(...)serwatką) i olej. Krótko miksujemy. Do ciasta dodajemy starte na grubych oczkach jabłko, cynamon, kardamon i mąkę - mieszamy łyżką (ciasto powinno mieć konsystencję jak na racuchy). Smażymy z obu stron na złoty kolor na suchej, mocno rozgrzanej patelni teflonowej lub ceramicznej (ewentualnie można przed pierwszym smażeniem przetrzeć odrobiną oleju
Kolorowy Przepisownik