jabłka - 25490 przepisów (strona:675/1700)

Makowiec z jabłkami 130

pszenna, 250g masło, 125g cukier, 120g żółtka, 2szt śmietana 18%, 2 łyżki proszek do pieczenia, 1 łyżeczka cukier waniliowy, 2 łyżeczki Składniki na masę mak mielony, 200g cukier, 200g jabłka tarte, 300g jajka, 4szt kasza manna, 4 łyżki masło, 100g proszek do pieczenia, 1 łyżeczka sól, szczypta kandyzowana skórka pomarańczowa, 1/2 szkl Przygotowanie Składniki na ciasto łączymy i szybko(...)Resztę ciasta zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika. Żółtka oddzielamy od białek. Masło ucieramy na puch, nadal miksując dodajemy cukier oraz żółtka. Następnie dodajemy mak, kaszę manną, starte jabłka, proszek do pieczenia, sól i bakalie. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy makowej. Całość delikatnie mieszamy. Na podpieczony spód wylewamy masę makową, na wierzch ścieramy pozostałe ciasto

Gotowanie moimi oczami
Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem 97

szkl ryżu 2 szkl wody cukier cynamon 3-4 jabłka Ryż przepłukać i ugotować z dodatkiem jednej łyżki cukru. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Jabłka obrać i pokroić (dowolnie) Ułożyć na ryżu, posypać cukrem, cynamonem (ja wrzuciłam jeszcze garść suszonej żurawiny) Zapiec w temp ok 180 st przez ok 20 min Podawać z bitą śmietaną

Gotowanie jest łatwe
Natura i pasja na wyciągnięcie ręki - Sklepik ze smakiem. 105

cukier waniliowy własnej produkcji, sok z cytryny Ajwar (pasta paprykowa) - skład: papryka, cebula, czosnek, olej, ocet, chili, papryka pepperoncino, sól, cukier. Mus jabłkowy z cynamonem - skład: jabłka, cynamon (100 g musu wyprodukowano ze 145g jabłek) Co w nich takiego niezwykłego? Przede wszystkim naturalny skład, a co za tym idzie wspaniały smak. Wszystkie produkty

Słodkie okruszki
Racuchy drożdżowe z jabłkami. 120

kapuśniak i racuszki. Pyszne, puszyste po prostu najlepsze! SKŁADNIKI: 2 szkl. mleka 4 szkl. mąki 40 g. świeżych drożdży 4 jajka 4 łyżki cukru waniliowego szczypta soli około 5 jabłek cukier puder do posypania lub konfitura WYKONANIE: drożdże, sól, cukier waniliowy rozpuścić w 1/2 szkl. ciepłego mleka-odstawić na 10 min., do miski wsypać mąkę,wbić jajka, dodać rozczyn(...)dokładnie wymieszać na gładką masę,  jabłka pokroić w kawałki lub zetrzeć na dużych oczkach tarki i wymieszać z ciastem, odstawić na 1/2 godz., kłaść łyżką na rozgrzany tłuszcz, smażyć na złoty kolor, posypać cukrem pudrem, bądź polać konfiturą

Kuchnia Beaty
Naleśniki gryczane z jabłkiem i bakaliami - zdrowe i bezglutenowe 147

ceramicznej całkowicie bez tłuszczu. Nadzienie: 2 jabłka 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich 1 łyżka rodzynek 1 łyżka miodu Masło roztapiamy na patelni. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzane masło, dodajemy orzechy, rodzynki i cynamon. Smażymy krótką chwilę, polewamy z miodem i smarujemy naleśniki

Cynamonowe szczęście
Sok marchwiowo- owocowy a'la Kubuś 147

jabłka, 1 pomarańcza. PRZYGOTOWANIE: 1. Marchewkę obieram i ścieram na tarce o dużych otworach. Przekładam do garnka, zalewam wodą i gotuję 30 minut. Odstawiam do przestudzenia.  2. Jabłka oraz pomarańczę obieram. Przekładam do sokowirówki i wyciskam sok.  3. Marchewkę miksuję blenderem na jednolity mus. Dodaję pokrojonego banana oraz wlewam sok jabłkowo- pomarańczowy. Wszystko razem blenduję. Gotowy

Tradycyjna kuchnia Kasi
SZARLOTKA Z PIANKĄ 114

Składniki: biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru kryształu 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli masa jabłkowa: 2kg jabłek 2 galaretki cytrynowe pianka: 2 śnieżki   Sposób wykonania: biszkopt: Białka oddzielić od żółtek posypać szczyptą soli i ubijać.  Gdy białka będą sztywne stopniowo dodawać cukier, nadal ubijać.  Na końcu(...)proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez ok. 40 minut w 180 stopniach C. masa jabłkowa: Jabłka obrać, zetrzeć na tarce i zesmażyć.  Zdjąć z ognia, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać. Przestudzoną masę wylać na zimny biszkopt i włożyć do lodówki na 1h. pianka: Śnieżki

