jabłka - 25490 przepisów (strona:662/1700)

Surówka z selera i rodzynek 132

Jabłka – 2 szt Rodzynki – 2 łyżki Śmietana – ½ szkl Sok z cytryny Miód – 1 łyżeczka Sól – szczypta Pieprz Seler obrać , opłukać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Jabłka opłukać, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych otworach, skropić sokiem z cytryny. Wsypać sparzone rodzynki, polać miodem, dodać sól i odrobinę pieprzu., dodać śmietanę i wymieszać wszystko razem

Camilla w kuchni
Chutney jabłkowy do słoików na zimę 122

podane na słodko? Bo ja bardzo lubię takie kontrastowe połączenie. Dlatego w tym roku postanowiłam przygotować chutney jabłkowy, które idealnie komponuje się z mięsem wieprzowym. Składniki: 75 dag kwaśnych jabłek 2 czerwone papryki 20 gram świeżego imbiru 50 ml octu jabłkowego 6 goździków 15 dag cukru brązowego 1 szczypta ostrej mielonej papryki Wykonanie: Jabłka i paprykę obrać

Tradycyjna Kuchnia
MOJA ULUBIONA SAŁATKA OWOCOWA " MIMOZA" 121

miała wybierać moją najlepszą sałatkę owocową  wybrałabym właśnie ją.Pełna aromatu i pysznego sosu.Polecam.   2-3 jabłka sok z 1/2 cytryny 2 pomarańcze 5 dag.migdałowych  płatków 2 żółtka 1/2 szkl.mleka 2 łyżki koniaku 3 łyżki cukru ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Żółtka ubijamy do białości,dodając 2 łyżki cukru.Zalewamy gorącym mlekiem,i szybko mieszamy ciągle mieszając podgrzewamy na parze kilka(...)usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobne paski.Skrapiamy cytryną,by nie ściemniały.Pomarańcze obieramy ze skórek,zdejmujemy błonkę,dzielimy  na cząstki,usuwamy pestki i dzielimy na mniejsze kawałki.Jabłka i pomarańcze wkładamy do salaterki,posypujemy resztą cukru,dokładnie mieszamy.Zalewamy sosem,posypujemy płatkami migdałowymi.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Surówkowe trio 156

bidi;} Marchewka – 3 szt Jabłka – 2 szt Seler – ½ szt Sok z cytryny Jogurt naturalny – ½ szkl Czosnek – 1 ząbek Płatki migdałowe -2 łyżki Sól Pieprz Cukier Marchew, seler i jabłka opłukać, obrać. Następnie zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach., skropić sokiem z cytryny. Jogurt wymieszać z przeciśniętym ząbkiem czosnku przez praskę, solą, cukrem i pieprzem i polać

Camilla w kuchni
Sałatka jarzynowa 133

groszku czy też kukurydzy.  Wierzcie mi, nasi zachodni sąsiedzi są nią zachwyceni.  Sałatka jarzynowa www.kuchniasmakow.blogspot.com 6-7 ziemniaków 4-5 marchewek kawałek selera 2 pietruszki 2-3 jabłka 4-5 ogórków konserwowych(...)cebula lub 1 por majonez, 1-2 łyżki musztardy pieprz, sól, kolendra  natka pietruszki 1. Ziemniaki, marchewkę, selera, pietruszkę gotujemy do miękkości. Kroimy w drobną kostkę.  2. Jabłka obieramy - kroimy w drobną kostkę. 3. Cebulę (pora) i ogórki konserwowe kroimy w drobną kostkę.  4. Cebulę kroimy w drobną kostkę.  5. Do składników dodajemy łyżkę

Kuchnia smaków
Naturalny sok z buraków z jabłkiem, marchewką i imbirem 125

pijmy buraczki na z drowie :) Skła dniki: 1 duży burak 3 marchewki 2 jabłka ok 5 cm kawałek selera naciowego ok 1 cm kawałek imbiru Przygotowanie: Buraki, jabłka, marchewkę oraz imbir obieramy. Jeżeli posia damy wyciskarkę to wszystkie skła dniki, łącznie z selerem wkła damy do urzą dzenia i wyciskamy z nich sok z miąższem. Jeżeli posia damy

ChilliJemy
Jabłkowo-kokosowy przekładaniec z polewą chałwową 165

kokosową: 5 białek 160 g drobnego cukru 150 g wiórków kokosowych                       Składniki na masę jabłkową: 1,5 kg jabłek 1,5 łyżki cynamonu 2 łyżeczki kaszy manny                       Składniki na polewę z chałwy: 100 g masła(...)kokosową ubiłam białka a następnie, kiedy masa zaczęła robić się sztywna, wsypywałam partiami cukier. Na koniec dodałam wiórki kokosowe i wymieszałam.   Do masy jabłkowej potrzebowałam obrane jabłka. Starłam je na tarce jarzynowej. Dodałam cynamon i kaszę mannę. Wymieszałam.   Piekarnik włączyłam na 180° C.   Teraz czas na złożenie mojego przekładańca. Foremkę wyłożyłam papierem do pieczenia

