składników ale przepis poniżej jest na całą porcję. Ciasto z dyni zachowuje długo wilgotność. Dynia jest neutralna w smaku, więc do ciasta można dodać jakieś owoce. Dzisiaj dodałam utarte jabłko. Dla smakoszy czekolady i marcepanu polecam dyniową babkę . Ciasto dyniowe Składniki: podłużna foremka o pojemności 1,5 l 200 g pszennej mąki 50 g kokosowych wiórków 180 g cukru(...)trzcinowego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 2 jajka 350 g puree z dyni 125 ml rozpuszczonego kokosowego oleju 2 jabłka utarte na mus 2 łyżki perłowego cukru Wszystkie suche składniki na ciasto włącznie z cukrem wymieszaj w misce. W oddzielnej misce połącz jajka z dyniowym puree i kokosowym olejem
codojedzeniaodstawiamy na 10 min w ciepłe miejsce. Następnie dodajemy mąkę, jajko i wystudzoną margarynę. Zagniatamy ciasto, wałkujemy cienko na prostokąt. 2.Farsz: Jabłko obieramy, usuwamy pestki, kroimy w kostkę. 3.Ciasto smarujemy dżemem, posypujemy jabłkami i cynamonem. Zawijamy szerszy bok do środka z 1 i 2 strony, tniemy na 2-3 cm paski, układamy na blasze wyłożonej pergaminem..Odstawiamy
słodki bratekszczypta soli Dodatkowo: 2 jabłka, cukier puder do posypania WYKONANIE 1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy. Odstawiamy na godzinę. Następnie ciasto cienko rozwałkowujemy, wycinamy szklanką kółka. 2. Jabłka obieramy, każde kroimy na ok. 16 części. Układamy na wyciętych kółkach, zlepiamy lekko boki, oprócz środka. 3.Pieczemy 20 min. w 180 stopniach. 4. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem
słodki bratekcynamonowego Skworcu, szczypta soli, Mokre składniki: 1 jajko, 1/2 szkl. śmietany 12%, 1/4 szkl. oleju Kruszonka: 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 2 łyżki cukru Dodatkowo: mały słoiczek prażonych jabłek (ok. 170 g) WYKONANIE Suche składniki mieszamy(...)misce, w drugiej misce mieszamy mokre składniki. Łączymy je razem, mieszamy łyżką. Nakładamy do foremek na muffinki po 1 łyżce ciasta, na to nakładamy 1 łyżeczkę prażonych jabłek, przykrywamy łyżką ciasta, posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 20 min, w 180 stopniach
słodki bratekSkładniki na 12 muffinek: 1,5 szklanki mąki pszennej 2 małe jabłka 2 małe marchewki 6 łyżek cukru pudru 1/3 szklanki oleju 2 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki(...)sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki cynamonu garść rodzynek szczypta soli i imbiru W misce wymieszać składniki suche: przesianą mąkę, cukier puder, szczyptę soli, imbir, proszek do pieczenia, sodę oraz cynamon. Jabłka i marchewki obrać, zetrzeć na tarce. Wymieszać z olejem i jajkami. Dodać suche składniki oraz rodzynki. Wymieszać. Foremki wypełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec ok. 20 minut
Moja Galeria Smakuzapiekania będzie pod dostatkiem i nie trzeba będzie korzystać z mrożonek... :-) I wiecie co? Nie mogę się doczekać! 150g zimnego masła 200g mąki pszennej 50g cukru 2 jabłka(...)200g malin (mogą być mrożone) 1. Masło kroimy na kawałki, przekładamy do miski i wraz z mąką i cukrem zagniatamy na ciasto. Ciasto rozcieramy w dłoniach tworząc kruszonkę. 2. Jabłka ścieramy na dużych oczkach tarki, przekładamy do foremek wraz z malinami. Posypujemy obficie kruszonką. 3. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut
Szefowa kuchniprzemieszać. Polecam i apeluję do wszystkich rodziców- nie kupujcie soków! Róbcie je w domu. Obiecuję, że Wasze dzieci je pokochają :) Składniki: (na 2 porcje) 700 g jabłek (4-5 dużych sztuk) 500 g marchwi (ok. 10 dużych sztuk) Przygotowanie: Jabłka oraz marchewki obrać i pokroić na mniejsze części. Owoce wrzucać do sokowirówki. Powstały
Nastoletnie Wypiekaniebyła z olejem a teraz z dodatkiem śmietany. Surówka jest bardzo pyszna i najbardziej pasuje do rybki. Najlepiej smakuje jak jest lekko schłodzona. składniki: 400 g kiszonej kapusty 3 jabłka 3 marchewki śmietana(...)świeżo zmielony czarny pieprz Kapustę kiszoną przepłukać we wodzie, jeśli jest bardzo kwaśna to dwa albo nawet trzy razy. Następnie pokroić i przełożyć do miski. Obrać jabłka i marchewkę. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach i przełożyć do kapusty. Wszystkie składniki wymieszać. Następnie dodać śmietanę oraz świeżo zmielony czarny pieprz do smaku. Śmietany nie dajemy dużo tylko aby połączyła