Prosto i Smacznie z Anetą
Jaglanka 128

kaszy jaglanej (ok. 90g), - 1 szklanka mleka (ok. 250 ml), - 1 szklanka wody (ok. 250 ml), - 2 łyżeczki miodu (ok. 24 g), - ziarenka laski wanilii, - sok z ½ cytryny, - 2 jabłka (ok. 400 g), - 2 łyżki(...)orzechów włoskich (ok. 20g). Sposób przygotowania 1. Kaszę dokładnie płuczemy w gorącej wodzie. 2. Kaszę zalewamy wodą i gotujemy ok. 10 min. 3. Przygotowujemy mus jabłkowy: obrane i pokrojone jabłka dusimy z dodatkiem cynamonu i odrobiny wody. 4. Ugotowaną kaszę miksujemy z dodatkiem mleka, soku z cytryny i ziarenek wanilii. 5. Budyń jaglany podajemy z musem jabłkowym, orzechami

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Hollywoodzki sok 151

wolnych rodników przyspieszających starzenie. Seler naciowy to punkt obowiązkowy w każdej diecie oczyszczającej i odchudzającej. Składniki na 1 szklaneczkę: 2 łodygi selera naciowego 2 jabłka Łodygi selera i jabłka umieścić w sokowirówce i wycisnąć sok. Dokładnie wymieszać i gotowe. Na zdrowie

Moja Galeria Smaku
Surówka z selera i marchewki 159

Smaczna i zdrowa surówka z selera, marchewki i jabłka z dodatkiem śmietany, stanowi doskonały dodatek do obiadu. Składniki: 1 średni seler 2 marchewki 1 jabłko 4-5 łyżek śmietany 18% Sok z cytryny Sól Cukier Sposób przygotowania: Selera, marchewki oraz jabłko obieramy, myjemy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Przekładamy do miski, skrapiamy sokiem z cytryny, mieszamy. Dodajemy śmietanę

Bajeczna Kuchnia
Bułki z jabłkami 178

kolejne drożdżówki tym razem z jabłkami,z porcji wychodzi 24 sztuki bułeczek ,są puszyste i pachnące cynamonem :) na drugi dzień są nadal świeże i pyszne. Składniki na 24 sztuki : - 570 g mąki pszennej typ 550 - 380 ml letniego mleka 3% - 100 g roztopionego masła - 50 g świeżych drożdży - 150 g cukru - 3 jajka + 1 do posmarowania - kilka kropel olejku(...)waniliowego Do nadziewania 1 L smażonych jabłek Sposób wykonania : Z drożdży ,kilku łyżek letniego mleka i łyżki cukru zrobić rozczyn,odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Wymieszać resztę składników + rozczyn ,wyrobić ok 10 min to jednolitej konsystencji ,przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie wyrobić krótko na stolnicy podsypując delikatnie mąką ,ciasto podzielić na dwie

Wypieki Rene
Bezglutenowe ciastka z kaszy jaglanej z jabłkami i figami 104

jabłkami, osłodzone miodem z dodatkiem suszonych fig i mąki ryżowej. Z zewnątrz twardsze, a w środku mięciutkie- takie właśnie są te ciastka ;) Składniki: 150 g kaszy jaglanej z jabłkami EcoBlik , 5 suszonych fig, 2 łyżki miodu, 3 łyżki mąki ryżowej. Przygotowanie:  Kaszę jaglaną gotujemy z wodą w stosunku 1:2, czyli dwa razy więcej wody niż kaszy.Do

Aga w kuchni
Kurczak pieczony na butelce z piwem 143

przyprawami poprzedniego dnia i tylko później posadzić go wygodnie na butelce z piwem i do piekarnika. Ja stawiam go w naczyniu do zapiekania, do którego wrzucam przyprawione ziemniaki, jabłka, marchew czy podgotowany brokuł.  Polecam, bo jest przepyszny:) Składniki: Kurczak o wadze najlepiej ok. 1,8 kg 1 jasne piwo 0,5 litrowe masło lub oliwa do nacierania(...)łyżki) sól, pieprz ulubione przyprawy do kurczaka ( ok. 2 łyżki) oraz kilka ziemniaków obranych i pokrojonych na duże kawałki marchew obrana i pokrojona w plastry obgotowane różyczki brokuła kilka jabłek pozbawionych gniazd nasiennych i pokrojonych na ćwiartki Kurczaka umyć, osuszyć i dokładnie natrzeć masłem i przyprawami od wewnątrz  i od zewnątrz. Pozostawić w lodówce na noc. Piekarnik rozgrzać

Maślane ciasteczko
Kefirowe racuchy z jabłkami 101

szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru waniliowego szczypta soli Wszystkie składniki umieścić w misce, zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodatkowo: 1 kg jabłek np. szara reneta Jabłka obrać, wydrążyć, pokroić w średnią kostkę. Dodać do ciasta, wymieszać. Na rozgrzanym oleju, smażymy placki z obu stron na rumiano. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Zimowa surówka 108

warzywniaku, tuż „pod domem”. Do przygotowania, w przysłowiowe 5 minut. Proporcje warzyw można oczywiście zmieniać według własnego smaku. 150 g marchewki, 60 g pietruszki, 90 g selera, 160 g jabłek, 130 g ogórków kiszonych, olej (u mnie rydzowy), chrzan Warzywa umyć, obrać ze skórki. Ogórków nie obierać. Jabłka obrać, wyjąć gniazda nasienne. Zetrzeć na tarce o średnich oczkach

królestwo garów