Kuchnia u Krysi
Ryżowe racuszki 118

przepis jest dla Was. Smaczne, na bazie ryżu z jabłkiem. Można zrobić na weekendowe śniadanie, na kolację albo na deser. Szybko się robi i szybko znikają z talerza   Składniki: 100 g ryżu 250 ml mleka 2 łyżki masła 1 duże lub 2 średnie jabłka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 200 ml śmietany lub jogurtu 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)Dodałam sól i masło. Wymieszałam i zagotowałam. Zostawiłam na małym gazie. Dobrze jest czasami zamieszać, żeby się nie przypaliło. Po około 15 minutach zestawiłam z gazu. Wystudziłam.     Jabłko obrałam i starłam do miski na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Dołozyłam ryż, dodałam przecier pomidorowy, jajka, proszek do pieczenia i śmietanę. Na koniec wyspałam mąkę. Wszystko dokładnie wymieszałam

Kuchnia u Krysi
Filet z indyka duszony z bakaliami 165

średnia czerwona cebula                   200 ml soku z jabłek              2 łyżki orzeszków pistacjowych            1 łyżeczka suszonego tymianku(...)małym gazie pod przykryciem około 20 minut. Rodzynki namoczyłam w soku jabłkowym, morele i śliwki pokroiłam a paseczki i wszystko razem rozłożyłam na patelni wokół mięsa, zalałam sokiem z jabłek. Przykryłam patelnię i zostawiłam do dalszego duszenia jeszcze na 10 minut.     Jeśli jest taka potrzeba, to można doprawić jeszcze do smaku. Ja już nic nie dodawałam. Cała

Kuchnia u Krysi
Proste ucierane ciasto, które zawsze się udaje 152

pyszne ciasto ucierane. Zawsze się udaje i smakuje wyśmienicie :) Składniki: 1 kostka masła lub margaryny 1 szklanka cukru 4 jajka ½ kg mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 duże jabłka 4 duże brzoskwinie tłuszcz do formy ziarna(...)sezamu lub bułka tarta do formy Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem i jajkami na jednolitą masę. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i jeszcze raz dokładnie utrzeć mikserem. Jabłka obrać, zetrzeć, odcisnąć nadmiar soku i połączyć z pokrojonymi brzoskwiniami. Połowę ciasta wyłożyć do przygotowanej tortownicy, rozłożyć przygotowane owoce i przykryć drugą częścią ciasta. Piec w temperaturze 160 stopni

Tradycyjna Kuchnia
Kasza jaglana z sokiem z jagód goji , żurawiną i delikatną nutą kokosa 135

zdrowe! Składniki kasza jaglana suszone jabłka suszona żurawina sok z jagód goji oraz mąka kokosowa  SYMBIO Gotujemy kaszę jaglaną na wodzie i dodajemy międzyczasie suszone, pokruszone jabłka.Możemy dosmaczyć miodem. Po chwili dokładamy żurawiny suszonej. Kiedy jaglanka jest już gotowa, przekładamy do miseczek. Dodajemy żurawinę, sok z jagód goji i posypujemy całość mąką kokosową. Wspaniały dodatek, zastępuje

Z Kuchni Do Kuchni
czerwony napój z buraka, marchewki i jabłka 155

składniki: 200 g buraka 150 g marchewki 200 g jabłka 2 łyżeczki soku z cytryny natka pietruszki wykonanie: Buraka, marchew i jabłko myjemy, obieramy. Przepuszczamy przez wyciskarkę lub sokowirówkę. Uzyskany sok mieszamy z sokiem z cytryny. Rozlewamy do szklaneczek i podajemy z posiekaną natką pietruszki. Zapisz

Domowy Smak Jedzenia
Surówka z kapusty kwaszonej z marchewką 156

– 2 szt Marchewka – 2 szt Cukier – 2 łyżki Pieprz kolorowy Jogurt naturalny- 50 ml Kapustę posiekać nożem. Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Doprawić do smaku cukrem i pieprzem. Polać jogurtem i wymieszać

Camilla w kuchni
PLACUSZKI ZIMNIACZANE Z JABŁKAMI I CUKINIĄ 183

cebula 1 cukinia 2 jabłka sól pieprz Szczypta imbiru 1 łyżeczka cukru olej do smażenia  ************************************************ Ziemniaki obrać, umyć .Zetrzeć na tarce o małych oczkach.Cukinię i jabłka obrać i też Zetrzeć na tarce.Odlać nadmiar płynu .Cebulę obrać , Zetrzeć na tarce do masy ziemniaczanej.Masę przyprawić do smaku solą , imbirem , cukrem i pieprzem , dodać makę.Dobrze wymieszać

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Makowiec Japoński II 128

dużą blachę pysznego ciasta (ja piekę go w prostokątnej blaszce – 38x30cm). Składniki: 50 dkg niebieskiego maku 1,5 szklanki mleka 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub cukier wanilinowy 5-6 jabłek 9 łyżek kaszy manny 8 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g miękkiego masła (pół kostki) 1,5 szklanki cukru skórka otarta z 1 cytryny kilka kropel aromatu(...)którym mak będzie się moczył było pojemne. Jeśli mamy mak niezmielony musimy go przepuścić przez maszynkę około 3 razy. Parzymy migdały, obieramy ze skórki, kroimy najmniejsze części. Teraz obieramy jabłka i trzemy na tarce o dużych oczkach.Odciskamy z soku i dodajemy do maku..Mieszamy. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ubijamy z cukrem na kogel mogel, a białka na sztywną

Z Kuchni Do Kuchni