Monia miesza i gotujesię ją kupić robię z niej najróżniejsze surówki, sałatki, kanapki lub po prostu jem ją od tak. Dziś chciałabym Wam polecić surówkę obiadową z białej rzodkiewki. Dzięki dodatkowi jabłka nie jest ona zbyt ostra i smakuje nawet dzieciom. Spróbujcie. Ja swoją(...)podałam w towarzystwie rybnych paluszków. To był naprawdę dobry obiad. Składniki: (dla 2 porcje) 1 biała rzodkiewka (około 300 g przed obraniem) 1 średnia marchewka 1 cm pora 1 jabłko 1 łyżka majonezu Folwark 3 łyżki jogurtu naturalnego sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Rzodkiewkę, marchew i jabłko (u mnie średniej wielkości) obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach
Słodkie okruszkitradycyjny smalec. Naprawdę! Myślę, że z tego przepisu chętnie skorzystają osoby stosujące dietę wegetariańską czy nawet wegańską. Polecam jednak wszystkim :) Składniki: 200 g białej fasoli "Jaś" 1 cebula 1 jabłko 1/2 szkl. wody 2 łyżki smażonej cebuli (użyłam kupnej) sól pieprz majeranek liść laurowy ziele angielskie owoce jałowca oliwa Wykonanie: Fasolę moczyć przez całą noc w wodzie z dodatkiem sody(...)wylać wodę, w której się moczyła, przełożyć do garnka, nalać świeżej wody i gotować do miękkości. Pod koniec gotowania posolić. Pokroić drobno cebulę, obrać i pokroić w kostkę jabłko. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę i jabłko wraz z liściem laurowym, zielem angielskim i owocami jałowca (użyłam po 3 ziarna). Potem przyprawy wyjąć i wyrzucić. Fasolę i wodę miksować
zadanie-gotowanieudało. Jeśli zależy Wam na smaku, nie formie, to buraczki w postaci tartej też zadziałają. Trzeba tylko również potraktować tarką jabłko. Składniki: 2 słoiczki (po 350 g) całych marynowanych buraczków 1 mała czerwona cebula 1 duże lub 2 małe jabłka 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 1 łyżeczka majonezu 1 łyżeczka musztardy dijon 1/2 łyżeczki soli Wykonanie: Buraczki odsączyć(...)pokroić w ósemki (proponuję użyć przy tym lateksowych rękawiczek!). Jabłko obrać i pokroić w kostkę o wielkości podobnej do kawałków buraczków. Z pozostałych składników przygotować sos. Całość delikatnie wymieszać
zadanie-gotowaniedopiero solimy i pieprzymy wątróbkę. Przekładamy na chwilę do miseczki i odstawiamy. Na tej samej patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka i jabłko w kostkę, około 5 minut. Do jabłek z cebulą, z powrotem wrzucamy podsmażoną wątróbkę i całość już tylko mieszamy i chwilę smażymy razem, by smaki i składniki połączyły się ze sobą. W tym momencie, możemy podlać
NiePieprz.plpolecany kobietom w ciąży), błonnik oraz szereg witamin. Picie soku z buraka pomaga w leczeniu nadciśnienia i chorób układu pokarmowego. Dla poprawy smaku możemy zmieszać go z sokiem z jabłek. Sok z buraków – zalety Częste picie soku z buraka czerwonego pomaga w leczeniu wielu schorzeń, m.in. nadciśnienia, chorób układu pokarmowego, Brytyjscy badacze również stwierdzili , że pod wpływem soku(...)błonnika zalecane jest szczególnie przy schorzeniach gastrycznych. Kupić czy zrobić samemu? Zachęcamy do samodzielnego zrobienia soku z buraków. Wystarczy warzywa obrać z twardej skórki, wrzucić do sokowirówki, dodać obrane jabłka i gotowe. 100% soku. Jeżeli nie mamy ochoty się bawić z robieniem, można także zakupić soki. Wybierajcie tylko takie, które w swoim składzie nie mają nic więcej niż burak
Ciasna KuchniaMakowiec: 1 i 1/3 szklanki mąki, 100g masła, 3 żółtka, 2 łyżki cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 puszka masy makowej z bakaliami HELIO , Masa jabłkowa: 1 kg jabłek, 1/3 szklanki wody, 2 opakowania galaretki o smaku kiwi, Masa śmietanowa: 400ml śmietany 30%, 2 opakowania galaretki cytrynowej. Dodatkowo: Polewa i dekoracja deserowa HELIO . PRZYGOTOWANIE: 1. Makowiec : Mąkę przesiewam(...)pieczenia. Zagniatam ciasto. Ciasto rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm. Na ciasto wykładam masę makową. Wyrównuję. Piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Masa jabłkowa : Jabłka obieram i ścieram na tarce o dużych otworach. Owoce przekładam do garnka, podlewam wodą i prażę około 10 minut. Do gorącego musu wsypuję galaretki zielone. Mieszam i odstawiam
Tradycyjna kuchnia Kasizłapałam jabłka, które leżały na blacie i przepuściłam je przez tą moją Aurę. Fantastyczne uczucie! Z samego rana pobiegłam do sklepu i do koszyka pakowałam marchewki, pomarańcze, jabłka, wujka samo zło (czyt, seler naciowy, tak ochrzcił go mój syn), buraki itd. Ludzie tak dziwnie na mnie spoglądali jak na taśmę kasy wykładałam wielką górę owoców i warzyw
Blondynka Gotuje